Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

„Școala și copiii sunt cea mai valoroasă investiție”

Pentru conducerea Primăriei Oșorhei

„Școala și copiii sunt cea mai valoroasă investiție”

De când i-am cunoscut, i-am admirat pe gospodarii liberali din fruntea Primăriei Oșorhei.
Și i-am cunoscut cu prilejul unor inaugurări, care erau tot mai multe și mai dese în comuna Oșorhei.

-Domnule primar Ioan Pop, iar și iară o nouă inaugurare în învățământul local?
-Da, pentru că noi vedem și considerăm  învățământul o prioritate. Școala și copiii sunt cea mai valoroasă investiție, atât pe termen lung, cât și pe termen scurt, iar roadele investiției se văd și se culeg în permanență. Dacă odraslele noastre au cele mai bune condiții de învățătură, ei vor iubi, deopotrivă, școala și carte, vor ști să le prețuiască și să le cinstească. Școala ca și primăria este oglinda în care privim cel mai des. Și ce vedem? Investiția de capital în oameni”, ne-a răspuns domnul primar.
Cu adevărat, la Oșorhei s-a investit mult în învățământ. Stau mărturie a ceea ce s-a înfăptuit în comuna Oșorhei, de când la cârma sa se află cei doi liberali vrednici, Ioan Pop și Ioan Gligor, nenumăratele articole publicate pe ovidan.ro (26 la Localități – Oșorhei, 42 la Școli – Școala din Oșorhei, precum și două la rubrica „Reviste școlare”, nemaivorbind de aparițiile în revista „OviDan” și în Anuarul comunei Oșorhei nr. 1 și 2.).
O nouă renovare...
Discutând la început de an școlar cu directorul coordonator, dna profesor Adriana Indrie, am dorit să aflăm ceea ce s-a mai făcut în vară și care sunt noutățile la început de nou an școlar.
-În vară s-a renovat complet corpul de clădire de la Școala Gimnazială nr.1 Oșorhei, clădirea în care învață clasele gimnaziale: înlocuit geamuri și uși, schimbat parchet, s-au vopsit lambriurile, iar vopseaua lavabilă aplicată pe jos pe coridoare imită gresia. Toate sălile de clasă, laboratoarele și cabinetele, dar și birourile au fost zugrăvite. Încălzirea centrală a fost rezolvată anul trecut. Urmează exteriorul. Dacă ați observat, schelele sunt deja montate.
-În vară s-au inaugurat grădinița, dispensarul și căminul cultural din Felcheriu. Ce urmează?
-Ne-a mai rămas renovarea Școlii din Alparea - acoperiș, înlocuit uși și geamuri, precum și exteriorul; cu alte cuvinte o reparație capitală care este programată pentru anul viitor.
-Cu ce forțe, cu ce efective ați pornit la drum în noul an școlar, număr de elevi și preșcolari, școli și grădinițe arondate...
-Am deschis noul an școlar cu un efectiv mai mare de elevi, datorat, în principal, clasei pregătitoare și claselor I. La nivel de comună, avem 400 de elevi și 180 de preșcolari, școală cu clasele I-VIII la Oșorhei și două școli cu clasele I-IV la Alparea și Cheriu, precum și cinci grădinițe, câte una în fiecare localitate: la Oșorhei, Alparea, Fughiu, Cheriu și Felcheriu.
-Am înțeles că în vară nu s-a lucrat doar la renovarea acelui corp de clădire. Din câte am observat aruncând privirea spre terenul de sport, a „răsărit” un gard.
-Într-adevăr, terenul de sport din spatele școlii a fost împrejmuit. De asemenea, am reparat și înlocuit scaunele rupte și mobilierul deteriorat, iar cei mai mici școlari din grupa pregătitoare, conduși de doamna înv. Þoca Floare, au primit mobilier special, măsuțe și scăunele reglabile.
-Dacă am reținut bine, în anii trecuți ne-ați spus că aveți o fundație olandeză care în fiecare toamnă îi ajută pe „bobocii” din clasa I să-și procure rechizitele.
-Așa este. Și în această toamnă, elevii din cele două clase I, îndrumați de prof. Teodor Galiș și Fekete Nausica, au primit  de la fundația olandeză Boskoop 600 de euro pentru procurarea caietelor speciale. Acest gest se repetă an de an, de 20 de ani. Tot acești generoși sponsori olandezi finanțează programul After School pentru 15 romi (adică rechizite, masa și plata învățătorului care se ocupă de ei în programul de după-amiază).
