Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Lansarea proiectului „Young Europe” („Europa tânără”)

Joi, la Orășelul copiilor

Lansarea proiectului „Young Europe” („Europa tânără”)

Joi, 25 octombrie 2012 , la Orășelul copiilor Oradea, a avut loc lansarea proiectului multilateral Comenius „Young Europe” al Centrului Școlar de Educație Incluzivă „Cristal” Oradea.

Proiectul este finanțat prin Programul Învățare pe tot parcursul vieții, susținut de Uniunea Europeană și este coordonat în unitate de dna director prof. Lezeu Rodica și dna prof. Vesa Ramona.
Proiectul reunește opt școli partenere din șapte țări europene – România, Marea Britanie, Turcia, Spania, Italia, Grecia și Polonia. Proiectul „Young Europe” („Europa tânără”) le va permite copiilor implicați să învețe ce înseamnă „prietenia europeană” și să înțeleagă cu ajutorul experienței proprii, rolul și responsabilitatea lor de „cetățeni europeni”. Integrarea socială a copiilor cu deficiențe senzoriale este deseori influențată de atitudinea reticentă a celor din jur în ceea ce privește capacitățile și posibilitățile acestor copii.
Participarea copiilor de la CSEI „Cristal” Oradea la un proiect european de tip Comenius va contribui la dezvoltarea încrederii în sine a copiilor și a relaționării optime cu ceilalți.
 Acești copii, al căror orizont de cunoaștere este limitat de deficiența senzorială, vor avea ocazia să înțeleagă, cu ajutorul experienței proprii, conceptele aparent îndepărtate ale prieteniei europene și ale cetățeniei europene.
În același timp, parteneriatul se bazează pe schimbul cultural și dezvoltarea comunicării într-o limbă străină încă de la vârste fragede.
Programul lansării proiectului a cuprins un cuvânt de bun venit, prezentarea invitaților susținută de dna director Lezeu Rodica, o prezentare generală a proiectului realizată de dna prof. Vesa Ramona și diseminarea rezultatelor primei mobilități de proiect – Turcia (dna director Rodica Lezeu).
Atmosfera de sărbătoare a fost întregită de momentele artistice prezentate de orchestra de cameră a Liceului de Artă, formată din elevi voluntari SNAC (Căbuța Claudiu, Carp Speranța, Giordano Filomena, Balint Marian, Gordan Andreea, Barbos Debora, Balint Floriana, Villas Denis, Varga Nazarius, Maga Cosmin, Sturz Mădălin, Mateș Horvath Iulia, Niculaș Nathan, Tonea Tomas), sub conducerea dnei dirijor prof. Nagy Violla, prof. Lupșe Anita și prof. Costea Mihaela (coordonator SNAC). De asemenea, copiii CSEI „Cristal” au interpretat Imnul Europei, acompaniați la chitară de dna prof. Crișan Adriana.
Au urmat câteva impresii împărtășite de către distinșii oaspeții prezenți la eveniment: dna Scridon Smaranda, director executiv la Direcția economică din cadrul Consiliului Județean Bihor, dna Cherecheș Florica, consilier local, dna Hinț Simina, director CJRAE, dna Dindelegan Mihaela, consilier compartiment activități socio-pedagogice la Orășelul copiilor, gazda generoasă a acestui eveniment,  dna prof. dr. Marușca Angela, director CSEI „Orizont”, dna Ilisie Carmen, director CSEI nr. 1 Oradea, dna Dobran Teodora, responsabil proiecte și programe comunitare la CSEI nr. 1 Oradea, dna Erdei Elena, director adjunct CSEI „Orizont”.
Din cuvintele invitaților, echipa de proiect, dar nu numai, și-a încărcat bateriile pentru că fiecare în parte a felicitat echipa de proiect, apreciind efortul depus pentru a câștiga un asemenea proiect Comenius, alături de șapte țări europene. În cele mai multe cazuri, însă, mesajul a fost adresat întregului colectiv al CSEI „Cristal” pentru tot ceea ce fac pentru acești copii speciali. Pe aceste coordonate s-a înscris și intervenția doamnei consilier Cherecheș Florica.   
„Vă admir perseverența, zâmbetul constant și bunătatea pe care o emanați”
„Știu că nu vă este ușor; sunt zile mai bune și zile mai rele, dar vă admir perseverența, zâmbetul constant și bunătatea pe care o emanați... Știu că nu ați putea lucra cu acești copii dacă nu ați avea această chemare specială. Vă doresc multă sănătate, mult succes în tot ceea ce faceți și cu mare drag particip când aveți astfel de evenimente. Măcar așa să simțiți o încurajare!”    
Ziua s-a încheiat într-un cadru festiv cu lansarea de către copii a baloanelor cu heliu, purtătoare a unor mesaje în spiritul valorilor europene.
Un aport important la reușita activității l-au avut membrii echipei de proiect din CSEI „Cristal” – prof. Opriș Aurelia, prof. Ivănescu Maria, Varga Tunde, Manea Adina, Gheorghiu Valentina, Kover Monica, Drimba Rita, Crișan Adriana, Todea Stela, Bar Emoke, Oprea Eva, Moldovan Mihaela, Pleș Gabriela, Buboiu Bianca, Kirei Gabriella și Bala Adela. (Ramona & Ovidiu)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Lansarea proiectului „Young Europe” („Europa tânără”).

Trimite email
sâmbătă, 10 mai 2025, 09:46:22 Ora de vară a Europei de Est