Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 noiembrie 2021

1.Ziua de 29 noiembrie, luni, este zi liberă în sistemul public – hotărârea a fost publicată în Monitorul Oficial / Elevii, copiii, studenții și profesorii din școlile, grădinițele și universitățile publice vor avea o perioadă de cinci zile libere
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Guvernul va aproba în ședința de azi declararea zilei de 29 noiembrie ca zi nelucrătoare în sistemul public. Elevii și profesorii nu vor mai merge la ore pe 29 noiembrie, având astfel trei zile fără școală în intervalul 29 noiembrie – 1 decembrie. La acestea se adaugă weekendul, iar perioada de zilele libere este astfel de cinci zile. Revenirea la școală ar urma să aibă loc joi, pe 2 decembrie 2021. Hotărârea de Guvern se aplică în toate instituțiile publice, deci și în universitățile de stat.
„Pe data de 29 va fi zi liberă”, a anunțat Ciucă la începutul ședinței de Guvern.

2. Nivelul „catastrofal” al studenților, reducerea numărului de ore de curs și frauda masivă de la examenele online, criticate de un profesor de la o universitate din Franța
Un profesor de drept public ce predă la Université de Bretagne Occidentale (U.B.O.) a criticat într-un e-mail intern nivelul studenților și decizia scăderii numărului de ore, informează lefigaro.fr. Lectorul și-a descris studenții ca fiind nepregătiți, susține că au un nivel ,,catastrofal” și vorbește despre existența unei fraude masive nepedepsite.
Cadrul didactic, Erwan Le Cornec, avertizează în e-mail că universitatea U.B.O. va deveni o variantă de rezervă a absolvenților de liceu, dacă aceștia nu intră unde își doresc. Un alt aspect menționat de profesor se referă la fraudarea examenelor, dacă acestea sunt organizate la distanță: „în plus, putem trișa dacă, din întâmplare, se organizează examene la distanță”, a spus acesta, citat de publicația franceză.
Jurnaliștii din Hexagon notează că profesorul ar fi întocmit rapoarte bazate pe dovezi și ar fi adus la cunoștința conducerii universității frauda de la examenele online încă din luna februarie a acestui an. Este vorba de câteva zeci de studenți care ar fi în această situație, conform Le Figaro. Profesorul a declarat că urmează să sesizeze autoritățile judiciare în privința aceasta, în situația în care conducerea universității va recunoaște că a trecut cu vederea acțiunea imorală a studenților.
„Cum să explic că studenții, care nu cunosc cu adevărat o materie (avem doar 27,5 ore de lecții pe semestru) și care trebuie să acumuleze informații de la multe alte materii, într-un timp foarte scurt, ar putea să-mi citeze hotărâri judecătorești, precizând data exactă, numărul cauzei și numele părților? (…) La universitate nivelul a devenit, din păcate, catastrofal. Am 25 de ani de serviciu public și văd că doar s-a deteriorat”, a spus profesorul, citat de cunoscuta publicație franceză.
El a fost sprijinit de către colegi, cadre universitare, dar și de la profesorii de liceu. Cu toate acestea, a primit și amenințări cu moartea: „Am găsit etichete pe ușa biroului meu: „RIP”, „to death facho”, spune Erwan Le Cornec, citat de Le Figaro.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 octombrie 2021
Campanie susținută de BCR, prin proiectul Școala de Bani
Concurs național, cu premii, pentru elevii din clasele P-IV, lansat de Școala de Bani, BCR. Înscrierile sunt deschise până pe 15 noiembrie și pot fi făcute de învățători

Un nou concurs de creație – desene și picturi – este lansat la nivel național în cadrul proiectului “Școala de Bani“, pentru elevii din clasele primare. Sunt invitați să se înscrie, prin învățători, copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, cu desene sau picturi pe temele: educație pentru mediu, educație financiară. Termenul de înscriere este 15 noiembrie, iar premiile sunt atractive: școlile pot obține titlul de ,,Școala Banilor Bine-Crescuți”, participanții primesc seturi întregi de cărți și, în școli, se vor organiza ateliere de educație financiară pentru cei mici.
Concursul se desfășoară în perioada 13 octombrie – 15 decembrie 2021 și se adresează elevilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, care vor reprezenta astfel școala la care învață. Fiecare școală doritoare trebuie să își înscrie cele mai reușite 12 desene realizate de către elevii săi, pe site-ul concursului. Desenele trebuie să atingă una dintre cele trei teme, la alegere:
• “Economisesc pentru visul meu”
• “La ce ne ajută banii?”
• “Avem grijă de resursele mediului înconjurător”.
Lucrările pot fi realizate în orice tehnică de compoziție: ulei, acuarelă, creion, peniță, colaj, ceracolor etc.


