Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Lucrătorul frontalier - noi perspective pe piața muncii în regiunile frontaliere”

Conferința internațională Jean Monnet

„Lucrătorul frontalier - noi perspective pe piața muncii în regiunile frontaliere”

Timp de trei zile, între 18 și 20 octombrie 2012, Universitatea din Oradea a găzduit conferința internațională Jean Monnet „Lucrătorul frontalier - noi perspective pe piața muncii în regiunile frontaliere”.

Este prima conferință internațională organizată în România pe această temă cu scopul de a găsi soluții concrete la probleme foarte importante pentru buna dezvoltare a regiunilor de frontieră. Dezbaterile s-au desfășurat pe trei ateliere:
1.Regiunea frontalieră ca spațiu al inovării europene
2.Lucrătorul frontalier – între legislația europeană și procedurile naționale
3.Libera circulație a forței de muncă în regiunile frontaliere.
Deschiderea conferinței a avut loc vineri, 19 octombrie 2012, în Aula Magna a Universității din Oradea, evenimentul științific fiind organizat de Departamentul de Relații Internaționale și Studii Europene din cadrul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, în colaborare cu Institutul de Studii Euroregionale Oradea - Debrecen și Asociația Română de Relații Internaționale și Studii Europene.
La conferință și-au anunțat participarea specialiști din cinci țări: Franța (Paris III Sorbonne Nouvelle University), Germania (European Center for Minority Issues, Flensburg), Portugalia (Universitatea din Coimbra), Serbia (Institute of Comparative Law, Belgrad) și Ungaria (Universitatea din Debrecen), din centre universitare din țară (Universitatea din București, Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București, Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj - Napoca, Universitatea Vasile Goldiș din Arad și Universitatea din Oradea).
Conferința face parte din cadrul proiectului european de cercetare Jean Monnet, „The border, a space of innovation and cooperation in the European Union” (Frontiera, un spațiu al inovării și cooperării în Uniunea Europeană), care se desfășoară în perioada septembrie 2011 – august 2014, după cum aveam să aflăm de la coordonatorul de proiect, lector univ. dr. Adrian - Claudiu Popoviciu, Departamentul de Relații Internaționale și Studii Europene.
Acțiunea Jean Monnet  - „una dintre cele mai populare forme de dezvoltare a studiilor europene”
În cuvântul său, dl decan Ioan Horga a vorbit despre acțiunea Jean Monnet, ca fiind „una dintre cele mai populare forme de dezvoltare a studiilor europene, prin sprijin financiar, acordat de către Comisia Europeană, an de an... Universitatea din Oradea a fost printre primele universități din România care a aplicat pentru proiecte în cadrul acțiunii Jean Monnet... În momentul de față, Universitatea din Oradea este purtătoare a 14 acțiuni, purtând semnătura acțiunii Jean Monnet..., mai mult Universitatea din Oradea a reușit să atragă finanțări prin 10 proiecte de module Jean Monnet, printr-un Centru de excelență „Jean Monnet” din cele patru centre de excelență J.M. existente în România, apoi printr-un proiect, care este Regina acțiunii J.M., înseamnă finanțarea cercetării... unui proiect coordonat de Universitatea din Oradea și care are 17 parteneri din 14 țări; un proiect care se va lăsa cu o platformă digitală accesibilă, tot ceea ce înseamnă surse primare și surse secundare cunoscute și care se va găsi pe site-ul Centrului european de cunoaștere virtuală din Luxemburg... Prin urmare, putem fi mândri că Universitatea din Oradea este unul dintre promotorii programului Jean Monnet în România. Este nu numai promotoare, dar, în același timp, a reușit să atragă fonduri care se ridică la un total de peste jumătate de milion de euro prin aceste proiecte. Nu am pus aicea în discuție proiectele de conferințe care au fost finanțate în anii anteriori...”, a mai spus dl decan Ioan Horga.
Doamna decan Floare Chipea (de la Facultatea de Științe Socio-Umane) a ținut să prezinte „rolul, aportul științelor sociale în general, a sociologiei în mod special, la dezbaterile contemporane, inclusiv la soluționarea unor probleme” în tematica respectivei conferințe internaționale Jean Monnet...
„Într-o societate a schimbării, reprezentanții științelor sociale, sociologii, pot contribui la orientarea modurilor de înțelegere a lumii, prin propunerea sau promovarea unor noi modele explicative mai adecvate realităților. Din acest punct de vedere, oamenii de știință nu trebuie să comunice doar între ei, ci să comunice și cu societatea. Nu doar sub forma cercetărilor sau a rapoartelor..., dar și în calitate de intelectuali publici” a subliniat doamna decan Floare Chipea. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Lucrătorul frontalier - noi perspective pe piața muncii în regiunile frontaliere”.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 16:55:45 Ora de vară a Europei de Est