Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 iunie 2022
Astăzi este ultima zi de școală dintr-un an școlar care plasează România în topul statelor europene la capitolul cele mai puține zile de cursuri.
Vacanța de vară care începe acum se va încheia pe 4 septembrie. Copiii vor începe următorul an școlar, 2022-2023, pe 5 septembrie 2022. O premieră a viitorului an școlar este dispariția semestrelor și a tezelor obligatorii. Concret, din 5 septembrie elevii vor reveni la școală pentru a urma cinci „module de învățare” (în loc de semestre) și cinci vacanțe. Paradoxal, deși toată dezbaterea inițiată de ministrul Cîmpeanu cu privire la modificarea organizării anului școlar a avut ca temei extinderea numărului de zile de școală, pentru ca elevii români să ajungă la media europeană, și anul viitor școlar va avea o durată tot de 36 de săptămâni, la fel de scurt ca cel actual în privința numărului de zile de școală, după cum a arătat Edupedu.ro într-o analiză.
Structura anului școlar 2022-2023, publicată în Monitorul Oficial, indică un an care începe mai devreme și se termină mai târziu, ceea ce ar sugera un an școlar mai lung, fie și în situația reorganizării, dar apar mai multe vacanțe ce împart anul în cinci module de școală, precum și perioade libere la care se adaugă sărbători legale.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 aprilie 2022

1.Elevii unei școli din Gorj au dat de două ori simularea la Evaluarea Națională 2022 la limba și literatura română, după ce profesorii le-au distribuit subiectele greșite / Elevii au primit subiectele adresate celor care învață în limba maghiară.
O anchetă la Școala Albeni din județul Gorj a fost deschisă de Inspectoratul Școlar, după ce elevii de clasa a VIII-a au primit ieri, la simularea Evaluării Naționale 2022 subiecte dedicate elevilor care studiază în limba maghiară și care învață limba română ca limbă secundară. După terminarea examenului, copiii au fost rechemați în sala de examen pentru a susține din nou simularea cu subiectele destinate lor, potrivit Europa FM.
Aproape 30 de elevi de clasa a VIII-a de la Școala Gimnazială Albeni, școală cu predare doar în limba română, au susținut luni de două ori simularea la Evaluarea Națională. La ora 9.00, când a început examenul, elevii au primit subiectele pentru școlile cu predare în limba maghiară, deși la Gorj nu există nicio astfel de unitate de învățământ.

2. Studenții din România ar putea accesa împrumuturi prin Fondul European de Investiții – temă discutată la Luxemburg de ministrul Sorin Cîmpeanu cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Thomsen.
Posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI) au fost discutate de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, cu vicepreședintele Băncii Europene de Investiții, Christian Kettel Thomsen, potrivit unui comunicat primit de Edupedu.ro.
„Un subiect important pe agenda discuțiilor a fost sprijinul pe care BEI îl poate acorda procesului de dezvoltare a învățământului superior în România”, scriu reprezentanții ministerului.
„A fost analizată și oferta de suport din partea BEI pentru integrarea refugiaților ucraineni, cu accent pe sprijinul oferit elevilor și studenților. Alte teme atinse au vizat oportunitățile de cooperare în cadrul PNRR și în contextul cadrului financiar multianual (2021 – 2027), precum și posibilitățile accesării de către studenți a unor împrumuturi prin Fondul European de Investiții (FEI)”, potrivit sursei citate.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
10 ianuarie 2022
1.Testele de salivă pentru elevi nu ajung în școli prea curând, contestația depusă abia azi la licitație are 10 zile termen pentru rezolvare / Ovidiu Zară, Consiliul de Soluționare a Contestațiilor: Mai poate exista o întârziere și după aceea, decizia C.N.S.C. va putea fi și ea contestată

Testele de salivă destinate elevilor nu vor ajunge mai devreme de două săptămâni în școli din cauza contestației la procedura de licitație. Procedura prevede că, după ce contestația a fost înaintată, Oficiul Național pentru Achiziții Publice (O.N.A.C.) are la dispoziție maximum cinci zile să pună la dispoziția Consiliului Național de Soluționare a Contestațiilor (C.N.S.C.) pentru depunerea dosarului cu toate informațiile necesare rezolvării contestației. Apoi, C.N.S.C. are la dispoziție 10 zile pentru comunicarea unei decizii, însă probabil că nu va dura 10 zile ci mai puțin, având în vedere situația urgentă din sistemul de învățământ, a explicat pentru Edupedu.ro Ovidiu Zară, purtătoruld e cuvânt al instituției.

