Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Pelerinajul credincioșilor Parohiei Sf. Apostol Andrei din Oradea

Pelerinaj în Þara Sfântă

Pelerinajul credincioșilor Parohiei Sf. Apostol Andrei din Oradea

Pelerinajul credincioșilor Parohiei Sf. Apostol Andrei din Oradea desfășurat în perioada 9-14 noiembrie 2012 în Þara Sfântă, a fost binecuvântat de bunul Dumnezeu, deoarece printre cei care i-au condus sufletește prin aceste locuri, au fost și trei preoți.

Fiecare a reușit să-i aducă pe credincioși cu gândul mai aproape de locurile pe care le vizitau prin citirea sfintelor evanghelii și prin cuvintele de învățătură rostite la microfonul autocarului.
Ajunși în Bethlehem, unde au fost cazați trei nopți, pelerinii au vizitat Biserica Nașterii Domnului Iisus Hristos, Grota Laptelui – locul unde Preasfânta Fecioară Maria l-a alăptat pe prunc în lungul drum spre Egipt călăuziți de dreptul Iosif, Câmpul păstorilor, peștera Magilor, Mănăstirea Sf. Teodosie, Mănăstirea Sf. Sava – loc binecuvântat unde doar bărbații au intrat în mănăstire pentru a se închina la Sf. Moaște a sfântului sfințitului Sava.
 Ziua duminicii i-a găsit pe pelerini în Sfânta cetate a Ierusalimului, parcurgând pe o ploaie binefăcătoare Drumul Crucii cu pavaj original, locul condamnării lui Iisus - Pretoriul, temnița unde a fost închis atât Mântuitorul cât și Baraba - tâlharul care avea să fie eliberat, locul întâlnirii cu Maica Sa, urma mâinii Domnului sprijinindu-se de zid, luarea crucii de către Simon Cirineanul, întâlnirea Domnului cu Veronica și imprimarea feței Mântuitorului pe Maramă – prima icoană cu chipul lui Iisus, întâlnirea cu femeile care plângeau, Biserica Golgotei, a Sf. Mormânt și a Sf. Învieri – Golgota – locul dezbrăcării Domnului și locul răstignirii pe cruce, stânca în care a fost înfiptă crucea, Piatra Ungerii cu miresme înaintea înmormântării, Capela Sf. Mormânt al Domnului nostru Iisus Hristos, Camera Îngerului și Sf. Mormânt – locul unde pelerinii intrau cu fața dar ieșeau cu spatele încărcați de o foarte mare bucurie sufletească. Tot în Ierusalim au mai fost la locul aflării Sf. Cruci, altarul stâlpului de care a fost legat Domnul și biciuit, altarul sutașului Loghin, care a spus: „cu adevărat acesta este fiul lui Dumnezeu”, paraclisul Născătoarei de Dumnezeu, locul întâlnirii Domnului cu Maria Magdalena în Duminica Învierii, strada pavată a Sfintei Elena, poarta Iafo, Turnul regelui David, cartierul armenesc, Foișorul Cinei de Taină și Pogorârii Sf. Duh, Biserica unde Maica Domnului a primit vestea înălțării la Domnul, Biserica Adormirii Maicii Domnului, Muntele Sion, Muntele Moria.
Cel mai vechi așezământ din lume, Ierihonul, a fost vizitat în cea de-a patra zi a pelerinajului, zi în care am  mai vizitat și Muntele Carantania – locul ispitirii Mântuitorului, Dudul lui Zaheu, Așezământul Românesc, Mănăstirea Sf. Gherasim de la Iordan, Valea Hozevei unde am putut admira în raclă moaștele Sf. Ioan Iacob Hozevitul Românul (și care a dorit să ne arate o minune dumnezeiască – ghetele sfântului pe care le avea din România și cu care a umblat în armată erau umede și de noroi deoarece, El, Sfântul ne așteptase că știa că venim și Bunul Dumnezeu chiar a adus ploaia în pustiul Hozevei pentru a întări această minune). Seara am fost cazați în orașul Tiberias lângă Marea Galileii pe care am putut-o admira la lumina lunii și a becurilor ce o înconjurau, dar și la răsăritul soarelui, dimineața.  
