Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 noiembrie 2020
*1. Ideea unui profesor britanic: acces universal la învățământul superior – ,,cheie” pentru combaterea dezinformării / În lumea digitală, pentru oameni e vitală ,,capacitatea de a nu fi înșelat”
.....
,,Pandemia ne scufundă în lumea virtuală mai adânc și mai rapid decât ne-am fi putut imagina cu doar un an în urmă, iar ușurința de proliferare a falsurilor devine tot mai tulburătoare”, scrie într-un articol publicat de revista de specialitate Times Higher Education profesorul Tim Blackman, vicecancelar al The Open University, mare universitate britanică având o lungă tradiție de predare la distanță. În acest context, el face trimitere la rolul educației de a preveni înșelăciunea și afirmă: ,,pentru ca învățământul superior să poată vaccina populațiile împotriva dezinformării, e nevoie să universalizăm accesul la acesta”.

*2. Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS
.....
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în on-line, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

*3. Cercul de informatică ,,Programare cu răbdare”, premiat la WITSA Global ICT Excellence Awards. Activitățile STEM s-au extins la nivel național cu peste 800 de copii la doi ani de la înființare
.....
La doi ani de la înființare, cercul de informatică ,,Programare cu răbdare” de la Bacău se extinde la nivel național și primește premiul World Information Technology and Services Alliance (WITSA). Cercul are acum peste 20 de centre în țară și chiar în alte țări, iar 800 de copii și tineri frecventează activitățile educative.
Premiile WITSA Global ICT Excellence Awards onorează realizările în aplicarea tehnologiei informației în întreaga lume. Câștigătorii au prezentat excelență în una din cele patru categorii: Excelența sectorului public, Excelența sectorului privat, Creșterea durabilă și Oportunitatea digitală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

Pelerinajul credincioșilor Parohiei Sf. Apostol Andrei din Oradea

Pelerinaj în Þara Sfântă

Pelerinajul credincioșilor Parohiei Sf. Apostol Andrei din Oradea

Pelerinajul credincioșilor Parohiei Sf. Apostol Andrei din Oradea desfășurat în perioada 9-14 noiembrie 2012 în Þara Sfântă, a fost binecuvântat de bunul Dumnezeu, deoarece printre cei care i-au condus sufletește prin aceste locuri, au fost și trei preoți.

