Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Ziua Internațională a Comemorării Bebelușilor și Copiilor

Organizația E.M.M.A. va celebra pe 15 octombrie

Ziua Internațională a Comemorării Bebelușilor și Copiilor

Organizația E.M.M.A. va celebra pe data de 15 octombrie – „Ziua Internațională a Comemorării Bebelușilor și Copiilor”, eveniment aflat la a treia ediție în România.

Evenimentul se desfășoară concomitent în Statele Unite, Canada, Australia, Japonia, dar și în câteva țări europene.
În această zi, la ora 19.00 (ora locală din fiecare țară) se aprind lumânări, în memoria copiilor plecați prea curând dintre noi. Timp de o oră lumânările sunt lăsate să ardă, creând astfel un „Val de Lumină” care va face înconjurul globului și va dura 24 de ore.  
Mișcarea de sprijinire a celor care trec prin pierderea unei sarcini sau a unui copil a început în Statele Unite în anul 1988 când președintele Ronald Reagan a declarat oficial luna octombrie ca fiind luna comemorării bebelușilor și copiilor decedați.
În  2002, la inițiativa unui grup de părinți, ziua de 15 octombrie a fost declarată în toate statele americane Zi oficială pentru comemorarea bebelușilor și copiilor. An de an mișcarea s-a extins ajungând acum să acopere toate continentele.
În România, evenimentul s-a organizat pentru prima data în 2010, la inițiativa Biancăi Brad, fondatoarea Organizației E.M.M.A. și a avut loc în București și în alte 12 orașe din țară și 4 din străinătate. În 2011 evenimentul a avut loc în 15 orașe din țară și 4 din străinătate.
În acest an, pentru Oradea locația de desfășurare va fi în parcul amenajat pe dealul de la intersecția B-dului Dacia - str. Eroului Necunoscut (parcul cu fântâni de apă), cu începere de la ora 19.00. Detalii despre eveniment și celelalte locații se găsesc pe  http://www.organizatiaemma.ro/node/671.
Vă așteptăm să ne fiți alături, în memoria tuturor copiilor plecați mult prea devreme de pe Pământ.
Organizația E.M.M.A. - Eternul Miracol Materna Alinare - este o organizație neguvernamentală non-profit, neafiliată politic sau religios, a cărei activitate se desfășoară pe bază de voluntariat. Misiunea sa este de a reduce mortalitatea infantilă și de a oferi sprijin familiilor care trec prin drama pierderii unui copil și, în mod special, celor care își pierd copilul înainte ca acesta să se nască, durerea E.M.M.A. este prima și singura organizație din România care vine în ajutorul acestor mame, acestor familii, dar, pentru o mai bună reușită, E.M.M.A. are nevoie de sprijin de orice fel și din partea oricui dorește și are puterea de a-i susține demersurile, fie că e persoană fizică sau juridică.
În 2007 și 2010 România s-a clasat pe primul loc în U.E. în privința mortalității infantile, rata din România fiind de peste 2 ori mai mare decât media europeană. Þinând cont de statisticile îngrijorătoare, activitatea Organizației E.M.M.A. este nu numai binevenită, ci chiar necesară: numai anul trecut s-au stins 2.848 de copii cu vârste cuprinse între 0 și 10 ani, dintre  care 2.078 de copii cu vârsta cuprinsă între o zi și un an. Numărul declarat al copiilor născuți fără viață a fost de 856, însă acesta nu reflectă realitatea, cele mai multe cazuri nefiind raportate, acești copii fiind considerați „avortoni” și arși, aruncați la gunoi sau folosiți în experimente de laborator. Majoritatea părinților acestor copii nu își pot înmormânta copiii din lipsa unei legislații clare, motiv pentru care Organizația E.M.M.A. lucrează la elaborarea unei Legi privind Drepturile copiilor născuți fără viață și ale părinților acestora. (Anca Oanț)

Trimite email
joi, 28 martie 2024, 11:29:34 Ora standard a Europei de Est