A cincea zi a început cu vizitarea Nazaretului – Catedrala Bunei Vestiri, locuința Sf. Iosif și a Sf. Fecioare Maria, atelierul lui Iosif, Biserica Izvorului Maicii Domnului – care a fost văzută doar din exterior deoarece Patriarhul Moscovei și a întregii Rusii era în vizită la locurile sfinte cu 20.000 de pelerini ruși.
Nu am putut trece prin Cana Galileii fără să intrăm și la Biserica Nunții din Cana – locul săvârșirii primei minuni de către Domnul Iisus Hristos, Tabgha – locul înmulțirii pâinilor și peștilor, săturarea mulțimilor, Muntele Fericirilor, Casa Sf. Apostol Petru de pe malul Mării Galileii, locul pescuirii minunate, Muntele Tabor – locul Schimbării la Față a Mântuitorului Iisus unde sunt și cele trei colibe drept mărturie, dar și trei măicuțe românce care se roagă pentru întreg neamul nostru.
Un loc drag nouă a fost Râul Iordanului unde Sf. Ioan l-a botezat pe Iisus și unde pelerinii au avut prilejul să fie stropiți și să se spele în apa în care Mântuitorul a călcat, sfințind apele.
Seara pelerinii au revăzut Ierusalimul fiind cazați la Hotelul en Karem de unde în ziua următoare au urcat pe Muntele Măslinilor. Tot atunci au mai vizitat Mănăstirea Eleon – locul Înălțării Domnului la cer, Biserica Tatăl Nostru – unde Domnul Iisus Hristos a rostit pentru prima dată rugăciunea Tatăl Nostru, Biserica Dominus Flevit – unde Domnul a plâns pentru Ierusalim, Biserica Maria Magdalena –având cupole de aur, Grădina Ghetsimani – Biserica națiunilor – locul rugăciunii lui Iisus, locul prinderii Domnului, măslinii seculari, Sfântul Mormânt al Maicii Domnului, Valea lui Iosafat, Biserica și locul uciderii cu pietre a Sf. Arhidiacon Ștefan.
Înainte de revenirea în țară pelerinii au mai ajuns să se închine la Sfântul Mormânt și să vină încărcați de acea bucurie care poate să-ți umple sufletul doar acolo știind că Mântuitorul și-a vărsat sfântul sânge pentru noi „ca să fim și noi mântuiți”.
În drumul spre aeroportul Bengurion am avut două încercări însă am fost de asemenea călăuzit de bunul Dumnezeu și atunci când trebuia să traversăm cele patru benzi ale șoselei unde ne aștepta autocarul și din senin un autocar al israelienilor a făcut un viraj punându-se de-a curmezișul drumului – astfel ni s-a făcut cale liberă să putem traversa (traficul era foarte intens și altfel n-am fi putut), iar o altă încercare a fost aproape de aeroport când ghidul a fost coborât din mașină și au intrat soldații să controleze autocarul – noi fiind deja în întârziere, dar rugăciunile înălțate către bunul Dumnezeu și către Părintele Arsenie Boca ne-au deschis și aici calea spre casă.
Þinem să mulțumim celor trei preoți însoțitori – pr. Bota Vasile, pr. Crenec Alexandru și pr. Molea Traian – ghidul grupului din partea Patriarhiei Române. Avem apoi cuvinte de mulțumire (că lauda este a lui Dumnezeu și pentru ghidul organizator, dl Lupu Ioan care și-a asumat răspunderea coordonării unui grup așa de numeros ca al nostru și „cu ani mulți în spate”. Mariana UNGUR
Impresii ale pelerinilor
