Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Distrugătorul de biblii se vrea vedetă

Salonta/ Mădăras

Distrugătorul de biblii se vrea vedetă

Mirajul aparițiilor în presa scrisă, unde și-a câștigat numele de scenă „Distrugătorul de biblii” sau o posibilă apariție pe sticla televizorului i-au întunecat mințile.

Gheorghe Lăzău (zis și Mailingher), chiriaș în satul Mădăras la nr. 309, se vrea, cu orice preț, vedetă mass-media, iar până la recunoașterea publică joacă propria scenetă de ev mediu timpuriu.
„Măi sataniștilor, ați zis că vă rugați pentru mine, nevrednicul și păcătosul. Unde sunt roadele rugăciunilor voastre? Unde este Dumnezeul vostru? Poate doarme... Strigați mai tare să vă audă. Aveți curajul public, în fața presei și televiziunii să faceți o confruntare în privința adevărului despre biblia falsificată? Haideți să o facem public, prin presă, la Crișana, Jurnal bihorean și Jurnal salontan: eu, asistat de preoți, episcopi ortodocși și catolici, iar voi, de ai voștri baptiști, penticostali, adventiști, iehoviști, nazarineni și frații voștri luterani”, precizează Gheorghe Lăzău în textele scrijelite pe coperțile sfâțiate din ultima Biblie ruptă și aruncată duminică, 18 noiembrie 2012, în curtea Bisericii baptiste din comuna Mădăras.
Această biblie care este obiect de cult religios pentru baptiști (Sfânta Scriptură a Vechiului și Noului Testament, Editura Societății Biblice Interconfesionale din România, București 2011, în traducerea lui Dumitru Cornilescu) ridică la 38 numărul de biblii distruse, „corectate”, sfâșiate pagină cu pagină și aruncate în curtea bisericilor baptiste din Salonta, Mădăras și, potrivit lăudărosului Lăzău, în Oradea. Cunoscut în comuna Mădăras drept „răzvrătitul care l-a purtat prin instanțele de judecată pe preotul ortodox al satului”, Gheorghe Lăzău a reușit, duminică dimineața, să-și ducă la îndeplinire un nou plan de tulburare a liberei exercitări a ritualului unui cult religios. Potrivit afirmațiilor unui vecin al Bisericii „Credința” din Mădăras, inițial, ritualul de distrugere a bibliei baptiștilor a fost minuțios pregătit de Lăzău pentru ziua de 4 noiembrie (duminica aducerii moaștelor la Biserica ortodoxă din Salonta). În urma insistențelor preotului Marian Nicolae, Lăzău a amânat grozăvia pentru ziua de 18 noiembrie.
De mai bine de un an, distrugătorul de biblii este lucrător zilier al parohiei ortodoxe din Salonta, îndeletnicindu-se cu trasul clopotelor, cu adusul pâinii pentru slujba de duminică și cu alte treburi primite la casa parohială pentru care este retribuit de preotul Marian Nicolae. Gheorghe Lăzău se laudă cu acest fapt și susține că folosește o parte din banii primiți de la preot pentru cumpărarea bibliilor pe care le rupe și le aruncă în curtea bisericilor baptiste. „Nu am ce să fac cu el. Nu-i pot spune să nu vină la biserică. Eu i-am spus că nu e bine ce face. L-ați tot dat pe la ziare și acum îi place să se scrie despre el. Nu mai scrieți când rupe biblii și, la un moment dat, se potolește”, ne-a declarat preotul ortodox Marian Nicolae. Afirmațiile vecinilor Bisericii din Mădăras contrazic sfatul preotului. Sătenii spun că Gheorghe Lăzău este de neoprit, iar Sărbătorile creștine de iarnă vor fi iar tulburate cu biblii sfâșiate, exact ca anul trecut. Mai mult, potrivit unui localnic din Mădăras, „Lăzău, în delirul său, amenință că va pune foc la Biserica baptistă din Mădăras”.
Istoricul faptelor antisociale ale lui Gheorghe Lăzău demonstrează că acesta a prins curaj în ciuda informării în scris făcută la Poliția locală și a apelului făcut la un echipaj mobil de poliție de către pastorul baptist Aurel Galchiș. Lăzău a acționat nestingherit în ultimii doi ani, sfidând astfel Codul Penal românesc care pedepsește cu închisoarea sau cu amenda infracțiunile contra libertăților religioase. Potrivit Capitolului III, Articolele 381 și 382: „Împiedicarea sau tulburarea liberei exercitări a ritualului unui cult religios, care este organizat și funcționează potrivit legii, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă” iar „Profanarea unui lăcaș sau a unui obiect de cult, aparținând unui cult religios care este organizat și funcționează potrivit legii, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă”.
„Autoritățile, prin organele de urmărire penală, conform Codului de procedură penală, secțiunea specială, au la îndemână sesizarea din oficiu în acest caz îndelung mediatizat. Noi, Biserica baptistă, nu vom depune plângere penală împotriva lui Gheorghe Lăzău, iar aceasta este ultima declarație de presă pe care baptiștii din Salonta o formulează pe acest subiect. Noi l-am iertat. Judecata este a lui Dumnezeu. Facem însă un apel la conducerea Inspectoratului de Poliție Bihor, la poliția de proximitate din zonă pentru a preveni orice eveniment nedorit prin monitorizarea acțiunilor acestui om care, prin amenințări și fapte antisociale poate genera situații de criză, conflicte religioase extreme sau chiar incendierea lăcașului de cult”, ne-a declarat Florin Cociubei, pastorul Bisericilor baptiste din Salonta și Mădăras. (Sorin PETRACHE)

Trimite email
miercuri, 24 aprilie 2024, 11:25:59 Ora de vară a Europei de Est