Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
27 septembrie

Ai peste 16 ani, ești la liceu și ești creativ?
Înscrie-te până pe 31 octombrie la competiția de inovație Solve for Tomorrow / Poți participa individual sau cu prietenii și colegii, în echipe, iar cei selectați vor beneficia de sesiuni de mentorat, workshop-uri și ateliere pentru a-și pune în practică proiectele (P)…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 septembrie 2023

Inteligența artificială urmează să fie studiată în cadrul unor discipline noi, opționale, sau în module opționale la nivel de liceu, iar profesorii o vor îngloba în activitățile de predare, reiese dintr-un proiect de strategie națională pentru inteligență artificială, prezentat marți. Documentul, despre care ministrul Cercetării, Bogdan Ivan, a spus că urmează să fie adoptat la nivel de guvern până la sfârșitul anului, vorbește și despre instruirea profesorilor în domeniul IA, dar plasează cele mai multe activități educaționale la nivelul studiilor universitare.
Același document vorbește despre folosirea instrumentelor IA, la nivelul învățământului preuniversitar, pentru ,,evaluare automată a elevilor și a profesorilor”.
Pe lângă repere precum programul de guvernare sau PNRR, documentul folosește ca referință o serie de strategii elaborate până acum în domeniul tehnologiilor sau în domenii conexe, inclusiv SMART-Edu, strategia pentru digitalizarea educației 2021-2027, elaborată în 2020, dar redusă ulterior de la aproape 100 de pagini la doar câteva pagini în proiectul ,,România Educată”.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 septembrie

xDay 2023: România găzduiește una dintre cele mai mari conferințe de Web3, Inteligență Artificială și Metaverse din Europa (P)

În perioada 19-21 octombrie 2023, Bucureștiul va găzdui una dintre cele mai mari conferințe de Web3, AI și Metaverse din Europa – xDay 2023 – punând România pe harta globală a marilor dezvoltatori de tehnologie. Organizat de Fundația MultiversX, evenimentul va aduce împreună lideri, inovatori, investitori, oficiali guvernamentali și pasionați din întreaga lume, pentru a explora și dezvolta tehnologii emergente, precum blockchain, inteligența artificială, Metaverse și Web3. Bilete sunt puse în vânzare pe site-ul www.xday.com.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 septembrie

Profesorii și elevii din România sunt invitați să se înscrie online la provocarea mondială de programare creativă BEBRAS International Challenge organizată de ECDL/ICDL în România / Profesorii se pot înscrie până pe până pe 1 octombrie, iar elevii în perioada 9-15 octombrie (P).

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 septembrie 2023

OFICIAL Instrucțiunile Ministerului Educației pentru bursele școlare din 2023-2024: Pot lua bursă de merit și elevii care nu au susținut Evaluarea Națională, pentru bursa socială monoparentală se acceptă și certificatul de divorț și convenția notarială

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România, alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

Simpozionul „Legitimitatea Marii Unirii de la 1 Decembrie 1918”

Miercuri, la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” din Oradea

Simpozionul „Legitimitatea Marii Unirii de la 1 Decembrie 1918”

Mai multe instituții și asociații culturale și-au dat mâna în organizarea unui simpozion dedicat Zilei Naționale a României.

