Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Picături de iubire de ziua ta, țara mea

La Avram Iancu și în toată România

Picături de iubire de ziua ta, țara mea

1 Decembrie, ziua în care sărbătorim formarea statului român unitar în granițele lui firești, deschide larg porțile marilor sărbători ale iernii, așteptate cu drag de fiecare dintre noi.

Motto:
„Noi, prin vremi ce ne-ncercară
Altă armă n-am avut
Numai dragostea de țară
Ce strămoșii ne-o lăsară
Și pe Domnul Sfânt de scut”.
„Veșnicia s-a născut la sat!” spunea Lucian Blaga. Satul românesc este cel care poartă prin ani tradiția portului, cântecului și dansului popular. Atâta vreme cât le cunoaștem și le transmitem mai departe, din generație în generație, vom dăinui prin vreme și vom rămâne de-a pururi români. Datinile străbune ne prezintă așa cum am fost și suntem, frați uniți pe glia aceasta scăldată-n sânge de atâția și atâția eroi, udată-n lacrimi de dor sau recunoștință, îndrăgită de fiecare român, în orice colț de lume s-ar afla.
Ziua de 1 Decembrie este ziua în care s-a făcut dreptate. Este ziua în care toți românii au cântat într-un glas: „Tăiască România Mare!” Pentru că aceasta a fost cea mai arzătoare dorință a românilor, să trăiască într-o singură țară, ROMÂNIA. Iubindu-și cu ardoare pământul pe care trăia, iubindu-și patria și dorind să trăiască liber, neamul românesc a știut să lupte și să se sacrifice pentru acest măreț ideal.
La Avram Iancu, azi a fost cu adevărat sărbătoare. Cei mai mici învățăcei ai școlii, elevii clasei pregătitoare și cei din clasa I, îndrumați de doamnele învățătoare Blaj Doina și Roșu Ioana, și-au dat mâna și împreună ne-au oferit un program artistic dedicat zilei țării. Au recitat, au cântat, s-au prins în horă și din trupușoarele firave au răzbătut până la noi emoția clipei, bucuria și mândria de-a ne simți români. Dascăli și părinți i-am privit cu drag, cu admirație pentru ceea ce ne-au dăruit, iar în sălile lor de clasă am descoperit lucrușoarele făcute de mânuțe harnice, simboluri de ziua țării, în care au pus nu doar îndemânare și pricepere, ci și o părticică din sufletul lor.
Totul în jur ne vorbea despre munca neobosită și dăruirea cu care doamnele învățătoare, colege acum, dascăl și elev cândva, au știut să se aplece asupra tinerelor vlăstare, au știut să lege punte peste ani între suflete legănate de iubire pentru copii, de respect pentru munca devenirii puilor de om...
Lor li s-au alăturat și colegii mai măricei, elevii clasei a IV-a, într-un colaj de cântece și versuri. Sub privirea caldă și ocrotitoare a doamnei învățătoare Șule Nicoleta, ne-au purtat în lumea zbuciumată a istoriei neamului românesc, ne-au vorbit despre însemnătatea zilei de 1 Decembrie, despre dragostea de neam și țară.
Le mulțumim tuturor, iar românilor le urăm: „La mulți ani!” de ziua țării, oriunde s-ar afla... Să ne strângem mâinile milioanele de inimi, să luptăm pentru visele noastre și să nu uităm nicicând să trăim și să simțim românește... (învățătoare Ana Cotro)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Picături de iubire de ziua ta, țara mea.   

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:51:47 Ora de vară a Europei de Est