Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 noiembrie 2020
*1. Ideea unui profesor britanic: acces universal la învățământul superior – ,,cheie” pentru combaterea dezinformării / În lumea digitală, pentru oameni e vitală ,,capacitatea de a nu fi înșelat”
.....
,,Pandemia ne scufundă în lumea virtuală mai adânc și mai rapid decât ne-am fi putut imagina cu doar un an în urmă, iar ușurința de proliferare a falsurilor devine tot mai tulburătoare”, scrie într-un articol publicat de revista de specialitate Times Higher Education profesorul Tim Blackman, vicecancelar al The Open University, mare universitate britanică având o lungă tradiție de predare la distanță. În acest context, el face trimitere la rolul educației de a preveni înșelăciunea și afirmă: ,,pentru ca învățământul superior să poată vaccina populațiile împotriva dezinformării, e nevoie să universalizăm accesul la acesta”.

*2. Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS
.....
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în on-line, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

*3. Cercul de informatică ,,Programare cu răbdare”, premiat la WITSA Global ICT Excellence Awards. Activitățile STEM s-au extins la nivel național cu peste 800 de copii la doi ani de la înființare
.....
La doi ani de la înființare, cercul de informatică ,,Programare cu răbdare” de la Bacău se extinde la nivel național și primește premiul World Information Technology and Services Alliance (WITSA). Cercul are acum peste 20 de centre în țară și chiar în alte țări, iar 800 de copii și tineri frecventează activitățile educative.
Premiile WITSA Global ICT Excellence Awards onorează realizările în aplicarea tehnologiei informației în întreaga lume. Câștigătorii au prezentat excelență în una din cele patru categorii: Excelența sectorului public, Excelența sectorului privat, Creșterea durabilă și Oportunitatea digitală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Conferința internațională „Perspective și provocări în dreptul secolului XXI”

Joi, a debutat la Universitatea Agora

Conferința internațională „Perspective și provocări în dreptul secolului XXI”

Ieri (joi, 18 octombrie 2012), în amfiteatrul albastru al Universității Agora din Oradea, a avut loc deschiderea Conferinței internaționale anuale a departamentului, domeniul DREPT, ediția a VI-a, cu tema „Perspective și provocări în dreptul secolului XXI”, la care participă personalități din lumea academică juridică.