Simpozionul „Legitimitatea Marii Unirii de la 1 Decembrie 1918” a fost găzduit miercuri (28 noiembrie 2012) de Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” din Oradea.
La evenimentul pus în undă de Asociația Culturală „Pro România Europeană” au participat reprezentanți ai Asociației Naționale a Cavalerilor de Clio, Asociației Cultural - Patriotice „Avram Iancu”, Asociației Cultul Eroilor – Filiala Bihor și ai instituției gazde, Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai”. Instituțiile de prim rang, Primăria Oradea, Prefectura și Consiliul Județean Bihor, au fost reprezentate la vârf, având câte o intervenție în plen - un mesaj de transmis legat de tema simpozionului. Lucrările au fost conduse de dl prof. univ. dr. Ioan Simuț – vicepreședinte al Asociației Culturale „Pro România Europeană”. Primul mesaj a fost transmis de dna Ligia Mirișan – directorul Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai”. Au urmat mesajul din partea Cancelariei Prefectului, mesaj prezentat de directorul cancelariei, dna prof. Claudia Timofte; mesajul Consiliului Județean Bihor, prezentat de însuși președintele C.J. Bihor, dl prof. Cornel Popa, mesajul Primăriei Oradea, transmis de secretarul instituției, jr. Ionel Vila; mesajul Universității din Oradea, prezentat de dl prof. univ. dr. Sorin Curilă, președintele Senatului universitar; au mai prezentat mesaje: general de brigadă conf. univ. dr. Vasile Creț – președintele ACMRR „General Traian Moșoiu” și col. r. Grigore Bartoș – președintele A.C. „Avram Iancu”.
Înainte să înceapă prezentarea comunicărilor, președintele A.C. „Pro România Europeană”, dl prof. univ. dr. Ioan Zainea, a înmânat șapte diplome de excelență.
În cadrul simpozionului, au prezentat comunicări: dl prof. univ. dr. Viorel Faur –„Bihorenii în lupta pentru Unire”; col.r. dr. Constantin Moșincat – „Rolul armatei în Marea Unire”; prof. univ. dr. Mihai Drecin – „Sistemul bancar românesc din Transilvania și rolul său în Unirea din 1918”; prof. univ. dr. Ioan Zainea – „Rolul dr. Aurel Lazăr în pregătirea și realizarea Marii Uniri”.
Susținerea Centrului de cercetare în istorie, sub egida Academiei Române  
Asociația Culturală „Pro România Europeană” s-a constituit la 21 februarie 2012, iar inițiativele asociației privesc: promovarea istoriei, credinței, tradiției poporului român, a consensului național, a solidarității și unității românilor de pretutindeni, precum și promovarea valorilor din spațiul Uniunii Europene, inclusiv a minorităților...
Referindu-se la constituirea și inițiativele Asociației Culturale „Pro România Europeană”, dl prof. univ. dr. Sorin Curilă, președintele Senatului universitar, a felicitat conducerea asociației (președinte – prof. univ. dr. Ioan Zainea, iar vicepreședinte – prof. univ. dr. Ioan Simuț) pentru inițiativa de constituire a acestei asociații și a adresat o rugăminte către membrii asociației: „să constituie un curent de opinie pozitiv pentru sprijinirea colegilor noștri de la istorie, care în aceste zile au demarat un demers de constituire a unui centru de cercetare în istorie, sub egida Academiei Române. Constituirea unui astfel de centru la Oradea ar proba, fără echivoc, schimbările care s-au petrecut în ultima perioadă în universitatea noastră, dar și eforturile pe care universitarii orădeni le fac pentru păstrarea tradiției învățământului superior orădean”, a conchis președintele Senatului universitar
„1 Decembrie, zi națională, este victoria ardelenilor în istoria românilor”...
„Este victoria ardelenilor de atunci, de la 1918, ardelenilor de astăzi. În primul rând transilvănenii trebuie să țină la această zi, cu dinții, între ghilimele, să nu accepte comentarii paralele sau tendențioase, neinformate în legătură cu ea”, a ținut să sublinieze distinsul nostru istoric bihorean, dl prof. univ. dr. Viorel Faur.
„1 Decembrie e sfârșitul unui drum. Este încheierea unei opere. Este, cum am afirmat ieri, un proiect politic bine construit. În sfârșit, românii de la 1848 până la 1918, o durată nu prea întinsă, vizavi de istoria lor milenară, au reușit cea mai mare performanță din istoria lor: să ne adune pe toți câți se puteau aduna la ora respectivă între granițele unei singure patrii. Pentru noi, ceea ce au făcut ei atunci e ideal. Noi trebuie să reluăm idealul acesta, pentru că nu este abandonat, chiar dacă timpurile sunt de altă natură. Firește, va trebui să ne descurcăm în timpurile prezente și viitoare, ca să refacem pe deplin această unitate a poporului român. Prin urmare, noi, când sărbătorim această zi, nu facem numai evocare de date, de fapte, de certitudini istorice; trăim cu intensitate toate clipele pe care înaintașii au reușit să se-nalțe. Vedem figurile lor în 1848, înflăcărate, spunând că românii dacă nu se unesc laolaltă se vor pierde în negurile istoriei...”
Cele patru comunicări, care ne-au făcut să vibrăm la intensitatea și măreția faptelor înaintașilor noștri, au fost urmate de un moment artistic emoționat, realizat de un grup de artiști de la Școala de Arte „Francisc Hubic” din Oradea, secția de canto, muzică populară (Alexandru Carțiș, Roxana Berinde, Mădălin Dodu, Violeta Gherman, Anamaria Cheregi și Andrei Dem), conduși de doamna Maria Haiduc, emblemă a folclorului bihorean, truditor neobosit pentru păstrarea neîntinată a folclorului nostru și promovarea valorilor autentice. (Ovidiu DAN)

Trimite email
Saturday, 30 September 2023

Poza zilei

Câștigătorii concursului cu premii

În urma tragerilor la sorţi, efectuate luni, în prezența celor 16 finaliști, invitațiile gratuite, obținute la Cinema Palace, au revenit elevilor: Mara Antonia Maghiar, Maria Badeu Sarah, Sara Merca și David Colar, din clasa a IV-a B de la Colegiul Național ,,Iosif Vulcan" din Oradea și doamnei profesor Maria Duma, pentru cei 16 finaliști.