Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 noiembrie 2021

1.Ziua de 29 noiembrie, luni, este zi liberă în sistemul public – hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial / Elevii, copiii, studenții și profesorii din școlile, grădinițele și universitățile publice vor avea o perioadă de cinci zile libere
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul va aproba în ședința de azi declararea zilei de 29 noiembrie ca zi nelucrătoare în sistemul public. Elevii și profesorii nu vor mai merge la ore pe 29 noiembrie, având astfel trei zile fără școală în intervalul 29 noiembrie – 1 decembrie. La acestea se adaugă weekendul, iar perioada de zilele libere este astfel de cinci zile. Revenirea la școală ar urma să aibă loc joi, pe 2 decembrie 2021. Hotărârea de Guvern se aplică în toate instituțiile publice, deci și în universitățile de stat.
„Pe data de 29 va fi zi liberă”, a anunțat Ciucă la începutul ședinței de Guvern.

2. Nivelul „catastrofal” al studenților, reducerea numărului de ore de curs și frauda masivă de la examenele online, criticate de un profesor de la o universitate din Franța
Un profesor de drept public ce predă la Université de Bretagne Occidentale (U.B.O.) a criticat într-un e-mail intern nivelul studenților și decizia scăderii numărului de ore, informează lefigaro.fr. Lectorul și-a descris studenții ca fiind nepregătiți, susține că au un nivel ,,catastrofal” și vorbește despre existența unei fraude masive nepedepsite.
Cadrul didactic, Erwan Le Cornec, avertizează în e-mail că universitatea U.B.O. va deveni o variantă de rezervă a absolvenților de liceu, dacă aceștia nu intră unde își doresc. Un alt aspect menționat de profesor se referă la fraudarea examenelor, dacă acestea sunt organizate la distanță: „în plus, putem trișa dacă, din întâmplare, se organizează examene la distanță”, a spus acesta, citat de publicația franceză.
Jurnaliștii din Hexagon notează că profesorul ar fi întocmit rapoarte bazate pe dovezi și ar fi adus la cunoștința conducerii universității frauda de la examenele online încă din luna februarie a acestui an. Este vorba de câteva zeci de studenți care ar fi în această situație, conform Le Figaro. Profesorul a declarat că urmează să sesizeze autoritățile judiciare în privința aceasta, în situația în care conducerea universității va recunoaște că a trecut cu vederea acțiunea imorală a studenților.
„Cum să explic că studenții, care nu cunosc cu adevărat o materie (avem doar 27,5 ore de lecții pe semestru) și care trebuie să acumuleze informații de la multe alte materii, într-un timp foarte scurt, ar putea să-mi citeze hotărâri judecătorești, precizând data exactă, numărul cauzei și numele părților? (…) La universitate nivelul a devenit, din păcate, catastrofal. Am 25 de ani de serviciu public și văd că doar s-a deteriorat”, a spus profesorul, citat de cunoscuta publicație franceză.
El a fost sprijinit de către colegi, cadre universitare, dar și de la profesorii de liceu. Cu toate acestea, a primit și amenințări cu moartea: „Am găsit etichete pe ușa biroului meu: „RIP”, „to death facho”, spune Erwan Le Cornec, citat de Le Figaro.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 octombrie 2021
Campanie susținută de BCR, prin proiectul Școala de Bani
Concurs național, cu premii, pentru elevii din clasele P-IV, lansat de Școala de Bani, BCR. Înscrierile sunt deschise până pe 15 noiembrie și pot fi făcute de învățători

Un nou concurs de creație – desene și picturi – este lansat la nivel național în cadrul proiectului “Școala de Bani“, pentru elevii din clasele primare. Sunt invitați să se înscrie, prin învățători, copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, cu desene sau picturi pe temele: educație pentru mediu, educație financiară. Termenul de înscriere este 15 noiembrie, iar premiile sunt atractive: școlile pot obține titlul de ,,Școala Banilor Bine-Crescuți”, participanții primesc seturi întregi de cărți și, în școli, se vor organiza ateliere de educație financiară pentru cei mici.
Concursul se desfășoară în perioada 13 octombrie – 15 decembrie 2021 și se adresează elevilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, care vor reprezenta astfel școala la care învață. Fiecare școală doritoare trebuie să își înscrie cele mai reușite 12 desene realizate de către elevii săi, pe site-ul concursului. Desenele trebuie să atingă una dintre cele trei teme, la alegere:
• “Economisesc pentru visul meu”
• “La ce ne ajută banii?”
• “Avem grijă de resursele mediului înconjurător”.
Lucrările pot fi realizate în orice tehnică de compoziție: ulei, acuarelă, creion, peniță, colaj, ceracolor etc.


Ziua Mondială a Diabetului, sărbătorită la Oradea printr-o serie de manifestări

Miercuri,

Ziua Mondială a Diabetului, sărbătorită la Oradea printr-o serie de manifestări

Așa după cum v-am informat, în pregătirea Zilei Mondiale a Diabetului, Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, în parteneriat cu Centrul de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice Oradea, Primăria Municipiului Oradea și Regia Autonomă de Transport Local Oradea au susținut numeroase manifestări prinse în buchetul unei campanii de succes.