Directorul Departamentului de Științe Sociale,  doamna prof. univ. dr. Elena-Ana Iancu, a salutat distinșii invitați (între care dl prof. univ. dr. Ovidiu Predescu și dl prof. univ. dr. Virgil Dumitru Diaconu), după care l-a invitat pe rectorul Universității Agora, dl prof. univ. dr. Ioan Dzițac, să adreseze mesajul din partea conducerii universității.
După cuvenitul salut adresat distinșilor invitați și participanților la conferință, dl rector Ioan Dzițac a făcut o succintă prezentare a instituției, fără a ocoli platforma de e-learning instalată pentru studenți începând din acest an universitar – o „deformație profesională”, ca să zic așa, pentru că foarte mulți consideră internetul, la ora actuală, un „rău necesar”, nu avem încotro, nu putem ocoli globalizarea prin internet, inclusiv globalizarea științei și învățământului...”, l-am citat pe dl rector. În continuare domnia sa a prezentat domeniile și specializările Universității Agora, precum și studiile post universitare nou înființate, s-a referit apoi la cele cinci centre de cercetare și cele trei reviste științifice, la proiecte de cercetare și proiecte europene aflate în desfășurare, pentru ca la final să lanseze o provocare (juridică).
Doamna director Elena-Ana Iancu, moderatorul manifestării a invitat apoi la microfon colegii-parteneri de conferință, pe dna decan, conf. univ. dr. Gabriela Bologa, respectiv, doamna Alina-Angela Manolescu, director al  Centrului de Informare Europeană Europe Direct.
Tot în plenul conferinței au mai avut intervenții: dl prof. univ. dr. Virgil Dumitru Diaconu – judecător la Curtea de Apel Pitești „cu un subiect extrem de sensibil (după propria-i apreciere) „Înregistarea convorbirilor și comunicărilor” - un subiect care presează societatea românească. Spun acest lucru din tot ceea ce simțim în jurul nostru, fie jurist sau nejurist. Și nu vreau decât să încerc în câteva minute, sper să nu fie prea multe, dar nici prea puține, în care să arăt din acest punct de vedere, dacă viitorul Cod de Procedură penală reglementează mai bine, mai clar, mai eficient, în favoarea sau defavoarea cetățeanului, tot ceea ce înseamnă acest subiect extrem de incitant astăzi...”; dl prof. univ. dr. Ovidiu Predescu – redactor-șef al Revistei „Dreptul”, vicepreședinte al Asociației de Științe Penale din România. „Am fost de la începuturi sau aproape de la începuturi. Aceasta este ediția a VI-a. Și constat de la an la an că această universitate, facultatea, despre care s-a vorbit cresc frumos, și în special sub aspectul contribuției științifice. Pentru că în final acest lucru contează: ce face o entitate universitară prin cadrele universitare, prin studenți, pentru a îmbogăți doctrina științifică... Eu am venit aici, cu dl președinte Cârstea, să prezint o carte, o monografie, a dlui lector univ. dr. Nicolae Grofu, practic teza domniei sale de doctorat, intitulată „Realizarea scopului și a regulilor de bază ale procesului penal prin metode și tehnici ale criminalisticii”, lucrare argumentată științific. Întrucât autorul nu este aici, nu am să insist asupra acestei prezentări. Cartea cred că se găsește la standul de carte, la expoziția de carte, organizată de Editura Universul Juridic și eu v-o recomand pentru cei interesați, mai ales pentru practicienii dreptului penal, dreptului procesual penal, să o cumpărați pentru că este atât un instrument teoretic, cât și un instrument practic... În 15 minute, doresc să vă prezint „Dreptul la viață și eutanasia”, în lumina Convenției Europene pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, a practicii Curții Europene și a Drepturilor Omului și a Dreptului Penal Român”.
Conferința a fost organizată  în parteneriat cu Centrul de Informare Europeană Europe Direct Universitatea AGORA, Oradea, Nord-Vest, Centrul euroregional de prevenire și combatere a criminalității transfrontaliere și modulele Jean Monnet: „Libera circulație a persoanelor în spațiul Uniunii Europene” și „Uniunea Economică și Monetară”.
În cele două zile, invitații din țară și străinătate au susținut lucrările în plenul conferinței și în cadrul a șase paneluri.
„Subiecte de actualitate din domeniul științelor juridice, analize pertinente și observații critice...”
 „Prelegerile și dezbaterile programate pe parcursul celor două zile, cu subiecte care se subsumează atât temei generale a conferinței, cât și temelor specifice panelurilor formate din specialiști preocupați de tematici corect delimitate și bine definite, au oferit oportunitatea de a analiza conținutul unor noi dispoziții legislative, cu trimitere atât la doctrină, la practica instanțelor de judecată, cât și la problemele care sunt generate de procesul de apariție a unor modificări în dreptul unei țări.
