Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Masă rotundă în cadrul campaniei „Zâmbește România”

Ieri, la Hotel Continental Forum din Oradea

Masă rotundă în cadrul campaniei „Zâmbește România”

Ieri (joi, 11 octombrie 2012), la Hotel Continental Forum din Oradea, a avut loc o masă rotundă în cadrul campaniei „Zâmbește România”.

Astfel, Oradea și Bihorul se alătură campaniei de prevenție „Zâmbește România”, campanie lansată de GlaxoSmithKline (GSK) Consumer Healthcare Romania și Wrigley Romania pentru conștientizarea problemelor privind importanța sănătății orale și luarea măsurilor necesare de prevenție.
La masa rotundă, organizată de Facultatea de Medicină și Farmacie a Universității Oradea, împreună cu GlaxoSmithKline (GSK) Consumer Healthcare România și Wrigley România, au fost invitați inspectori școlari, directori de școli gimnaziale, licee și grădinițe, cadre universitare, cadre medicale, precum și reprezentanți ai unor instituții de sănătate publică, iar în prezidiu, au luat loc oficialități județene și locale, prefectul Claudiu Pop și viceprimarul Ovidiu Mureșan, alături de conf. dr. Florian Bodog, secretar de stat în Ministerul Sănătății (și decan al Facultății de Medicină și Farmacie), prof. dr. Sonia Drăghici, membru al Comisiei de Sănătate și Familie din cadrul Camerei Deputaților (inițiatorii manifestării de la Oradea), precum și prof. univ. dr. Constantin Romanul, de la Facultatea de Medicină și Farmacie.  
Reuniunea a prilejuit un schimb de opinii în legătură cu starea actuală de sănătate orală la nivelul municipiului Oradea și al județului Bihor pentru implementarea unor proiecte educative la nivelul unităților de învățământ și a unor programe de prevenție pentru îmbunătățirea stării de sănătate la nivelul întregii comunități.
Un control stomatologic gratuit
Potrivit organizatorilor, „obiectivul pe termen lung  al campaniei „Zâmbește România” este de a dezvolta, împreună cu autoritățile centrale și locale, un proiect cu o durată de 4 ani, în 21 de școli și grădinițele din județ pentru a informa peste 2.000 de elevi și copii, și implicit familiile acestora, despre importanța igienei orale și despre soluțiile de prevenire a afecțiunilor la nivelul cavității bucale.
Pentru a încuraja prevenția bolilor orale, campania „Zâmbește România” le oferă bihorenilor ocazia de a efectua vizita anuală recomandată la medicul stomatolog. În perioada campaniei, 1 septembrie - 31 octombrie, aceștia beneficiază de un control stomatologic gratuit și de materiale educaționale în cele 81 de cabinete stomatologice din județul Bihor.
De asemenea, din intervențiile vorbitorilor, a secretarului de stat, dl conf. dr. Florian Bodog, a dlui prefect Claudiu Pop și a dlui viceprimar Ovidiu Mureșan, am înțeles că fiecare, în calitatea sa, va sprijini acest proiect.
Obiective și recomandări
Întrând în miezul problemelor, dl prof. univ. dr. Constantin Romanul a făcut o introducere în Platforma europeană pentru o igienă orală mai bună, subliniind obiectivele acestei platforme (dezvoltarea unei strategii europene coerente pentru a îmbunătăți sănătatea orală și asumarea unor angajamente și a unor obiective cuantificabile, îmbunătățirea bazelor de informații prin dezvoltarea de metodologii comune, precum și reducerea decalajului din cercetare în domeniul promovării sănătății orale, susținerea dezvoltării abordărilor intedisciplinare împreună cu profesioniștii din domeniul medical și nu în ultimul rând reducerea inegalității în accesul la educație în privința metodelor de prevenție și garantarea accesului la îngrijire stomatologică), impactul economic (destul de consistent: astfel, în țările Uniunii Europene s-au cheltuit 79 de miliarde de euro pentru sănătatea orală