Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

250 de ani de învățământ la Tulca

21 septembrie – Ziua Școlii Gimnaziale „Nestor Porumb” din Tulca

250 de ani de învățământ la Tulca

Vineri dimineața (21 septembrie 2012), toate drumurile au dus la Școala Gimnazială din Tulca, unde doamna director, prof. Laura Herdean, a pus la cale sărbătorirea, în premieră, a „Zilei școlii”.

Cu o punctualitate proverbială, la ora 11.00, în curtea școlii a răsunat Imnul de Stat al României. Elevii și dascălii au fost dispuși în careu, având în față distinșii invitați.
Apoi, doamna director Laura Herdean a explicat care este mobilul și motivul unui asemenea eveniment, în premieră la școala din localitate.  
„Azi, ne sǎrbǎtorim pentru prima datǎ școala, marcând împlinirea a 250 de ani de învățământ la Tulca. Totodată avem o altă Carte de identitate. De la 1 septembrie 2012, școala noastră poartă un nume. Iar eu, în calitate de director, sunt reprezentantul legal al Școlii Gimnaziale „Nestor Porumb” din Tulca. Am ales să ne fie patron spiritual deoarece a fost cel care s-a îngrijit de școlarizarea tinerilor în Tulca. Prin strădaniile sale, s-a construit primul local de școală cu pereți de cărămidă în comună”, a mai spus doamna director.
Era momentul prielnic de a se puncta rolul școlii și scopul manifestării.
„Consider că această instituție, școala, este locul în care, copil fiind, dobândim uzanțe, cunoștințe, un modus vivendi care își va pune mai mult sau mai puțin amprenta pe toatǎ viața și activitatea noastrǎ ulterioarǎ”, a ținut să sublinieze doamna director. Apoi, pe la microfon s-au perindat dl ing. dr. Iulian Svasta, membru în Asociația Consultanților în Management din România, venit din Capitală, dl prof. Lucaciu Moise, fost director al acestei școli, absolventa școlii Sabău Daniela, toți împărtășind gânduri și amintiri legate de această școală. Dl Iulian Svasta este „responsabil cu recompensa pentru performanța în școală”. Este cel care susține financiar activitățile extracurriculare, cel care se îngrijește de diplome, cărți de premii la sfârșit de an școlar, cel care sprijină cu bursă de studiu doi elevi ai comunei.
Arc peste timp
De șase ani, dna director și dl Iulian Svasta au o colaborare excelentă. În cadrul unui moment emoționant, au fost pomeniți și felicitați foștii dascăli ai școlii, dna director înmânând celor prezenți diplome de onoare și o carte cu monografia comunei Tulca, al cărei autor este dl profesor Moise Lucaciu, fost director al școlii. De asemenea, s-au împărțit diplome și cărți tuturor celor care sprijină activitățile școlii: doamnelor inspectori de specialitate Voichița Vancu și Felicia Ianța, dlui Avram Ștefan, managerul Editurii Aureo din Oradea, dlui av. Vasile Onofrei, consul onorific – consulatul Austriei din Timișoara, dlui primar Bulzan Ioan, dlui viceprimar Petran Mihai, directorilor de școli cu care dna director Laura Herdean dezvoltă parteneriate (dna prof. Adina Cioloș - directorul Școlii Gimnaziale „Nicolae Popoviciu” din Beiuș). 
Doamna director a ținut să mulțumească conducerii Primăriei pentru sprijin: „Mărturisesc că în acest interval, cu toate greutățile, lipsa banilor și contextul social, economic în care se află țara, an de an, Primăria a investit în cele patru corpuri de clădire, datorită celor doi oameni aleși de comunitate.
Stejarul - simbol al trăiniciei școlii
Dna director, împreună cu dl Iulian Svasta și dl primar Ioan Bulzan au plantat în fața școlii un stejar, simbol al trăiniciei școlii.
În continuarea festivităților, la Biserica Ortodoxă din localitate, a fost oficiată slujba de pomenire a patronului spiritual al școlii, Nestor Porumb. Te-Deum-ul a fost oficiat de preoții parohi Iga Teodor și Buda Dorin, după care, au fost depuse coroane la mormântul preotului și dascălului Nestor Porumb.
Moment artistic la Căminul Cultural
De la biserică, invitații și toți participanții la eveniment s-au îndreptat spre Căminul Cultural, unde s-a desfășurat un moment artistic. S-a recitat, s-a cântat și s-a valsat (de subliniat evoluția surprinzătoare a înv. Gabriela Drimbe, un dansator de top), iar membrii Ansamblului de dansuri „Ardeleana”, coordonat de doamna director Laura Herdean, ne-au încântat de-a dreptul cu profesionalismul lor.
Prima ediție a „Zilei școlii” a fost o reușită, drept pentru care organizatorii merită toate felicitările! Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze (105 poze), accesați Galeria foto: 250 de ani de învățământ la Tulca.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminic, 18 august 2019