Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

250 de ani de învățământ la Tulca

21 septembrie – Ziua Școlii Gimnaziale „Nestor Porumb” din Tulca

250 de ani de învățământ la Tulca

Vineri dimineața (21 septembrie 2012), toate drumurile au dus la Școala Gimnazială din Tulca, unde doamna director, prof. Laura Herdean, a pus la cale sărbătorirea, în premieră, a „Zilei școlii”.

Cu o punctualitate proverbială, la ora 11.00, în curtea școlii a răsunat Imnul de Stat al României. Elevii și dascălii au fost dispuși în careu, având în față distinșii invitați.
Apoi, doamna director Laura Herdean a explicat care este mobilul și motivul unui asemenea eveniment, în premieră la școala din localitate.  
„Azi, ne sǎrbǎtorim pentru prima datǎ școala, marcând împlinirea a 250 de ani de învățământ la Tulca. Totodată avem o altă Carte de identitate. De la 1 septembrie 2012, școala noastră poartă un nume. Iar eu, în calitate de director, sunt reprezentantul legal al Școlii Gimnaziale „Nestor Porumb” din Tulca. Am ales să ne fie patron spiritual deoarece a fost cel care s-a îngrijit de școlarizarea tinerilor în Tulca. Prin strădaniile sale, s-a construit primul local de școală cu pereți de cărămidă în comună”, a mai spus doamna director.
Era momentul prielnic de a se puncta rolul școlii și scopul manifestării.
„Consider că această instituție, școala, este locul în care, copil fiind, dobândim uzanțe, cunoștințe, un modus vivendi care își va pune mai mult sau mai puțin amprenta pe toatǎ viața și activitatea noastrǎ ulterioarǎ”, a ținut să sublinieze doamna director. Apoi, pe la microfon s-au perindat dl ing. dr. Iulian Svasta, membru în Asociația Consultanților în Management din România, venit din Capitală, dl prof. Lucaciu Moise, fost director al acestei școli, absolventa școlii Sabău Daniela, toți împărtășind gânduri și amintiri legate de această școală. Dl Iulian Svasta este „responsabil cu recompensa pentru performanța în școală”. Este cel care susține financiar activitățile extracurriculare, cel care se îngrijește de diplome, cărți de premii la sfârșit de an școlar, cel care sprijină cu bursă de studiu doi elevi ai comunei.
Arc peste timp
De șase ani, dna director și dl Iulian Svasta au o colaborare excelentă. În cadrul unui moment emoționant, au fost pomeniți și felicitați foștii dascăli ai școlii, dna director înmânând celor prezenți diplome de onoare și o carte cu monografia comunei Tulca, al cărei autor este dl profesor Moise Lucaciu, fost director al școlii. De asemenea, s-au împărțit diplome și cărți tuturor celor care sprijină activitățile școlii: doamnelor inspectori de specialitate Voichița Vancu și Felicia Ianța, dlui Avram Ștefan, managerul Editurii Aureo din Oradea, dlui av. Vasile Onofrei, consul onorific – consulatul Austriei din Timișoara, dlui primar Bulzan Ioan, dlui viceprimar Petran Mihai, directorilor de școli cu care dna director Laura Herdean dezvoltă parteneriate (dna prof. Adina Cioloș - directorul Școlii Gimnaziale „Nicolae Popoviciu” din Beiuș). 
Doamna director a ținut să mulțumească conducerii Primăriei pentru sprijin: „Mărturisesc că în acest interval, cu toate greutățile, lipsa banilor și contextul social, economic în care se află țara, an de an, Primăria a investit în cele patru corpuri de clădire, datorită celor doi oameni aleși de comunitate.
Stejarul - simbol al trăiniciei școlii
Dna director, împreună cu dl Iulian Svasta și dl primar Ioan Bulzan au plantat în fața școlii un stejar, simbol al trăiniciei școlii.
În continuarea festivităților, la Biserica Ortodoxă din localitate, a fost oficiată slujba de pomenire a patronului spiritual al școlii, Nestor Porumb. Te-Deum-ul a fost oficiat de preoții parohi Iga Teodor și Buda Dorin, după care, au fost depuse coroane la mormântul preotului și dascălului Nestor Porumb.
Moment artistic la Căminul Cultural
De la biserică, invitații și toți participanții la eveniment s-au îndreptat spre Căminul Cultural, unde s-a desfășurat un moment artistic. S-a recitat, s-a cântat și s-a valsat (de subliniat evoluția surprinzătoare a înv. Gabriela Drimbe, un dansator de top), iar membrii Ansamblului de dansuri „Ardeleana”, coordonat de doamna director Laura Herdean, ne-au încântat de-a dreptul cu profesionalismul lor.
Prima ediție a „Zilei școlii” a fost o reușită, drept pentru care organizatorii merită toate felicitările! Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze (105 poze), accesați Galeria foto: 250 de ani de învățământ la Tulca.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 13:59:21 Ora de vară a Europei de Est