Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
18 ianuarie 2023

Scrisoare deschisă semnată de 29 de licee pedagogice către Președinte, Parlament și Ministerul Educației să nu desființeze specializarea de învățător de la aceste școli

O scrisoare deschisă semnată de 29 de licee pedagogice este adresată președintelui României, Parlamentului și Ministerului Educației, astfel încât să nu se deființeze specializarea de învățător. Săptămâna trecută, Edupedu.ro a scris că liceele pedagogice nu vor mai putea forma învățători pentru prima dată de la înființarea acestora, potrivit proiectului de Lege a învățământului preuniversitar.
„Având în vedere informațiile apărute în mass-media legate de proiectul de Lege al învățământului preuniversitar, conform cărora liceele și colegiile pedagogice nu vor mai avea specializarea de învățător, cadrele didactice din întregul sistem de învățământ pedagogic își exprimă dezaprobarea față de această decizie, care afectează grav baza formării dascălilor din România”, se arată în textul scrisorii.
În document sunt menționate rezultatele deosebite pe care le-au obținut la titularizare absolvenții liceelor pedagogice: „Absolvenții liceelor pedagogice au obținut rezultate deosebite la examenul național de titularizare în învățământul preșcolar și primar, iar în instituțiile de învățământ unde au fost încadrați au primit aprecieri prin care se confirmă temeinicia pregătirii psihopedagogice”.

Citiți în continuare ...Stirea din 13 ianuarie!!!

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 ianuarie 2023
Să te crucești!!!

Liceele pedagogice nu vor mai putea forma învățători pentru prima dată de la înființarea acestora, potrivit proiectului de Lege al învățământului preuniversitar – surse

