Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Baschetul juvenil feminin e la înălțime la Oradea

Despre echipele C.S. C.N. „Mihai Eminescu”

Baschetul juvenil feminin e la înălțime la Oradea

Echipele Clubului Sportiv de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” Oradea au participat de-a lungul ultimilor 4 ani la diverse competiții de baschet naționale și internaționale, la diverse categorii de vârstă, clasând baschetul juvenil feminin orădean pe primele trepte ale podiumului.

Rezultate 2011 – 2012
În anul școlar 2011-2012, clubul nostru a participat la diferite competiții de baschet la care echipele clubului, antrenate de Suzana Onaca (la categoria U15) și Mirela Casetti (la categoria U13), ne-au reprezentat cu cinste, atât clubul, cât și municipiul.
Dintre rezultatele lor remarcabile, amintim:
*Campioane naționale, medaliate cu aur la categoria U15,  la ediția 2011- 2012; 5-ul turneului - Adelina Șerb și Peter Timeea; MVP-ul turneului - Diana Moldoveanu.
*Locul I la Turneul internațional de baschet fete U15 „Memorialul Gabi Leitner”, Oradea, 25-27.11.2011;
*Locul III în grupa valorică B a Campionatului național de baschet - categoria U13;
*Locul I la Turneul de la Nyíregyháza, Ungaria, 17-18.06.2012 - categoria U13.
Competiții 2012 – 2013
Antrenamentele desfășurate peste vară și cantonamentele de la mare și de la Băișoara au fost de bun augur și totodată eficiente pentru echipele clubului în vederea participării la noile competiții naționale și internaționale. În debutul competițional al acestui an, am participat la unele turnee de pregătire și verificare pentru noul campionat național, turnee la care am obținut următoarele rezultate:
Locul II la categoria U16, la Turneul internațional de la Kosice, Slovacia, desfășurat în perioada 21-23.09.2012;
Locul III la categoria U14, la același Turneu internațional de la Kosice;
Locul I la Cupa Bihorul, la categoria U14, la care au participat și două echipe din Ungaria; competiția s-a desfășurat în14 și 15 septembrie 2012.
De asemenea, vineri, 12 octombrie 2012, cu ocazia Zilei Orașului Oradea, a avut loc Cupa „Toamnei orădene” la streetball, la care echipele de streetball formate din jucătoare ale clubului nostru au „monopolizat” primele trei locuri la categoria legitimați.
Debut cu dreptul în campionatul național
În deschiderea Campionatului național de baschet feminin, echipa de la categoria U16, pregătită de Suzana Onaca, a învins în prima etapă cu un scor categoric 88-10 echipa Universității „Goldiș” ICIM Arad.
În cea de-a doua etapă, desfășurată sâmbătă, 13 octombrie 2012, în Sala Sporturilor „Antonio Alexe” din Oradea, echipa noastră a repurtat o nouă victorie, baschetbalistele noastre impunându-se în fața echipei BC Valbon Arad cu scorul 70 – 45.
Mulțumiri antrenorilor și părinților
Aș dori să adresez, în numele baschetbalistelor clubului, mulțumiri doamnelor antrenoare - Mirela Casetti și Suzana Onaca, domnului Dragoș Oprea, pentru răbdarea acordată, pentru felul în care ne sunt alături mereu, pentru disciplina impusă și contribuția la dezvoltarea noastră fizică și mentală, la formarea noastră ca tineri echilibrați și verticali în societate.
Mulțumim părinților pentru sprijin și înțelegere, pentru susținerea galeriei, mascotei noastre și tuturor suporterilor care ne sunt alături de fiecare dată.
Þinem să vă mai informăm că, începând din această vară, găsiți informații despre traseul competițional al echipelor clubului nostru accesând adresa paginii web: http://csbaschet-oradea.ro/
Succes echipelor clubului nostru la turneele ce vor urma!
Închei acest articol cu ceea ce spunea marele baschetbalist Michael Jordan: „Talentul câștigă meciuri, dar lucrul în echipă și inteligența câștigă campionate”.
Ioana Dzițac
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto:

Trimite email
vineri, 29 martie 2024, 16:12:04 Ora standard a Europei de Est