Fiecare a reușit să-i aducă pe credincioși cu gândul mai aproape de locurile pe care le vizitau prin citirea sfintelor evanghelii și prin cuvintele de învățătură rostite la microfonul autocarului.
Ajunși în Bethlehem, unde au fost cazați trei nopți, pelerinii au vizitat Biserica Nașterii Domnului Iisus Hristos, Grota Laptelui – locul unde Preasfânta Fecioară Maria l-a alăptat pe prunc în lungul drum spre Egipt călăuziți de dreptul Iosif, Câmpul păstorilor, peștera Magilor, Mănăstirea Sf. Teodosie, Mănăstirea Sf. Sava – loc binecuvântat unde doar bărbații au intrat în mănăstire pentru a se închina la Sf. Moaște a sfântului sfințitului Sava.
 Ziua duminicii i-a găsit pe pelerini în Sfânta cetate a Ierusalimului, parcurgând pe o ploaie binefăcătoare Drumul Crucii cu pavaj original, locul condamnării lui Iisus - Pretoriul, temnița unde a fost închis atât Mântuitorul cât și Baraba - tâlharul care avea să fie eliberat, locul întâlnirii cu Maica Sa, urma mâinii Domnului sprijinindu-se de zid, luarea crucii de către Simon Cirineanul, întâlnirea Domnului cu Veronica și imprimarea feței Mântuitorului pe Maramă – prima icoană cu chipul lui Iisus, întâlnirea cu femeile care plângeau, Biserica Golgotei, a Sf. Mormânt și a Sf. Învieri – Golgota – locul dezbrăcării Domnului și locul răstignirii pe cruce, stânca în care a fost înfiptă crucea, Piatra Ungerii cu miresme înaintea înmormântării, Capela Sf. Mormânt al Domnului nostru Iisus Hristos, Camera Îngerului și Sf. Mormânt – locul unde pelerinii intrau cu fața dar ieșeau cu spatele încărcați de o foarte mare bucurie sufletească. Tot în Ierusalim au mai fost la locul aflării Sf. Cruci, altarul stâlpului de care a fost legat Domnul și biciuit, altarul sutașului Loghin, care a spus: „cu adevărat acesta este fiul lui Dumnezeu”, paraclisul Născătoarei de Dumnezeu, locul întâlnirii Domnului cu Maria Magdalena în Duminica Învierii, strada pavată a Sfintei Elena, poarta Iafo, Turnul regelui David, cartierul armenesc, Foișorul Cinei de Taină și Pogorârii Sf. Duh, Biserica unde Maica Domnului a primit vestea înălțării la Domnul, Biserica Adormirii Maicii Domnului, Muntele Sion, Muntele Moria.
Cel mai vechi așezământ din lume, Ierihonul, a fost vizitat în cea de-a patra zi a pelerinajului, zi în care am  mai vizitat și Muntele Carantania – locul ispitirii Mântuitorului, Dudul lui Zaheu, Așezământul Românesc, Mănăstirea Sf. Gherasim de la Iordan, Valea Hozevei unde am putut admira în raclă moaștele Sf. Ioan Iacob Hozevitul Românul (și care a dorit să ne arate o minune dumnezeiască – ghetele sfântului pe care le avea din România și cu care a umblat în armată erau umede și de noroi deoarece, El, Sfântul ne așteptase că știa că venim și Bunul Dumnezeu chiar a adus ploaia în pustiul Hozevei pentru a întări această minune). Seara am fost cazați în orașul Tiberias lângă Marea Galileii pe care am putut-o admira la lumina lunii și a becurilor ce o înconjurau, dar și la răsăritul soarelui, dimineața.  
A cincea zi a început cu vizitarea Nazaretului – Catedrala Bunei Vestiri, locuința Sf. Iosif și a Sf. Fecioare Maria, atelierul lui Iosif, Biserica Izvorului Maicii Domnului – care a fost văzută doar din exterior deoarece Patriarhul Moscovei și a întregii Rusii era în vizită la locurile sfinte cu 20.000 de pelerini ruși.
Nu am putut trece prin Cana Galileii fără să intrăm și la Biserica Nunții din Cana – locul săvârșirii primei minuni de către Domnul Iisus Hristos, Tabgha – locul înmulțirii pâinilor și peștilor, săturarea mulțimilor, Muntele Fericirilor, Casa Sf. Apostol Petru de pe malul Mării Galileii, locul pescuirii minunate, Muntele Tabor – locul Schimbării la Față a Mântuitorului Iisus unde sunt și cele trei colibe drept mărturie, dar și trei măicuțe românce care se roagă pentru întreg neamul nostru.
Un loc drag nouă a fost Râul Iordanului unde Sf. Ioan l-a botezat pe Iisus și unde pelerinii au avut prilejul să fie stropiți și să se spele în apa în care Mântuitorul a călcat, sfințind apele.
Seara pelerinii au revăzut Ierusalimul fiind cazați la Hotelul en Karem de unde în ziua următoare au urcat pe Muntele Măslinilor. Tot atunci au mai vizitat Mănăstirea Eleon – locul Înălțării Domnului la cer, Biserica Tatăl Nostru – unde Domnul Iisus Hristos a rostit pentru prima dată rugăciunea Tatăl Nostru, Biserica Dominus Flevit – unde Domnul a plâns pentru Ierusalim, Biserica Maria Magdalena –având cupole de aur, Grădina Ghetsimani – Biserica națiunilor – locul rugăciunii lui Iisus, locul prinderii Domnului, măslinii seculari, Sfântul Mormânt al Maicii Domnului, Valea lui Iosafat, Biserica și locul uciderii cu pietre a Sf. Arhidiacon Ștefan.
Înainte de revenirea în țară pelerinii au mai ajuns să se închine la Sfântul Mormânt și să vină încărcați de acea bucurie care poate să-ți umple sufletul doar acolo știind că Mântuitorul și-a vărsat sfântul sânge pentru noi „ca să fim și noi mântuiți”.