Liceele pedagogice nu vor mai avea specializarea de educator-învățător, ci doar pe cea de educator-puericultor, potrivit proiectului Legii învățământului preuniversitar obținut pe surse de Edupedu.ro. Acest lucru înseamnă că liceenii formați în liceele pedagogice vor putea preda doar copiilor din creșe și grădinițe. Până acum, liceele pedagogice aveau și specializarea de educator-învățător.
Amintim că proiectele de legi ale educației în varianta ministrului Ligia Deca, obținute pe surse de EduPedu.ro, nu au fost încă făcute publice, dar sunt finalizate de Ministerul Educației (ME), după ce au fost verificate amendamentele primite în perioada de dezbatere publică, de la lansarea variantelor Cîmpeanu, în iulie 2022.
Urmează ca experții din partidele din coaliția de guvernământ să lucreze cu ME la noile legi până la 1 februarie 2023. Apoi, proiectele ar urma să treacă prin Guvern până la 15 februarie, iar Parlamentul să aprobe legile Educației Deca până pe 15 martie. Toate noutățile pe care le aduc acestea pot fi citite aici.
La articolul 52, alin. (2) stabilește că liceele pedagogice vor avea specializările de educator-puericultor și instructor de educație extrașcolară: „(2) Unităţile de învăţământ în care se organizează învăţământ pedagogic preuniversitar sunt unităţi de învăţământ liceal, care au capacitatea de a organiza procesul de predare-învăţare-evaluare şi practica pedagogică, pentru specializările din cadrul filierei vocaţionale: educator-puericultor, instructor de educaţie extraşcolară”.
La alin. 3 de la articolul de mai sus apare că „prin absolvirea cu diplomă a specializării educator-puericultor din cadrul filierei vocaţionale, profil pedagogic, se consideră îndeplinite condiţiile de formare psihopedagogică şi de calificare necesare ocupării funcţiei didactice de educator-puericultor, educator educaţie timpurie, educatoare/educator”.
De menționat este că, potrivit proiectului de lege Deca, elevii care la data adoptării proiectului de lege erau înscriși în licee pedagogice și aveau specializarea de învățători vor putea fi încadrați pe postul de învățător/învățătoare în învățământul primar.
Art. 244 alin. (25) din proiectul Deca: „Elevii care la data adoptării prezentei legi erau înscrişi în cadrul liceelor pedagogice, specializarea învăţător/învăţătoare precum şi absolvenţii acestei specializări prin excepţie de la prevederile art. 171, alin. (1), litera e) pot fi încadraţi pe postul de învăţător/învăţătoare în învăţământul primar”.
La capitolul formarea inițială a personalului didactic de predare apare că în liceele pedagogice pot fi formați atât educatori-puericultori pentru creșe, cât și educatori pentru grădinițe. Tot aici este menționat învățământul primar pentru educator/educatoare, dar probabil este o greșeală.
„Prin excepţie de la prevederile alin. (6), formarea personalului din educaţia antepreşcolară pentru funcţia de educator-puericultor, a celui din învăţământul preşcolar şi primar pentru funcţiile de educatoare/educator se realizează prin unităţi de învăţământ preuniversitar cu profil pedagogic, iar a maiştrilor-instructori şi a antrenorilor, prin unităţi de învăţământ terţiar nonuniversitar. Pentru absolvenţii liceelor pedagogice şi colegiilor universitare de institutori se consideră îndeplinită condiţia de formare psihopedagogică de nivel I”, conform art. 165. alin. (10).
Condițiile de ocupare pentru funcțiile didactice
Absolvenții liceului pedagogic, cu specializarea învățător, vor putea fi angajați în școli. Pentru funcțiile de educator-puericultor, educator/educatoare și învățător/învățătoare trebuie să fie îndeplinite următoarele condiții, potrivit art. 171 alin. (1) din proiectul de lege consultat de EduPedu.ro:
„a) pentru ocuparea funcţiilor didactice de educator-puericultor, educator/educatoare, absolvirea cu diplomă a liceului pedagogic sau a unei şcoli echivalente, cu specializarea corespunzătoare fiecărei funcţii didactice;” – vezi mai jos, în articol, ce excepții au fost introduse până în 2025;
„d) pentru ocuparea funcţiei de profesor pentru învăţământ preşcolar – absolvirea cu diplomă de licenţă a specializării „Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar” sau absolvirea cu diplomă a liceului pedagogic cu specializările „educatoare” şi „educatoare/învăţător” ori a colegiului universitar de institutori sau a altor şcoli echivalente şi absolvirea unei instituţii de învăţământ superior cu diplomă de licenţă;”
„e) pentru ocuparea funcţiei de profesor pentru învăţământ primar – absolvirea cu diplomă de licenţă a specializării „Pedagogia învăţământului primar şi preşcolar” sau absolvirea cu diplomă a liceului pedagogic cu specializările „învăţător” şi „educatoare/învăţător” ori a colegiului universitar de institutori sau a altor şcoli echivalente şi absolvirea unei instituţii de învăţământ superior cu diplomă de licenţă;”
j) pentru ocuparea funcţiilor didactice de învăţător/învăţătoare, absolvirea cu diplomă a liceului pedagogic sau a unei şcoli echivalente, cu specializarea învăţător sau învăţătoare.”
La creșă vor putea fi angajați pe funcția de educator-puericultor și absolvenţi ai liceului pedagogic sau ai unei şcoli echivalente, cu specializarea educatoare sau învăţătoare, care au urmat sau vor urma până la 1 septembrie 2025 cursuri de educaţie timpurie în cadrul proiectelor derulate de Ministerul Educaţiei cu terţi, precum și absolvenţi cu diplomă de licenţă, specializarea pedagogia învăţământului preşcolar şi primar, având aceeași condiție.
În proiectul fostului ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, învățătorii puteau fi formați în liceele pedagogice, conform art. 130 alin. (4): „Prin excepţie de la prevederile alin. (2), formarea personalului din educaţia antepreşcolară pentru funcţia de educator-puericultor, a celui din învăţământul preşcolar şi primar pentru funcţiile de educatoare/educator şi învăţătoare/învăţător se realizează prin liceele pedagogice, iar a maiştrilorinstructori şi a antrenorilor, prin unităţi de învăţământ terţiar nonuniversitar.”...

Vine o vârstă, vine o vreme, vine o vamă...

Gânduri ... în doi

Vine o vârstă, vine o vreme, vine o vamă...

„Moartea e atât de sigură de victoria ei, încât ne dă un avans de o viață întreagă...”

