Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Incompetență tăinuită… la Impărăție (?) De ce?

Greșeli mușamalizate… De ce?

Incompetență tăinuită… la Impărăție (?) De ce?

Zăpada refuză să cadă și să acopere greșelile care s-au făcut, culmea, în primăvară(!) la olimpiada națională de matematică, etapa județeană. Greșelile apărute în redactarea respectivelor subiecte au fost depistate urgent, pe loc (culmea de profesori din afara comisiei județene!!!), și au fost aduse la cunoștința inspectorului de specialitate, care însă a făcut ureche șută. De ce? Greșelile au fost mușamalizate… Iar acum, în sfârșit, se vrea să se facă lumină!

Judecăm și criticăm opera nu autorul!
De aceea nu dăm nume, nu dorim răzbunare (chiar dacă o răsturnare a valorilor – nonvalorilor – ar fi necesară!), dar dorim ca greșelile să nu se mai repete și în 2008, și să aibă aceeași soartă.
Ce s-a întâmplat?
La subiectul de la clasa a V-a, s-au dat barem și enunț greșite. E vorba de propoziția a doua (q) de la punctul1, și punctul 2.
A se vedea copiile pe care le-am inserat la sfârșitul articolului - pe post de poze: În primul dreptunghi din stânga, la primul x, dând click și salvând, veți avea în față subiectul; la cel de-al doilea x (din dreptunghiul alăturat, din dreapta), aveți baremul - care este greșit la propoziția q). Corectarea făcându-se după barem, elevii care au răspuns corect au fost depunctați, iar cei care au răspuns greșit (ca și în barem) au luat maximum de puncte!!! Se poate lua numărul 565 și diferența dintre el și răsturnatul său este 0, care este pătrat perfect, și deci propoziția este falsă și nu adevărată cum este în barem. Punctul 2 este greșit, pentru că dacă se ia a = 6 și n = 0, se obține număr impar, iar acolo se cere să se arate că este număr par. Mai mult, dacă se ia a = 0 și n = 0 se obține 0 la puterea 0, ceea ce nu are sens. Firesc, normal și corect era să se fi pus condiții asupra lui n și a.
Greșelile se puteau îndrepta pe loc, dacă inspectorul de specialitate era receptiv la sesizarea profesorului, dar nu a vrut să asculte așa ceva!? În schimb, la contestații și la publicarea subiectelor în culegerea editată la nivel de țară, se vede treaba că și-a revenit, totuși! Să fi fost vorba, pe moment, de aroganță și orgoliu rănit? Ceea ce nu ar fi cazul la un cadru didactic ajuns într-o asemenea funcție, nu-i așa?
„Incompetența se plătește serios din bani publici!”
„S-a corectat cum s-a corectat, iar seara m-am uitat pe lucrări și am văzut dezastrul, ne scrie domnul profesor. M-am dus și atunci la inspector și i-am spus să nu afișeze rezultatele, ci să fie recorectate la toți elevii de clasa a V-a cu baremul corect pentru punctul 1 și să scoată din concurs problema 2, deoarece era greșită si nu se putea evalua. Nici vorbă... Asta a fost sâmbătă. Luni i-am explicat totul dnei inspector general. Fiind de matematică, a înțeles despre ce este vorba și mi-a dat dreptate. Între timp, duminică, am mai discutat problemele respective cu 7- 8 profesori, care toți mi-au dat dreptate. Apoi au fost contestațiile și am rugat-o pe dna inspectoare generală să ne lase să mergem să explicăm rezolvările celor care corectează (PENIBIL, nu?). A acceptat și sigur că cei care au rezolvat corect au obținut punctaj maxim,dar au rămas cu punctaj maxim și cei care nu meritau, dar care au dat răspunsul conform baremului greșit.
În săptămâna următoare, culmea, inspectorul cu pricina a fost premiat cu gradație de merit pe patru ani din bani publici. Asta înseamnă mărirea salariului cu 25% pe patru ani. Deci, incompetența se plătește serios din bani publici!
În toamnă, în septembrie, apare culegerea cu subiectele de la olimpiade, între care și subiectele din Bihor, desigur, corectate, așa cum am zis eu, nu cum le-a dat inspectorul elevilor în săli. Asta m-a enervat la culme! Am sunat la minister unde am vorbit cu A.T., G.G. și cu L.S. (domnul profesor le-a dat numele și prenumele complete - n.n.). Le-am trimis proiectul de metodologie de organizare a olimpiadei. Acum aștept răspunsul celor din minister”.
Aceasta este povestea cu inspectorul de matematică. Dumneavoastră trageți concluziile!
Trăim în România anului 2007, unde totul e posibil, nu? Curat murdar, coane Fănică! (Ovidiu DAN)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 21:17:36 Ora de vară a Europei de Est