Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Spații pentru incubator de afaceri și formare profesională pentru tinerii absolvenți

La Liceul „Don Orione”

Spații pentru incubator de afaceri și formare profesională pentru tinerii absolvenți

Constatând vineri (5 octombrie 2012) ce s-a înfăptuit și cât s-a investit în vară la Liceul „Don Orione” din Oradea, l-am abordat pe dl director Alexandru Stoica, pentru informații pertinente, dar nu numai.

-Stimate domnule director, pe moment, văzând schelele ridicate, am bănuit că e vorba doar de renovarea fațadei, dar privind mai atent, am observat că imobilul s-a mai înălțat cu un nivel, având acum și etajul al II-lea.
-Exact. Din luna mai se lucrează la finalizarea celui de-al doilea etaj, cu săli de clasă pentru gimnaziu și sală de mese, o extindere a liceului cu spații pentru incubator de afaceri și formare profesională pentru tinerii absolvenți.
Prin construirea acestui etaj, am mai câștigat opt săli de clasă care vor dispune de dotare modernă (videoproiectoare și calculatoare în fiecare sală de clasă).
-Aceasta înseamnă că a crescut mult numărul elevilor. Și nu e de mirare dacă ne gândim la condițiile și serviciile pe care le oferiți, precum și la calitatea actului instructiv-educativ.
-În acest an școlar am pornit cu un efectiv mai mare cu circa 100 de elevi și preșcolari. La liceu, avem câte două clase (de-a IX-a, a X-a, a XI-a și a XII-a), la mate-info, respectiv tehnician mecatronist; în total sunt opt clase; la grădiniță, avem grupa mare și grupa mijlocie, iar grupa mică este prinsă în Centrul de zi pentru copii. De la clasa pregătitoare la gimnaziu, toate sălile dispun de mobilier modern, comandat și executat în Ungaria.
Doresc să mai adaug că s-a schimbat toată instalația de încălzit, inclusiv centrala termică. Avem calorifere noi și centrală geotermală cu stabilizatoare de căldură.
-Cu alte cuvinte în vară ați avut aici un șantier pe cinste. Cum ați reușit să avansați atât de mult?
-Cu ajutorul voluntarilor. Au venit să ne ajute părinții, locuitori din zonă, cei care folosesc curtea școlii, parcul, locul de joacă și mini grădina zoologică. Unii au făcut curat, alții au zugrăvit, iar alții au transportat materiale.
„Ce colț de rai ați făcut aici!”
Congregația „Don Orione” a dat comunității o școală. E timpul ca și comunitatea să aibă grijă de școala ei. Zilnic, în curtea noastră, în parc, la locul de joacă vin în jur de 200 de copii, care beneficiază de tot ce este aici. Ne-a impresionat o bunicuță care a ținut să exclame: „Ce colț de rai ați făcut aici, domnule director, un loc binecuvântat!”
-Ne vorbeați anii trecuți de acel program „Școală după școală”, altceva decât fac cele mai multe școli de stat, prin agenda foarte diversificată și nenumăratele activități educative.
-Așa este. La noi, paleta de activități distractive și creative este foarte bogată, de la muzică, la dans și pictură, iar prețurile sunt cele mai mici din oraș (6 lei pe zi, de la ora 12 la 14 și doar 90 de lei pe lună). Eu fac în fiecare zi de vineri, circa o oră și jumătate, baschet cu gimnaziștii. Teodora Demeter se ocupă miercurea de majorete. Vinerea dimineața de la 8.30 la 9.30 copiii, indiferent de confesiune, participă la Liturghia care se ține la biserica noastră, Biserica tuturor sfinților.
-Se spune că în vară, unii elevi nu s-au mai dezlipit de școală. Veneau zilnic la liceu.
-E posibil pentru că în perioada 2 iulie – 31 august am organizat Școală de vară, pentru două categorii de vârstă: 3-6 ani, 7-10 ani.
-O ultimă chestiune, domnule director Alexandru Stoica: la „Don Orione”, toți elevii poartă uniformă?
-Cei mici, da! Mai mult decât atât, constatăm că și alții ne copiază ținutele. Altfel, ele sunt deosebit de elegante și plăcute ochiului. Am introdus ținute și pentru gimnaziu, iar din ianuarie 2013, vor purta ținute specifice cu emblemă și liceenii.
-Mulțumim, domnule director.
Ceea ce e frumos, elegant și decent place și lui Dumnezeu. (Ovidiu DAN)
Foto: pr. Mihai Fechetă
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Spații pentru incubator de afaceri și formare profesională pentru tinerii absolvenți. 
 

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:21:44 Ora de vară a Europei de Est