Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

Biblioteci virtuale de literatură și cultură

Educație pentru și prin internet: Educație netățenească (9)

Biblioteci virtuale de literatură și cultură

„Internetul creează pentru noi toți o lume mai bună. De la începuturile sale, ne-a oferit o platformă pentru inovație, creativitate și dezvoltare economică. Internetul a îmbunătățit viața oamenilor din toate colțurile lumii și va continua să o facă și în viitor (…). Națiunile Unite au publicat recent o recomandare ca Internetul să fie considerat un drept al omului”. [1]

Îmi amintesc cât de greu reușeam în trecut să obțin o carte pe care doream s-o citesc (identificarea bibiotecii la care există, deplasarea la bibliotecă, obținerea legitimației, căutarea în fișiere, completarea unui formular de împrumut, citirea în sala de lectură a cărților care nu se puteau împrumuta pentru acasă). În prezent tot mai multe biblioteci virtuale ne oferă cărțile în format electronic în câteva clipe.
De exemplu, Biblioteca Digitală Națională [2], din cadrul paginii web a Bibliotecii Naționale a României, îmi oferă posibilitatea să citesc cărți pe care nu aș fi putut visa că le voi putea citi cândva în viața mea (de ex. cărți manuscrise de patrimoniu). La adresa [3], Biblioteca Academiei Române, sub titlul „Personalități care au schimbat lumea”, ne oferă cărți la fel de rare, cum ar fi „Divina Commedia” (în italiană), de Dante Alighieri, textul original și în traducere manuscrisă de George Coșbuc, Opere literare și scrieri militare ale lui Napoleon Bonaparte (în limba franceză) ș.a.
La adresa [4] găsim o bibliotecă virtuală românească, unde putem citi cărți de istorie literară, proză, poezie, eseistică, istorie, critică literară, memorialistică etc.
Voi încheia cu prezentarea unei reviste de cultură în limba română, cea mai bună în opinia mea, „Curtea de la Argeș” [5], al cărei redactor-șef este academicianul Gheorghe Păun, o personalitate complexă a științei mondiale (matematică și informatică) și a culturii române (prozator, eseist și poet). Deși apare în „provincie” (noțiune fără relevanță în era Internetului), la Curtea de Argeș (din motive de patriotism local, dar și național, după cum veți constata), revista reușește să adune semnături celebre din domeniul literaturii, istoriei, artei, filozofiei, diplomației ș.a. Revista apare lunar, tipărită și online, hrănind și bucurând ochii, inima, mintea și sufletul cititorilor săi. Ioan Dzițac
Bibliografie
[1] Internet Society România
http://www.isoc.ro/
[2] Biblioteca Digitală Națională
http://digitool.bibnat.ro:8881/R
[3] Biblioteca Academiei Române „Personalități care au schimbat lumea”
http://www.biblacad.ro/UPCmeniu.html
[4] O bibliotecă virtuală românească
http://biblior.net/
[5] Revista de cultură „Curtea de la Argeș”
http://www.curteadelaarges.ro/arhiva.php

Trimite email

joi, 24 iunie 2021