În drumul spre aeroportul Bengurion am avut două încercări însă am fost de asemenea călăuzit de bunul Dumnezeu și atunci când trebuia să traversăm cele patru benzi ale șoselei unde ne aștepta autocarul și din senin un autocar al israelienilor a făcut un viraj punându-se de-a curmezișul drumului – astfel ni s-a făcut cale liberă să putem traversa (traficul era foarte intens și altfel n-am fi putut), iar o altă încercare a fost aproape de aeroport când ghidul a fost coborât din mașină și au intrat soldații să controleze autocarul – noi fiind deja în întârziere, dar rugăciunile înălțate către bunul Dumnezeu și către Părintele Arsenie Boca ne-au deschis și aici calea spre casă.
Þinem să mulțumim celor trei preoți însoțitori – pr. Bota Vasile, pr. Crenec Alexandru și pr. Molea Traian – ghidul grupului din partea Patriarhiei Române. Avem apoi cuvinte de mulțumire (că lauda este a lui Dumnezeu și pentru ghidul organizator, dl Lupu Ioan care și-a asumat răspunderea coordonării unui grup așa de numeros ca al nostru și „cu ani mulți în spate”. Mariana UNGUR
Impresii ale pelerinilor
„Pelerinajul în Þara Sfântă a reprezentat pentru noi un balsam duhovnicesc și o trăire profundă a învățăturilor creștine. Atingerea fizică a locurilor sfinte ne-a marcat întreaga ființă, iar trăirile pe care noi le-am avut acolo le vom păstra veșnic într-un sertar de aur, al sufletului și al minții. Bethlehemul Nașterii Mântuitorului, Nazaretul copilăriei lui Iisus și a Maicii Domnului, al Buneivestiri,  Atelierul Sfântului Iosif, Ierusalimul cu Grădina Ghetsimani,  Mormântul Maicii Domnului și al părinților ei, Sionul cu locul adormirii Maicii Domnului , mormântul lui David, Muntele Măslinilor, culminând cu Calea Crucii și Mormântul Mântuitorului, sunt doar câteva din locurile de care ne vom aminti mereu, mai ales în momentele de rugăciune. Toate aceste trăiri ne-au fost aprofundate prin citirea evangheliilor și explicațiilor specifice oferite de preoții însoțitori la fiecare loc sfânt”. Soții Verdeș Ioan și Viorica (50 ani)
„Prima impresie avută la aeroport la întoarcerea în București a fost aceea că ceva mă trăgea ca un magnet înapoi pentru a vedea din nou locurile vizitate și pentru a le imprima mai bine pe scoarță. Dacă cineva mi-ar fi propus să rămân aș fi rămas acolo.
Parcă aveam aripi, eram ușoară ca o pasăre, aerul parcă era altul, starea sufletească era deosebită, nu-mi era foame, sete, nici o durere nu aveam, simțeam că sunt undeva sus lângă cei pe urmele cărora am fost. Aveam senzația că-mi vine să sărut pământul, că vreau să aflu cât mai multe. La Iordan am simțit că Mântuitorul este aproape de mine, cu Sf. Ioan Botezătorul și simțeam o fericire duhovnicească ce nu poate fi egalată cu aceea de a avea un million de dolari. Acum când cânt pricesne sau colinde parcă mă văd în acele locuri și sunt foarte fericită”. Livia Dimirule (63 ani)
M-am simțit foarte, foarte fericit, foarte bine, deoarece mi-am dorit de mult să merg în Þara Sfântă. M-a impresionat Grota Laptelui unde Fecioara Maria l-a alăptat pe Iisus și unde au căzut trei picături de lapte pe acele roci de culoare roșiatică care s-au transformat în rocă albă, ca laptele. La Sfântul Mormânt a fost foarte frumos și înălțător ”. Ursu Cornel (28 ani)
„La intrarea în Peștera Nașterii Domnului Iisus Hristos se află în stânga sus o coloană pe care este pictat chipul lui Iisus care clipește când cu ochiul stâng, când cu ochiul drept, când cu amândoi. M-am uitat insistent și am intrat în panică: Doamne, numai eu nu văd? Am început să mă rog și atunci s-a produs minunea și pentru mine. La început a clipit cu ochiul drept, apoi cu stângul și apoi cu amândoi. Nu pot să descriu în cuvinte bucuria sufletească”. Fildan Maria (54 ani)
„M-a impresionat locul din Grădina Ghetsimani unde Iisus s-a dus să se roage și îi rugase și pe apostoli să privegheze, dar aceștia nu au putut, m-a impresionat până la lacrimi evanghelia acelui loc. Cea mai mare realizare a mea a fost aceea să-mi pun fruntea unde Mântuitorul a înviat din Sf. Mormânt – acolo am lăsat o lacrimă. Un alt moment înălțător a fost acela când am mers cu corabia pe Marea Galileii și când gazdele ne-au arborat drapelul României și au pus înregistrarea cu Imnul „Deșteaptă-te, române!”- am fost de asemenea impresionată până la lacrimi”. Iuliana Horșia (74 ani)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Pelerinajul credincioșilor Parohiei Sf. Apostol Andrei din Oradea.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

sâmbătă, 5 decembrie 2020

Poza zilei

Revista ,,Curtea de la Argeș”, premiată cu ,,Meritul Academic”

La 10 ani de la apariție,
Revista  de cultură ,,Curtea de la Argeș" a fost premiată cu ,,Meritul Academic"
 
Domnul academician Gheorghe Păun, redactorul-șef al revistei de cultură ,,Curtea de la Argeș" ne-a dat, ieri (joi, 3 decembrie 2020), o veste de o mie de puncte:
,,De câteva ore, revista ,,Curtea de la Argeș"  este deținătoarea ,,Meritului Academic", acordat de Academia Română în cadrul Adunării Generale (online) de decernare a Premiilor Academiei, cu prilejul împlinirii a zece ani de apariție..."