Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Mă ninge cu frunze...

Plânsul sufletului

Mă ninge cu frunze...

Toamna mă ninge cu frunze arse de brumă pe străzile sufletului; îmi cad gândurile ca pietrele în blândețea acestor ultime zile de toamnă dulce și cuminte.

Am avut izvoare și avem vârste; vârstele le parcurgem singuri, pe cont propriu. Fiecare dintre noi, în fragila ființare prin viață, captăm lumini și umbre. Măsurăm tot timpul ceea ce am parcurs în călătoria spre acea ultimă stație; măsurăm, ne măsurăm, căutăm măsura. Dreapta măsură!
Nu putem fi mereu grațioși, echilibrați, mulțumiți de noi înșine. Remușcarea, disperarea, suferința sunt un fel de ceasuri deșteptătoare! Pentru că suntem predispuși la somnolență, ațipim prea des. Ne plângem de insomnie și o percepem ca pe o mare pacoste pe capul nostru, dar insomnia nu e neapărat un lucru rău! E un fel de „memento mori”, un semnal de alarmă menit să ne atragă atenția: bagă de seamă ce faci cu viața că nu e veșnică; un fel de avertisment să nu facem degeaba umbră pământului...
Cele mai triste cuvinte sunt: „ce ar fi fost dacă?” Încorporează în ele mult regret; regretul fiecăruia dintre noi; pentru că cel puțin o dată în viață, am fost nevoiți să renunțăm la ceva, de bunăvoie. Renunțăm foarte ușor, din teama de a nu fi răniți. Marile hotărâri ne sperie întotdeauna! Ce mult ne amăgește apoi acel „dacă”! Dar fiecare clipă trăită se împarte între bucuria durerii și durerea iubirii... Întreaga noastră viață este o parte fericire, o parte lacrimă, iar restul... ceea ce vrem noi să fie!
Trebuie să încercăm să urcăm necontenit, cât mai sus, pentru a putea vedea foarte departe. Trebuie să învățăm cuvintele, gesturile, obiectele fiecărei clipe, să ne cunoaștem pe noi înșine, să-l înțelegem pe cel de lângă noi, răsfrânt în oglinda timpului...
La urma urmei, existența se împarte între viață și moarte. Pe prima o trăim, pe cealaltă doar ne-o imaginăm. Doar o singură dată trecem prin viață! Depinde de noi dacă reușim să spunem ceva... Viața nu înseamnă „somn”, nu înseamnă ceea ce suntem dispuși să renunțăm, ci ceea ce suntem dispuși să schimbăm. Și prima schimbare trebuie să o facem în noi înșine. Trebuie înainte de toate să învățăm să dăruim, pentru că asta am uitat. Nu e greu, și chiar merită! Nu e neapărat nevoie să posezi mult ca să poți dărui. Dăruiește din ce știi, din ce ai, din ce poți. Dăruiește puțină blândețe, un strop de bucurie, un gând bun. Nu există suflet să nu aibă în el și o parte solară, luminoasă. Ar fi păcat să nu poți să spui într-un final: „Te-am trăit, nu te-am visat doar viață!”
Trebuie să mergem mai departe, frumos, demn, curat, cu senin în privire. Fericirea va veni atunci când vom învăța să dăruim și să ne dăruim necondiționat. Adevărul este că mă sperie atitudinea aceea de „plângăcioși” pe care o avem unii dintre noi, faptul că ne complăcem într-o stare de hibernare, așteptând să pună altcineva umărul în locul nostru. Ne plângem de greu, ne plângem de proasta întrebuințare a timpului, dar nu facem nimic să schimbăm starea de lucruri... (Anna)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:49:00 Ora de vară a Europei de Est