În perioada 10-14 noiembrie, a avut loc Campania națională „Controlează-ți diabetul”; sâmbătă și duminică (10 și 11 nov.) peste 1.000 de orădeni și-au testat gratuit glicemia și hemoglobina glicozilată în cortul special amenajat. Pentru ca mesajele educative să ajungă în rândul publicului larg, organizatorii campaniei au dedicat două mijloace de transport în comun prevenției și controlului în diabetul zaharat (un tramvai și un autobuz au fost colantate cu mesajul campaniei: Controlează-ți diabetul). În cazul diabetului, educația înseamnă prevenție și control! Mesajul de prevenție a diabetului a ajuns și pe băncile școlilor și facultăților, prin intermediul videoproiecțiilor prezentate la Colegiul Național „Emanuil Godju” și Facultatea de Medicină și Farmacie Oradea. Tinerii au făcut un exercițiu de imaginație și au propus diverse acțiuni prin care să atragă atenția opiniei publice asupra importanței prevenției.
Ziua Mondială a Diabetului (sărbătorită în 14 noiembrie) a fost marcată la Oradea printr-o serie de acțiuni. Emblema Zilei Mondiale a Diabetului este cercul albastru, care reprezintă cerul care unește toate națiunile în lupta împotriva acestei afecțiuni. Pentru a puncta simbolistica, mai mulți copii din cadrul Clubului Sportiv Universitar Oradea, în parteneriat cu Facultatea de Geografie, Turism și Sport – Departamentul Educație Fizică și Kinetoterapie au făcut o demonstrație de gimnastică ritmică folosind cercuri albastre la Lotus Shopping Center. De Ziua Mondială a Diabetului, la nivel mondial, au fost iluminate în albastru clădiri reprezentative în semn de solidaritate cu milioanele de persoane care suferă de această boală. Anul acesta, și clădirea Primăriei Oradea, clădire monument istoric (construită între 1902-1903), a fost programată să fie iluminată seara în albastru. La orele amiezii, în sala mică a primăriei a fost organizată o conferință de presă, la care au participat: prof. univ. dr.  Amorin Popa, președintele Comisiei de Diabet din cadrul Ministerului Sănătății, dna conf. univ. dr. Daina Lucia - director medical la Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea, precum și dna conf. univ. dr. Mihaela Popoviciu, din partea Facultății de Medicină și Farmacie Oradea.  
„După 18 luni de dezbateri pe tema bolilor cronice netransmisibile, Organizația Mondială a Sănătății a formulat la începutul lunii noiembrie 2012 pentru prima dată lista celor nouă priorități la nivel mondial, iar diabetul este una dintre acestea, alături de obezitate, consumul de alcool și tutun, inactivitatea fizică, hipertensiunea arterială, consumul excesiv de sare, necesitatea de terapie și consiliere, precum și accesul la medicația de bază.
Diabetul zaharat este o adevărată problemă de sănătate publică în România, în condițiile în care se estimează că numărul celor care suferă de diabet depășește cu mult cifra de 1 milion, dar mulți nici măcar nu știu că au această afecțiune”.
Oradea – pe locul IV la nivel mondial
În deschiderea conferinței, președintele Comisiei de Diabet ne-a vorbit despre un succes orădean în domeniu, despre primul transplant de celule pancreatice, care s-a realizat marți cu ajutorul unui donator din Oradea la Spitalul Clinic Județean de Urgență. Am aflat apoi despre Scrisoarea online a Federației Internaționale de Diabet, iar în cadrul prezentării PowerPoint au fost subliniate cele mai importante zone din lume unde Ziua Mondială a Diabetului a avut o semnificație deosebită. Pe locul I este Ankara (Turcia), pe locul IV, impresionant, la nivel mondial, avem plăcerea să aflăm că se situează Oradea. Apoi, dl prof. univ. dr.  Amorin Popa avea să ne atragă atenția asupra unei particularități, care ține de România: „În România, noi sărbătorim și 8 noiembrie, care este ziua de naștere a doctorului în medicină Nicolae Constantin Paulescu, descoperitorul insulinei...”. În continuare, domnia sa a subliniat impactul deosebit pe care îl are boala de diabet, faptul că un număr tot mai mare de specialiști se implică în cercetarea fenomenului și în acțiunile de prevenție instituite la nivel global. De ce? „Pentru că este o afecțiune multidisciplinară. Știți foarte bine că în ceea ce facem noi sunt implicați nu numai medicii specialiști în diabet, nutriție și boli metabolice, sunt implicați cardiologi, pentru că 80 la sută din diabetici mor cu boală cardiovasculară; sunt implicați neurologii, pentru că peste jumătate din amputațiile netraumatice din lume sunt din cauza diabetului; sunt implicați oftalmologi..., chirurgi, medici de familie”. Domnia sa a atras apoi atenția asupra numărului tot mai mare de cazuri de diabet depistate la copii și tineri, din cauza obezității și a sedentarismului, care pun probleme mari de atitudine terapeutică. Din statisticile prezentate (pe ecran), dorim să vă supunem atenției Situația bolnavilor de diabet zaharat din județul Bihor, până la data de 31 oct. 2012: total activi – 29.523 (din care de tip I – 1.794, de tip II – 27.681, alte forme – 48), în mediul urban – 18.232, în mediul rural – 11.291, de sex masculin – 13.583, de sex feminin – 15.940. Iată de ce se acordă o atenția atât de mare acestei boli, iar ediția de la Oradea a campaniei naționale este considerată o reușită.
În intervențiile lor, doamnele Daina Lucia și Mihaela Popoviciu s-au referit atât la campania națională de la Oradea, cât și la serviciile de urgență și recuperare pe care le oferă orădenilor și nu numai Spitalul Județean, precum și la acțiunile de informare a populației în legătură cu această boală, promovând stilul de viață sănătos, mai cu seamă în rândul copiilor și tinerilor. (Ovidiu DAN)

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

vineri, 3 decembrie 2021