Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 mai 2021
Ministrul Sorin Cîmpeanu: Sunt universități care se gândesc ca din toamnă să impună anumite condiții: Purtarea de combinezoane de către studenții nevaccinați. Susțin această variantă
Studenții nevaccinați ar putea fi obligați să se prezinte purtând combinezon dacă vor să participe fizic la ore din toamnă, pe când cei vaccinați vor putea să se deplaseze fără astfel de măsuri, iau în calcul unele universități din România, a declarat astăzi ministrul Educației Sorin Cîmpeanu în cadrul unui interviu de la Hotnews.ro. De asemenea, ministrul a adăugat că ar putea exista o prioritizare a studenților vaccinați la cazarea în cămine.
„Sunt unul dintre cei care susțin importanța prezenței fizice pentru derularea stagiilor de practică și activităților directe. Pentru asta, sunt universități care se gândesc ca din toamnă să nu facă rabat de la prezența fizică în cadrul orelor de laborator/lucrări practice și să impună o serie de condiții, spre exemplu participarea studenților vaccinați la aceste ore de laborator și lucrări practice, fără a fi îngrădit participarea studenților care nu sunt vaccinați. Studenții care nu se vor fi vaccinat în toamnă ar putea să aibă la dispoziție, spre exemplu, combinezoane de protecție pe care să le poarte pe tot parcursul programului didactic. Sunt câteva universități și eu personal susțin această variantă”, a declarat Cîmpeanu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
23 martie 2021
1.*BREAKING
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației
Anul școlar actual se va încheia pe 2 iulie 2021 pentru elevi și nu pe 18 iunie, cum era inițial, anunță ministrul Educației. Sorin Cîmpeanu precizează că, practic, două săptămâni din vacanța de vară se mută în vacanța de primăvară.
„Finalul semestrului al II-lea se decalează două săptămâni. Vacanța de primăvară se prelungește cu două săptămâni. Se mută practic două săptămâni din vacanța de vară în vacanța de primăvară.
În loc să finalizăm semestrul al II-lea pe 18 iunie, se va încheia pe 2 iulie.
• elevii clasei a VIII-a care termină pe 25 iunie (în loc de 11 iunie),
• elevii clasei a XII-a care termină în 18 iunie (în loc de 4 iunie) și
• învățământul profesional și tehnic care termină pe 23 iulie (în loc de 9 iulie)
Dacă nu ar fi fost această variantă a prelungirii vacanței de primăvară cu două săptămâni și a mutării Evaluării Naționale pentru clasa a VIII-a după Bacalaureat, cu tot cu Admiterea la liceu, „ar fi fost destul de clară închiderea școlilor, inclusiv pentru derularea simulărilor”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu. Oficialul a dat exemplu că în București, școlile s-ar fi închis de mâine, dacă nu accepta această variantă.
Cîmpeanu a spus că dacă nu ar fi acceptat această modificare a structurii anului școlar, nu s-ar fi semnat modificarea ordinului comun de ministru, ordin pe care trebuia să îl semneze Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

2.*OFICIAL
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare
Ordinul de ministru comun, semnat de Vlad Voiculescu și Sorin Cîmpeanu, care prevede închiderea școlilor la intrarea localităților în carantină și nu la pragul de 6 la mie, a intrat în vigoare prin publicarea în Monitorul Oficial, marți seara.
Ordinul nou prevede că scenariul de funcționare al unei unități de învățământ se va actualiza săptămânal, cu referința în fiecare zi de vineri, în funcție de evoluția epidemiologică, cu excepția situației în care localitatea intră în carantină”.

Pelerinajul credincioșilor Parohiei Sf. Apostol Andrei din Oradea

Pelerinaj în Þara Sfântă

Pelerinajul credincioșilor Parohiei Sf. Apostol Andrei din Oradea

Pelerinajul credincioșilor Parohiei Sf. Apostol Andrei din Oradea desfășurat în perioada 9-14 noiembrie 2012 în Þara Sfântă, a fost binecuvântat de bunul Dumnezeu, deoarece printre cei care i-au condus sufletește prin aceste locuri, au fost și trei preoți.