8 ianuarie 2022
2.Experimente virtuale de Chimie și Biologie și învățarea digitală a ortogramelor, lecțiile create de profesorii Florin Viu și Ramona Drăguț, premiate în Concursul #Digitaliada: „Încrederea în puterile mele de-a face ceva pentru elevii mei a fost un mare câștig”

„Câștigarea unui premiu, știind că materialul a fost jurizat de profesori de prestigiu și cu experiență, înseamnă încredere. Capeți încredere în munca ta, vezi că poți face lucruri de valoare care să-i ajute pe elevi”. Mărturia vine de la învățătoarea Ramona Drăguț, câștigătoare la concursul #Digitaliada de anul trecut cu proiectul „Scriem corect”. Premiant de asemenea anii trecuți și participant acum din nou la ediția 6, Florin Viu, profesor de Chimie și Biologie a povestit pe larg pentru Edupedu.ro cum a început primele experimente virtuale pentru copii, cum s-a dezvoltat relația cu elevii în orele în care digitalul a fost parte, precum și transferul la Casa Corpului Didactic, unde tocmai a promovat examenul de metodiști pentru dezvoltarea de resurse educaționale. „La Casa Corpului Didactic tot în urma performanțelor obținute la concursul #Digitaliada am venit”, a explicat profesorul.

Simpozionul „Legitimitatea Marii Unirii de la 1 Decembrie 1918”

Miercuri, la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” din Oradea

Simpozionul „Legitimitatea Marii Unirii de la 1 Decembrie 1918”

Mai multe instituții și asociații culturale și-au dat mâna în organizarea unui simpozion dedicat Zilei Naționale a României.

