Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
16 septembrie 2021

1.Jumătate dintre elevii din România au primit note peste 8.50 în școala online, spune ministrul Educației: Ne creează o imagine falsă, atrag atenția asupra acestui pericol
Notele din învățământul online sunt „peste jumătate între 8.50 și 10”, potrivit declarațiilor ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, făcute astăzi pentru DCNews. Acesta a spus că s-a uitat pe statistica de la nivel național, în privința predării online, și a ajuns la concluzia că notele de 8 sau 9 sunt „un accident”.
Sorin Cîmpeanu este de părere că notele din școala online „ne creează o imagine falsă” și „dacă cineva poate să mă convingă, să ne convingă, aș fi foarte fericit să poată să ne convingă că învățământul românesc are 50% din elevi merituoși”.
Ministrul Educației a mai spus că notele mari din mediul online sunt legate de dificultatea profesorilor de a evalua: „Știm foarte bine că profesorii au avut dificultăți în a evalua. Elevii, studenții sigur că avut șansa de a răspunde mult mai bine întrebărilor profesorilor în spatele unui ecran, cu camera și microfonul oprite”.

2. Cîțu despre decizia impunerii certificatelor verzi și pentru copii, fără să fie precizată vârsta: A fost o scăpare acolo. Prin HG mâine va fi corectată și vor fi cei peste 6 ani
Premierul Florin Cîțu a participat, joi seara, în emisiune la TVR1, unde a oferit câteva explicații despre propunerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență (C.N.S.U.) care prevede obligativitatea prezentării Certificatului verde, în localitățile în care incidența la 14 zile este cuprinsă între 3 și 6 cazuri la mia de locuitori. În documentul respectiv se face referire la faptul că certificatul va fi necesar și pentru copii, fără însă să se precizeze până la ce vârstă, informează G4Media.ro.
„Ce se întâmplă cu copiii, în privința acestei decizii?”, a întrebat moderatorul emisiunii.
„A fost o scăpare acolo. Prin Hotărâre de Guvern, mâine va fi corectată și vor fi cei (copiii – n.red) de peste 6 ani. Acum se poate testa foarte ușor. Vom folosi același principiu pe care l-am folosit și la intrarea în România”, a răspuns premierul Cîțu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 iunie 2021
Sfaturile date elevilor de profesorii de la Teleșcoala pentru examenul de Bacalaureat 2021
Emisiunea Teleșcoala, de pregătire pentru examenele de la finalul claselor a VIII-a și a XII-a, a luat vacanță, iar profesorii participanți le-au transmis elevilor câteva sfaturi folositoare la examene, din experiența lor, scrie TVR2. Aceste sfaturi sunt de la profesorii de liceu pentru candidații la Bacalaureat.
„Chiar dacă tinerilor nu le plac foarte mult regulile, câteva, care ne-au fost și nouă de folos, tot le-aș sugera: să lase orice griji în afara sălii de examen, să se concentreze doar pe ceea ce scrie pe foaia de examen, în așa fel încât să permită memoriei să selecteze informațiile necesare rezolvării cerințelor, să aibă încredere în mintea lor luminată de emoție și de speranță…”, spune profesoara de Limba și literatura română Cecilia Barbu.

Biblioteci virtuale de literatură și cultură

Educație pentru și prin internet: Educație netățenească (9)

Biblioteci virtuale de literatură și cultură

„Internetul creează pentru noi toți o lume mai bună. De la începuturile sale, ne-a oferit o platformă pentru inovație, creativitate și dezvoltare economică. Internetul a îmbunătățit viața oamenilor din toate colțurile lumii și va continua să o facă și în viitor (…). Națiunile Unite au publicat recent o recomandare ca Internetul să fie considerat un drept al omului”. [1]

Îmi amintesc cât de greu reușeam în trecut să obțin o carte pe care doream s-o citesc (identificarea bibiotecii la care există, deplasarea la bibliotecă, obținerea legitimației, căutarea în fișiere, completarea unui formular de împrumut, citirea în sala de lectură a cărților care nu se puteau împrumuta pentru acasă). În prezent tot mai multe biblioteci virtuale ne oferă cărțile în format electronic în câteva clipe.
De exemplu, Biblioteca Digitală Națională [2], din cadrul paginii web a Bibliotecii Naționale a României, îmi oferă posibilitatea să citesc cărți pe care nu aș fi putut visa că le voi putea citi cândva în viața mea (de ex. cărți manuscrise de patrimoniu). La adresa [3], Biblioteca Academiei Române, sub titlul „Personalități care au schimbat lumea”, ne oferă cărți la fel de rare, cum ar fi „Divina Commedia” (în italiană), de Dante Alighieri, textul original și în traducere manuscrisă de George Coșbuc, Opere literare și scrieri militare ale lui Napoleon Bonaparte (în limba franceză) ș.a.
La adresa [4] găsim o bibliotecă virtuală românească, unde putem citi cărți de istorie literară, proză, poezie, eseistică, istorie, critică literară, memorialistică etc.
Voi încheia cu prezentarea unei reviste de cultură în limba română, cea mai bună în opinia mea, „Curtea de la Argeș” [5], al cărei redactor-șef este academicianul Gheorghe Păun, o personalitate complexă a științei mondiale (matematică și informatică) și a culturii române (prozator, eseist și poet). Deși apare în „provincie” (noțiune fără relevanță în era Internetului), la Curtea de Argeș (din motive de patriotism local, dar și național, după cum veți constata), revista reușește să adune semnături celebre din domeniul literaturii, istoriei, artei, filozofiei, diplomației ș.a. Revista apare lunar, tipărită și online, hrănind și bucurând ochii, inima, mintea și sufletul cititorilor săi. Ioan Dzițac
Bibliografie
[1] Internet Society România
http://www.isoc.ro/
[2] Biblioteca Digitală Națională
http://digitool.bibnat.ro:8881/R
[3] Biblioteca Academiei Române „Personalități care au schimbat lumea”
http://www.biblacad.ro/UPCmeniu.html
[4] O bibliotecă virtuală românească
http://biblior.net/
[5] Revista de cultură „Curtea de la Argeș”
http://www.curteadelaarges.ro/arhiva.php

Trimite email

luni, 27 septembrie 2021