Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Biblioteci virtuale de literatură și cultură

Educație pentru și prin internet: Educație netățenească (9)

Biblioteci virtuale de literatură și cultură

„Internetul creează pentru noi toți o lume mai bună. De la începuturile sale, ne-a oferit o platformă pentru inovație, creativitate și dezvoltare economică. Internetul a îmbunătățit viața oamenilor din toate colțurile lumii și va continua să o facă și în viitor (…). Națiunile Unite au publicat recent o recomandare ca Internetul să fie considerat un drept al omului”. [1]

Îmi amintesc cât de greu reușeam în trecut să obțin o carte pe care doream s-o citesc (identificarea bibiotecii la care există, deplasarea la bibliotecă, obținerea legitimației, căutarea în fișiere, completarea unui formular de împrumut, citirea în sala de lectură a cărților care nu se puteau împrumuta pentru acasă). În prezent tot mai multe biblioteci virtuale ne oferă cărțile în format electronic în câteva clipe.
De exemplu, Biblioteca Digitală Națională [2], din cadrul paginii web a Bibliotecii Naționale a României, îmi oferă posibilitatea să citesc cărți pe care nu aș fi putut visa că le voi putea citi cândva în viața mea (de ex. cărți manuscrise de patrimoniu). La adresa [3], Biblioteca Academiei Române, sub titlul „Personalități care au schimbat lumea”, ne oferă cărți la fel de rare, cum ar fi „Divina Commedia” (în italiană), de Dante Alighieri, textul original și în traducere manuscrisă de George Coșbuc, Opere literare și scrieri militare ale lui Napoleon Bonaparte (în limba franceză) ș.a.
La adresa [4] găsim o bibliotecă virtuală românească, unde putem citi cărți de istorie literară, proză, poezie, eseistică, istorie, critică literară, memorialistică etc.
Voi încheia cu prezentarea unei reviste de cultură în limba română, cea mai bună în opinia mea, „Curtea de la Argeș” [5], al cărei redactor-șef este academicianul Gheorghe Păun, o personalitate complexă a științei mondiale (matematică și informatică) și a culturii române (prozator, eseist și poet). Deși apare în „provincie” (noțiune fără relevanță în era Internetului), la Curtea de Argeș (din motive de patriotism local, dar și național, după cum veți constata), revista reușește să adune semnături celebre din domeniul literaturii, istoriei, artei, filozofiei, diplomației ș.a. Revista apare lunar, tipărită și online, hrănind și bucurând ochii, inima, mintea și sufletul cititorilor săi. Ioan Dzițac
Bibliografie
[1] Internet Society România
http://www.isoc.ro/
[2] Biblioteca Digitală Națională
http://digitool.bibnat.ro:8881/R
[3] Biblioteca Academiei Române „Personalități care au schimbat lumea”
http://www.biblacad.ro/UPCmeniu.html
[4] O bibliotecă virtuală românească
http://biblior.net/
[5] Revista de cultură „Curtea de la Argeș”
http://www.curteadelaarges.ro/arhiva.php

Trimite email
vineri, 2 mai 2025, 06:40:33 Ora de vară a Europei de Est