Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Virtuþile terapeutice ale Ganodermei

Sfatul specialistului naturist

Virtuþile terapeutice ale Ganodermei

Este vorba despre cercetãtorii israelieni care confirmã virtuþile terapeutice ale Ganodermei ("regele plantelor"), mai ales în lupta împotriva cancerului la prostatã, aºa cum a anunþat Universitatea din Haifa (Ierusalim), în data de 14 decembrie 2007.

"Cercetãtorii israelieni confirmã virtutile teraputice ale unei ciuperci rare utilizate de secole în medicina tradiþionalã chinezã în lupta împotriva cancerului la prostatã, a anunþat Universitatea din Haifa, informeazã AFP.
Ei au descoperit cã o moleculã produsã de ciuperca "Reishi" (Ganoderma lucidum) poate "impiedica înmulþirea celulelor canceroase" la prostatã.

"Pânã în prezent, se ºtia cã ciuperca poate inhiba dezvoltarea cancerului, acþionând la nivelul sistemului imunitar. Testele pe care le-am efectuat în vitro demonstreazã cã acestea atacã direct celulele canceroase", a explicat directorul de cercetare, profesorul Ben Zion Zaidman.
Acesta a subliniat cã molecula produsã de ciupercã are "efect asupra receptorilor androgeni care joacã un rol central în dezvoltarea acestei forme de cancer, în stadiul sãu iniþial".
Cercetãtorul a indicat cã rezultatul studiului deschide noi cãi pentru conceperea de tratamente împotriva cancerului la prostatã, dar cã testele trebuie efectuate mai întâi pe animale.
Reishi este o ciupercã lemnoasã foarte rarã în stare sãlbaticã, ce creºte pe trunchiuri în descompunere pe pruni sãlbatici, stejar ºi tuga, exclusiv în pãdurile montane. Timp de secole, chinezii au încercat sã cultive reishi. Acest lucru a fost reuºit de cercetãtorii japonezi abia la începutul anilor '70.
Cancerul la prostatã este unul dintre cele mai frecvente cancere masculine, cu 543.000 de cazuri diagnosticate anual în lume.
Studiul, supervizat de profesorii Eviatar Nevo ºi Salomon Wasser, a fost publicat în Molecular Biology Report."

Am citat din articolul semnat de Alexandra-Livia Dordea, apãrut în “Evenimentul Zilei” (nr. 5034), care este asemãnãtor cu “Wild mushroom can treat cancer” (de pe Google).
Aºadar, virtuþile Ganodermei sunt tot mai mult dovedite ºi ºtiinþific.
Apropo, vã mai amintiþi de evenimentul de la Oradea, din 6 - 9 decembrie? Citiþi pe site (ovidan.ro), la Evenimente (Expoesoterica în premierã la Oradea)!
Daniela SOARE



Trimite email
joi, 1 mai 2025, 21:09:57 Ora de vară a Europei de Est