Fiecare a reușit să-i aducă pe credincioși cu gândul mai aproape de locurile pe care le vizitau prin citirea sfintelor evanghelii și prin cuvintele de învățătură rostite la microfonul autocarului.
Ajunși în Bethlehem, unde au fost cazați trei nopți, pelerinii au vizitat Biserica Nașterii Domnului Iisus Hristos, Grota Laptelui – locul unde Preasfânta Fecioară Maria l-a alăptat pe prunc în lungul drum spre Egipt călăuziți de dreptul Iosif, Câmpul păstorilor, peștera Magilor, Mănăstirea Sf. Teodosie, Mănăstirea Sf. Sava – loc binecuvântat unde doar bărbații au intrat în mănăstire pentru a se închina la Sf. Moaște a sfântului sfințitului Sava.
 Ziua duminicii i-a găsit pe pelerini în Sfânta cetate a Ierusalimului, parcurgând pe o ploaie binefăcătoare Drumul Crucii cu pavaj original, locul condamnării lui Iisus - Pretoriul, temnița unde a fost închis atât Mântuitorul cât și Baraba - tâlharul care avea să fie eliberat, locul întâlnirii cu Maica Sa, urma mâinii Domnului sprijinindu-se de zid, luarea crucii de către Simon Cirineanul, întâlnirea Domnului cu Veronica și imprimarea feței Mântuitorului pe Maramă – prima icoană cu chipul lui Iisus, întâlnirea cu femeile care plângeau, Biserica Golgotei, a Sf. Mormânt și a Sf. Învieri – Golgota – locul dezbrăcării Domnului și locul răstignirii pe cruce, stânca în care a fost înfiptă crucea, Piatra Ungerii cu miresme înaintea înmormântării, Capela Sf. Mormânt al Domnului nostru Iisus Hristos, Camera Îngerului și Sf. Mormânt – locul unde pelerinii intrau cu fața dar ieșeau cu spatele încărcați de o foarte mare bucurie sufletească. Tot în Ierusalim au mai fost la locul aflării Sf. Cruci, altarul stâlpului de care a fost legat Domnul și biciuit, altarul sutașului Loghin, care a spus: „cu adevărat acesta este fiul lui Dumnezeu”, paraclisul Născătoarei de Dumnezeu, locul întâlnirii Domnului cu Maria Magdalena în Duminica Învierii, strada pavată a Sfintei Elena, poarta Iafo, Turnul regelui David, cartierul armenesc, Foișorul Cinei de Taină și Pogorârii Sf. Duh, Biserica unde Maica Domnului a primit vestea înălțării la Domnul, Biserica Adormirii Maicii Domnului, Muntele Sion, Muntele Moria.
Cel mai vechi așezământ din lume, Ierihonul, a fost vizitat în cea de-a patra zi a pelerinajului, zi în care am  mai vizitat și Muntele Carantania – locul ispitirii Mântuitorului, Dudul lui Zaheu, Așezământul Românesc, Mănăstirea Sf. Gherasim de la Iordan, Valea Hozevei unde am putut admira în raclă moaștele Sf. Ioan Iacob Hozevitul Românul (și care a dorit să ne arate o minune dumnezeiască – ghetele sfântului pe care le avea din România și cu care a umblat în armată erau umede și de noroi deoarece, El, Sfântul ne așteptase că știa că venim și Bunul Dumnezeu chiar a adus ploaia în pustiul Hozevei pentru a întări această minune). Seara am fost cazați în orașul Tiberias lângă Marea Galileii pe care am putut-o admira la lumina lunii și a becurilor ce o înconjurau, dar și la răsăritul soarelui, dimineața.  
A cincea zi a început cu vizitarea Nazaretului – Catedrala Bunei Vestiri, locuința Sf. Iosif și a Sf. Fecioare Maria, atelierul lui Iosif, Biserica Izvorului Maicii Domnului – care a fost văzută doar din exterior deoarece Patriarhul Moscovei și a întregii Rusii era în vizită la locurile sfinte cu 20.000 de pelerini ruși.
Nu am putut trece prin Cana Galileii fără să intrăm și la Biserica Nunții din Cana – locul săvârșirii primei minuni de către Domnul Iisus Hristos, Tabgha – locul înmulțirii pâinilor și peștilor, săturarea mulțimilor, Muntele Fericirilor, Casa Sf. Apostol Petru de pe malul Mării Galileii, locul pescuirii minunate, Muntele Tabor – locul Schimbării la Față a Mântuitorului Iisus unde sunt și cele trei colibe drept mărturie, dar și trei măicuțe românce care se roagă pentru întreg neamul nostru.
Un loc drag nouă a fost Râul Iordanului unde Sf. Ioan l-a botezat pe Iisus și unde pelerinii au avut prilejul să fie stropiți și să se spele în apa în care Mântuitorul a călcat, sfințind apele.
Seara pelerinii au revăzut Ierusalimul fiind cazați la Hotelul en Karem de unde în ziua următoare au urcat pe Muntele Măslinilor. Tot atunci au mai vizitat Mănăstirea Eleon – locul Înălțării Domnului la cer, Biserica Tatăl Nostru – unde Domnul Iisus Hristos a rostit pentru prima dată rugăciunea Tatăl Nostru, Biserica Dominus Flevit – unde Domnul a plâns pentru Ierusalim, Biserica Maria Magdalena –având cupole de aur, Grădina Ghetsimani – Biserica națiunilor – locul rugăciunii lui Iisus, locul prinderii Domnului, măslinii seculari, Sfântul Mormânt al Maicii Domnului, Valea lui Iosafat, Biserica și locul uciderii cu pietre a Sf. Arhidiacon Ștefan.
