Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

Incompetență tăinuită… la Impărăție (?) De ce?

Greșeli mușamalizate… De ce?

Incompetență tăinuită… la Impărăție (?) De ce?

Zăpada refuză să cadă și să acopere greșelile care s-au făcut, culmea, în primăvară(!) la olimpiada națională de matematică, etapa județeană. Greșelile apărute în redactarea respectivelor subiecte au fost depistate urgent, pe loc (culmea de profesori din afara comisiei județene!!!), și au fost aduse la cunoștința inspectorului de specialitate, care însă a făcut ureche șută. De ce? Greșelile au fost mușamalizate… Iar acum, în sfârșit, se vrea să se facă lumină!

Judecăm și criticăm opera nu autorul!
De aceea nu dăm nume, nu dorim răzbunare (chiar dacă o răsturnare a valorilor – nonvalorilor – ar fi necesară!), dar dorim ca greșelile să nu se mai repete și în 2008, și să aibă aceeași soartă.
Ce s-a întâmplat?
La subiectul de la clasa a V-a, s-au dat barem și enunț greșite. E vorba de propoziția a doua (q) de la punctul1, și punctul 2.
A se vedea copiile pe care le-am inserat la sfârșitul articolului - pe post de poze: În primul dreptunghi din stânga, la primul x, dând click și salvând, veți avea în față subiectul; la cel de-al doilea x (din dreptunghiul alăturat, din dreapta), aveți baremul - care este greșit la propoziția q). Corectarea făcându-se după barem, elevii care au răspuns corect au fost depunctați, iar cei care au răspuns greșit (ca și în barem) au luat maximum de puncte!!! Se poate lua numărul 565 și diferența dintre el și răsturnatul său este 0, care este pătrat perfect, și deci propoziția este falsă și nu adevărată cum este în barem. Punctul 2 este greșit, pentru că dacă se ia a = 6 și n = 0, se obține număr impar, iar acolo se cere să se arate că este număr par. Mai mult, dacă se ia a = 0 și n = 0 se obține 0 la puterea 0, ceea ce nu are sens. Firesc, normal și corect era să se fi pus condiții asupra lui n și a.
Greșelile se puteau îndrepta pe loc, dacă inspectorul de specialitate era receptiv la sesizarea profesorului, dar nu a vrut să asculte așa ceva!? În schimb, la contestații și la publicarea subiectelor în culegerea editată la nivel de țară, se vede treaba că și-a revenit, totuși! Să fi fost vorba, pe moment, de aroganță și orgoliu rănit? Ceea ce nu ar fi cazul la un cadru didactic ajuns într-o asemenea funcție, nu-i așa?
„Incompetența se plătește serios din bani publici!”
„S-a corectat cum s-a corectat, iar seara m-am uitat pe lucrări și am văzut dezastrul, ne scrie domnul profesor. M-am dus și atunci la inspector și i-am spus să nu afișeze rezultatele, ci să fie recorectate la toți elevii de clasa a V-a cu baremul corect pentru punctul 1 și să scoată din concurs problema 2, deoarece era greșită si nu se putea evalua. Nici vorbă... Asta a fost sâmbătă. Luni i-am explicat totul dnei inspector general. Fiind de matematică, a înțeles despre ce este vorba și mi-a dat dreptate. Între timp, duminică, am mai discutat problemele respective cu 7- 8 profesori, care toți mi-au dat dreptate. Apoi au fost contestațiile și am rugat-o pe dna inspectoare generală să ne lase să mergem să explicăm rezolvările celor care corectează (PENIBIL, nu?). A acceptat și sigur că cei care au rezolvat corect au obținut punctaj maxim,dar au rămas cu punctaj maxim și cei care nu meritau, dar care au dat răspunsul conform baremului greșit.
În săptămâna următoare, culmea, inspectorul cu pricina a fost premiat cu gradație de merit pe patru ani din bani publici. Asta înseamnă mărirea salariului cu 25% pe patru ani. Deci, incompetența se plătește serios din bani publici!
În toamnă, în septembrie, apare culegerea cu subiectele de la olimpiade, între care și subiectele din Bihor, desigur, corectate, așa cum am zis eu, nu cum le-a dat inspectorul elevilor în săli. Asta m-a enervat la culme! Am sunat la minister unde am vorbit cu A.T., G.G. și cu L.S. (domnul profesor le-a dat numele și prenumele complete - n.n.). Le-am trimis proiectul de metodologie de organizare a olimpiadei. Acum aștept răspunsul celor din minister”.
Aceasta este povestea cu inspectorul de matematică. Dumneavoastră trageți concluziile!
Trăim în România anului 2007, unde totul e posibil, nu? Curat murdar, coane Fănică! (Ovidiu DAN)

Trimite email
sâmbătă, 18 ianuarie 2025, 00:06:09 Ora standard a Europei de Est