Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Conferința „Divina procedură a facerii lumii”

Marți, la Biblioteca Universității din Oradea

Conferința „Divina procedură a facerii lumii”

La invitația Ligii Studenților din Oradea și Asociației Studenților Creștini Ortodocși din România, filiala Oradea (A.S.C.O.R.), academicianul Sorin Dumitrescu a conferențiat marți, 27 noiembrie 2012, la Biblioteca Universității din Oradea, pe tema „Divina procedură a facerii lumii”.

„Academicianul Sorin Dumitrescu este pictor și grafician de rang înalt, discipol al Părintelui Constantin Galeriu, membru corespondent al Academiei Române, profesor universitar la Universitatea Națională de Arte București, publicist respectat, și un practicant al ortodoxiei. A fondat Gruparea 9+1 împreună cu: Horia Bernea, Florin Ciubotaru, Marin Gherasim, Horea Mihai, Vasile Gorduz, Napoleon Tiron, Bata Marianov, Doru Covrig. Este fondatorul Editurii și Fundației Anastasia, una dintre prime­le din țara noastră care a început să publice exclusiv lucrări de teologie creștină, spiritualitate ortodoxă, istorie, eseu filosofic, precum și memoria­listică și literatură religioasă; inițiatorul și curatorul Galeriei Catacomba, al cărei program s-a remarcat în anii 1992-2001 prin promovarea pe simeze și, în general, în spațiul dezbaterii publice, a unei arte de mare anvergură spirituală”, după cum ni l-a prezentat Oana Prajea,  vicepreședinte ASCOR Oradea, în cadrul articolul – invitație la conferință.
„Un creștin supărat este cel mai mare păcat din lume” (N. Steinhardt)
Academicianul Sorin Dumitrescu a ținut să-și înceapă conferința cu Simbolul credinței (Crezul), rostit împreună cu întreaga asistență.
 „Așa se rugau bizantinii. Două rugăciuni importante: „Tatăl nostru” și această rugăciune pe care a născut-o biserica..., această rugăciune să fie rugăciunea tutelară a bisericii, a bisericii lui Hristos. Așa începe bizantinul. Și când se duce la piață, întâi zice: „Cred întru unul Dumnezeu”; ...orice-ar face, raportează totul la facerea lumii...”
Trebuie să vă prevenim că academicianul este un nonconformist care iese din tiparele obișnuite; are un stil foarte interesant („cam necanonic”) de a comunica și a dialoga, de a se mișca de colo-colo pentru a ține sub observație asistența, de a lansa provocări în public, și de a apela la istorioare menite să incite și mai mult, precum relatarea unei întâlniri cu Nicolae Steinhardt, de la care reușește să „fure” declarații prețioase și surprinzătoare, dincolo de jurăminte și Crez, descoperim faptul că „Un creștin supărat este cel mai mare păcat din lume...” (N. S.) și-atunci să fim zâmbiți tot timpul, joviali? „Nu, dom’ profesor... Iar vorba (să vină... n.n.) din adâncul inimii, unde să simțiți plenitudine și bucurie că sunteți creștin!” Atenție, venea de la un om care trecuse la creștinism în pușcărie...; M-a eliberat! Trei luni nu am mai spus Crezul. După trei luni m-a apucat un chef să spun, da  așa ca și cum ai avea o bunătate foarte mare, la care râvnești. De-atunci și până în clipa de față n-a încetat această poftă”,  ține să adauge academicianul S. D.; după care ne-a propus să urmărim o înregistrare video (un interviu pe care domnia sa l-a făcut cu Chistos Yannaras).
 „E un canon ecumenic primul, care spune clar: Nu se-ngenunchează în zi de duminică, zi a Învierii. Are dreptate domnul Christos Yannaras, probabil cel mai important propovăduitor bisericesc existent în momentul de față în lumea ortodoxă, dar se mișcă și în cea catolică...
Are vreo 70 și ceva de ani. I-am tipărit  cea mai mare parte din operă, noi, Editura Anastasia, ultima carte, „Contra religiei”...
Deci, nu este canonic să îngenunchem”, a comentat academicianul Sorin Dumitrescu.
Multe „ciudățenii” am mai aflat timp de aproape patru ore, cât a durat conferința, dar nu vă vom răpi din timp Dvs. prețios pentru a le parcurge... Ovidiu DAN
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Conferința „Divina procedură a facerii lumii”.

Trimite email
vineri, 29 martie 2024, 03:02:51 Ora standard a Europei de Est