Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

„Muncă, bani, bănci, cultură și politică...”

La Univ. Oradea, simpozionul internațional

„Muncă, bani, bănci, cultură și politică...”

Timp de trei zile (în perioada 26 - 28 octombrie 2012), la Universitatea din Oradea, s-a desfășurat cea de-a XI-a ediție a simpozionului internațional „Muncă, bani, bănci, cultură și politică (sec XVIII – 2012)”.

La eveniment și-au anunțat participarea: universitari, cercetători, istorici, economiști, sociologi, consilieri și funcționari bancari din Burgas (Bulgaria), Pecs (Ungaria), București, Bistrița, Cluj-Napoca, Constanța, Dej, Sibiu, Târgu-Mureș și Oradea.
Organizatorii manifestării științifice au fost: Departamentul de Istorie din cadrul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, Departamentul Bănci – Contabilitate, Facultatea de Științe Economice și Asociația Română de Istorie Bancară Oradea.
Deschiderea oficială a avut loc vineri, 26 octombrie, în sala de consiliu, fiind moderată de prof. univ. dr. Mihai Drecin, președinte al Asociației Române de Istorie Bancară Oradea.
„Ne-am propus să impulsionăm prin acest simpozion cercetările de istorie  financiar-bancară, mai întâi la nivel național. Acest simpozion încearcă practic să se axeze pe această felie de viață economică: istoria bancară, care, îndrăznesc eu să spun, este felia cu bomboana de pe tort, din cadrul să zicem tortului mai mare al vieții economice, deoarece instituțiile bancare sunt un domeniu care practic prin el îți dai seama în ce măsură economia unei țări, a unei zone, merge bine sau mai puțin bine, are șanse de întremare și de dezvoltare (...). Noi, la Oradea, tocmai datorită acestei tradiții, am reușit să scoatem primul număr al Revistei Române de Istorie Financiar Bancară. Noi am creat și o asociație a cercetătorilor din sfera istoriei bancare...”, a mai spus dl prof. univ. dr. Mihai Drecin
Invitat să ia cuvântul, președintele Senatului Universității Oradea, dl prof. univ. dr. ing. Sorin Curilă, a făcut o radiografiere a vieții finaciar-bancare orădene (de la debut, din 1847), privită în context național și chiar european, subliniind faptul că „Sistemul bancar orădean se dezvoltă rapid în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, apoi în România întregită. În 1898, se înființează Banca „Bihoreana” în Oradea, cu capital pur românesc, apoi alte bănci locale la Beiuș, Ceica, Șimleu Silvaniei, Arad, Tășnad, Seini (Satu Mare) care vor sprijini afirmarea economică a românilor din vestul românesc...”
Referindu-se și la simpozionul de față, președintele Senatului a subliniat importanța manifestării științifice: „Conducerea Universității, prin Senatul universitar și Rectorat, vede în simpozionul la care participați una dintre primele activități științifice de anvergură, o mostră a capacității noastre de a ne impune în lumea științifică națională și internațională...”
„Deciziile politice proaste influențează negativ activitatea economică...”
Doamna profesor Claudia Timofte, în postura de director al Cancelariei prefectului, s-a referit la influența pe care o au deciziile politice asupra activității economice.
„Pe mine personal m-a impresionat prezența cuvântului „politică” în titlu. Este adevărat faptul că deciziile politice proaste influențează negativ activitatea economică, iar deciziile pozitive aduc plusvaloare economiei și vieții sociale a unei țări...”
 Apreciind în mod deosebit astfel de inițiative, dl viceprimar Ovidiu Mureșan a arătat că și municiplitatea a contractat împrumuturi („în 1900, am contractat primul împrumut, undeva la 2.600.000 de coroane, cu banii aceia s-a construit teatrul, actualmente Teatrul „Regina Maria”, bazarul din jurul teatrului și 10 grădinițe. În 2002, am contractat alte credite care ne-au ajutat să ne dezvoltăm infrastructura de apă-canal...”
Sinceră și vădit emoționată, doamna conf. univ. dr. Daniela Zăpodeanu, prodecan al Facultății de Științe Economice, a mărturisit că profesional, a crescut cu acest simpozion. „Încă de pe când eram preparator, participam la simpozioanele organizate de dl profesor Mihai Drecin”. În continuare, domnia sa a prezentat mesajul de felicitare, „care nu este doar personal, este din partea Facultății de Științe Economice”.
Scurt, consistent și pertinent a fost  mesajul prezentat de șeful Departamentului de istorie, dl lector univ. dr. Florin Sfrengeu.
„În cadrul Departamentului de istorie, un rol important îl are activitatea de cercetare. În acest an, noi ne-am propus să organizăm cel puțin 10 manifestări, dintre care aceasta este prima. Urmează în perioada 8-10 noiembrie ca împreună cu Universitatea din Padova, Universitatea din Chișinău și cu alte universități din țară, să organizăm o conferință (...), în decembrie, o parte dintre membrii Departamentului de istorie se vor deplasa la Chișinău, unde vor organiza o conferință internațională „Violența în sud-estul european, discurs, practică și mesaj”. Fără a trece în revistă toate cele 10 manifestări, domnia sa a ținut să atragă atenția asupra unei conferințe extrem de importante pentru orașul Oradea: conferința intitulată „900 de ani de la prima atestare documentară a municipiului Oradea”.
Potrivit programului, simpozionul a fost structurat pe trei secțiuni: Istorie bancară pentru epoca modernă, Istorie bancară pentru epoca contemporană, respectiv Bănci și burse în epoca de tranziție.
Să mai spunem că în cadrul celor trei zile, participanții la simpozionul internațional au avut parte și de o excursie la Stâna de Vale, cu cazare la Hotel Gaudeamus. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Muncă, bani, bănci, cultură și politică...”.

Trimite email
joi, 25 aprilie 2024, 22:57:55 Ora de vară a Europei de Est