-Din lumea celor mici mai avem noutăți după inaugurarea Grădiniței din Felcheriu?
-Poate vă mai amintiți că în toamna trecută am pornit la drum cu prima grupă de program prelungit la Grădinița din Oșorhei. Ei bine, de-acum vorbim de două grupe cu program prelungit, ceea ce ne bucură, văzând că lucrurile prind contur și în învățământul preșcolar. Aceasta înseamnă încă două posturi de educatoare. La prima grupă le avem pe Bot Mariana și Cîmpan Edit, iar la cea de-a doua grupă pe Csadi Irina și Șipoș Minodora. Pentru cei 19 preșcolari am procurat pătuțuri noi, lenjerie, măsuțe și scăunele în sala de mese. Lucrurile se leagă. Cetățenii văd cât s-a investit în ultimii ani pe plan local în școli și grădinițe. Sunt apoi încântați să afle că Primăria Oșorhei a mai câștigat două proiecte transfontaliere, după Apa Regio care i-a surprins plăcut. Așa după cum ați scris, comuna Oșorhei va deveni „un pol de energie regenerabilă” și un unicat în zona aceasta a Europei , iar noi școlarii, dar și cetățenii, ne vom bucura de acel parc, dar și de lac, la circa 100 de metri de școală. Am înțeles că uriașa investiție va porni chiar din spatele primăriei, transformând centrul de comună într-o oază de verdeață.
-Dacă tot ați amintit de proiecte, va mai continua proiectul educațional folcloric județean pe care Școala Oșorhei l-a inițiat anul școlar trecut în parteneriat cu cinci unități de învățământ din zonă?
-Desigur, dar așteptăm să-l vedem prins și în Calendarul național al ministerului. Cu siguranță, proiectul educațional județean „Tradiții folclorice românești între trecut și modernitate” va stârni și altora interesul și îi va motiva să ni se alăture. Să spunem că la cele două etape de proiect derulate la Căminul Cultural din Oșorhei, în decembrie 2011, cu prezentarea tradițiilor locale de Crăciun și Anul Nou, iar în aprilie 2012, cu „Tradiții și obiceiuri românești de Paște în Câmpia de Vest și județul Bihor”, au participat elevi și dascăli reprezentând școlile din Căbești, Husasău de Criș, Ineu de Criș, Oșorhei, Roșia și Săcădat.
Din această toamnă, vorbim despre un nou proiect de parteneriat cu Ruhama și Fundația „People to people” pentru susținerea copiilor romi. Aceasta înseamnă derularea de activități educative pentru copiii romi care frecventează ciclul primar la școlile din comuna Oșorhei. Zilnic, după-amiază, se vor organiza în comunitatea lor, am înțeles că în principal la biserică, activități educative pentru acești copii, oferindu-le un mediu prielnic de dezvoltare și afirmare și de petrecere cât mai plăcută a timpului liber, învățând lucruri noi; activitățile vor avea un pronunțat caracter cultural-artistic educativ și distractiv.
-În încheiere, câteva observații și o întrebare. Am remarcat, chiar dacă nu am spus-o încă, supravegherea video instalată în școală. Mai știu că primăria decontează abonamentele navetiștilor și că Școala din Oșorhei are o revistă („Focus Oșorhei”), care dăinuie de ani buni și pe care o scoateți în condiții grafice deosebite, grație sprijinului oferit de conducerea primăriei. Cred că nu s-a întâmplat să-mi scape vreun număr, chiar dacă nu am consemnat acest lucru decât o dată sau de două ori, parcă, pe ovidan.ro, la rubrica „Reviste școlare”. Va mai apare revista după plecarea Octaviei?
-Cum să nu. Mai cu seamă că după premiul al II-lea pe țară, obținut în iunie 2010 în cadrul expoziției naționale ANELISSE de la Iași, ne-au crescut aripi și am căpătat încredere. Semestrial ieșim cu câte un număr, integral color, datorită sprijinului permanent oferit de dl primar Ioan Pop.
-Doamnă director Adriana Indrie, fie ca „Focusul Oșorhei” să urce în top, iar elevii și dascălii din comuna Oșorhei să obțină multe premii și în noul an școlar! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Școala și copiii sunt cea mai valoroasă investiție”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 22 august 2019