„Pelerinajul în Þara Sfântă a reprezentat pentru noi un balsam duhovnicesc și o trăire profundă a învățăturilor creștine. Atingerea fizică a locurilor sfinte ne-a marcat întreaga ființă, iar trăirile pe care noi le-am avut acolo le vom păstra veșnic într-un sertar de aur, al sufletului și al minții. Bethlehemul Nașterii Mântuitorului, Nazaretul copilăriei lui Iisus și a Maicii Domnului, al Buneivestiri,  Atelierul Sfântului Iosif, Ierusalimul cu Grădina Ghetsimani,  Mormântul Maicii Domnului și al părinților ei, Sionul cu locul adormirii Maicii Domnului , mormântul lui David, Muntele Măslinilor, culminând cu Calea Crucii și Mormântul Mântuitorului, sunt doar câteva din locurile de care ne vom aminti mereu, mai ales în momentele de rugăciune. Toate aceste trăiri ne-au fost aprofundate prin citirea evangheliilor și explicațiilor specifice oferite de preoții însoțitori la fiecare loc sfânt”. Soții Verdeș Ioan și Viorica (50 ani)
„Prima impresie avută la aeroport la întoarcerea în București a fost aceea că ceva mă trăgea ca un magnet înapoi pentru a vedea din nou locurile vizitate și pentru a le imprima mai bine pe scoarță. Dacă cineva mi-ar fi propus să rămân aș fi rămas acolo.
Parcă aveam aripi, eram ușoară ca o pasăre, aerul parcă era altul, starea sufletească era deosebită, nu-mi era foame, sete, nici o durere nu aveam, simțeam că sunt undeva sus lângă cei pe urmele cărora am fost. Aveam senzația că-mi vine să sărut pământul, că vreau să aflu cât mai multe. La Iordan am simțit că Mântuitorul este aproape de mine, cu Sf. Ioan Botezătorul și simțeam o fericire duhovnicească ce nu poate fi egalată cu aceea de a avea un million de dolari. Acum când cânt pricesne sau colinde parcă mă văd în acele locuri și sunt foarte fericită”. Livia Dimirule (63 ani)
M-am simțit foarte, foarte fericit, foarte bine, deoarece mi-am dorit de mult să merg în Þara Sfântă. M-a impresionat Grota Laptelui unde Fecioara Maria l-a alăptat pe Iisus și unde au căzut trei picături de lapte pe acele roci de culoare roșiatică care s-au transformat în rocă albă, ca laptele. La Sfântul Mormânt a fost foarte frumos și înălțător ”. Ursu Cornel (28 ani)
„La intrarea în Peștera Nașterii Domnului Iisus Hristos se află în stânga sus o coloană pe care este pictat chipul lui Iisus care clipește când cu ochiul stâng, când cu ochiul drept, când cu amândoi. M-am uitat insistent și am intrat în panică: Doamne, numai eu nu văd? Am început să mă rog și atunci s-a produs minunea și pentru mine. La început a clipit cu ochiul drept, apoi cu stângul și apoi cu amândoi. Nu pot să descriu în cuvinte bucuria sufletească”. Fildan Maria (54 ani)
„M-a impresionat locul din Grădina Ghetsimani unde Iisus s-a dus să se roage și îi rugase și pe apostoli să privegheze, dar aceștia nu au putut, m-a impresionat până la lacrimi evanghelia acelui loc. Cea mai mare realizare a mea a fost aceea să-mi pun fruntea unde Mântuitorul a înviat din Sf. Mormânt – acolo am lăsat o lacrimă. Un alt moment înălțător a fost acela când am mers cu corabia pe Marea Galileii și când gazdele ne-au arborat drapelul României și au pus înregistrarea cu Imnul „Deșteaptă-te, române!”- am fost de asemenea impresionată până la lacrimi”. Iuliana Horșia (74 ani)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Pelerinajul credincioșilor Parohiei Sf. Apostol Andrei din Oradea.

Trimite email
joi, 25 aprilie 2024, 03:51:58 Ora de vară a Europei de Est