Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Poșta electronică (electronic mail, e-mail, @, email)

Educație pentru și prin internet: Educație netățenească (10)

Poșta electronică (electronic mail, e-mail, @, email)

Ce este poșta electronică? În [1] găsim o descriere satisfăcătoare a poștei electronice. Dar ce a fost înainte de poșta electronică? În primul secol d.Hr., de exemplu, epistolele apostolului Pavel au fost transmise la mari distanțe „per pedes apostolorum”(pe picioarele apostolilor) și pe corăbii.

În secolul al XIX-lea corespondența poștală se transporta cu poștalionul (diligența), o trăsură trasă de 4 sau 6 cai, în combinație cu transportul pe corăbii. Viteza de transport a poștei a crescut odată cu utilizarea motoarelor cu abur la vapoare și locomotive, apoi a avioanelor, mergând până la avioane supersonice, cu viteză mai mare decât viteza sunetului (aprox. 340 m/s). Concomitent au apărut alte mijloace de transmitere a mesajelor: telegraful (1830), telefonul (1876) și radioul (1890), adevăratele precursoare ale poștei electronice.
Dar limita superioară a vitezei, conform teoriei restrânse a relativității a lui Einstein, este considerată viteza de propagare a luminii (a fotonului în vid, de aprox. 300.000.000 m/s), care este de aproape un milion de ori mai mare decât cea a sunetului, putând înconjura Pământul de aproximativ 7 ori în decursul unei secunde, iar până la Lună ajunge în mai puțin de 1,3 secunde. Viteza poștei electronice tinde, la modul ideal, spre această viteză, dar are limitări dependente de mediul de propagare, de lărgimea de bandă, de mărimea mesajului ș.a.
Cuvinte și sintagme cheie [1]: E-mail, @ (a rond sau „coadă de maimuță - în jargon, caracter obligatoriu în orice adresă de email), Cc (Copy carbon, aici se trec destinatarii secundari vizibili), Bcc (Blind copy carbon, aici se trec destinatarii secundari invizibili), send (trimite), attach (atașează fișier), reply (răspunde), forward (retrimite un mesaj, de obicei primit).
Top 10: Servicii gratuite de email. Evident, dacă avem o afiliere instituțională, e preferabil să folosim o adresă de email oficială, creată pe domeniul instituției. De exemplu, domeniul Universității Agora este www.univagora.ro, iar adresa mea oficială este rector@univagora.ro. Ca abonat casnic la Internet al RDS Oradea, mai am adresa idzitac@rdsor.ro. Mai am și altele oficiale, dar folosesc și idzitac@gmail.com, creată gratuit pe Google. Această adresă îmi permite să-mi redirectez toate adresele aici, ca să nu fiu nevoit să accesez separat cele „n” adrese. Dar adresele neoficiale, create prin servicii „free”, deși sunt unice și se poate depista, printr-o investigație polițienească, cine este proprietarul, sunt considerate anonime și privite cu reticență de către cei care primesc mesaje de pe astfel de adrese. De exemplu, oricine își poate crea adresa ioan.dzitac@gmail.com pe numele Ioan Dzițac și să se dea drept rectorul Universității Agora, trasmițând mesaje ilegale în numele meu, în scopuri necinstite.
Heinz Tschabitscher, un pasionat autodidact în domeniul emailului, face un clasament al primelor 18 servicii de email gratuite [2], din care am reținut primele 10:
1. Gmail –Google;
2. Zoho Mail - ZOHO Corp.;
3. AIM Mail -AOL Inc.;
4. iCloud Mail – Apple Inc.;
5. Outlook.com  -Microsoft;
6. Windows Live Hotmail- Microsoft;
7. Yahoo! Mail  -Yahoo!;
8. Mail.com and GMX Mail  -GMX Internet Services;
9. Shortmail -  410 Labs;
10. BigString.com - Heinz Tschabitscher.
Atenție la pericole [3, 4]. Ștergeți imediat mesajele care vă cer să vă dezvăluiți date personale, parole, conturi bancare, să retrimiteți așa-zise mesaje umanitare (cu persoane bolnave sau copii arși), care vă asigură că ați câștigat diverse premii etc. Nu deschideți atașamentele unor mesaje dubioase.
Căutați și clarificați-vă mai bine cuvintele: spam (mesaj agresiv, nedorit, de obicei o reclamă), virus (program periculos, care pătrunde nedorit în calculator „agățat” de un e-mail sau la accesarea unor site-uri), sniffing/spoofing (mesaj fals în numele și de pe adresa de email a altei persoane, uneori am primit mesaje de la „mine însumi”, cum că aș vinde Viagra sau că sunt la Roma, mi s-a furat portofelul și am nevoie urgentă de bani!), phishing (mesaj tipic pentru fraude bancare), malware (software rău intenționat), adware (reclamă anexată la diverse softuri gratuite), spyware (programe spion), trojan (spyware ce deschide căi de acces neautorizat pentru exterior), worm (vierme, un program care se auto-multiplică și invadează calculatorul și alte medii). Ioan Dzițac
Bibliografie
[1] http://ro.wikipedia.org/wiki/E-mail
[2] http://email.about.com/od/freeemailreviews/tp/free_email.htm
[3] http://ro.saferpedia.eu/wiki/
[4] http://ro.wikipedia.org/wiki/Spam

Trimite email
sâmbătă, 20 aprilie 2024, 09:46:07 Ora de vară a Europei de Est