Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Biblioteci virtuale de literatură și cultură

Educație pentru și prin internet: Educație netățenească (9)

Biblioteci virtuale de literatură și cultură

„Internetul creează pentru noi toți o lume mai bună. De la începuturile sale, ne-a oferit o platformă pentru inovație, creativitate și dezvoltare economică. Internetul a îmbunătățit viața oamenilor din toate colțurile lumii și va continua să o facă și în viitor (…). Națiunile Unite au publicat recent o recomandare ca Internetul să fie considerat un drept al omului”. [1]

Îmi amintesc cât de greu reușeam în trecut să obțin o carte pe care doream s-o citesc (identificarea bibiotecii la care există, deplasarea la bibliotecă, obținerea legitimației, căutarea în fișiere, completarea unui formular de împrumut, citirea în sala de lectură a cărților care nu se puteau împrumuta pentru acasă). În prezent tot mai multe biblioteci virtuale ne oferă cărțile în format electronic în câteva clipe.
De exemplu, Biblioteca Digitală Națională [2], din cadrul paginii web a Bibliotecii Naționale a României, îmi oferă posibilitatea să citesc cărți pe care nu aș fi putut visa că le voi putea citi cândva în viața mea (de ex. cărți manuscrise de patrimoniu). La adresa [3], Biblioteca Academiei Române, sub titlul „Personalități care au schimbat lumea”, ne oferă cărți la fel de rare, cum ar fi „Divina Commedia” (în italiană), de Dante Alighieri, textul original și în traducere manuscrisă de George Coșbuc, Opere literare și scrieri militare ale lui Napoleon Bonaparte (în limba franceză) ș.a.
La adresa [4] găsim o bibliotecă virtuală românească, unde putem citi cărți de istorie literară, proză, poezie, eseistică, istorie, critică literară, memorialistică etc.
Voi încheia cu prezentarea unei reviste de cultură în limba română, cea mai bună în opinia mea, „Curtea de la Argeș” [5], al cărei redactor-șef este academicianul Gheorghe Păun, o personalitate complexă a științei mondiale (matematică și informatică) și a culturii române (prozator, eseist și poet). Deși apare în „provincie” (noțiune fără relevanță în era Internetului), la Curtea de Argeș (din motive de patriotism local, dar și național, după cum veți constata), revista reușește să adune semnături celebre din domeniul literaturii, istoriei, artei, filozofiei, diplomației ș.a. Revista apare lunar, tipărită și online, hrănind și bucurând ochii, inima, mintea și sufletul cititorilor săi. Ioan Dzițac
Bibliografie
[1] Internet Society România
http://www.isoc.ro/
[2] Biblioteca Digitală Națională
http://digitool.bibnat.ro:8881/R
[3] Biblioteca Academiei Române „Personalități care au schimbat lumea”
http://www.biblacad.ro/UPCmeniu.html
[4] O bibliotecă virtuală românească
http://biblior.net/
[5] Revista de cultură „Curtea de la Argeș”
http://www.curteadelaarges.ro/arhiva.php

Trimite email

joi, 14 noiembrie 2019