Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 noiembrie 2020
*1. Ideea unui profesor britanic: acces universal la învățământul superior – ,,cheie” pentru combaterea dezinformării / În lumea digitală, pentru oameni e vitală ,,capacitatea de a nu fi înșelat”
.....
,,Pandemia ne scufundă în lumea virtuală mai adânc și mai rapid decât ne-am fi putut imagina cu doar un an în urmă, iar ușurința de proliferare a falsurilor devine tot mai tulburătoare”, scrie într-un articol publicat de revista de specialitate Times Higher Education profesorul Tim Blackman, vicecancelar al The Open University, mare universitate britanică având o lungă tradiție de predare la distanță. În acest context, el face trimitere la rolul educației de a preveni înșelăciunea și afirmă: ,,pentru ca învățământul superior să poată vaccina populațiile împotriva dezinformării, e nevoie să universalizăm accesul la acesta”.

*2. Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS
.....
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în on-line, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

*3. Cercul de informatică ,,Programare cu răbdare”, premiat la WITSA Global ICT Excellence Awards. Activitățile STEM s-au extins la nivel național cu peste 800 de copii la doi ani de la înființare
.....
La doi ani de la înființare, cercul de informatică ,,Programare cu răbdare” de la Bacău se extinde la nivel național și primește premiul World Information Technology and Services Alliance (WITSA). Cercul are acum peste 20 de centre în țară și chiar în alte țări, iar 800 de copii și tineri frecventează activitățile educative.
Premiile WITSA Global ICT Excellence Awards onorează realizările în aplicarea tehnologiei informației în întreaga lume. Câștigătorii au prezentat excelență în una din cele patru categorii: Excelența sectorului public, Excelența sectorului privat, Creșterea durabilă și Oportunitatea digitală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Cartea despre anotimpuri... în colecția „Hoinari prin anotimpuri”

O lansare de succes

Cartea despre anotimpuri... în colecția „Hoinari prin anotimpuri”

Profesorii, educatoarele și învățătorii s-au arătat interesați joi (15 noiembrie 2012), la lansarea cărții ilustrate pentru copii „Hoinari prin anotimpuri. Iarna”.

Organizatorii evenimentului, Editura Casa și Casa Corpului Didactic Bihor, au găsit calea cea mai directă și atractivă de a se adresa beneficiarilor. Nu au fost deloc gratuite, ba din contră, am putea spune că au avut efectul scontat cele două precizări făcute de organizatori, faptul că participanții vor primi diplome, precum și reducerea cu 40 la sută a prețului cărții la ora lansării.
Se spune că „Hoinari prin anotimpuri” este cea mai cunoscută colecție de cărți ilustrate din Europa pentru dezvoltarea vocabularului și a vorbirii – instrument pedagogic util educatorilor, învățătorilor și profesorilor de limbi străine. 
În deschiderea manifestării, noul director al Casei Corpului Didactic, doamna profesor Camen Bodiu, s-a referit atât la mesajul cărții, cât și la întreaga colecție compusă din patru cărți, câte una pentru fiecare anotimp.
„Mesajul acestei cărți este simplu de decodificat. Într-o societate a cunoașterii, grăbită mai tare decât oricând să-și descopere valorile, copiii noștri trebuie să fie capabili a se integra, a deveni cetățeni activi, care să-și asume în mod conștient rolul... Preșcolarii și elevii de azi trebuie să fie capabili să lucreze în locuri de muncă ce astăzi nu există, să-și deprindă și să-și certifice competențe în situații pe care azi nu le putem identifica. Pentru a rezolva probleme care astăzi nu sunt...
Colecția nu este numai o carte atractivă din punct de vedere al formei și al conținutului cu o bogăție surprizătoare de culori și imagini, ci este, în primul rând, un instrument de metodică complex, care oferă posibilități multiple în munca pedagogică creativă...”
Domnia sa și-a încheiat intervenția cu un elogiu adus cărții și creatorului ei, citându-l pe Tudor Arghezi – „Carte frumoasă, cinste cui te-a scris...”
Despre cartea lansată, au avut cuvinte de laudă două dintre cadrele didactice care au folosit-o cu bune rezultate în activitatea didactică, prof. Ramona Bogdan de la Grădinița (particulară) „Aleodor” și Dalia Vedinaș, profesor de limba germană la Grădinița Nr. 46, precum și doamna inspector școlar Delia Tarr Popa, care o recomandă cu căldură tuturor cadrelor didactice care lucrează cu preșcolarii și școlarii mici, precum și acelora care se pregătesc pentru un examen de grad sau celor care vor să facă un experiment științific, studenților de la Facultatea de Științe ale Educației, în special celor care își pregătesc lucrarea de diplomă.
Doamna Bökös Emese, reprezentantul Editurii Casa (editorul cărții) și moderatorul evenimentului, a făcut o pledoarie a ceea ce înseamnă citirea după imagini și importanța acesteia în dezvoltarea vocabularului, atenției și
creativității copiilor.
Așa după cum au promis, organizatorii manifestării au înmânat diplome și au vândut celor interesați cărți, cu reducerea de preț promisă la lansare. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Cartea despre anotimpuri... în colecția „Hoinari prin anotimpuri”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

sâmbătă, 5 decembrie 2020

Poza zilei

Revista ,,Curtea de la Argeș”, premiată cu ,,Meritul Academic”

La 10 ani de la apariție,
Revista  de cultură ,,Curtea de la Argeș" a fost premiată cu ,,Meritul Academic"
 
Domnul academician Gheorghe Păun, redactorul-șef al revistei de cultură ,,Curtea de la Argeș" ne-a dat, ieri (joi, 3 decembrie 2020), o veste de o mie de puncte:
,,De câteva ore, revista ,,Curtea de la Argeș"  este deținătoarea ,,Meritului Academic", acordat de Academia Română în cadrul Adunării Generale (online) de decernare a Premiilor Academiei, cu prilejul împlinirii a zece ani de apariție..."