Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Actele de stare civilă

Noul Cod Civil (17)

Actele de stare civilă

Potrivit Codului Civil, starea civilă este un drept al persoanei fizice de a se individualiza, în familie și societate, prin însușiri și calități stric personale, care decurg din actele și faptele sale.

Dovada stării civile se face prin  actele de naștere, căsătorie ori deces, întocmite și menționate, potrivit legii, în registrele de stare civilă, precum și prin certificatele de stare civilă eliberate pe baza acestor acte.
Actele de stare civilă, inclusiv registrele de stare civilă, au valoarea de înscrisuri autentice și fac dovada până la înscrierea în fals (adică până la dovedirea deplină a falsului), pentru ceea ce reprezintă constatările personale ale ofițerului de stare civilă.
Starea civilă a unei persoane poate fi constatată și  printr-o  hotărâre judecătorească, opozabilă oricărei alte persoane atâta timp cât printr-o nouă hotărâre nu s-a stabilit contrariul, caz în care prima hotărâre își va pierde efectele de la data rămânerii definitive a celei de-a doua hotărâri.
Codul civil nu pune însă în discuție starea de celibat, adică  statutul de persoană necăsătorită. Starea civilă a persoanei necăsătorite se stabilește, astfel, printr-o declarație autentică notarială a acelei persoane.
Dovada decesului unei persoane se face numai prin certificatul de deces. Chiar dacă există o hotărâre judecătorească definitivă de declarare a decesului, partea interesată trebuie să ceară de la starea civilă eliberarea certificatului de deces.
Pentru cetățenii români decedați în străinătate, având un act de deces emis de o autoritate străină, dovada decesului în România se face cu actul de deces transcris la Oficiul Stării Civile competent, în conformitate cu prevederile Legii nr. 119/1996, cu privire la actele de stare civilă.
Pentru cetățenii străini decedați în străinătate dovada decesului se face prin actul de deces emis de autoritatea străină competentă, tradus, apostilat sau supralegalizat, după caz. Certificatul de deces emis de către autoritatea română competentă este valabil și pentru cetățenii străini decedați în România.
Cornel Gârba, notar public

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 12:01:41 Ora de vară a Europei de Est