Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Despre inovație și viitor în educație la BizTech 2012

În 27-28 septembrie, la Hotel Ramada, evenimentul anului

Despre inovație și viitor în educație la BizTech 2012

Pentru două zile, Oradea devine un centru al inovației și excelenței! Cel mai mare eveniment de business și tehnologie al anului în Transilvania, BizTech 2012, aduce în premieră în Oradea peste 60 de specialiști în IT&C și peste 20 de speakeri din sfera managerilor, antreprenorilor și consultanților.

Evenimentul va avea loc pe parcursul a două zile, în 27 și 28 septembrie, la Hotel Ramada.
BizTech 2012 se adresează pasionaților de tehnologie, managerilor și antreprenorilor, dar și cadrelor universitare și preuniversitare, reprezentanți ai administrației publice locale care știu că într-o economie în continuă schimbare și supusă unor multiple provocări trebuie să investească în tehnologie și în perfecționarea oamenilor, respectiv a cadrelor didactice. Obiectivul principal al acestui eveniment este de a lega parteneriate de durată între companiile de IT - care oferă atât tehnologie inovatoare, cât și know-how – și instituțiile de învățământ.
Workshop de educație
Noile tehnologii și-au pus amprenta asupra generațiilor care vin, definind caracterul și educația tinerilor născuți între 1980 și mijlocul anilor ’90, sau „Generația Y”. Diferențele de mentalitate, cunoștințe și informație diferă de la o generație la alta, putem spune că în România aceste diferențe sunt mai pregnante în urma unui sistem modificat politic și a salturilor mari către dezvoltare. Însă deși cei din generația Y au pătruns deja pe piața muncii, adaptându-se și determinând schimbări, din urmă vine generația Z, cea care nu a cunoscut viața fără tehnologie. Pentru a integra tinerii generației Z sau I (de la Internet) în mediul economic, companiile trebuie să fie pregătite să le ofere stimuli și programe care le permit dezvoltarea. În ceea ce privește tehnologia, companiile de IT sunt la curent cu aceste provocări, lansând și implementând o serie de programe educaționale. Intel Corporation a creat Intel Higher Education Programs. Despre oportunitățile pentru dezvoltarea carierei și cercetare, despre comunitățile Intel pentru profesori și studenți, implicarea în proiectele de cercetare naționale și europene, precum și care sunt direcțiile de cercetare ale centrului de cercetare-dezvoltare Intel, vom afla la BizTech 2012.
„Pe lângă programele gratuite, dar din păcate neutilizate suficient, se vor prezenta studii de caz și principalele metode inovative de educare a generației Z, pentru a ne adapta lor. Generația Z sau generația „crescuți digital” are reale abilități tehnice dovedite, iar acesta este un mare avantaj al nostru. E important să ne putem adapta metodele de educație și să punem la dispoziția elevilor pentru a le dezvolta potențialul, talentele creative. Workshop-ul este moderat de Bogdan Băcilă, realizator Digi24 Oradea, și suntem convinși ca vom avea o dezbatere constructivă”, a precizat Adina Nicoleta Rada, director general CG&GC HiTech Solutions. 
Cele mai mari companii IT din lume derulează programe pentru elevi și studenți în 165 de țări, inclusiv România. Prin intermediul Cisco Networking Academy milioane de tineri iau parte la cursuri în domeniul rețelelor de comunicații, fiind îndrumați de instructori specializați pe baza unei programe stabilite de Cisco. Un pas important în evoluția învățământului tehnic o reprezintă introducerea în programa școlară a disciplinei „Administrarea calculatoarelor și a rețelelor”. Cursul este disponibil în cadrul universităților partenere Cisco Networking Academy și, în funcție de nivelul absolvit, oferă studentului o certificare CCENT în domeniul rețelisticii, cu posibilitatea de specializare în diverse domenii.
Despre conceptul de inovare și cercetare în dezvoltarea economică la BizTech va prezenta Livia Banu, director executiv Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Oradea. Cercetarea și inovarea sunt prioritățile Strategiei europene de creștere economică și ocupare a forței de muncă. UE depune eforturi pentru a crea, până în 2014, un singur Spațiu european de cercetare care să le permită cercetătorilor să lucreze în orice țară din UE și să intensifice cooperarea transfrontalieră. Standardul nostru viitor de viață depinde de capacitatea de a inova la nivel de produse, servicii, activități economice și procese sociale, precum și la nivel de modele. Acesta este motivul pentru care inovarea a fost plasată în centrul Strategiei Europa 2020, prin initiațiva „O Uniune a Inovării”. Această inițiativă va centraliza eforturile Europei și cooperarea cu țările din afara UE și le va direcționa către soluționarea provocărilor. Concret, mâine ce facem? Dacă nu mâine, atunci când? Cu cine? Cu ce? Cum? La BizTech vom discuta toate acestea și altele legate de lecțiile învățate până acum din programele finanțate de UE.
BizTech 2012 este evenimentul de business și tehnologie al anului în Transilvania și este organizat de compania CG&GC HiTech Solutions. Accesul în sălile de conferință se face pe baza unei invitații. Detalii pe site-ul oficial: http://www.cg-hitech.ro/portal/biztech.html (A.N.R.)

Trimite email
duminică, 6 iulie 2025, 07:30:48 Ora de vară a Europei de Est