Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Carnavalul Toamnei”

Joi, la Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu”

„Carnavalul Toamnei”

Joi, 22 noiembrie 2012, elevii clasei pregătitoare B de la Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” din Oradea au sărbătorit 50 de zile de școală, în cadrul unui eveniment special.

La ora când Zâna Toamna se pregătește de plecare, micii școlari, coordonați de învățătoarele clasei, prof. Lucaci Mariana și Gașpar Eva Monika, au invitat-o la carnaval. Decorul și atmosfera, întregul spectacol i-au făcut să se simtă cei mai fericiți copii, alături de toamna cea darnică.
Până să înceapă însă carnavalul, cea de-a 50-a zi de școală s-a deschis cu descifrarea mesajului la întâlnirea de dimineață; mesajul a fost lesne descoperit printre versurile cântecului „Hai la spectacol!” Pe parcursul celor 50 de zile de școală, cu fiecare zi, copiii și-au îmbogățit portofoliul, colecția personală de mărgele, șervețele, căluți, pietricele, mașinuțe, năsturei sau fotografii, fiecare după preferințe și posibilități...
Adunați în cerc pe covorul din mijlocul sălii, ei au dialogat în versuri alese despre toamnă, un dialog asezonat cu un frumos buchet de cântece potrivite.
„Pomul” din care culegem roadele va rămâne de neuitat, fiecare zi în clasa noastră va modela fructele și speranța că fiecare copil poate deveni mai puternic, mai bun. Pentru noi, timpul unei zile este un coș plin cu mere și fiecare măr este un „soare”. Așa învățăm să iubim și să prețuim dărnicia toamnei”, ne-a declarat doamna profesor Mariana Lucaci.
„Prieteni mereu”
Bucuria carnavalului au împărțit-o cu prietenii și partenerii lor de proiect, preșcolarii grupelor mari A și B de la Grădinițele „Trei Ursuleți”, însoțiți de educatoarele lor, prof. Laura Oșvat, Ioana Roșca, Gabriela Ban și Timea Curta, activitatea fiind inclusă în proiectul educațional „Prieteni mereu”. Și ca distracția să fie completă, la sărbătoarea lor a venit și îndrăgitul clovn Luluță, care i-a vrăjit cu numerele sale de magie, antrenându-i și bucurându-i. Dacă la început gazdele și oaspeții s-au „suspectat” reciproc, pe parcurs, Luluță i-a adunat pe toți în jurul său, așa încât nu mai știai care sunt școlarii și care preșcolarii, doar uniforma făcea diferența.
„Ne bucurăm să petrecem acest sfârșit de toamnă bogată și colorată la un carnaval al copilăriei, alături de bunii noștri parteneri de proiect, școlarii și colegele noastre de la liceul „Iuliu Maniu”, ne-a mărturisit dna prof. Timea Curta.
„Ne-am distrat împreună și ne-am împrietenit. Marele câștig al unor asemenea întâlniri de suflet este socializarea, schimbarea de mediu și o  nouă atitudine. Cu fiecare nouă experiență, învățăm unii de la alții să fim mai buni, mai înțelegători, mai iubitori. Astăzi am învățat în plus să iubim și să prețuim hărnicia toamnei”, a adăugat doamna profesor Mariana Lucaci. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Carnavalul Toamnei”. 

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 14:39:29 Ora de vară a Europei de Est