în acest an, iar până în anul 2020 se estimează a se cheltui 93 de miliarde de euro) și câteva dintre recomandările acestei platforme (dezvoltarea unei strategii europene coerente pentru a îmbunătăți sănătatea orală și asumarea unor angajamente și a unor obiective cuantificabile, îmbunătățirea bazelor de informații prin dezvoltarea de metodologii comune și reducerea decalajului din cercetare în domeniul promovării sănătății orale, susținerea dezvoltării abordărilor intedisciplinare împreună cu profesioniștii din domeniul medical, reducerea inegalității în accesul la educație în privința metodelor de prevenție și garantarea accesului la îngrijire stomatologică, încurajarea schimbului de bune practici între țările din Europa)”.
Referindu-se la exemple de bune practici, dl profesor s-a oprit la Danemarca, unde există un model de prevenție, care, se pare că a fost preluat, adaptat și adoptat de întrega comunitate europeană; la nivelul Suediei există o preocupare deosebită și în privința familiilor de emigranți, iar în Marea Britanie există o mai mare aplecare asupra tratamentelor, a profilaxiei, dar mai ales tratarea unor afecțiuni care sunt specifice vârstei mai înaintate, în Franța există un sistem de prevenție foarte bun, mai ales în rândul elevilor și preșcolarilor...
„Bolile orale – o problemă majoră de sănătate în Europa”
În prezentarea făcută, doamna profesor dr. Sonia Drăghici s-a oprit la „bolile orale care reprezintă o problemă majoră de sănătate în Europa și în România, iar accesul la servicii medicale stomatologice este restricționat de factori economici, mai ales în grupurile cu venituri mici”. Dintre cele trei boli orale (cariile dentare, bolile parodontale și cancerul bucal), domnia sa a insistat asupra ultimelor două, pentru că  „peste 50 la sută din populația Europei suferă de o formă de parodontită..., iar cancerul oral, la nivel mondial, „este a opta cea mai frecventă formă de cancer. În 2008, în Europa s-au înregistrat aproximativ 132.000 de cazuri de cancer la nivelul capului și al gâtului, conducând la 62.000 de decese”.
Doamna profesor a ținut apoi să sublinieze comportamentele dăunătoare sănătății care pot crește riscul de boli orale, cum ar fi: dieta și nutriția deficitară, igiena orală dificitară, tutunul și consumul de alcool, corelate cu vârsta și cu riscurile asupra sarcinii (în cazul femeilor). Referindu-se la cifre și procente, doamna Sonia Drăghici a dorit să lanseze adevărate semnale de alarmă, pentru că românii nu se prea arată pe la cabinetele stomatologice, doar atunci când nu mai pot de durere; se spune că doar 66 la sută dintre români au fost la un control stomatologic în acest an.
În intervențiile care au avut loc, vorbitorii, reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică (doamna director executiv dr. Zoia Bitea, dr. Călin Sonea și ceilalți reprezentanți) și cadrele universitare, s-au referit la practicile și studiile care se fac la nivelul unor unități de învățământ din Oradea și județul Bihor (la care au fost cuprinși elevi de clasa a II-a), cu implicarea unor studenți voluntari, la proiectul transfrontalier (cu parteneri din Ungaria)... S-a propus ca în cadrul programului educațional „Școala altfel”, o zi să fie dedicată sănătății, iar apropo de campania „Zâmbește România”, doamna director Zoia Bitea a propus ca Bihorul să devină județ pilot...
Despre GSK Consumer Healthcare România ne-a vorbit doamna dr. Mirela Puchiliță.
 Pentru mai multe informații legate de această campanie, accesați site-ului oficial www.zambesteromania.ro
Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Masă rotundă în cadrul campaniei „Zâmbește România”.

Trimite email
vineri, 19 aprilie 2024, 07:35:41 Ora de vară a Europei de Est