Pelerinajul credincioșilor Parohiei Sf. Apostol Andrei din Oradea

Pelerinaj în Þara Sfântă

Pelerinajul credincioșilor Parohiei Sf. Apostol Andrei din Oradea

Pelerinajul credincioșilor Parohiei Sf. Apostol Andrei din Oradea desfășurat în perioada 9-14 noiembrie 2012 în Þara Sfântă, a fost binecuvântat de bunul Dumnezeu, deoarece printre cei care i-au condus sufletește prin aceste locuri, au fost și trei preoți.

Fiecare a reușit să-i aducă pe credincioși cu gândul mai aproape de locurile pe care le vizitau prin citirea sfintelor evanghelii și prin cuvintele de învățătură rostite la microfonul autocarului.
Ajunși în Bethlehem, unde au fost cazați trei nopți, pelerinii au vizitat Biserica Nașterii Domnului Iisus Hristos, Grota Laptelui – locul unde Preasfânta Fecioară Maria l-a alăptat pe prunc în lungul drum spre Egipt călăuziți de dreptul Iosif, Câmpul păstorilor, peștera Magilor, Mănăstirea Sf. Teodosie, Mănăstirea Sf. Sava – loc binecuvântat unde doar bărbații au intrat în mănăstire pentru a se închina la Sf. Moaște a sfântului sfințitului Sava.
 Ziua duminicii i-a găsit pe pelerini în Sfânta cetate a Ierusalimului, parcurgând pe o ploaie binefăcătoare Drumul Crucii cu pavaj original, locul condamnării lui Iisus - Pretoriul, temnița unde a fost închis atât Mântuitorul cât și Baraba - tâlharul care avea să fie eliberat, locul întâlnirii cu Maica Sa, urma mâinii Domnului sprijinindu-se de zid, luarea crucii de către Simon Cirineanul, întâlnirea Domnului cu Veronica și imprimarea feței Mântuitorului pe Maramă – prima icoană cu chipul lui Iisus, întâlnirea cu femeile care plângeau, Biserica Golgotei, a Sf. Mormânt și a Sf. Învieri – Golgota – locul dezbrăcării Domnului și locul răstignirii pe cruce, stânca în care a fost înfiptă crucea, Piatra Ungerii cu miresme înaintea înmormântării, Capela Sf. Mormânt al Domnului nostru Iisus Hristos, Camera Îngerului și Sf. Mormânt – locul unde pelerinii intrau cu fața dar ieșeau cu spatele încărcați de o foarte mare bucurie sufletească. Tot în Ierusalim au mai fost la locul aflării Sf. Cruci, altarul stâlpului de care a fost legat Domnul și biciuit, altarul sutașului Loghin, care a spus: „cu adevărat acesta este fiul lui Dumnezeu”, paraclisul Născătoarei de Dumnezeu, locul întâlnirii Domnului cu Maria Magdalena în Duminica Învierii, strada pavată a Sfintei Elena, poarta Iafo, Turnul regelui David, cartierul armenesc, Foișorul Cinei de Taină și Pogorârii Sf. Duh, Biserica unde Maica Domnului a primit vestea înălțării la Domnul, Biserica Adormirii Maicii Domnului, Muntele Sion, Muntele Moria.
Cel mai vechi așezământ din lume, Ierihonul, a fost vizitat în cea de-a patra zi a pelerinajului, zi în care am  mai vizitat și Muntele Carantania – locul ispitirii Mântuitorului, Dudul lui Zaheu, Așezământul Românesc, Mănăstirea Sf. Gherasim de la Iordan, Valea Hozevei unde am putut admira în raclă moaștele Sf. Ioan Iacob Hozevitul Românul (și care a dorit să ne arate o minune dumnezeiască – ghetele sfântului pe care le avea din România și cu care a umblat în armată erau umede și de noroi deoarece, El, Sfântul ne așteptase că știa că venim și Bunul Dumnezeu chiar a adus ploaia în pustiul Hozevei pentru a întări această minune). Seara am fost cazați în orașul Tiberias lângă Marea Galileii pe care am putut-o admira la lumina lunii și a becurilor ce o înconjurau, dar și la răsăritul soarelui, dimineața.  
