Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Tradiții bihorene”, cu participarea partenerilor din București, Timișoara, Dr. T. Severin, Buzău, Iași și Petroșani

Joi, la C.T. „M. Viteazul” a avut loc întâlnirea de proiect

„Tradiții bihorene”, cu participarea partenerilor din București, Timișoara, Dr. T. Severin, Buzău, Iași și Petroșani

Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” din Oradea a găzduit joi, 27 septembrie 2012, întâlnirea de proiect cu tema „Tradiții bihorene”, desfășurată în cadrul proiectului „Îmbunătățirea calității educației și formării profesionale prin rețele parteneriale”.

La activitatea de învățare colegială de la Oradea, desfășurată în cadrul parteneriatului pentru calitate, au participat, alături de echipa gazdă,  partenerii de proiect cuprinși în rețeaua partenerială nr. 15 „Altour Net”: Centrul Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic din București, Colegiul Economic „Francesco Saverio Nitti” din Timișoara (centrul de resurse), Colegiul Național Economic „Th. Costescu” din Drobeta Turnu Severin, Grupul Școlar de Servicii și Meserii Buzău, Grupul Școlar „V. Madgearu” din Iași și Colegiul Economic „Hermes” din Petroșani.
„Obiectivul parteneriatului este îmbunătățirea sistemului de educație și formare profesională inițială pentru domeniul de pregătire Alimentație publică și turism, iar pentru realizarea acestui obiectiv s-a constituit rețeaua partenerială nr. 15 „Altour Net”.
Scopul general al dezvoltării rețelei parteneriale este implementarea Recomandării Parlamentului European și a Consiliului privind Cadrul Comun European privind Asigurarea Calității în Educație și Formarea Profesională (EQARF), asigurându-se utilizarea eficientă și responsabilă a resurselor, promovarea bunelor practici și compatibilizarea calificărilor oferite de membrii rețelelor cu Cadrul Național al Calificărilor și cu cele ale Cadrului European al Calificărilor”, a precizat dna prof. ec. Simona Ardelean, membru al echipei de implementare a proiectului și membru al Consiliului de administrație al C.T. „Mihai Viteazul” din Oradea.
Călătorește și gustă românește!
În deschiderea reuniunii, directorul colegiului, dl prof. dr. Ruben Filimon, a salutat invitații și partenerii de proiect și a punctat agenda întâlnirii.
Doamna director adjunct, prof. ec. Simona Ardelean, a făcut oficiile de prezentare a școlii organizatoare, iar dl prof. ing. Florian Mieluț, inspector școlar de specialitate al Inspectoratului Școlar Județean Bihor, a subliniat actualitatea și importanța parteneriatului pentru calitate.
În continuare gazdele au prezentat materialul PPT „Þara Beiușului” – vatra tradițiilor bihorene, iar în completare, dl profesor Ioan Goman, muzeograf, a ilustrat cât se poate de sugestiv tradițiile bihorene cu ceramică populară din regiunea Crișana. A venit apoi rândul partenerilor să-și prezinte materialele pregătite: „Români și sârbi – moștenitori ai tradițiilor culturale bănățene într-o Europă unită (prezentare făcută de reprezentanții colegiului din Timișoara); „Momârlanii, veritabili urmași ai dacilor liberi” (material prezentat de cei de  colegiul din Petroșani); „Tradiții moldovenești” (prezentarea ieșenilor); „Periplu prin calendarul anual al tradiționalelor serbări câmpenești din județul Buzău ( prezentare aparținând reprezentanților Grupului Școlar din Buzău); „Pe urmele strămoșilor” (prezentarea celor de la Colegiul Economic „Theodor Costescu” din Drobeta Turnu Severin.
Pe agenda reuniunii au mai figurat două acțiuni care au precedat sesiunea de dezbateri: Vizitarea secțiunii de etnografie a Complexului Muzeal al Þării Crișurilor, cu expoziția de costume populare din regiunea Crișana, prezentată de dr. Simona Ioana Bala, muzeograf și „descălecatul” de la han - cea mai gustată activitate, desfășurată în peisajul rustic al Hanului Pescarilor (agentul economic partener al colegiului), unde elevi din clasa a XIII-a H, tehnicieni în gastronomie, au organizat o masă festivă cu specific bihorenesc în aer liber, sub genericul „Bihorenii când s-adună”, un exemplu de bune practici.
Revenind la colegiu, membrii echipelor partenere au participat la sesiunea de dezbateri (cu concluzii și recomandări).
Echipa gazdă de implementare a activităților în rețeaua „Altour Net” (alcătuită din prof. ec. Simona Ardelean – membru al CA și prof. ec. Teodora Monica Runcanu – membru al Comisiei de Evaluare și Asigurare a Calității) doresc să mulțumească domnilor directori (prof. dr. Ruben Filimon – director, și prof. Mihai Bacoș – director adjunct) pentru sprijin, iar partenerilor de proiect pentru prezență, implicare și bunele practici prezentate în cadrul reuniunii.
Să mai spunem că proiectul „Îmbunătățirea calității educației și formării profesionale prin rețele parteneriale” face parte din Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, 2007-2013, Axa prioritară 1 „Educația și formarea profesională în sprijinul creșterii economice și dezvoltării societății bazate pe cunoaștere; Domeniul major de intervenție 1.1. „Accesul la educație și formare profesională inițială de calitate”; contract POSDRU nr. 85/1.1/S/57551.
Acordul de parteneriat durează 24 de luni, cu un angajament de continuare a colaborării între școlile partenere până la 1 septembrie 2016. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Tradiții bihorene”, cu participarea partenerilor din București, Timișoara, Dr. T. Severin, Buzău, Iași și Petroșani .

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 13:56:35 Ora de vară a Europei de Est