 M-am trezit în dimineața asta mulțumind lui Dumnezeu că m-a mai îngăduit încă o zi, cu bucuria faptului că azi am să mai văd răsăritul soarelui, că acum când îți scriu ascult o muzică ce mi s-a lipit de suflet cu mulți, mulți ani în urmă... și de n-ar fi fost așa, aș fi căutat-o în picurii ploii, cu speranța că tot o voi auzi-o cândva, fie și pentru câteva clipe...
 Mi-ai urat un sfârșit de săptămână norocos...Îmi socotesc fiecare zi norocoasă, pentru că fac o meserie ce mă „unge” la suflet, care îmi testează zilnic limitele, care-mi dă satisfacția împlinirii cu fiecare virgulă pe care învățăm împreună s-o folosim acolo unde trebuie... pentru că, în ciuda anilor mulți ce mi s-au prins în firele albe, îmi simt sufletul tânăr, puternic și curat, însetat de dorința de-a fi mereu mai mult...
Uneori mi-aș dori să existe o carte cu rețete de viață, în care să mi se spună ce să fac, cum să-mi feresc sufletul de răni, cum să-mi vindec sufletul ce-și deschide adesea o aripă printr-o lacrimă... Dar cred că cele mai bune rețete sunt cele pe care le faci singur.
Cândva, cineva îmi spunea că dacă am construi CASA FERICIRII, cea mai mare sală ar trebui să fie sala de așteptare... Nu cred! Fericirea ține de-o clipă! Cred că depinde de modul în care ne alegem prioritățile, de ce înțelege fiecare prin fericire... de multe ori fericirea este lângă noi, trebuie doar să deschidem ochii mari și s-o primim cu brațele deschise... Dacă reușim să înțelegem darurile fără de preț ale vieții, neajunsurile, necazurile, tristețile, durerile, deznădejdile ei, asemeni unui școlar conștiincios, vom fi ferciți cu adevărat pentru că la capătul lor vom afla împlinirile, bucuriile, ostoirile, alinul, sănătatea, înțelegerea deplină a bucuriei de-a dărui dăruindu-te celor de lângă tine... Altfel? Sufletul nostru ar muri de singurătate...
Cu timpul, am învățat că nu contează CÂT trăiești ci CUM trăiești, ce lași în urmă, dacă poți să te privești în oglindă fără să simți nevoia să-ți pleci privirea, ci să te scalzi în seninul ochilor, dacă reușești să-ți păstrezi verticalitatea, demnitatea, dincolo de toate vitregiile ce ne lovesc ades încercând să ne îngenuncheze...
Pe drumul lung de acum al vieții mele, am învățat să fiu grijulie și atentă cu Omul de lângă mine... Viața mi-a arătat că el poate fi zeu sau demon, întuneric sau lumină... Am descoperit că cineva îți poate fi apropiat și îi percepi prezența, chiar dacă se află departe, așa cum, un om din apropiere, nu de un ceas, două, ci de mult timp, îți este un „străin”, chiar dacă îi percepi zilnic respirația... Sau poate tocmai de aceea! Asta m-a făcut să-mi presar din când în când pe străzile sufletului ghimpi...să-mi fie pavăză! Poate n-a fost cea mai bună alegere, dar dacă ghimpii sunt aripile nenăscute ale trandafirului? Așa am învățat să fiu mai puternică!
Am învățat să mă închin mugurilor! Să simt bucuria pulsației de viață viitoare în simplitatea și gingășia lor... Am învățat să prețuiesc PRIETENIA, acea floare rară, de neînlocuit... Oricât de mult ai avea, nu înseamnă nimic dacă nu ai cu cine să împarți strigătul de bucurie și triumf...
Cu timpul, am realizat cât de mult greșim atunci când suntem preocupați să ne conjugăm viața cu verbul „a avea”, uitându-l pe „a fi”... când trăim doar pentru avantaje materiale... Oricâte averi ai reuși să ai, tot pierzi ceva pe drum, și din păcate pierdem ceea ce contează cu adevărat: credința, iubirea, speranța și, de cele mai multe ori, omenia! Ne pierdem pe noi înșine, alergând de colo-colo, încurcând cel mai adesea trenurile...
Au fost dăți în care am învățat dureros că e mult prea târziu să spui „iartă-mă” sau „te iubesc” în fața unui mormânt... că există un anotimp pentru orice, că fără iubire suntem goi și pustii pe dinăuntru... Am învățat că atunci când iubești, trebuie s-o faci cu palma deschisă... să nu strângi pumnul, ci să lași să crească liber aripile care să înalțe zborul celui drag...
Învățăm cu timpul... și poate ar trebui să prețuim ceea ce învățăm ca să ne ajute să nu greșim, pentru că vine o vârstă... vine o vreme... vine o vamă... (Anna)
  

Trimite email

sâmbătă, 28 ianuarie 2023