Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Cartea despre anotimpuri... în colecția „Hoinari prin anotimpuri”

O lansare de succes

Cartea despre anotimpuri... în colecția „Hoinari prin anotimpuri”

Profesorii, educatoarele și învățătorii s-au arătat interesați joi (15 noiembrie 2012), la lansarea cărții ilustrate pentru copii „Hoinari prin anotimpuri. Iarna”.

Organizatorii evenimentului, Editura Casa și Casa Corpului Didactic Bihor, au găsit calea cea mai directă și atractivă de a se adresa beneficiarilor. Nu au fost deloc gratuite, ba din contră, am putea spune că au avut efectul scontat cele două precizări făcute de organizatori, faptul că participanții vor primi diplome, precum și reducerea cu 40 la sută a prețului cărții la ora lansării.
Se spune că „Hoinari prin anotimpuri” este cea mai cunoscută colecție de cărți ilustrate din Europa pentru dezvoltarea vocabularului și a vorbirii – instrument pedagogic util educatorilor, învățătorilor și profesorilor de limbi străine. 
În deschiderea manifestării, noul director al Casei Corpului Didactic, doamna profesor Camen Bodiu, s-a referit atât la mesajul cărții, cât și la întreaga colecție compusă din patru cărți, câte una pentru fiecare anotimp.
„Mesajul acestei cărți este simplu de decodificat. Într-o societate a cunoașterii, grăbită mai tare decât oricând să-și descopere valorile, copiii noștri trebuie să fie capabili a se integra, a deveni cetățeni activi, care să-și asume în mod conștient rolul... Preșcolarii și elevii de azi trebuie să fie capabili să lucreze în locuri de muncă ce astăzi nu există, să-și deprindă și să-și certifice competențe în situații pe care azi nu le putem identifica. Pentru a rezolva probleme care astăzi nu sunt...
Colecția nu este numai o carte atractivă din punct de vedere al formei și al conținutului cu o bogăție surprizătoare de culori și imagini, ci este, în primul rând, un instrument de metodică complex, care oferă posibilități multiple în munca pedagogică creativă...”
Domnia sa și-a încheiat intervenția cu un elogiu adus cărții și creatorului ei, citându-l pe Tudor Arghezi – „Carte frumoasă, cinste cui te-a scris...”
Despre cartea lansată, au avut cuvinte de laudă două dintre cadrele didactice care au folosit-o cu bune rezultate în activitatea didactică, prof. Ramona Bogdan de la Grădinița (particulară) „Aleodor” și Dalia Vedinaș, profesor de limba germană la Grădinița Nr. 46, precum și doamna inspector școlar Delia Tarr Popa, care o recomandă cu căldură tuturor cadrelor didactice care lucrează cu preșcolarii și școlarii mici, precum și acelora care se pregătesc pentru un examen de grad sau celor care vor să facă un experiment științific, studenților de la Facultatea de Științe ale Educației, în special celor care își pregătesc lucrarea de diplomă.
Doamna Bökös Emese, reprezentantul Editurii Casa (editorul cărții) și moderatorul evenimentului, a făcut o pledoarie a ceea ce înseamnă citirea după imagini și importanța acesteia în dezvoltarea vocabularului, atenției și
creativității copiilor.
Așa după cum au promis, organizatorii manifestării au înmânat diplome și au vândut celor interesați cărți, cu reducerea de preț promisă la lansare. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Cartea despre anotimpuri... în colecția „Hoinari prin anotimpuri”.

Trimite email
marți, 19 martie 2024, 11:52:06 Ora standard a Europei de Est