Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Lansarea proiectului „Young Europe” („Europa tânără”)

Joi, la Orășelul copiilor

Lansarea proiectului „Young Europe” („Europa tânără”)

Joi, 25 octombrie 2012 , la Orășelul copiilor Oradea, a avut loc lansarea proiectului multilateral Comenius „Young Europe” al Centrului Școlar de Educație Incluzivă „Cristal” Oradea.

Proiectul este finanțat prin Programul Învățare pe tot parcursul vieții, susținut de Uniunea Europeană și este coordonat în unitate de dna director prof. Lezeu Rodica și dna prof. Vesa Ramona.
Proiectul reunește opt școli partenere din șapte țări europene – România, Marea Britanie, Turcia, Spania, Italia, Grecia și Polonia. Proiectul „Young Europe” („Europa tânără”) le va permite copiilor implicați să învețe ce înseamnă „prietenia europeană” și să înțeleagă cu ajutorul experienței proprii, rolul și responsabilitatea lor de „cetățeni europeni”. Integrarea socială a copiilor cu deficiențe senzoriale este deseori influențată de atitudinea reticentă a celor din jur în ceea ce privește capacitățile și posibilitățile acestor copii.
Participarea copiilor de la CSEI „Cristal” Oradea la un proiect european de tip Comenius va contribui la dezvoltarea încrederii în sine a copiilor și a relaționării optime cu ceilalți.
 Acești copii, al căror orizont de cunoaștere este limitat de deficiența senzorială, vor avea ocazia să înțeleagă, cu ajutorul experienței proprii, conceptele aparent îndepărtate ale prieteniei europene și ale cetățeniei europene.
În același timp, parteneriatul se bazează pe schimbul cultural și dezvoltarea comunicării într-o limbă străină încă de la vârste fragede.
Programul lansării proiectului a cuprins un cuvânt de bun venit, prezentarea invitaților susținută de dna director Lezeu Rodica, o prezentare generală a proiectului realizată de dna prof. Vesa Ramona și diseminarea rezultatelor primei mobilități de proiect – Turcia (dna director Rodica Lezeu).
Atmosfera de sărbătoare a fost întregită de momentele artistice prezentate de orchestra de cameră a Liceului de Artă, formată din elevi voluntari SNAC (Căbuța Claudiu, Carp Speranța, Giordano Filomena, Balint Marian, Gordan Andreea, Barbos Debora, Balint Floriana, Villas Denis, Varga Nazarius, Maga Cosmin, Sturz Mădălin, Mateș Horvath Iulia, Niculaș Nathan, Tonea Tomas), sub conducerea dnei dirijor prof. Nagy Violla, prof. Lupșe Anita și prof. Costea Mihaela (coordonator SNAC). De asemenea, copiii CSEI „Cristal” au interpretat Imnul Europei, acompaniați la chitară de dna prof. Crișan Adriana.
Au urmat câteva impresii împărtășite de către distinșii oaspeții prezenți la eveniment: dna Scridon Smaranda, director executiv la Direcția economică din cadrul Consiliului Județean Bihor, dna Cherecheș Florica, consilier local, dna Hinț Simina, director CJRAE, dna Dindelegan Mihaela, consilier compartiment activități socio-pedagogice la Orășelul copiilor, gazda generoasă a acestui eveniment,  dna prof. dr. Marușca Angela, director CSEI „Orizont”, dna Ilisie Carmen, director CSEI nr. 1 Oradea, dna Dobran Teodora, responsabil proiecte și programe comunitare la CSEI nr. 1 Oradea, dna Erdei Elena, director adjunct CSEI „Orizont”.
Din cuvintele invitaților, echipa de proiect, dar nu numai, și-a încărcat bateriile pentru că fiecare în parte a felicitat echipa de proiect, apreciind efortul depus pentru a câștiga un asemenea proiect Comenius, alături de șapte țări europene. În cele mai multe cazuri, însă, mesajul a fost adresat întregului colectiv al CSEI „Cristal” pentru tot ceea ce fac pentru acești copii speciali. Pe aceste coordonate s-a înscris și intervenția doamnei consilier Cherecheș Florica.   
„Vă admir perseverența, zâmbetul constant și bunătatea pe care o emanați”
„Știu că nu vă este ușor; sunt zile mai bune și zile mai rele, dar vă admir perseverența, zâmbetul constant și bunătatea pe care o emanați... Știu că nu ați putea lucra cu acești copii dacă nu ați avea această chemare specială. Vă doresc multă sănătate, mult succes în tot ceea ce faceți și cu mare drag particip când aveți astfel de evenimente. Măcar așa să simțiți o încurajare!”    
Ziua s-a încheiat într-un cadru festiv cu lansarea de către copii a baloanelor cu heliu, purtătoare a unor mesaje în spiritul valorilor europene.
Un aport important la reușita activității l-au avut membrii echipei de proiect din CSEI „Cristal” – prof. Opriș Aurelia, prof. Ivănescu Maria, Varga Tunde, Manea Adina, Gheorghiu Valentina, Kover Monica, Drimba Rita, Crișan Adriana, Todea Stela, Bar Emoke, Oprea Eva, Moldovan Mihaela, Pleș Gabriela, Buboiu Bianca, Kirei Gabriella și Bala Adela. (Ramona & Ovidiu)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Lansarea proiectului „Young Europe” („Europa tânără”).

Trimite email
joi, 25 aprilie 2024, 09:16:55 Ora de vară a Europei de Est