Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

Dezvelirea statuii Regina Maria și Testamentul Reginei Maria

Vineri, în fața Teatrului „Regina Maria”

Dezvelirea statuii Regina Maria și Testamentul Reginei Maria

După ședința festivă a Consiliului Local, consacrată sărbătoririi Zilei Municipiului Oradea, următorul moment a fost dezvelirea statuii Regina Maria, amplasată în părculețul din fața Teatrului „Regina Maria”.

La eveniment au participat membrii Familiei Regale: Altețele Lor Regale Principele Radu și Principele Nicolae ai României, precum și Alteța Sa Imperială și Regală Arhiducesa Maria-Magdalena a Austriei, nepoata Reginei Maria și fiica Principesei Ileana.
Testamentul Reginei Maria
După sfințirea statuii, dl primar Ilie Bolojan a avut o intervenție în care a spus:
„Pentru că astăzi e un eveniment deosebit, în prezența reprezentanților Casei Regale a României, dezvelind statuia Reginei Maria, m-am gândit că cel mai bun lucru pe care pot să-l fac este să dau citire câtorva pasaje din Testamentul Reginei Maria. Ca să știți ce fel de conducători am avut.
Înainte de asta, vreau să-i mulțumesc dlui Paina (sculptorul care a realizat această lucrare) pentru strădania dânsului. Sper că această lucrare va fi un exemplu pentru multe generații de-acum încolo, ceea ce însemnă pentru noi: onoare, onestitate și interes național.
Dau citire câtorva pasaje din Testamentul Reginei Maria.
„Þării mele și Poporului meu,
Când veți ceti aceste slove, Poporul meu, eu voi fi trecut pragul Tăcerii veșnice, care rămâne pentru noi o mare taină. Și totuși, din marea dragoste ce ți-am purtat-o, aș dori ca vocea mea să te mai ajungă încă o dată, chiar de dincolo de liniștea mormântului...
Nimeni nu e judecat pe drept cât trăiește, abia după moarte este pomenit sau dat uitării. Poate de mine vă veți aminti deoarece v-am iubit cu toată puterea inimei mele și dragostea mea a fost puternică, plină de avânt; mai târziu a devenit răbdătoare, foarte răbdătoare.
Mi-a fost dat să trăiesc cu tine, Poporul meu, vremuri de restriște și vremuri de mari îndepliniri. Pentru un timp mi-a fost dat să-ți fiu călăuză, să-ți fiu inspiratoare, să fiu aceea care a păstrat flacăra vie, aceea care a devenit centrul de îndârjire în zilele cele mai negre.
Aceasta ți-o pot spune astăzi căci nu mai sunt în viață. În acele zile mi-ai dat un nume ce mi-a fost drag; m-ai numit „Mama tuturor” și aș vrea să rămân în amintirea ta aceea care putea totdeauna să fie găsită în clipele de durere sau pericol. A venit mai târziu o vreme când m-ați negat, dar aceasta este soarta mamelor, am primit aceasta și v-am iubit mai departe, cu toate că nu vă puteam ajuta așa de mult ca în zilele când credeați în mine. Dar aceasta e uitată.
Atât timp am fost în mijlocul tău, încât mi se pare, abia cu putință că trebuie să te părăsesc; totuși, orice om ajunge la capătul drumului său.
Eu am ajuns la capătul drumului meu. Dar înainte de a tăcea pentru veșnicie vreau să-mi ridic, pentru ultima dată, mâinile pentru o binecuvântare.
Te binecuvântez, iubită Românie, țara bucuriilor și durerilor mele, frumoasă țară, care ai trăit în inima mea și ale cărei cărări le-am cunoscut toate. Frumoasa țară pe care am văzut-o întregită, a cărei soartă mi-a fost îngăduit să o văd împlinită. Fii tu veșnic îmbelșugată, fii tu mare și plină de cinste, să stai veșnic falnică printre națiuni, să fii cinstită, iubită și pricepută...”
1933.
Asta a fost regina Maria”, a mai adăugat dl primar Ilie Bolojan.
În continuare, a rostit o alocuțiune directorul Muzeului Național de Istorie București, dl dr. Ernest Oberlander Târnoveanu.
„Regina Maria a fost mai eficientă decât multe divizii”
„E o zi superbă. A început cu nori, acum soarele strălucește luminând parcă această zi, o zi deosebită pentru municipiul Oradea, unul din cele mai vechi orașe ale țării și poartă a României spre lume; dar și ziua în care ne amintim de unul din marii români, folosesc genul masculin, deși este vorba despre o femeie, de o doamnă, născută în Anglia, din familii imperiale și regale. Ea a devenit în scurtă vreme un mare român. Puțini români au făcut atât de multe în cursul vieții pentru țara lor cum a făcut Regina Maria. De la a descoperi frumusețea tradițiilor noastre culturale până la a apăra cu ferocitatea unei leoaice interesul național în momente de mare răscruce. Astăzi se face și un act de dreptate. După mai bine de 62 de ani, statuia Reginei Maria revine aproape pe locul unde a fost ridicată în urmă cu mai multe decenii. Este un omagiu pe care orădenii, dar nu numai, îl aduc acestei doamne minunate. Regina Maria a fost o femeie care și-a depășit cu mult epoca. Pot să spun că s-a născut prea devreme, având în vedere cât a fost de înzestrată, cât a fost de modernă, cât a fost de deschisă spre a câștiga și a pune la locul de cinste pe care trebuie să-l ocupe femeile într-o societate. În mod obișnuit ar fi putut să fie un șef de stat, dar prin ce-a făcut, a făcut mai mult decât mulți șefi de stat. Ea a fost cea care a determinat în ultimă instanță decizia din 1916, ca Regele Ferdinand să uite de germani și să accepte că datoria lui primordială ca rege este să slujească România până la capăt, chiar cu prețul excluderii din familie. Regina Maria a fost mai eficientă decât multe divizii pentru că la congresele de pace care s-au succedat după primul război mondial, a reușit să-ntoarcă în favoarea României o serie de decizii care nu erau dintre cele mai favorabile pentru țară...”
Reprezentanți ai instituțiilor locale și județene, elevi și conducători ai unor școli gimnaziale și licee din municipiu au depus cororoane, jerbe și buchete de flori la statuia Regina Maria.
Flori pentru Aurel Lazăr
 Alaiul de oficiali și mulțime s-a deplasat apoi la Casa Memorială „Aurel Lazăr”, respectiv la statuia lui Aurel Lazăr, fiind însoțiți și de Principele Nicolae al României. Și aici, în fața plăcii comemorative și la statuie au fost depuse coroane și jerbe de flori. La statuie, a cuvântat lector univ. Radu Românașu, de la Universitatea din Oradea.
Coroana Reginei Maria în foaierul teatrului
Timp de două zile (vineri și sâmbătă) coroana Reginei Maria a fost expusă în foaierul Teatrului „Regina Maria”. Revenind de la statuia lui Aurel Lazăr ne-am alăturat mulțimii care aștepta în fața teatrului să intre să viziteze expoziția inedită. Am vizitat expoziția împreună cu grupul de elevi de la Liceul „Don Orione”, elevii doamnei profesor Iohana Florentina Păscar, împreună cu distinsul părinte Mihai Fechetă, nelipsit de la toate evenimentele importante din municipiul nostru. Așadar, am văzut coroana cu care a fost încoronată Regina Maria în 1922, ca Regină a României Mari. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (135 de poze), accesați Galeria foto: Dezvelirea statuii Regina Maria și Testamentul Reginei Maria. 

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

duminică, 9 mai 2021