Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

A fost lansată Revista Psihopedagogiei Speciale

Joi, la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” din Oradea

A fost lansată Revista Psihopedagogiei Speciale

Joi, 11 octombrie 2012, la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” din Oradea a avut loc lansarea primului număr al Revistei Psihopedagogiei Speciale, apărut la Editura Didactica Militans din Oradea.

„Cunoaște-te pe tine însuți!”
În deschiderea evenimentului, doamna director Ligia Mirișan  s-a adresat asistenței în calitate de gazdă: „Nu în mod întâmplător are loc acest eveniment aici, pentru că iată, o bibliotecă cum este cea a noastră, care vedeți că este una construită, refăcută și realizată după criterii europene, reușește să devină o adevărată cetate de cultură și de învățătură”. Ca   director al cetății, domnia sa a făcut trimitere la celebrul dicton „Cunoaște-te pe tine însuți”, care, în aceste condiții, devine mai interesant și poate mai de actualitate, pentru că lumea de astăzi este o lume atât de contondentă, să zicem, atât de complicată și de controversată, încât poate că exact lansarea unei asemenea reviste ne îndeamnă să ne cunoaștem mai bine pe noi înșine și să-i cunoaștem mai bine pe cei din jurul nostru, pentru că poate că lumea de astăzi are nevoie de oameni ca dumneavoastră, în primul rând, și de oameni ca noi toți ceilalți, capabili să dăm acestei lumi o altă dimensiune și o altă frumusețe...”
Invitat în prezidiu, distinsul profesor Ioan Chelemen a dat greutate evenimentului prin competența și experiența (de 30-38 de ani) pe care domnia sa le are în domeniul învățământului special. „Eu nu pot decât să apreciez acest demers. Și acest demers vine să facă o reparațiune, dacă vreți. Eu personal am încurajat-o pe Ioana când a înființat asociația, pentru că Ioana a înființat Asociația Psihopedagogilor din România. Am încurajat-o și pe Teodora când a înființat Asociația CES. Deși eu nu prea eram de acord atunci, pentru că spuneam că dacă mai înființează și Tileagdul o astfel de asociație, vom avea un conglomerat de asociații, ci trebuia ca toate școlile să vă uniți. Dar prin revista aceasta de psihopedagogie specială ați făcut un pas extraordinar și așa cum spunea și doamna Mirișan, este extraordinar că voi oferiți aici un spațiu de a se exprima pentru colegii din învățământul de educație specială, pentru colegii din învățământul de masă care lucrează în mod special cu o anumită categorie de copii. Și, în același timp, devine utilă poate și pentru cei care au astfel de copii cu cerințe educative speciale...”
Fiecare număr va avea o temă specifică psihopedagogiei speciale
În continuare, prof. dr. Angela Marușca, președintele Asociației Naționale a Profesorilor Psihopedagogi „Orizont” și prof. psihoped. Teodora Pantazi, președintele Asociației CES – „Colaborăm, Educăm, Sprijinim” au prezentat succint cele două asociații. Despre noua revistă de specialitate au dialogat, într-un chip inedit, totul îmbrăcând veșmântul unei povești, prof. psihopedagog Ioana Drugaș din partea ANPP „Orizont” și prof. psihoped. dr. Laura Bochiș din partea Asociației CES. „Povestea” lor, depănată „ca la carte”, a prezentat altfel ideea și conținutul revistei. „fiecare număr va avea o temă specifică psihopedagogiei speciale, care poate fi sugerată inclusiv de cititorii sau autorii revistei. Primul număr al revistei a fost dedicat „cadrului didactic din învățământul special și special integrat”.
Pentru a îmbina teoria cu practica și cercetarea cu noutățile din domeniu, fiecare număr al revistei va fi structurat pe mai multe capitole:
1.Abordări teoretice – articole ce fac trimitere la concepte și conținuturi pur teoretice.
2.Studii și cercetări – articole care au la bază o cercetare
3.Implicații practice – programe terapeutice, modele de activități, seturi de scale și fișe de lucru
4.Evenimente și noutăți – recenzii, lansarea, respectiv prezentarea unor proiecte sau alte evenimente ca și exemple de bune practici, care se vor păstra pe parcursul numerelor viitoare”.
Au fost amintiți apoi colectivul de redacție (coordonat de cei doi redactori-șefi, Ioana Drugaș și Laura Bochiș) și colaboratorii (celor două asociații): CCD Bihor, CSEI „Orizont” și CSEI nr. 1, Asociația Logopezilor din România și CSEI Cluj-Napoca.
O plăcută surpriză au furnizat invitații speciali, colegii de la Arad, invitați de Teodora Pantazi, care au răspuns prezent la lansare prin cei doi reprezentanți, ce s-au arătat încântați de lansarea revistei, deschiși la colaborare.
Pe agenda reuniunii au existat o avanpremieră, adică prezentarea temei numărului următor (Nr. 2 din 2013), care va fi „Deficiența mintală. Incursiuni în demersul evaluativ și recuperator”, avanpremieră urmată de workshop-ul „Redactarea și recenzarea unui articol de specialitate”.
Conducerea revistei mai dorește să se știe că articolele pentru numărul următor pot fi trimise pe adresa de e-mail a revistei până la 31 ianuarie 2013 – revistapsihopedagogieispeciale@gmail.com, tel. 0766/790.055.
Ne alăturăm celor care le doresc Ioanei și Laurei (întreg colectivului de redacție și colaboratorilor) satisfacții profesionale și câteva sute de numere de revistă utilă, îndrăgită, citită și căutată! Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: A fost lansată Revista Psihopedagogiei Speciale.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminic, 21 iulie 2019