Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Sfințirea bisericii din cartierul Velența, Oradea

Duminică,

Sfințirea bisericii din cartierul Velența, Oradea

În prezența a câteva sute de credincioși, a peste 60 de preoți și a patru episcopi, PS Virgil Bercea a sfințit noua biserică greco-catolică din Oradea, cartierul Velența.

Evenimentul s-a desfășurat duminică, 4 noiembrie 2012. Preoții, urmați de episcopii prezenți: PS Vasile Bizău – episcop eparhial de Maramureș, PS Mihai Frățilă – vicar al Bucureștilor, PS Fülöp Kocsis – episcop eparhial de Hajdúdorog și PS Böcskei László – episcop romano-catolic de Oradea au intrat în procesiune în biserică, unde a început slujba sfințirii bisericii, urmată de Sf. Liturghie.
Sfințirea bisericii, care este o copie fidelă a catedralei greco-catolice din Atena, s-a făcut în două momente diferite. Prima parte a constat în sfințirea pereților exteriori prin ungerea cu Sfântul și Marele Mir și stropire cu apă sfințită în cele patru laturi ale bisericii.
După acest moment s-a intrat în biserică pentru consacrarea mesei altarului. Aceasta s-a făcut prin introducerea în Altar a hrisovului semnat de episcopii prezenți, a moaștelor Sfântului Sixt al II-lea, urmată de cele trei spălări: cu apă sfințită și săpun, cu vin și cu Sfântul și Marele Mir. După acest moment s-a îmbrăcat masa Altarului cu veșmintele cuvenite și s-au așezat cele necesare celebrării Sfintei Liturghii. Hrisovul a fost citit în biserică pe parcursul consacrării altarului.
Următorul moment a fost sfințirea pereților interiori ai bisericii și a iconostasului și s-a realizat tot prin ungerea cu Sfântul și Marele Mir și prin stropirea cu apă sfințită.
În cadrul Sfintei Liturghii PS Virgil a ținut cuvântul de învățătură bazat pe Evanghelia duminicii, mulțumind în același timp tuturor celor prezenți la eveniment și celor care au contribuit la construcția bisericii: Asociația „Chiese dell’Est” din Italia, Surorile „Ancelle della Chiesa” Palazzolo sull’Oglio, Brescia, dar și tuturor celor care într-un mod sau altul au contribuit la zidirea acestei biserici.
Printre invitații de seamă la eveniment, se numără și arhimandritul Maurizio Malvestiti, subsecretarul Congregației pentru Bisericile Orientale de la Vatican, care a transmis un cuvânt de salut din partea cardinalului Leonardo Sandri, prefect al aceleiași congregații, precum și monseniorul Vittorio Formenti, responsabilul Biroului de statistici al Bisericii Catolice, din cadrul Secretariatului de Stat al Vaticanului. A fost de asemenea prezent pr. Antonio Rossi, președintele Asociației „Chiese dell’Est”, precum și pr. Luigi Pecchenini, paroh al parohiei „Santa Maria del Sasso” – Cortenuova, Italia.
La finalul celebrărilor au luat cuvântul mai mulți invitați printre care și pr. Antonio Rossi, iar pr. Gavril Buboi, protopop de Oradea și paroh al acestei parohii, a adus mulțumiri lui Dumnezeu, Preasfințitului Virgil, precum și acelora care au contribuit la construirea acestei biserici.
În semn de prețuire, PS Virgil a conferit părintelui Gavril spre purtare Epigonatul.
Comunitatea greco-catolică din Velența a avut până în anul 1948 ca biserică parohială biserica de pe str. Clujului, cunoscută de orădeni ca „Biserica de la barieră” – astăzi în posesia Bisericii Ortodoxe. Comunitatea greco-catolică s-a reorganizat după 1989 și a decis construcția unei noi biserici. Noua biserică are hramul „Schimbarea la față”, iar ca protector îl are pe Fericitul Ioan al XXIII-lea. (Biroul de presă)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 19:28:12 Ora de vară a Europei de Est