Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Dezvelirea statuii Regina Maria și Testamentul Reginei Maria

Vineri, în fața Teatrului „Regina Maria”

Dezvelirea statuii Regina Maria și Testamentul Reginei Maria

După ședința festivă a Consiliului Local, consacrată sărbătoririi Zilei Municipiului Oradea, următorul moment a fost dezvelirea statuii Regina Maria, amplasată în părculețul din fața Teatrului „Regina Maria”.

La eveniment au participat membrii Familiei Regale: Altețele Lor Regale Principele Radu și Principele Nicolae ai României, precum și Alteța Sa Imperială și Regală Arhiducesa Maria-Magdalena a Austriei, nepoata Reginei Maria și fiica Principesei Ileana.
Testamentul Reginei Maria
După sfințirea statuii, dl primar Ilie Bolojan a avut o intervenție în care a spus:
„Pentru că astăzi e un eveniment deosebit, în prezența reprezentanților Casei Regale a României, dezvelind statuia Reginei Maria, m-am gândit că cel mai bun lucru pe care pot să-l fac este să dau citire câtorva pasaje din Testamentul Reginei Maria. Ca să știți ce fel de conducători am avut.
Înainte de asta, vreau să-i mulțumesc dlui Paina (sculptorul care a realizat această lucrare) pentru strădania dânsului. Sper că această lucrare va fi un exemplu pentru multe generații de-acum încolo, ceea ce însemnă pentru noi: onoare, onestitate și interes național.
Dau citire câtorva pasaje din Testamentul Reginei Maria.
„Þării mele și Poporului meu,
Când veți ceti aceste slove, Poporul meu, eu voi fi trecut pragul Tăcerii veșnice, care rămâne pentru noi o mare taină. Și totuși, din marea dragoste ce ți-am purtat-o, aș dori ca vocea mea să te mai ajungă încă o dată, chiar de dincolo de liniștea mormântului...
Nimeni nu e judecat pe drept cât trăiește, abia după moarte este pomenit sau dat uitării. Poate de mine vă veți aminti deoarece v-am iubit cu toată puterea inimei mele și dragostea mea a fost puternică, plină de avânt; mai târziu a devenit răbdătoare, foarte răbdătoare.
Mi-a fost dat să trăiesc cu tine, Poporul meu, vremuri de restriște și vremuri de mari îndepliniri. Pentru un timp mi-a fost dat să-ți fiu călăuză, să-ți fiu inspiratoare, să fiu aceea care a păstrat flacăra vie, aceea care a devenit centrul de îndârjire în zilele cele mai negre.
Aceasta ți-o pot spune astăzi căci nu mai sunt în viață. În acele zile mi-ai dat un nume ce mi-a fost drag; m-ai numit „Mama tuturor” și aș vrea să rămân în amintirea ta aceea care putea totdeauna să fie găsită în clipele de durere sau pericol. A venit mai târziu o vreme când m-ați negat, dar aceasta este soarta mamelor, am primit aceasta și v-am iubit mai departe, cu toate că nu vă puteam ajuta așa de mult ca în zilele când credeați în mine. Dar aceasta e uitată.
Atât timp am fost în mijlocul tău, încât mi se pare, abia cu putință că trebuie să te părăsesc; totuși, orice om ajunge la capătul drumului său.
Eu am ajuns la capătul drumului meu. Dar înainte de a tăcea pentru veșnicie vreau să-mi ridic, pentru ultima dată, mâinile pentru o binecuvântare.
Te binecuvântez, iubită Românie, țara bucuriilor și durerilor mele, frumoasă țară, care ai trăit în inima mea și ale cărei cărări le-am cunoscut toate. Frumoasa țară pe care am văzut-o întregită, a cărei soartă mi-a fost îngăduit să o văd împlinită. Fii tu veșnic îmbelșugată, fii tu mare și plină de cinste, să stai veșnic falnică printre națiuni, să fii cinstită, iubită și pricepută...”
1933.
Asta a fost regina Maria”, a mai adăugat dl primar Ilie Bolojan.
În continuare, a rostit o alocuțiune directorul Muzeului Național de Istorie București, dl dr. Ernest Oberlander Târnoveanu.
„Regina Maria a fost mai eficientă decât multe divizii”
„E o zi superbă. A început cu nori, acum soarele strălucește luminând parcă această zi, o zi deosebită pentru municipiul Oradea, unul din cele mai vechi orașe ale țării și poartă a României spre lume; dar și ziua în care ne amintim de unul din marii români, folosesc genul masculin, deși este vorba despre o femeie, de o doamnă, născută în Anglia, din familii imperiale și regale. Ea a devenit în scurtă vreme un mare român. Puțini români au făcut atât de multe în cursul vieții pentru țara lor cum a făcut Regina Maria. De la a descoperi frumusețea tradițiilor noastre culturale până la a apăra cu ferocitatea unei leoaice interesul național în momente de mare răscruce. Astăzi se face și un act de dreptate. După mai bine de 62 de ani, statuia Reginei Maria revine aproape pe locul unde a fost ridicată în urmă cu mai multe decenii. Este un omagiu pe care orădenii, dar nu numai, îl aduc acestei doamne minunate. Regina Maria a fost o femeie care și-a depășit cu mult epoca. Pot să spun că s-a născut prea devreme, având în vedere cât a fost de înzestrată, cât a fost de modernă, cât a fost de deschisă spre a câștiga și a pune la locul de cinste pe care trebuie să-l ocupe femeile într-o societate. În mod obișnuit ar fi putut să fie un șef de stat, dar prin ce-a făcut, a făcut mai mult decât mulți șefi de stat. Ea a fost cea care a determinat în ultimă instanță decizia din 1916, ca Regele Ferdinand să uite de germani și să accepte că datoria lui primordială ca rege este să slujească România până la capăt, chiar cu prețul excluderii din familie. Regina Maria a fost mai eficientă decât multe divizii pentru că la congresele de pace care s-au succedat după primul război mondial, a reușit să-ntoarcă în favoarea României o serie de decizii care nu erau dintre cele mai favorabile pentru țară...”
Reprezentanți ai instituțiilor locale și județene, elevi și conducători ai unor școli gimnaziale și licee din municipiu au depus cororoane, jerbe și buchete de flori la statuia Regina Maria.
Flori pentru Aurel Lazăr
 Alaiul de oficiali și mulțime s-a deplasat apoi la Casa Memorială „Aurel Lazăr”, respectiv la statuia lui Aurel Lazăr, fiind însoțiți și de Principele Nicolae al României. Și aici, în fața plăcii comemorative și la statuie au fost depuse coroane și jerbe de flori. La statuie, a cuvântat lector univ. Radu Românașu, de la Universitatea din Oradea.
Coroana Reginei Maria în foaierul teatrului
Timp de două zile (vineri și sâmbătă) coroana Reginei Maria a fost expusă în foaierul Teatrului „Regina Maria”. Revenind de la statuia lui Aurel Lazăr ne-am alăturat mulțimii care aștepta în fața teatrului să intre să viziteze expoziția inedită. Am vizitat expoziția împreună cu grupul de elevi de la Liceul „Don Orione”, elevii doamnei profesor Iohana Florentina Păscar, împreună cu distinsul părinte Mihai Fechetă, nelipsit de la toate evenimentele importante din municipiul nostru. Așadar, am văzut coroana cu care a fost încoronată Regina Maria în 1922, ca Regină a României Mari. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (135 de poze), accesați Galeria foto: Dezvelirea statuii Regina Maria și Testamentul Reginei Maria. 

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

sâmbătă, 22 februarie 2020