Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

BizTech Oradea 2012 a adus la Oradea cele mai mari companii IT

Joi și vineri, la Hotel Ramada

BizTech Oradea 2012 a adus la Oradea cele mai mari companii IT

Cu adevărat, timp de două zile, în 27 și 28 septembrie 2012, la Hotel Ramada din România am avut parte de „evenimentul de business și tehnologie al anului în Transilvania”, așa după cum ne prevenise dna Adina Nicoleta Rada, director general al Companiei CG&GC HiTech Solutions SRL.

În cadrul celei de-a doua ediții a BizTech Oradea, organizatorii au reușit să ne surprindă plăcut invitând la evenimentul nr.1 al anului în domeniul IT,  11 dintre cele mai mari companii IT prezente în România: Cisco, Intel, HP, Microsoft, Canon, BitDefender, Total Soft, Kaspersky, Samsung, Lenovo, N.O.D, peste 60 de specialiști din IT.
Implicarea Intel în educație
La cele trei secțiuni (Educație, Tehnologie și Business), ne-au captat și încântat cu informații de ultimă oră, oferind soluții și programe educaționale în cadrul workshop-urilor educaționale, Adrian Cioroianu, de la Intel (care ne-a vorbit despre Direcția industriei IT. Cum va arăta lumea în 2020. „Practic, rolul Intel în industria IT este de a da o direcție; încercăm, practic, să arătăm ceea ce noi vom face în viitor, astfel încât să oferim inspirație și companiilor locale și celorlalți producători de echipamente; Implicarea Intel în educație, în preuniversitar, pentru că avem foarte multe programe, atât pentru profesori, cât și pentru elevi”.).
Lansare Lenovo Thinkpad la Oradea
Diana Georgescu a venit să ne prezinte soluții Levono pentru educație și nu numai, pentru că în dimineața zilei de joi, Diana ne-a surprins deosebit de plăcut, prezentându-ne, în premieră națională, cel mai nou, mai rapid și mai elegant ultrabook (mai subțire de 1 inch, care pornește în 2 secunde din standby, iar cam în 7 secunde, intră în Windows).
„Sunt foarte fericită. Astăzi (joi, 27 septembrie – n.n.), lansăm acest produs în România și este un eveniment extraordinar. Mă uitam dimineață la televizor, deja a început să apară. Acesta este primul. Avem doar două exemplare în țară. Au venit ieri, la ora 12, din care unul este aici. Mi se pare o ocazie deosebită și pentru noi și pentru voi și pentru toată lumea. La ora 12 va fi lansat, iar noi vom reuși să-l deschidem cu o oră înainte. Deci, la ora 11, Lenovo Thinkpad, vom sărbători împreună 20 de ani de Lenovo Thinkpad și cu această ocazie, lansarea acestui thinkpad carbon în România...”; Silviu Hotăran (GKTI Semper Human) – Workshop resurse umane, despre talent management; Cristian Popescu (general manager Cisco România), despre Inovație și tehnologie în evoluția afacerilor; Anamaria Gonczi – „Povestea” Intel în România; Marius Filipaș (Microsoft România) – Direcțiile strategice ale Microsoft, precum și noutățile anului 2012; Valentin Jurcuț (BitDefender), despre securitatea în mediile virtualizate. „Suntem aici să arătăm că o tehnologie românească poate să ajungă numărul unu în lume!” Mircea Bardac (Intel România), despre programele Intel în mediul academic; Mihai Constantin-Pau (Intel), despre oportunități de dezvoltare în IT& C pentru tinerii din România, posibil HUB tehnologic.    
 „Obiectivul principal al BizTech este de a conexa viitorul cu evoluția tehnică și managementul, antreprenoriatul și educația”, avea să sublinieze Adina Nicoleta Rada, director general al CG&GC HiTech Solutions, organizatorul BizTech
Am ajuns și în sala serverelor, unde ne-au fost prezentate exemplare de ultimă generație, Generația 8, lansate de câteva luni; față de vechea generație, s-a redus consumul cu 30 la sută; un complex de servere de genul celui care ni s-a prezentat a fost estimat la circa 60 de mii de euro.
Camionul cu tehnologie
Joi, pe platoul din fața Hotelului Ramada, putea fi admirat camionul-trailer Samsung plin cu tehnologie, o premieră în Oradea și România. Noi l-am pozat din toate unghiurile și pozițiile și veți avea ce vedea. În centrul atenției, s-a aflat măsuța interactivă multituch, iar curioșii s-au înghesuit să vadă cum funcționează. Din arsenalul ingenios prezentat în camion, precum într-o veritabilă expoziție IT, nu au lipsit ecranele, de diferite mărimi (între care și un ecran care poate fi conectat la laptop) și imprimantele de ultimă generație...
 „Vom sprijini întotdeauna acest parteneriat”
La deschiderea evenimentului au onorat cu prezența în prezidiul manifestării: dl Claudiu Pop – prefectul județului Bihor, dl Ovidiu Mureșan – viceprimar al municipiului Oradea, rectorul Universității Oradea, dl prof. univ. dr. Constantin Bungău, precum și Silviu Hotăran, fost manager Microsoft România.
Claudiu Pop, prefectul județului, a felicitat organizatorii și i-a asigurat de tot sprijinul.
După o experiență de 20 de ani în telecomunicații, dl viceprimar Ovidiu Mureșan privește cu alți ochi acest eveniment. „Aș vrea să cred că tot ce discutați aici, soluțiile vor putea fi aplicate în cel mai scurt timp în viața publică, iar autoritățile locale vor trebui să țină cont de acestea...”
Dl rector Constantin Bungău consideră că instituția pe care o conduce nu trebuie să lipsească dintre partenerii acestui eveniment. „Consider că Universitatea din Oradea are un rol foarte-foarte important și trebuie să fie un partener continuu. Vom sprijini întotdeauna acest parteneriat și el să se dezvolte foarte bine în teritoriu...”
„Mă simt mândru că sunt orădean”
Dl Silviu Hotăran („un orădean întors acasă” - vorba dnei Adina Rada) s-a arătat bucuros să participe la acest eveniment. „Am multe motive de bucurie, astăzi, și cred că această capacitate de a ne bucura ne conectează la o sursă personală de energie pozitivă. Vă urez din suflet să vă bucurați! De ce mă bucur eu astăzi? Mă bucur că sunt aici la Oradea, alături de dumneavoastră. Mă simt mândru că sunt orădean și spun asta cu drag oricui mă-ntreabă... Mă bucur să-i văd pe bunii mei colegi de la Microsoft. Mă bucur s-o văd pe Adina și echipa ei. Ce entuziasm, ce energie, ce misiune și câtă voință au pentru a demonstra că se poate în pofida oricărui context... Este un act de educație ceea ce se întâmplă, iar pentru mine educația înseamnă foarte-foarte mult!” (Ovidiu DAN)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 13:17:05 Ora de vară a Europei de Est