Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ziua Mondială a Diabetului, sărbătorită la Oradea printr-o serie de manifestări

Miercuri,

Ziua Mondială a Diabetului, sărbătorită la Oradea printr-o serie de manifestări

Așa după cum v-am informat, în pregătirea Zilei Mondiale a Diabetului, Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, în parteneriat cu Centrul de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice Oradea, Primăria Municipiului Oradea și Regia Autonomă de Transport Local Oradea au susținut numeroase manifestări prinse în buchetul unei campanii de succes.

În perioada 10-14 noiembrie, a avut loc Campania națională „Controlează-ți diabetul”; sâmbătă și duminică (10 și 11 nov.) peste 1.000 de orădeni și-au testat gratuit glicemia și hemoglobina glicozilată în cortul special amenajat. Pentru ca mesajele educative să ajungă în rândul publicului larg, organizatorii campaniei au dedicat două mijloace de transport în comun prevenției și controlului în diabetul zaharat (un tramvai și un autobuz au fost colantate cu mesajul campaniei: Controlează-ți diabetul). În cazul diabetului, educația înseamnă prevenție și control! Mesajul de prevenție a diabetului a ajuns și pe băncile școlilor și facultăților, prin intermediul videoproiecțiilor prezentate la Colegiul Național „Emanuil Godju” și Facultatea de Medicină și Farmacie Oradea. Tinerii au făcut un exercițiu de imaginație și au propus diverse acțiuni prin care să atragă atenția opiniei publice asupra importanței prevenției.
Ziua Mondială a Diabetului (sărbătorită în 14 noiembrie) a fost marcată la Oradea printr-o serie de acțiuni. Emblema Zilei Mondiale a Diabetului este cercul albastru, care reprezintă cerul care unește toate națiunile în lupta împotriva acestei afecțiuni. Pentru a puncta simbolistica, mai mulți copii din cadrul Clubului Sportiv Universitar Oradea, în parteneriat cu Facultatea de Geografie, Turism și Sport – Departamentul Educație Fizică și Kinetoterapie au făcut o demonstrație de gimnastică ritmică folosind cercuri albastre la Lotus Shopping Center. De Ziua Mondială a Diabetului, la nivel mondial, au fost iluminate în albastru clădiri reprezentative în semn de solidaritate cu milioanele de persoane care suferă de această boală. Anul acesta, și clădirea Primăriei Oradea, clădire monument istoric (construită între 1902-1903), a fost programată să fie iluminată seara în albastru. La orele amiezii, în sala mică a primăriei a fost organizată o conferință de presă, la care au participat: prof. univ. dr.  Amorin Popa, președintele Comisiei de Diabet din cadrul Ministerului Sănătății, dna conf. univ. dr. Daina Lucia - director medical la Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea, precum și dna conf. univ. dr. Mihaela Popoviciu, din partea Facultății de Medicină și Farmacie Oradea.  
„După 18 luni de dezbateri pe tema bolilor cronice netransmisibile, Organizația Mondială a Sănătății a formulat la începutul lunii noiembrie 2012 pentru prima dată lista celor nouă priorități la nivel mondial, iar diabetul este una dintre acestea, alături de obezitate, consumul de alcool și tutun, inactivitatea fizică, hipertensiunea arterială, consumul excesiv de sare, necesitatea de terapie și consiliere, precum și accesul la medicația de bază.
Diabetul zaharat este o adevărată problemă de sănătate publică în România, în condițiile în care se estimează că numărul celor care suferă de diabet depășește cu mult cifra de 1 milion, dar mulți nici măcar nu știu că au această afecțiune”.
Oradea – pe locul IV la nivel mondial
În deschiderea conferinței, președintele Comisiei de Diabet ne-a vorbit despre un succes orădean în domeniu, despre primul transplant de celule pancreatice, care s-a realizat marți cu ajutorul unui donator din Oradea la Spitalul Clinic Județean de Urgență. Am aflat apoi despre Scrisoarea online a Federației Internaționale de Diabet, iar în cadrul prezentării PowerPoint au fost subliniate cele mai importante zone din lume unde Ziua Mondială a Diabetului a avut o semnificație deosebită. Pe locul I este Ankara (Turcia), pe locul IV, impresionant, la nivel mondial, avem plăcerea să aflăm că se situează Oradea. Apoi, dl prof. univ. dr.  Amorin Popa avea să ne atragă atenția asupra unei particularități, care ține de România: „În România, noi sărbătorim și 8 noiembrie, care este ziua de naștere a doctorului în medicină Nicolae Constantin Paulescu, descoperitorul insulinei...”. În continuare, domnia sa a subliniat impactul deosebit pe care îl are boala de diabet, faptul că un număr tot mai mare de specialiști se implică în cercetarea fenomenului și în acțiunile de prevenție instituite la nivel global. De ce? „Pentru că este o afecțiune multidisciplinară. Știți foarte bine că în ceea ce facem noi sunt implicați nu numai medicii specialiști în diabet, nutriție și boli metabolice, sunt implicați cardiologi, pentru că 80 la sută din diabetici mor cu boală cardiovasculară; sunt implicați neurologii, pentru că peste jumătate din amputațiile netraumatice din lume sunt din cauza diabetului; sunt implicați oftalmologi..., chirurgi, medici de familie”. Domnia sa a atras apoi atenția asupra numărului tot mai mare de cazuri de diabet depistate la copii și tineri, din cauza obezității și a sedentarismului, care pun probleme mari de atitudine terapeutică. Din statisticile prezentate (pe ecran), dorim să vă supunem atenției Situația bolnavilor de diabet zaharat din județul Bihor, până la data de 31 oct. 2012: total activi – 29.523 (din care de tip I – 1.794, de tip II – 27.681, alte forme – 48), în mediul urban – 18.232, în mediul rural – 11.291, de sex masculin – 13.583, de sex feminin – 15.940. Iată de ce se acordă o atenția atât de mare acestei boli, iar ediția de la Oradea a campaniei naționale este considerată o reușită.
În intervențiile lor, doamnele Daina Lucia și Mihaela Popoviciu s-au referit atât la campania națională de la Oradea, cât și la serviciile de urgență și recuperare pe care le oferă orădenilor și nu numai Spitalul Județean, precum și la acțiunile de informare a populației în legătură cu această boală, promovând stilul de viață sănătos, mai cu seamă în rândul copiilor și tinerilor. (Ovidiu DAN)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 17:38:29 Ora de vară a Europei de Est