Înainte de revenirea în țară pelerinii au mai ajuns să se închine la Sfântul Mormânt și să vină încărcați de acea bucurie care poate să-ți umple sufletul doar acolo știind că Mântuitorul și-a vărsat sfântul sânge pentru noi „ca să fim și noi mântuiți”.
În drumul spre aeroportul Bengurion am avut două încercări însă am fost de asemenea călăuzit de bunul Dumnezeu și atunci când trebuia să traversăm cele patru benzi ale șoselei unde ne aștepta autocarul și din senin un autocar al israelienilor a făcut un viraj punându-se de-a curmezișul drumului – astfel ni s-a făcut cale liberă să putem traversa (traficul era foarte intens și altfel n-am fi putut), iar o altă încercare a fost aproape de aeroport când ghidul a fost coborât din mașină și au intrat soldații să controleze autocarul – noi fiind deja în întârziere, dar rugăciunile înălțate către bunul Dumnezeu și către Părintele Arsenie Boca ne-au deschis și aici calea spre casă.
Þinem să mulțumim celor trei preoți însoțitori – pr. Bota Vasile, pr. Crenec Alexandru și pr. Molea Traian – ghidul grupului din partea Patriarhiei Române. Avem apoi cuvinte de mulțumire (că lauda este a lui Dumnezeu și pentru ghidul organizator, dl Lupu Ioan care și-a asumat răspunderea coordonării unui grup așa de numeros ca al nostru și „cu ani mulți în spate”. Mariana UNGUR
Impresii ale pelerinilor
„Pelerinajul în Þara Sfântă a reprezentat pentru noi un balsam duhovnicesc și o trăire profundă a învățăturilor creștine. Atingerea fizică a locurilor sfinte ne-a marcat întreaga ființă, iar trăirile pe care noi le-am avut acolo le vom păstra veșnic într-un sertar de aur, al sufletului și al minții. Bethlehemul Nașterii Mântuitorului, Nazaretul copilăriei lui Iisus și a Maicii Domnului, al Buneivestiri,  Atelierul Sfântului Iosif, Ierusalimul cu Grădina Ghetsimani,  Mormântul Maicii Domnului și al părinților ei, Sionul cu locul adormirii Maicii Domnului , mormântul lui David, Muntele Măslinilor, culminând cu Calea Crucii și Mormântul Mântuitorului, sunt doar câteva din locurile de care ne vom aminti mereu, mai ales în momentele de rugăciune. Toate aceste trăiri ne-au fost aprofundate prin citirea evangheliilor și explicațiilor specifice oferite de preoții însoțitori la fiecare loc sfânt”. Soții Verdeș Ioan și Viorica (50 ani)
„Prima impresie avută la aeroport la întoarcerea în București a fost aceea că ceva mă trăgea ca un magnet înapoi pentru a vedea din nou locurile vizitate și pentru a le imprima mai bine pe scoarță. Dacă cineva mi-ar fi propus să rămân aș fi rămas acolo.
Parcă aveam aripi, eram ușoară ca o pasăre, aerul parcă era altul, starea sufletească era deosebită, nu-mi era foame, sete, nici o durere nu aveam, simțeam că sunt undeva sus lângă cei pe urmele cărora am fost. Aveam senzația că-mi vine să sărut pământul, că vreau să aflu cât mai multe. La Iordan am simțit că Mântuitorul este aproape de mine, cu Sf. Ioan Botezătorul și simțeam o fericire duhovnicească ce nu poate fi egalată cu aceea de a avea un million de dolari. Acum când cânt pricesne sau colinde parcă mă văd în acele locuri și sunt foarte fericită”. Livia Dimirule (63 ani)
M-am simțit foarte, foarte fericit, foarte bine, deoarece mi-am dorit de mult să merg în Þara Sfântă. M-a impresionat Grota Laptelui unde Fecioara Maria l-a alăptat pe Iisus și unde au căzut trei picături de lapte pe acele roci de culoare roșiatică care s-au transformat în rocă albă, ca laptele. La Sfântul Mormânt a fost foarte frumos și înălțător ”. Ursu Cornel (28 ani)
„La intrarea în Peștera Nașterii Domnului Iisus Hristos se află în stânga sus o coloană pe care este pictat chipul lui Iisus care clipește când cu ochiul stâng, când cu ochiul drept, când cu amândoi. M-am uitat insistent și am intrat în panică: Doamne, numai eu nu văd? Am început să mă rog și atunci s-a produs minunea și pentru mine. La început a clipit cu ochiul drept, apoi cu stângul și apoi cu amândoi. Nu pot să descriu în cuvinte bucuria sufletească”. Fildan Maria (54 ani)
„M-a impresionat locul din Grădina Ghetsimani unde Iisus s-a dus să se roage și îi rugase și pe apostoli să privegheze, dar aceștia nu au putut, m-a impresionat până la lacrimi evanghelia acelui loc. Cea mai mare realizare a mea a fost aceea să-mi pun fruntea unde Mântuitorul a înviat din Sf. Mormânt – acolo am lăsat o lacrimă. Un alt moment înălțător a fost acela când am mers cu corabia pe Marea Galileii și când gazdele ne-au arborat drapelul României și au pus înregistrarea cu Imnul „Deșteaptă-te, române!”- am fost de asemenea impresionată până la lacrimi”. Iuliana Horșia (74 ani)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Pelerinajul credincioșilor Parohiei Sf. Apostol Andrei din Oradea.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

marţi, 11 mai 2021