A cincea zi a început cu vizitarea Nazaretului – Catedrala Bunei Vestiri, locuința Sf. Iosif și a Sf. Fecioare Maria, atelierul lui Iosif, Biserica Izvorului Maicii Domnului – care a fost văzută doar din exterior deoarece Patriarhul Moscovei și a întregii Rusii era în vizită la locurile sfinte cu 20.000 de pelerini ruși.
Nu am putut trece prin Cana Galileii fără să intrăm și la Biserica Nunții din Cana – locul săvârșirii primei minuni de către Domnul Iisus Hristos, Tabgha – locul înmulțirii pâinilor și peștilor, săturarea mulțimilor, Muntele Fericirilor, Casa Sf. Apostol Petru de pe malul Mării Galileii, locul pescuirii minunate, Muntele Tabor – locul Schimbării la Față a Mântuitorului Iisus unde sunt și cele trei colibe drept mărturie, dar și trei măicuțe românce care se roagă pentru întreg neamul nostru.
Un loc drag nouă a fost Râul Iordanului unde Sf. Ioan l-a botezat pe Iisus și unde pelerinii au avut prilejul să fie stropiți și să se spele în apa în care Mântuitorul a călcat, sfințind apele.
Seara pelerinii au revăzut Ierusalimul fiind cazați la Hotelul en Karem de unde în ziua următoare au urcat pe Muntele Măslinilor. Tot atunci au mai vizitat Mănăstirea Eleon – locul Înălțării Domnului la cer, Biserica Tatăl Nostru – unde Domnul Iisus Hristos a rostit pentru prima dată rugăciunea Tatăl Nostru, Biserica Dominus Flevit – unde Domnul a plâns pentru Ierusalim, Biserica Maria Magdalena –având cupole de aur, Grădina Ghetsimani – Biserica națiunilor – locul rugăciunii lui Iisus, locul prinderii Domnului, măslinii seculari, Sfântul Mormânt al Maicii Domnului, Valea lui Iosafat, Biserica și locul uciderii cu pietre a Sf. Arhidiacon Ștefan.
Înainte de revenirea în țară pelerinii au mai ajuns să se închine la Sfântul Mormânt și să vină încărcați de acea bucurie care poate să-ți umple sufletul doar acolo știind că Mântuitorul și-a vărsat sfântul sânge pentru noi „ca să fim și noi mântuiți”.
În drumul spre aeroportul Bengurion am avut două încercări însă am fost de asemenea călăuzit de bunul Dumnezeu și atunci când trebuia să traversăm cele patru benzi ale șoselei unde ne aștepta autocarul și din senin un autocar al israelienilor a făcut un viraj punându-se de-a curmezișul drumului – astfel ni s-a făcut cale liberă să putem traversa (traficul era foarte intens și altfel n-am fi putut), iar o altă încercare a fost aproape de aeroport când ghidul a fost coborât din mașină și au intrat soldații să controleze autocarul – noi fiind deja în întârziere, dar rugăciunile înălțate către bunul Dumnezeu și către Părintele Arsenie Boca ne-au deschis și aici calea spre casă.
Þinem să mulțumim celor trei preoți însoțitori – pr. Bota Vasile, pr. Crenec Alexandru și pr. Molea Traian – ghidul grupului din partea Patriarhiei Române. Avem apoi cuvinte de mulțumire (că lauda este a lui Dumnezeu și pentru ghidul organizator, dl Lupu Ioan care și-a asumat răspunderea coordonării unui grup așa de numeros ca al nostru și „cu ani mulți în spate”. Mariana UNGUR
Impresii ale pelerinilor
„Pelerinajul în Þara Sfântă a reprezentat pentru noi un balsam duhovnicesc și o trăire profundă a învățăturilor creștine. Atingerea fizică a locurilor sfinte ne-a marcat întreaga ființă, iar trăirile pe care noi le-am avut acolo le vom păstra veșnic într-un sertar de aur, al sufletului și al minții. Bethlehemul Nașterii Mântuitorului, Nazaretul copilăriei lui Iisus și a Maicii Domnului, al Buneivestiri,  Atelierul Sfântului Iosif, Ierusalimul cu Grădina Ghetsimani,  Mormântul Maicii Domnului și al părinților ei, Sionul cu locul adormirii Maicii Domnului , mormântul lui David, Muntele Măslinilor, culminând cu Calea Crucii și Mormântul Mântuitorului, sunt doar câteva din locurile de care ne vom aminti mereu, mai ales în momentele de rugăciune. Toate aceste trăiri ne-au fost aprofundate prin citirea evangheliilor și explicațiilor specifice oferite de preoții însoțitori la fiecare loc sfânt”. Soții Verdeș Ioan și Viorica (50 ani)
