Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 august 2024

Toate litigiile aflate pe rolul instanțelor judecătorești ce vizează drepturile salariale ale bugetarilor și ale angajaților din Învățământ se suspendă, conform prevederilor OUG nr. 62 din 13 iunie 2024, semnalează într-un newsletter sindicatele FSLI ale profesorilor / Nicio reacție publică a acestora până acum


Toate litigiile aflate pe rolul instanțelor judecătorești având ca obiect drepturi salariale ale personalului din sectorul bugetar (în general) și ale personalul din învățământul preuniversitar (în special) se suspendă, potrivit unei informări a Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). Este vorba de prevederile ordonanței de urgență nr. 62/2024 din 13 iunie 2024.
„De la data intrării în vigoare a O.U.G. nr. 62/2024 – 14 iunie 2024, ca efect al acesteia, toate litigiile aflate pe rolul instanțelor judecătorești având ca obiect drepturi salariale/de natură salarială ale personalului din sectorul bugetar – în general – și ale salariaților din sectorul de negociere colectivă învățământ preuniversitar – în special – se suspendă, prin efectul legii, independent de ceea ce consideră judecătorii investiți cu soluționarea dosarelor”, se arată în informarea FSLI.


Conform sursei citate, în urma argumentelor înaintate de federațiile sindicale reprezentative din învățământul preuniversitar, în ședința din data de 13 iunie 2024, Consiliul Economic și Social (CES) a avizat nefavorabil proiectul de OUG privind unele măsuri pentru soluţionarea proceselor privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, precum şi a proceselor privind prestaţii de asigurări sociale.

În document apare că sindicatele profesorilor au sesizat Avocatul Poporului și au solicitat sesizarea Curții Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a art. 1 alin. (1), art. 2 alin. (1)-(3) și art. 3 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 62/2024.

Sărbătoare la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad

La aniversară – 40 de ani de existență

Sărbătoare la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad

Instituția arădeană de învățământ superior de stat împlinește anul acesta 40 de ani de existență.

Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad  a împlinit 40 de ani de existență, o istorie care coincide cu istoria universitară a Aradului. Moment aniversar la care au participat oficialitățile locale, profesori universitari, directori ai instituțiilor de învățământ preuniversitare, oameni de cultură, cercetători, studenți. Printre invitații de seamă s-au numărat doi foști rectori ai universității de stat din Arad: diplomatul prof. dr. Radu Homescu, primul rector ales prin exercițiu democratic la conducerea Universității „Aurel Vlaicu” și fostul rector,  prof. univ. dr. Gheorghe Păcurar.
Au fost punctate principalele momente ale istoriei universității de stat arădene, cu o mențiune specială pentru cei 12 ani de  rectorat ai prof. univ. dr. Lizica Mihuț, perioadă în care UAV a cunoscut cea mai mare dezvoltare a bazei materiale și a reușit să se impună în spațiul academic românesc.
„Toți cei 8 rectori ai Universității Aurel Vlaicu merită elogiul nostru, fiecare în parte a făcut sacrificii, a avut izbânzi și eșecuri, fiecare, indiferent de perioada în care și-a asumat calitatea de rector a muncit pentru această instituție de învățământ superior. Suntem aici, acum, pentru că fiecare a înțeles la momentul respectiv care îi este menirea, a făcut ceea ce trebuia făcut pentru ca astăzi să ne putem bucura de o universitate puternică, în plină dezvoltare”, a punctat președintele Consiliului Academic al UAV, prof. univ. dr. Lizica Mihuț. „O universitate pe care vrem să o dezvoltăm și în continuare, o universitate care își va continua drumul ascendent, care va încerca să se impună din ce în ce mai mult în mediul academic național și internațional” a spus actualul rector al UAV, prof. univ. dr. Ramona Lile.
Discursurile reprezentanților autorităților  locale, prefectul Cosmin Pribac, președintele CJA, Nicolae Ioțcu, primarul municipiului, Gheorghe Falcă au subliniat importanța dezvoltării învățământului superior de stat arădean pentru comunitatea locală, precum și o reiterare a sprijinului pe care fiecare instituție, cu mijloacele de care dispune, îl oferă acestui edificiu de educație. Un oaspete special și drag tuturor a fost marele sportiv român Ivan Patzaichin, care a dezvăluit secretul prezenței sale la UAV: aici a găsit sprijin pentru proiectele sale în domeniul industriei textile, proiecte despre care cu siguranță vom mai auzi.
O istorie trăită împreună
Un nume care nu putea să lipsească de la acest eveniment aniversar a fost cel al rectorului Institutului Politehnic din Timișoara, prof. dr .ing. Viorel Șerban, institut de care este strâns legată istoria Facultății de Inginerie din cadrul UAV. Institutul de subingineri a fost înființat ca secție serală a Institutului Politehnic „Traian Vuia” (actuala Politehnică din Timișoara), cu o durată de studiu de patru ani și care și-a deschis cursurile la 10 decembrie 1972. Avea atunci trei specializări: tehnologia prelucrării la rece (40 de locuri), tehnologia sudurii (25 de locuri), tehnologia industrializării lemnului (40 de locuri). Acum, Facultatea de Inginerie, una din cele 9 facultăți ale universității, oferă studenților 40 de specializări de licență, 24 de programe de Master, 2 domenii ale Școlii doctorale: filologie și teologie.  Ca semn de respect, rectorii celor două instituții și-au oferit plachetele omagiale ale universităților.
A fost o sărbătoare, în care universitatea de stat și-a celebrat cei 40 de ani de istorie trăită, o sărbătoare care timp de două zile (8 și 9 noiembrie 2012) a continuat în spirit academic cu lucrările celei de-a patra ediții a Simpozionului Internațional „Researche and Education in Innovation Era”.
Monica ARDELEAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Sărbătoare la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad. 

Trimite email
joi, 12 septembrie 2024, 09:18:48 Ora de vară a Europei de Est