Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

Ce este „calculul în nor”(„cloud computing”)?

Educație pentru și prin internet: Educație netățenească (7)

Ce este „calculul în nor”(„cloud computing”)?

Internetul este reprezentat deseori ca un nor, iar de aici a apărut, în limba engleză, sintagma „cloud computing”, adică, în traducere liberă „calcul în nor”.

Practic, cloud computing-ul este un sistem distribuit în Internet care permite accesarea și rularea aplicațiilor găzduite într-o locație diferită, uneori chiar necunoscută utilizatorului, decât PC-ul/dispozitivul personal conectat la Internet.
Încă de la apariția sa, din 2006-2007, cloud computing-ul a cunoscut o creștere exponențială. În cadrul cloud computing-ului o companie va închiria unele servicii utilizatorilor, precum infrastructuri, platforme și software-uri, pentru care se plătește un abonament sau se practică plata cu ora.
Serviciul „cloud” este accesibil în Internet folosind un web browser. Costurile unui cloud sunt considerabil mai reduse decât achiziționarea unei rețele de calculatoare performante. Metoda de cloud computing este foarte avantajoasă pentru companiile mici și mijlocii, care nu pot investi foarte mult în afacerile lor. Utilizatorii își configurează sistemul și plătesc doar pentru cât au comandat. Comanda poate fi modificată oricând și pot fi adăugate sau eliminate servicii. De asemenea în cazul unui dezastru, furnizorii se ocupă cu recuperarea datelor.
Printre exemplele de aplicații concrete ce folosesc cloud computing-ul se numără Google Apps, ce conține Gmail, Google Maps, Google Calendar și altele, Microsoft Azure, S3 și EC2 de la Amazon, mesageriile instante de la Microsoft, Google și Yahoo. Există un număr extrem de mare de aplicații oferite utilizatorilor prin această metodă a norului, unde utilizatorul rulează aceste aplicații de pe calculatoarele furnizorului și nu trebuie să le cumpere și să le instaleze pe calculatorul personal.
În viitor va exista o extindere și mai mare, deoarece „norii” vor fi folosiți nu doar în scop comercial, ci și pentru extinderea infrastructurii IT existente. Cloud computing-ul se diferențiază de oferirea serviciilor clasice prin faptul că sunt mult mai scalabile și oferă una sau mai multe infrastructuri pentru platforme. Astfel pe lângă scopul comercial, norii pot fi folosiți și pentru evitarea dezastrelor informatice și pentru recuperarea în cazul dezastrelor. [1]
Un dezavantaj important este securitatea, deoarece toate informațiile norului sunt online și norul poate fi victima unor atacuri informatice. Utilizatorii nu au o vedere detaliată asupra infrastructurii calculatoarelor și nici nu pot controla resursele IT pe care le folosesc. [2] Ioan Dzițac
Bibliografie
[1] http://cordis.europa.eu/fp7/ict/ssai/docs/cloud-report-final.pdf
[2] http://www.gnu.org/philosophy/who-does-that-server-really-serve.ro.html

Trimite email

joi, 24 iunie 2021