Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ziua Mondială a Diabetului, sărbătorită la Oradea printr-o serie de manifestări

Miercuri,

Ziua Mondială a Diabetului, sărbătorită la Oradea printr-o serie de manifestări

Așa după cum v-am informat, în pregătirea Zilei Mondiale a Diabetului, Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, în parteneriat cu Centrul de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice Oradea, Primăria Municipiului Oradea și Regia Autonomă de Transport Local Oradea au susținut numeroase manifestări prinse în buchetul unei campanii de succes.

În perioada 10-14 noiembrie, a avut loc Campania națională „Controlează-ți diabetul”; sâmbătă și duminică (10 și 11 nov.) peste 1.000 de orădeni și-au testat gratuit glicemia și hemoglobina glicozilată în cortul special amenajat. Pentru ca mesajele educative să ajungă în rândul publicului larg, organizatorii campaniei au dedicat două mijloace de transport în comun prevenției și controlului în diabetul zaharat (un tramvai și un autobuz au fost colantate cu mesajul campaniei: Controlează-ți diabetul). În cazul diabetului, educația înseamnă prevenție și control! Mesajul de prevenție a diabetului a ajuns și pe băncile școlilor și facultăților, prin intermediul videoproiecțiilor prezentate la Colegiul Național „Emanuil Godju” și Facultatea de Medicină și Farmacie Oradea. Tinerii au făcut un exercițiu de imaginație și au propus diverse acțiuni prin care să atragă atenția opiniei publice asupra importanței prevenției.
Ziua Mondială a Diabetului (sărbătorită în 14 noiembrie) a fost marcată la Oradea printr-o serie de acțiuni. Emblema Zilei Mondiale a Diabetului este cercul albastru, care reprezintă cerul care unește toate națiunile în lupta împotriva acestei afecțiuni. Pentru a puncta simbolistica, mai mulți copii din cadrul Clubului Sportiv Universitar Oradea, în parteneriat cu Facultatea de Geografie, Turism și Sport – Departamentul Educație Fizică și Kinetoterapie au făcut o demonstrație de gimnastică ritmică folosind cercuri albastre la Lotus Shopping Center. De Ziua Mondială a Diabetului, la nivel mondial, au fost iluminate în albastru clădiri reprezentative în semn de solidaritate cu milioanele de persoane care suferă de această boală. Anul acesta, și clădirea Primăriei Oradea, clădire monument istoric (construită între 1902-1903), a fost programată să fie iluminată seara în albastru. La orele amiezii, în sala mică a primăriei a fost organizată o conferință de presă, la care au participat: prof. univ. dr.  Amorin Popa, președintele Comisiei de Diabet din cadrul Ministerului Sănătății, dna conf. univ. dr. Daina Lucia - director medical la Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea, precum și dna conf. univ. dr. Mihaela Popoviciu, din partea Facultății de Medicină și Farmacie Oradea.  
„După 18 luni de dezbateri pe tema bolilor cronice netransmisibile, Organizația Mondială a Sănătății a formulat la începutul lunii noiembrie 2012 pentru prima dată lista celor nouă priorități la nivel mondial, iar diabetul este una dintre acestea, alături de obezitate, consumul de alcool și tutun, inactivitatea fizică, hipertensiunea arterială, consumul excesiv de sare, necesitatea de terapie și consiliere, precum și accesul la medicația de bază.
Diabetul zaharat este o adevărată problemă de sănătate publică în România, în condițiile în care se estimează că numărul celor care suferă de diabet depășește cu mult cifra de 1 milion, dar mulți nici măcar nu știu că au această afecțiune”.
Oradea – pe locul IV la nivel mondial
În deschiderea conferinței, președintele Comisiei de Diabet ne-a vorbit despre un succes orădean în domeniu, despre primul transplant de celule pancreatice, care s-a realizat marți cu ajutorul unui donator din Oradea la Spitalul Clinic Județean de Urgență. Am aflat apoi despre Scrisoarea online a Federației Internaționale de Diabet, iar în cadrul prezentării PowerPoint au fost subliniate cele mai importante zone din lume unde Ziua Mondială a Diabetului a avut o semnificație deosebită. Pe locul I este Ankara (Turcia), pe locul IV, impresionant, la nivel mondial, avem plăcerea să aflăm că se situează Oradea. Apoi, dl prof. univ. dr.  Amorin Popa avea să ne atragă atenția asupra unei particularități, care ține de România: „În România, noi sărbătorim și 8 noiembrie, care este ziua de naștere a doctorului în medicină Nicolae Constantin Paulescu, descoperitorul insulinei...”. În continuare, domnia sa a subliniat impactul deosebit pe care îl are boala de diabet, faptul că un număr tot mai mare de specialiști se implică în cercetarea fenomenului și în acțiunile de prevenție instituite la nivel global. De ce? „Pentru că este o afecțiune multidisciplinară. Știți foarte bine că în ceea ce facem noi sunt implicați nu numai medicii specialiști în diabet, nutriție și boli metabolice, sunt implicați cardiologi, pentru că 80 la sută din diabetici mor cu boală cardiovasculară; sunt implicați neurologii, pentru că peste jumătate din amputațiile netraumatice din lume sunt din cauza diabetului; sunt implicați oftalmologi..., chirurgi, medici de familie”. Domnia sa a atras apoi atenția asupra numărului tot mai mare de cazuri de diabet depistate la copii și tineri, din cauza obezității și a sedentarismului, care pun probleme mari de atitudine terapeutică. Din statisticile prezentate (pe ecran), dorim să vă supunem atenției Situația bolnavilor de diabet zaharat din județul Bihor, până la data de 31 oct. 2012: total activi – 29.523 (din care de tip I – 1.794, de tip II – 27.681, alte forme – 48), în mediul urban – 18.232, în mediul rural – 11.291, de sex masculin – 13.583, de sex feminin – 15.940. Iată de ce se acordă o atenția atât de mare acestei boli, iar ediția de la Oradea a campaniei naționale este considerată o reușită.
În intervențiile lor, doamnele Daina Lucia și Mihaela Popoviciu s-au referit atât la campania națională de la Oradea, cât și la serviciile de urgență și recuperare pe care le oferă orădenilor și nu numai Spitalul Județean, precum și la acțiunile de informare a populației în legătură cu această boală, promovând stilul de viață sănătos, mai cu seamă în rândul copiilor și tinerilor. (Ovidiu DAN)

Trimite email
joi, 25 aprilie 2024, 01:57:00 Ora de vară a Europei de Est