Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

A fost lansată Revista Psihopedagogiei Speciale

Joi, la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” din Oradea

A fost lansată Revista Psihopedagogiei Speciale

Joi, 11 octombrie 2012, la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” din Oradea a avut loc lansarea primului număr al Revistei Psihopedagogiei Speciale, apărut la Editura Didactica Militans din Oradea.

„Cunoaște-te pe tine însuți!”
În deschiderea evenimentului, doamna director Ligia Mirișan  s-a adresat asistenței în calitate de gazdă: „Nu în mod întâmplător are loc acest eveniment aici, pentru că iată, o bibliotecă cum este cea a noastră, care vedeți că este una construită, refăcută și realizată după criterii europene, reușește să devină o adevărată cetate de cultură și de învățătură”. Ca   director al cetății, domnia sa a făcut trimitere la celebrul dicton „Cunoaște-te pe tine însuți”, care, în aceste condiții, devine mai interesant și poate mai de actualitate, pentru că lumea de astăzi este o lume atât de contondentă, să zicem, atât de complicată și de controversată, încât poate că exact lansarea unei asemenea reviste ne îndeamnă să ne cunoaștem mai bine pe noi înșine și să-i cunoaștem mai bine pe cei din jurul nostru, pentru că poate că lumea de astăzi are nevoie de oameni ca dumneavoastră, în primul rând, și de oameni ca noi toți ceilalți, capabili să dăm acestei lumi o altă dimensiune și o altă frumusețe...”
Invitat în prezidiu, distinsul profesor Ioan Chelemen a dat greutate evenimentului prin competența și experiența (de 30-38 de ani) pe care domnia sa le are în domeniul învățământului special. „Eu nu pot decât să apreciez acest demers. Și acest demers vine să facă o reparațiune, dacă vreți. Eu personal am încurajat-o pe Ioana când a înființat asociația, pentru că Ioana a înființat Asociația Psihopedagogilor din România. Am încurajat-o și pe Teodora când a înființat Asociația CES. Deși eu nu prea eram de acord atunci, pentru că spuneam că dacă mai înființează și Tileagdul o astfel de asociație, vom avea un conglomerat de asociații, ci trebuia ca toate școlile să vă uniți. Dar prin revista aceasta de psihopedagogie specială ați făcut un pas extraordinar și așa cum spunea și doamna Mirișan, este extraordinar că voi oferiți aici un spațiu de a se exprima pentru colegii din învățământul de educație specială, pentru colegii din învățământul de masă care lucrează în mod special cu o anumită categorie de copii. Și, în același timp, devine utilă poate și pentru cei care au astfel de copii cu cerințe educative speciale...”
Fiecare număr va avea o temă specifică psihopedagogiei speciale
În continuare, prof. dr. Angela Marușca, președintele Asociației Naționale a Profesorilor Psihopedagogi „Orizont” și prof. psihoped. Teodora Pantazi, președintele Asociației CES – „Colaborăm, Educăm, Sprijinim” au prezentat succint cele două asociații. Despre noua revistă de specialitate au dialogat, într-un chip inedit, totul îmbrăcând veșmântul unei povești, prof. psihopedagog Ioana Drugaș din partea ANPP „Orizont” și prof. psihoped. dr. Laura Bochiș din partea Asociației CES. „Povestea” lor, depănată „ca la carte”, a prezentat altfel ideea și conținutul revistei. „fiecare număr va avea o temă specifică psihopedagogiei speciale, care poate fi sugerată inclusiv de cititorii sau autorii revistei. Primul număr al revistei a fost dedicat „cadrului didactic din învățământul special și special integrat”.
Pentru a îmbina teoria cu practica și cercetarea cu noutățile din domeniu, fiecare număr al revistei va fi structurat pe mai multe capitole:
1.Abordări teoretice – articole ce fac trimitere la concepte și conținuturi pur teoretice.
2.Studii și cercetări – articole care au la bază o cercetare
3.Implicații practice – programe terapeutice, modele de activități, seturi de scale și fișe de lucru
4.Evenimente și noutăți – recenzii, lansarea, respectiv prezentarea unor proiecte sau alte evenimente ca și exemple de bune practici, care se vor păstra pe parcursul numerelor viitoare”.
Au fost amintiți apoi colectivul de redacție (coordonat de cei doi redactori-șefi, Ioana Drugaș și Laura Bochiș) și colaboratorii (celor două asociații): CCD Bihor, CSEI „Orizont” și CSEI nr. 1, Asociația Logopezilor din România și CSEI Cluj-Napoca.
O plăcută surpriză au furnizat invitații speciali, colegii de la Arad, invitați de Teodora Pantazi, care au răspuns prezent la lansare prin cei doi reprezentanți, ce s-au arătat încântați de lansarea revistei, deschiși la colaborare.
Pe agenda reuniunii au existat o avanpremieră, adică prezentarea temei numărului următor (Nr. 2 din 2013), care va fi „Deficiența mintală. Incursiuni în demersul evaluativ și recuperator”, avanpremieră urmată de workshop-ul „Redactarea și recenzarea unui articol de specialitate”.
Conducerea revistei mai dorește să se știe că articolele pentru numărul următor pot fi trimise pe adresa de e-mail a revistei până la 31 ianuarie 2013 – revistapsihopedagogieispeciale@gmail.com, tel. 0766/790.055.
Ne alăturăm celor care le doresc Ioanei și Laurei (întreg colectivului de redacție și colaboratorilor) satisfacții profesionale și câteva sute de numere de revistă utilă, îndrăgită, citită și căutată! Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: A fost lansată Revista Psihopedagogiei Speciale.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:56:08 Ora de vară a Europei de Est