Simpozionul „Legitimitatea Marii Unirii de la 1 Decembrie 1918” a fost găzduit miercuri (28 noiembrie 2012) de Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” din Oradea.
La evenimentul pus în undă de Asociația Culturală „Pro România Europeană” au participat reprezentanți ai Asociației Naționale a Cavalerilor de Clio, Asociației Cultural - Patriotice „Avram Iancu”, Asociației Cultul Eroilor – Filiala Bihor și ai instituției gazde, Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”. Instituțiile de prim rang, Primăria Oradea, Prefectura și Consiliul Județean Bihor, au fost reprezentate la vârf, având câte o intervenție în plen - un mesaj de transmis legat de tema simpozionului. Lucrările au fost conduse de dl prof. univ. dr. Ioan Simuț – vicepreședinte al Asociației Culturale „Pro România Europeană”. Primul mesaj a fost transmis de dna Ligia Mirișan – directorul Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai”. Au urmat mesajul din partea Cancelariei Prefectului, mesaj prezentat de directorul cancelariei, dna prof. Claudia Timofte; mesajul Consiliului Județean Bihor, prezentat de însuși președintele C.J. Bihor, dl prof. Cornel Popa, mesajul Primăriei Oradea, transmis de secretarul instituției, jr. Ionel Vila; mesajul Universității din Oradea, prezentat de dl prof. univ. dr. Sorin Curilă, președintele Senatului universitar; au mai prezentat mesaje: general de brigadă conf. univ. dr. Vasile Creț – președintele ACMRR „General Traian Moșoiu” și col. r. Grigore Bartoș – președintele A.C. „Avram Iancu”.
Înainte să înceapă prezentarea comunicărilor, președintele A.C. „Pro România Europeană”, dl prof. univ. dr. Ioan Zainea, a înmânat șapte diplome de excelență.
În cadrul simpozionului, au prezentat comunicări: dl prof. univ. dr. Viorel Faur –„Bihorenii în lupta pentru Unire”; col.r. dr. Constantin Moșincat – „Rolul armatei în Marea Unire”; prof. univ. dr. Mihai Drecin – „Sistemul bancar românesc din Transilvania și rolul său în Unirea din 1918”; prof. univ. dr. Ioan Zainea – „Rolul dr. Aurel Lazăr în pregătirea și realizarea Marii Uniri”.
Susținerea Centrului de cercetare în istorie, sub egida Academiei Române  
Asociația Culturală „Pro România Europeană” s-a constituit la 21 februarie 2012, iar inițiativele asociației privesc: promovarea istoriei, credinței, tradiției poporului român, a consensului național, a solidarității și unității românilor de pretutindeni, precum și promovarea valorilor din spațiul Uniunii Europene, inclusiv a minorităților...
Referindu-se la constituirea și inițiativele Asociației Culturale „Pro România Europeană”, dl prof. univ. dr. Sorin Curilă, președintele Senatului universitar, a felicitat conducerea asociației (președinte – prof. univ. dr. Ioan Zainea, iar vicepreședinte – prof. univ. dr. Ioan Simuț) pentru inițiativa de constituire a acestei asociații și a adresat o rugăminte către membrii asociației: „să constituie un curent de opinie pozitiv pentru sprijinirea colegilor noștri de la istorie, care în aceste zile au demarat un demers de constituire a unui centru de cercetare în istorie, sub egida Academiei Române. Constituirea unui astfel de centru la Oradea ar proba, fără echivoc, schimbările care s-au petrecut în ultima perioadă în universitatea noastră, dar și eforturile pe care universitarii orădeni le fac pentru păstrarea tradiției învățământului superior orădean”, a conchis președintele Senatului universitar
„1 Decembrie, zi națională, este victoria ardelenilor în istoria românilor”...
„Este victoria ardelenilor de atunci, de la 1918, ardelenilor de astăzi. În primul rând transilvănenii trebuie să țină la această zi, cu dinții, între ghilimele, să nu accepte comentarii paralele sau tendențioase, neinformate în legătură cu ea”, a ținut să sublinieze distinsul nostru istoric bihorean, dl prof. univ. dr. Viorel Faur.
„1 Decembrie e sfârșitul unui drum. Este încheierea unei opere. Este, cum am afirmat ieri, un proiect politic bine construit. În sfârșit, românii de la 1848 până la 1918, o durată nu prea întinsă, vizavi de istoria lor milenară, au reușit cea mai mare performanță din istoria lor: să ne adune pe toți câți se puteau aduna la ora respectivă între granițele unei singure patrii. Pentru noi, ceea ce au făcut ei atunci e ideal. Noi trebuie să reluăm idealul acesta, pentru că nu este abandonat, chiar dacă timpurile sunt de altă natură. Firește, va trebui să ne descurcăm în timpurile prezente și viitoare, ca să refacem pe deplin această unitate a poporului român. Prin urmare, noi, când sărbătorim această zi, nu facem numai evocare de date, de fapte, de certitudini istorice; trăim cu intensitate toate clipele pe care înaintașii au reușit să se-nalțe. Vedem figurile lor în 1848, înflăcărate, spunând că românii dacă nu se unesc laolaltă se vor pierde în negurile istoriei...”
Cele patru comunicări, care ne-au făcut să vibrăm la intensitatea și măreția faptelor înaintașilor noștri, au fost urmate de un moment artistic emoționat, realizat de un grup de artiști de la Școala de Arte „Francisc Hubic” din Oradea, secția de canto, muzică populară (Alexandru Carțiș, Roxana Berinde, Mădălin Dodu, Violeta Gherman, Anamaria Cheregi și Andrei Dem), conduși de doamna Maria Haiduc, emblemă a folclorului bihorean, truditor neobosit pentru păstrarea neîntinată a folclorului nostru și promovarea valorilor autentice. (Ovidiu DAN)

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 18 august 2022