Mă refer aici, la modul în care este elaborată o lege, promovată, dezbătută public, aprobată și pusă în aplicare, moment în care pot apărea soluții ale instanțelor care rămân valabile în raport cu noile prevederi legislative sau care vor duce la situații negative în aplicarea modificărilor legislative.
În concluzie, prin această temă a conferinței ajunsă la cea de a VI-a ediție, organizatorii și-au propus să aducă în atenția participanților subiecte de actualitate din domeniul științelor juridice, analize pertinente și observații critice la adresa legiuitorului, precum și propuneri de lege ferenda  în contextul în care legislația românească se află într-o continuă schimbare, necesară, uneori, greu de realizat datorită faptului că nu există suficientă implicare, coerență  și voință în luarea unor decizii, ne-a declarat dna prof. univ. dr. Elena-Ana Iancu.
În cadrul conferinței au fost prezentate peste 100 de lucrări ale cadrelor didactice, specialiștilor și practicienilor în drept din 5 țări (Cehia, Mexic, Republica Moldova, România, Serbia). Participanții din România au reprezentat 13 centre universitare: Alba-Iulia, Arad, București, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Galați, Iași, Oradea, Pitești, Râmnicu Vâlcea, Sibiu, Târgoviște.
Lucrările selectate în urma recenziei vor fi publicate în revista Agora International Journal of Juridical Sciences, http://www.juridicaljournal.univagora.ro revistă indexată în mai multe baze de date internaționale recunoscute conform anexei 1, pct.1  din Ordinul ministrului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului Nr. 4691/2011.
Din partea co-organizatorilor a prezentat salutul de bun venit și a arătat importanța acestui eveniment pentru comunitatea științifică din euroregiune și pentru centrele de cercetare pe care le conduce lect. univ. dr. Alina-Angela Manolescu, director al Centrului de Informare Europeană EUROPE DIRECT, Universitatea AGORA, Oradea, Nord-Vest. Apoi, domnia sa a prezentat elementele esențiale ale stării Uniunii Europene, în particular proiectele pentru o integrare consolidată a Europei care implică realizarea unei uniuni economice mai profunde bazată pe o uniune politică.
În plenul conferinței au fost prezentate prelegeri pe teme de actualitate care preocupă deopotrivă pe teoreticienii și practicienii din domeniul științelor juridice, cum sunt:
„Aspecte teoretice și practice din legislația Cehiei”, prelegere de dr. PAVEL KLIMA, avocat Republica Cehă; „Noul Cod de Procedură Penală. Repere teoretice și practice”, prelegere de DUMITRU VIRGIL DIACONU, prof. univ. dr., Universitatea din Pitești, judecător la Curtea de Apel Pitești; „Tehnici noi folosite în identificarea criminalistică”, ELENA – ANA   IANCU, prof. univ. dr., Universitatea Agora, director al Departamentului de Științe Sociale, fondator și redactor - șef al revistei AGORA International Journal of Juridical Sciences; „Viitorul democrației europene: eficacitatea dreptului în statele membre ale UE din al treilea val al democratizării”, ALINA-ANGELA MANOLESCU, Universitatea Agora, Facultatea de Drept și Științe Economice, Departamentul de Științe Sociale, director al  Centrului de Informare Europeană EUROPE DIRECT, Universitatea AGORA, Oradea, Nord-Vest; „Reflecții asupra protecției vieții persoanei potrivit noului Cod penal”, CONSTANTIN DUVAC, conf. univ. dr.,  Universitatea Agora, redactor-șef adjunct al Revistei de Drept penal, cercetător științific asociat al Institutului de Cercetării Juridice „acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române, secretar general al Asociației Române de Științe penale, vicepreședinte al Asociației Criminaliștilor din România.
Partea a doua a conferinței s-a desfășurat în șase paneluri prin care s-a urmărit surprinderea celor mai importante noutăți apărute în dreptul secolului XXI, prin reflectarea tabloului general al dinamicii legislative, etapele în care se află diferite proiecte de lege și preocuparea pe care o are legiuitorul în vederea întăririi ordinii de drept în perioada pe care o străbatem. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Conferința internațională „Perspective și provocări în dreptul secolului XXI”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

sâmbătă, 28 noiembrie 2020

Poza zilei

Alina-Diana din Chicago


La Poza zilei de astăzi (sâmbătă, 28 noiembrie 2020), vă dăm un semnal, spunându-vă că Alina-Diana din Chicago a ajuns pe OviDan, dar nu singură, după cum puteți lesne deduce din imagine.
Vom reveni cu mai multe informații, poze și video din Chicago (în serial)!
(OviDan)