Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie 2023

Simulare Evaluarea Națională 2023, proba scrisă la Limba română. Elevii de clasa a VIII-a susțin luni repetiția pentru examenul din iunie – procedură și modele de subiecte
...................................
Luni, 20 martie, încep simulările pentru Evaluarea Națională la clasa a VIII-a, cu proba la Limba și literatura română. Accesul în sălile de examen se face între 8.00 și 8.30, conform procedurii transmise de Ministerul Educației în țară zilele trecute, iar elevii trebuie să aibă cu ei un document de identitate: certificat de naștere ori carte de identitate, potrivit informațiilor transmise în școli.
Calendarul complet și modele de subiecte, mai jos în articol.
Joi, 16 martie, Ministerul Educației a publicat, pe edu.ro, ghidul simulării pentru examenele naționale. Potrivit acestuia, repartizarea elevilor se realizează astfel încât aceștia să fie așezați câte unul în bancă în ordine alfabetică pe fiecare clasă, astfel încât colectivele să nu fie amestecate. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice, conform documentului. În procedură se arată că „rezultatele obținute de elevi la simulările naționale sunt comunicate acestora și analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor”. Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați, scrie pe edu.ro.

”Timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute; timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare”, conform informării de la Minister din 8 februarie.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 martie 2023

30 de burse de câte 5.000 de lei pe an școlar, acordate elevilor de clasa a VIII-a din mediul rural pentru a merge la liceu. Printre criterii: nota la Evaluarea Națională 2023, performanța școlară și veniturile familiei
.......................................................
30 de elevi de clasa a VIII-a care provin din mediu rural pot fi susținuți prin burse de câte 5.000 de lei în fiecare an de liceu, în funcție de nota de la Evaluarea Națională 2023 și câteva condiții precum notele din gimnaziu, participarea la concursuri și veniturile părinților, potrivit unui comunicat al Fundației Rădăcini Group, primit de EduPedu.ro.
Pentru a fi eligibil, o condiție este ca aplicantul să fie elev în clasa a VIII-a în anul școlar 2022-2023 la o școală gimnazială din mediul rural, în județele din programul fundației organizatoare: Argeș, Buzău, Brăila, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vaslui și Vrancea.
Bursele ,,pot acoperi cheltuieli privind cazarea elevilor, cheltuielile de deplasare, cheltuielile de întreținere: hrană, îmbrăcăminte, rechizite sau parte din taxa școlară în cazul unui liceu privat, pentru toți cei patru ani de liceu. Nu sunt necesare documente justificative pentru modul cum au fost cheltuite sumele de bani primite ca bursă”, scrie în comunicatul de presă primit de EduPedu.

Carnavalul vitaminelor la grupa doamnei prof. Anima Vereș

Mai încrezător fără televizor

Carnavalul vitaminelor la grupa doamnei prof. Anima Vereș

Preșcolarii Grupei mari A de la Grădinița Nr. 48 (structura Grădiniței Nr. 34 din Oradea) și-au încântat ieri (15 noiembrie 2012) părinții și pe doamna educatoare, prof. Anima Vereș, într-un „spectacol” al fructelor și legumelor.

În cadrul unui proiect educațional interjudețean „Pro Cariere”, cu tema „Mai încrezător fără televizor”, doamna profesor a făcut o pledoarie pentru o viață sănătoasă, consumând fructe și legume proaspete și ecologice, stând mai departe de televizor, și găsind alte preocupări, precum jocuri în aer liber.
Împărțiți în două grupe: grupa fructelor în stânga și cea a legumelor în dreapta, activitatea a fost o adevărată lecție model, interactivă, bună de ținut la un cerc pedagogic sau în cadrul unei comisii metodice, în care copiii au excelat în răspunsuri exacte, jucând teatru și făcând dovada unor multiple calități și abilități, iar doamna profesor și-a etalat măiestria pedagogică, tactul și profesionalismul în conversația euristică, problematizarea și evaluarea în chip neașteptat a unor cunoștințe pluridisciplinare. Prezentându-le cartonașele cu fructele și legumele pe care ei înșiși le reprezentau în fapt, prin costumația adoptată, s-au evaluat și consolidat cunoștințe de vocabular, fonetică și gramatică; s-au recunoscut imaginile, s-au despărțit cuvintele în silabe, s-a identificat sunetul inițial, stabilindu-se apoi legătura cu reprezentarea grafică a sunetului, prin intuirea și citirea literei corespunzătoare, literă înscrisă pe spatele cartonașului.
Analizând activitatea, la fel de încântată s-a arătat și dna prof. Lenuța Ruja (de la Grădinița nr. 30 – „Mugurel”) ca și dna psiholog Szabo Kovari Katalin, reprezentantul „Pro Cariere”. Doamna profesor Ruja a subliniat măiestria Animei în arta dialogului, precum și ușurința copiilor în a alcătui propoziții variate cu cuvintele date. Dna Katalin a remarcat încadrarea perfectă a mesajului proiectului în activitatea desfășurată, întrucât televizorul, devenit un personaj deloc negativ, a fost primit la spectacol (carnaval), dar a stat în umbră, ca simplu spectator, iar la final a recunoscut că nu mai trebuie să se mai implice atât de mult în a atrage copiii, pentru că ei sunt mai frumoși și mai sănătoși atunci când fac alte lucruri mult mai importante decât a privi la televizor.
„Mă bucur că mesajul a fost bine receptat, atât de copii, cât și de părinții acestora. De fapt, asta mi-am și propus: să împușc doi iepuri, deși au fost mai mulți de doi (elev-părinte), pentru că dacă din fiecare familie am avut cel puțin un reprezentant, am avut și cazuri în care au fost prezenți la activitate doi sau trei membri din aceeași familie (bunici și frați). E important ca părintele să știe exact cum punem noi problemele la grădiniță, pentru a face front comun și a avea susținere și continuitate în demersul nostru educațional și în sânul familiei”, a declarat doamna profesor Anima Vereș. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Carnavalul vitaminelor la grupa doamnei prof. Anima Vereș.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

Tuesday, 6 June 2023