Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ziua Internațională a Comemorării Bebelușilor și Copiilor

Organizația E.M.M.A. va celebra pe 15 octombrie

Ziua Internațională a Comemorării Bebelușilor și Copiilor

Organizația E.M.M.A. va celebra pe data de 15 octombrie – „Ziua Internațională a Comemorării Bebelușilor și Copiilor”, eveniment aflat la a treia ediție în România.

Evenimentul se desfășoară concomitent în Statele Unite, Canada, Australia, Japonia, dar și în câteva țări europene.
În această zi, la ora 19.00 (ora locală din fiecare țară) se aprind lumânări, în memoria copiilor plecați prea curând dintre noi. Timp de o oră lumânările sunt lăsate să ardă, creând astfel un „Val de Lumină” care va face înconjurul globului și va dura 24 de ore.  
Mișcarea de sprijinire a celor care trec prin pierderea unei sarcini sau a unui copil a început în Statele Unite în anul 1988 când președintele Ronald Reagan a declarat oficial luna octombrie ca fiind luna comemorării bebelușilor și copiilor decedați.
În  2002, la inițiativa unui grup de părinți, ziua de 15 octombrie a fost declarată în toate statele americane Zi oficială pentru comemorarea bebelușilor și copiilor. An de an mișcarea s-a extins ajungând acum să acopere toate continentele.
În România, evenimentul s-a organizat pentru prima data în 2010, la inițiativa Biancăi Brad, fondatoarea Organizației E.M.M.A. și a avut loc în București și în alte 12 orașe din țară și 4 din străinătate. În 2011 evenimentul a avut loc în 15 orașe din țară și 4 din străinătate.
În acest an, pentru Oradea locația de desfășurare va fi în parcul amenajat pe dealul de la intersecția B-dului Dacia - str. Eroului Necunoscut (parcul cu fântâni de apă), cu începere de la ora 19.00. Detalii despre eveniment și celelalte locații se găsesc pe  http://www.organizatiaemma.ro/node/671.
Vă așteptăm să ne fiți alături, în memoria tuturor copiilor plecați mult prea devreme de pe Pământ.
Organizația E.M.M.A. - Eternul Miracol Materna Alinare - este o organizație neguvernamentală non-profit, neafiliată politic sau religios, a cărei activitate se desfășoară pe bază de voluntariat. Misiunea sa este de a reduce mortalitatea infantilă și de a oferi sprijin familiilor care trec prin drama pierderii unui copil și, în mod special, celor care își pierd copilul înainte ca acesta să se nască, durerea E.M.M.A. este prima și singura organizație din România care vine în ajutorul acestor mame, acestor familii, dar, pentru o mai bună reușită, E.M.M.A. are nevoie de sprijin de orice fel și din partea oricui dorește și are puterea de a-i susține demersurile, fie că e persoană fizică sau juridică.
În 2007 și 2010 România s-a clasat pe primul loc în U.E. în privința mortalității infantile, rata din România fiind de peste 2 ori mai mare decât media europeană. Þinând cont de statisticile îngrijorătoare, activitatea Organizației E.M.M.A. este nu numai binevenită, ci chiar necesară: numai anul trecut s-au stins 2.848 de copii cu vârste cuprinse între 0 și 10 ani, dintre  care 2.078 de copii cu vârsta cuprinsă între o zi și un an. Numărul declarat al copiilor născuți fără viață a fost de 856, însă acesta nu reflectă realitatea, cele mai multe cazuri nefiind raportate, acești copii fiind considerați „avortoni” și arși, aruncați la gunoi sau folosiți în experimente de laborator. Majoritatea părinților acestor copii nu își pot înmormânta copiii din lipsa unei legislații clare, motiv pentru care Organizația E.M.M.A. lucrează la elaborarea unei Legi privind Drepturile copiilor născuți fără viață și ale părinților acestora. (Anca Oanț)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 13:44:13 Ora de vară a Europei de Est