Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Ne dorim să fim un catalizator al procesului de inovare”

Despre educație, tehnologie și inovație la BizTech 2012

„Ne dorim să fim un catalizator al procesului de inovare”

BizTech 2012, evenimentul de business și tehnologie al anului în Transilvania a avut loc în perioada 27-28 septembrie la Hotel Ramada Oradea.

La deschiderea evenimentului au participat atât oficialități locale, precum prefectul județului Bihor Claudiu Pop, viceprimarul municipiului Oradea Ovidiu Mureșan, cât și orădeni cu care ne mândrim, precum Silviu Hotăran, fostul manager general al Microsoft România. Pe parcursul celor două zile, Oradea a devenit un centru de excelență în business și tehnologie, invitații având ocazia de a afla noile trenduri în materie de inovare și educație, informații despre parteneriatele triple-helix și proiectele de cercetare-dezvoltare, nelipsind nici sesiuni dedicate fiscalității și leadership-ului.
La BizTech 2012 au participat peste 400 de manageri, cadre didactice și oameni de afaceri din Bihor și județele învecinate, precum și o delegație de 80 de invitați din București și alte zone ale țării. În ceea ce privește echipamentele montate în cadrul evenimentului, participanții au avut ocazia de a testa soluții și produse a căror valoare a depășit suma de 150.000 de euro, cum ar fi o soluție de videconferință Cisco, peste 20 de ultrabook-uri performante echipate cu procesoare și software Intel, precum și un bladeSystem HP, evaluat la 100.000 de euro. Totodată, în premieră în Oradea, compania Samsung Electronics România a adus în orașul de pe Crișul Repede primul show-room mobil de tehnologie IT: Samsung IT B2B Road Show. Printre echipamentele care s-au bucurat de succes în rândul vizitatorilor amintim noile game de notebook-uri Samsung seriile 7 și 9, Surface Sur 40 (o masă interactivă multitouch ce recunoaște până la 54 de atingeri simultane), soluțiile de afișaj outdoor, Transparent Display și CMS – Hospitality TV.
În materie de echipamente ultraportabile, premiera ediției  a fost lansarea laptopului Lenovo ThinkPad X1 din carbon, un echipament care cântărește doar 1,3 kg. 
„Ne dorim să ne punem amprenta pe tot ceea ce facem, asta simbolizează logo-ul nostru. Suntem o echipă tânără, dar dedicată și pregătită. Oferim know-how și experiență. Ne motivează găsirea de soluții pentru provocările vieții moderne de afaceri. Cea mai bună carte de vizită este rezultatul muncii noastre. Ne propunem ca aceia care ne vor deveni parteneri să ne aleagă, să legăm o conexiune funcțională între IT și business-ul în care activăm.
Biztech este un mediu de întâlnire cu specialiști în IT, speakeri importanți care au demonstrat prin rezultatele obținute valoarea lor. Ne dorim să fim un catalizator al procesului de inovare, fără inovare nu cred că vom reuși să avem succes”, a precizat Adina Nicoleta Rada, manager general CG&GC HiTech Solutions.
„Vă asigur că veți găsi în Consiliul Județean cei mai buni parteneri și cei mai deschiși oameni. Vă mulțumesc că ați onorat acest eveniment prin anvergura personalităților dumneavoastră. Fără îndoială, Oradea, Bihorul era mult mai sărac fără acest eveniment, pentru a cărui organizare vă mărturisesc că am ținut pumnii încă de când am auzit de la Adina că dorește să-l provoace. Pot să vă asigur că vom crea câteva proiecte în Bihor, pentru Bihor”, a spus Cornel Popa, președintele Consiliului Județean Bihor.
Organizat pe secțiuni, BizTech 2012 s-a adresat cadrelor didactice din mediile preuniversitare și universitare, pasionaților de tehnologie, administratorilor de rețea și, nu în ultimul rând, managerilor de top și antreprenorilor.
Inovație în educație
Întrucât evenimentul a adus în atenția orădenilor soluțiile și programele dedicate sistemului de învățământ prin parteneriate cu companii precum Cisco, Intel, HP sau Microsoft, rectorul Universității Oradea, Constantin Bungău a pus accent pe necesitatea unor proiecte de cercetare-dezvoltare în educație.  „Vrem ca Universitatea să devină un mediu antreprenorial, vrem un Bihor puternic, o Oradea puternică. Trebuie să avem astfel de evenimente importante și cu realizări la fel de mari. Nu știu care-i rețeta succesului, nu cred că există neapărat una, însă știu că și universități celebre, precum Stanford încurajează performanța de tip triple helix. Consider că, prin acest tip de eveniment, aveți un cuvânt greu de spus în atragerea companiilor care pot sprijini proiectele de dezvoltare în educație. Vreau să promiteți că nu va fi doar ediția a 2-a, ci vreau să văd și ediția a 3-a”, a concluzionat rectorul Constantin Bungău.
Printre soluțiile dedicate mediului educațional, compania HP a adus în Oradea un bladeSystem care valorează 100.000 de euro. Echipamentul a fost instalat într-o sală a hotelului Ramada, iar invitații au avut posibilitatea de a observa funcționalitățile acestuia în detaliu. De succes în rândul participanților s-au bucurat HP MultiSeat, un echipament adus în premieră în Oradea în cadrul BizTech 2011, precum și soluțiile de storage și wireless & mobile.
Un orădean pentru Oradea!
Silviu Hotăran, cel care a pus bazele companiei Microsoft în România, antreprenor și trainer leader, și-a exprimat admirația față de deschiderea orădenilor spre un eveniment de o asemenea amploare : „Mai mult voi vorbi despre bucurie azi. Mă simt mândru că sunt orădean, mă bucur că sunt la Oradea astăzi, mă bucur să văd atât de mulți participanți la proiectele care vor fi prezentate astăzi, în această sală. Ce entuziasm, ce energie poate avea echipa CG&GC HiTech Solutions  pentru realizarea unui asemenea eveniment”, a concluzionat orădeanul. Pe parcursul celor două zile de eveniment, Silviu Hotăran a captat atenția participanților cu prezentări despre leadership și management și cum să devenim lideri mai buni printr-un proiect complex orientat pe obiective.
Tehnologie, fiscalitate și antreprenoriat
De la noile echipamente de tehnologie prezentate în camionul de showroom Samsung, orădenii au aflat detalii despre soluții de colaborare de la Cisco, care sunt noutățile pe care Intel le pregătește pentru următorii ani, precum și noutățile în materie de antiviruși oferite de Kaspersky și BitDefender.
Sesiunea dedicată fiscalității și atragerii de fonduri de la stat pentru proiecte de IT&C  a stârnit curiozitatea managerilor din sala hotelului Ramada, sesiunea prelungindu-se cu multe întrebări din partea publicului.
Unul dintre cel mai așteptate momente a fost discursul antreprenoarei Camelia Șucu despre provocările începutului unui nou proiect și ce anume a motivat-o să treacă de la produse de lux la investiții în agricultură și wellness. De asemenea, în cadrul BizTech 2012 omul de afaceri Camelia Șucu și-a anunțat intenția de a investi afaceri în județul Bihor.
BizTech 2012 este evenimentul de business și tehnologie al anului în Transilvania, organizat de compania orădeană CG&GC HiTech Solutions. (A.N.R.)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 13:34:32 Ora de vară a Europei de Est