Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Dezvelirea statuii Regina Maria și Testamentul Reginei Maria

Vineri, în fața Teatrului „Regina Maria”

Dezvelirea statuii Regina Maria și Testamentul Reginei Maria

După ședința festivă a Consiliului Local, consacrată sărbătoririi Zilei Municipiului Oradea, următorul moment a fost dezvelirea statuii Regina Maria, amplasată în părculețul din fața Teatrului „Regina Maria”.

La eveniment au participat membrii Familiei Regale: Altețele Lor Regale Principele Radu și Principele Nicolae ai României, precum și Alteța Sa Imperială și Regală Arhiducesa Maria-Magdalena a Austriei, nepoata Reginei Maria și fiica Principesei Ileana.
Testamentul Reginei Maria
După sfințirea statuii, dl primar Ilie Bolojan a avut o intervenție în care a spus:
„Pentru că astăzi e un eveniment deosebit, în prezența reprezentanților Casei Regale a României, dezvelind statuia Reginei Maria, m-am gândit că cel mai bun lucru pe care pot să-l fac este să dau citire câtorva pasaje din Testamentul Reginei Maria. Ca să știți ce fel de conducători am avut.
Înainte de asta, vreau să-i mulțumesc dlui Paina (sculptorul care a realizat această lucrare) pentru strădania dânsului. Sper că această lucrare va fi un exemplu pentru multe generații de-acum încolo, ceea ce însemnă pentru noi: onoare, onestitate și interes național.
Dau citire câtorva pasaje din Testamentul Reginei Maria.
„Þării mele și Poporului meu,
Când veți ceti aceste slove, Poporul meu, eu voi fi trecut pragul Tăcerii veșnice, care rămâne pentru noi o mare taină. Și totuși, din marea dragoste ce ți-am purtat-o, aș dori ca vocea mea să te mai ajungă încă o dată, chiar de dincolo de liniștea mormântului...
Nimeni nu e judecat pe drept cât trăiește, abia după moarte este pomenit sau dat uitării. Poate de mine vă veți aminti deoarece v-am iubit cu toată puterea inimei mele și dragostea mea a fost puternică, plină de avânt; mai târziu a devenit răbdătoare, foarte răbdătoare.
Mi-a fost dat să trăiesc cu tine, Poporul meu, vremuri de restriște și vremuri de mari îndepliniri. Pentru un timp mi-a fost dat să-ți fiu călăuză, să-ți fiu inspiratoare, să fiu aceea care a păstrat flacăra vie, aceea care a devenit centrul de îndârjire în zilele cele mai negre.
Aceasta ți-o pot spune astăzi căci nu mai sunt în viață. În acele zile mi-ai dat un nume ce mi-a fost drag; m-ai numit „Mama tuturor” și aș vrea să rămân în amintirea ta aceea care putea totdeauna să fie găsită în clipele de durere sau pericol. A venit mai târziu o vreme când m-ați negat, dar aceasta este soarta mamelor, am primit aceasta și v-am iubit mai departe, cu toate că nu vă puteam ajuta așa de mult ca în zilele când credeați în mine. Dar aceasta e uitată.
Atât timp am fost în mijlocul tău, încât mi se pare, abia cu putință că trebuie să te părăsesc; totuși, orice om ajunge la capătul drumului său.
Eu am ajuns la capătul drumului meu. Dar înainte de a tăcea pentru veșnicie vreau să-mi ridic, pentru ultima dată, mâinile pentru o binecuvântare.
Te binecuvântez, iubită Românie, țara bucuriilor și durerilor mele, frumoasă țară, care ai trăit în inima mea și ale cărei cărări le-am cunoscut toate. Frumoasa țară pe care am văzut-o întregită, a cărei soartă mi-a fost îngăduit să o văd împlinită. Fii tu veșnic îmbelșugată, fii tu mare și plină de cinste, să stai veșnic falnică printre națiuni, să fii cinstită, iubită și pricepută...”
1933.
Asta a fost regina Maria”, a mai adăugat dl primar Ilie Bolojan.
În continuare, a rostit o alocuțiune directorul Muzeului Național de Istorie București, dl dr. Ernest Oberlander Târnoveanu.
„Regina Maria a fost mai eficientă decât multe divizii”
„E o zi superbă. A început cu nori, acum soarele strălucește luminând parcă această zi, o zi deosebită pentru municipiul Oradea, unul din cele mai vechi orașe ale țării și poartă a României spre lume; dar și ziua în care ne amintim de unul din marii români, folosesc genul masculin, deși este vorba despre o femeie, de o doamnă, născută în Anglia, din familii imperiale și regale. Ea a devenit în scurtă vreme un mare român. Puțini români au făcut atât de multe în cursul vieții pentru țara lor cum a făcut Regina Maria. De la a descoperi frumusețea tradițiilor noastre culturale până la a apăra cu ferocitatea unei leoaice interesul național în momente de mare răscruce. Astăzi se face și un act de dreptate. După mai bine de 62 de ani, statuia Reginei Maria revine aproape pe locul unde a fost ridicată în urmă cu mai multe decenii. Este un omagiu pe care orădenii, dar nu numai, îl aduc acestei doamne minunate. Regina Maria a fost o femeie care și-a depășit cu mult epoca. Pot să spun că s-a născut prea devreme, având în vedere cât a fost de înzestrată, cât a fost de modernă, cât a fost de deschisă spre a câștiga și a pune la locul de cinste pe care trebuie să-l ocupe femeile într-o societate. În mod obișnuit ar fi putut să fie un șef de stat, dar prin ce-a făcut, a făcut mai mult decât mulți șefi de stat. Ea a fost cea care a determinat în ultimă instanță decizia din 1916, ca Regele Ferdinand să uite de germani și să accepte că datoria lui primordială ca rege este să slujească România până la capăt, chiar cu prețul excluderii din familie. Regina Maria a fost mai eficientă decât multe divizii pentru că la congresele de pace care s-au succedat după primul război mondial, a reușit să-ntoarcă în favoarea României o serie de decizii care nu erau dintre cele mai favorabile pentru țară...”
Reprezentanți ai instituțiilor locale și județene, elevi și conducători ai unor școli gimnaziale și licee din municipiu au depus cororoane, jerbe și buchete de flori la statuia Regina Maria.
Flori pentru Aurel Lazăr
 Alaiul de oficiali și mulțime s-a deplasat apoi la Casa Memorială „Aurel Lazăr”, respectiv la statuia lui Aurel Lazăr, fiind însoțiți și de Principele Nicolae al României. Și aici, în fața plăcii comemorative și la statuie au fost depuse coroane și jerbe de flori. La statuie, a cuvântat lector univ. Radu Românașu, de la Universitatea din Oradea.
Coroana Reginei Maria în foaierul teatrului
Timp de două zile (vineri și sâmbătă) coroana Reginei Maria a fost expusă în foaierul Teatrului „Regina Maria”. Revenind de la statuia lui Aurel Lazăr ne-am alăturat mulțimii care aștepta în fața teatrului să intre să viziteze expoziția inedită. Am vizitat expoziția împreună cu grupul de elevi de la Liceul „Don Orione”, elevii doamnei profesor Iohana Florentina Păscar, împreună cu distinsul părinte Mihai Fechetă, nelipsit de la toate evenimentele importante din municipiul nostru. Așadar, am văzut coroana cu care a fost încoronată Regina Maria în 1922, ca Regină a României Mari. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (135 de poze), accesați Galeria foto: Dezvelirea statuii Regina Maria și Testamentul Reginei Maria. 

Trimite email
vineri, 29 martie 2024, 04:07:44 Ora standard a Europei de Est