„Prima impresie avută la aeroport la întoarcerea în București a fost aceea că ceva mă trăgea ca un magnet înapoi pentru a vedea din nou locurile vizitate și pentru a le imprima mai bine pe scoarță. Dacă cineva mi-ar fi propus să rămân aș fi rămas acolo.
Parcă aveam aripi, eram ușoară ca o pasăre, aerul parcă era altul, starea sufletească era deosebită, nu-mi era foame, sete, nici o durere nu aveam, simțeam că sunt undeva sus lângă cei pe urmele cărora am fost. Aveam senzația că-mi vine să sărut pământul, că vreau să aflu cât mai multe. La Iordan am simțit că Mântuitorul este aproape de mine, cu Sf. Ioan Botezătorul și simțeam o fericire duhovnicească ce nu poate fi egalată cu aceea de a avea un million de dolari. Acum când cânt pricesne sau colinde parcă mă văd în acele locuri și sunt foarte fericită”. Livia Dimirule (63 ani)
M-am simțit foarte, foarte fericit, foarte bine, deoarece mi-am dorit de mult să merg în Þara Sfântă. M-a impresionat Grota Laptelui unde Fecioara Maria l-a alăptat pe Iisus și unde au căzut trei picături de lapte pe acele roci de culoare roșiatică care s-au transformat în rocă albă, ca laptele. La Sfântul Mormânt a fost foarte frumos și înălțător ”. Ursu Cornel (28 ani)
„La intrarea în Peștera Nașterii Domnului Iisus Hristos se află în stânga sus o coloană pe care este pictat chipul lui Iisus care clipește când cu ochiul stâng, când cu ochiul drept, când cu amândoi. M-am uitat insistent și am intrat în panică: Doamne, numai eu nu văd? Am început să mă rog și atunci s-a produs minunea și pentru mine. La început a clipit cu ochiul drept, apoi cu stângul și apoi cu amândoi. Nu pot să descriu în cuvinte bucuria sufletească”. Fildan Maria (54 ani)
„M-a impresionat locul din Grădina Ghetsimani unde Iisus s-a dus să se roage și îi rugase și pe apostoli să privegheze, dar aceștia nu au putut, m-a impresionat până la lacrimi evanghelia acelui loc. Cea mai mare realizare a mea a fost aceea să-mi pun fruntea unde Mântuitorul a înviat din Sf. Mormânt – acolo am lăsat o lacrimă. Un alt moment înălțător a fost acela când am mers cu corabia pe Marea Galileii și când gazdele ne-au arborat drapelul României și au pus înregistrarea cu Imnul „Deșteaptă-te, române!”- am fost de asemenea impresionată până la lacrimi”. Iuliana Horșia (74 ani)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Pelerinajul credincioșilor Parohiei Sf. Apostol Andrei din Oradea.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 8 decembrie 2021

Poza zilei

Revista „OviDan" nr. 206

Ediţia cuprinde ştiri şi fotoreportaje din şcoli, de la diferite evenimente din Oradea şi judeţ. Numărul se deschide cu ,,Mandela uriașă", proiectul elevilor de la Școala Gimnazială ,,Oltea Doamna" din Oradea.
Școala Internațională Agora din Oradea este Școală de Excelență pentru proiectul Climate Action...
În cele 16 pagini ilustrate cu 60 de poze, avem o privire largă asupra lucrurilor frumoase care se întâmplă în municipiul de pe Crișul Repede și în județul Bihor, chiar și în pandemie; faptele vorbesc atât în paginile de administrație și proiecte, cât și în fotoreportajele realizate...
(OviDan)