Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Doamna deputat și dl viceprimar au venit să dea ochi cu Regina Toamnei

Toamna și bucuriile ei, la „Nicolae Bălcescu”

Doamna deputat și dl viceprimar au venit să dea ochi cu Regina Toamnei

De vreo 13 ani, la rând, Toamna e când regină, când prințesă, dar mai mult prințesă în ochii copiilor din ciclul primar de la Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu” din Oradea, îndrumați de bunii lor învățători și părinți, cu toții orchestrați de Stela Tăut, profesorul-dirijor, cu har și inimă bună.

Auzind tot românul de minunile care se fac, în fiecare toamnă, la această școală, numai ce s-au trezit ieri (vineri, 19 octombrie 2012), gazdele cu distinși oaspeți: doamna deputat Sonia Drăghici, dl consilier Nicolae Cosma, cu dl viceprimar Ovidiu Mureșan, cu o „armată de la FMI”  - de la Uniunea Femeilor (Maria Popa – vicepreședinte, Doina Chereji, Ileana Bodi, în frunte cu neobosita președintă, dna ing. Miorița Săteanu), cu președintele ProBambini – dl prof. Ioan Șereș, cu directori de școală: dl director Mircea Mitran, însoțit de un pluton de doamne de la „Oltea Doamna”: director adjunct – Liliana Bocoi, prof. Daniela Dohotariu, Rodica Foltuț, Romelia Ciarnău și „generalul” Elena Pavel; și dl director Ioan Mocan (de la „Octavian Goga”), cel care cunoaște cel mai bine cum vine Toamna la „Bălcescu”; au venit în vizită, în premieră națională, cadre didactice de la Colegiul Național „Mihai Eminescu” (prof. Luminița Oros, Viorica Porumb și Maria Ciutan), s-a arătat la față până și conducerea Comitetului de părinți pe școală (dl Sorin Ilea – președinte și Gheorghe Pintea - vice), încât domnul director Gheorghe Troie și noul director adjunct, dl prof. dr. Bonto Norbert, au exclamat: „Ce ne făcurăți, dragi copii! Încă puțin... și vin turcii!”
Alessandra și Marc – regina și prințul
Au venit să admire operele de artă: sculpturile, desenele, legumele și fructele personificate... preșcolarii grădinițelor 24, 30 și 46, școlari și cadre didactice din municipiu, părinți și bunici... Oradea toată a fost în picioare pe la uși și prin curtea școlii, să vadă expoziția și programul artistic, „roi de lume”, după cum s-a exprimat „starostele” Toamnei, doamna profesor Stela Tăut – „Steluța noastră”, cu o alintă prichindeii din clasa I B. Pe scenă, au făcut show cei 27 de prichindei ai Steluței, costumați în dovlecei, morcovi, prinți și prințese, mere și pere... în panere, în frunte cu Alessandra Burca – regina aleasă a Toamnei și al ei prinț ales – Marc Tripon. Spectacolul a fost întregit de recitatori și interpreți din clasele a III-a B (înv. Maria Bughiu) și a IV-a A (înv. Mariana Tiriteu), solista Alisa Ienei; dansatorii doamnei prof. Simona Vancea și ai lui Florin Culda au electrizat scena, încât cu mare greutate a reușit dna prof. Simona Vancea (președintele juriului) să împartă 265 de premii. A înmânat câteva, restul urmând să fie distribuite pe clase.
480 de exponate!!!  
S-au pus copiii pe treabă serioasă, nu șagă! Și au sculptat și au desenat și au îmbinat de s-au făcut 480 de exponate; în premieră s-au primit „dansatori” de la C.N. „Mihai Eminescu” (exponate ale elevilor din a III-a Step by step) care au încins „Hora suratelor”, iar Anamaria Mihăieș – prințesa doamnei prof. Meda Horjan, în loc să cânte dumnezeiește, ne-a aburit și ne-a vrăjit la microfon, ba a mai și împrumutat microfonul dlui viceprimar Ovidiu Mureșan.
Așadar, am avut ieri o misiune grea să consemnăm tot ce s-a făcut de trei săptămâni la Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu” din Oradea, în cadrul Festivalului Toamnei, vineri fiind doar punctul culminant, evaluarea, fața văzută a unei manifestări care a cuprins activități educative multiple și diverse prinse în buchetul toamnei 2012. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (81 de poze), accesați Galeria foto: Doamna deputat și dl viceprimar au venit să dea ochi cu Regina Toamnei.

Trimite email
vineri, 2 mai 2025, 06:41:59 Ora de vară a Europei de Est