Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie 2023

Simulare Evaluarea Națională 2023, proba scrisă la Limba română. Elevii de clasa a VIII-a susțin luni repetiția pentru examenul din iunie – procedură și modele de subiecte
...................................
Luni, 20 martie, încep simulările pentru Evaluarea Națională la clasa a VIII-a, cu proba la Limba și literatura română. Accesul în sălile de examen se face între 8.00 și 8.30, conform procedurii transmise de Ministerul Educației în țară zilele trecute, iar elevii trebuie să aibă cu ei un document de identitate: certificat de naștere ori carte de identitate, potrivit informațiilor transmise în școli.
Calendarul complet și modele de subiecte, mai jos în articol.
Joi, 16 martie, Ministerul Educației a publicat, pe edu.ro, ghidul simulării pentru examenele naționale. Potrivit acestuia, repartizarea elevilor se realizează astfel încât aceștia să fie așezați câte unul în bancă în ordine alfabetică pe fiecare clasă, astfel încât colectivele să nu fie amestecate. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice, conform documentului. În procedură se arată că „rezultatele obținute de elevi la simulările naționale sunt comunicate acestora și analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor”. Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați, scrie pe edu.ro.

”Timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute; timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare”, conform informării de la Minister din 8 februarie.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 martie 2023

30 de burse de câte 5.000 de lei pe an școlar, acordate elevilor de clasa a VIII-a din mediul rural pentru a merge la liceu. Printre criterii: nota la Evaluarea Națională 2023, performanța școlară și veniturile familiei
.......................................................
30 de elevi de clasa a VIII-a care provin din mediu rural pot fi susținuți prin burse de câte 5.000 de lei în fiecare an de liceu, în funcție de nota de la Evaluarea Națională 2023 și câteva condiții precum notele din gimnaziu, participarea la concursuri și veniturile părinților, potrivit unui comunicat al Fundației Rădăcini Group, primit de EduPedu.ro.
Pentru a fi eligibil, o condiție este ca aplicantul să fie elev în clasa a VIII-a în anul școlar 2022-2023 la o școală gimnazială din mediul rural, în județele din programul fundației organizatoare: Argeș, Buzău, Brăila, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vaslui și Vrancea.
Bursele ,,pot acoperi cheltuieli privind cazarea elevilor, cheltuielile de deplasare, cheltuielile de întreținere: hrană, îmbrăcăminte, rechizite sau parte din taxa școlară în cazul unui liceu privat, pentru toți cei patru ani de liceu. Nu sunt necesare documente justificative pentru modul cum au fost cheltuite sumele de bani primite ca bursă”, scrie în comunicatul de presă primit de EduPedu.

Parohia Greco-Catolică din Vintere a fost pusă în posesia bisericii din localitate

Comunicat de presă

Parohia Greco-Catolică din Vintere a fost pusă în posesia bisericii din localitate

În dimineața zilei de 28 noiembrie 2012, Parohia Greco-Catolică din Vintere, județul Bihor, a fost pusă, de către executorul judecătoresc, în posesia bisericii din localitate, al cărei proprietar de drept este.

Reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române au refuzat să își îndeplinească obligațiile și să permită de bună voie accesul în imobil reprezentanților Bisericii Greco-Catolice. Biserica Greco-Catolică consideră celebrarea alternativă ca fiind, și în acest caz, calea de urmat pentru ca credincioșii celor două culte să nu aibă de suferit.
Biserica Greco-Catolică din Vintere, județul Bihor, a fost confiscată de Statul Român în 1948 și dată în folosință Bisericii Ortodoxe Române. După căderea regimului comunist, ca urmare a refuzului sistematic al Bisericii Ortodoxe Române de a permite accesul credincioșilor greco-catolici din Vintere în biserică, Parohia Greco-Catolică a deschis acțiune în justiție pentru recuperarea bisericii, proces care a fost câștigat definit și irevocabil în anul 2008.
Decizia civilă nr. 4643/2012 pronunțată în data de 1 noiembrie 2012 obligă Parohia Ortodoxă să permită comunității greco-catolice accesul zilnic în biserică pentru desfășurarea activităților religioase specifice cultului greco-catolic.
Reprezentanții greco-catolici au apelat la executorul judecătoresc datorită faptului că reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române au refuzat orice formă de dialog constructiv și soluția practică de slujire alternativă a celor două comunități religioase în biserica greco-catolică din localitate.
În data de 22 noiembrie 2012 a avut loc la sediul Prefecturii Bihor o întâlnire între Parohia Greco-Catolică și cea ortodoxă din Vintere, mediată de prefectul Județului Bihor, domnul Claudiu Pop, prin care s-a dorit găsirea unei soluții amiabile pentru ca și credincioșii greco-catolici să poată celebra, după 64 de ani, în biserica în care s-au rugat și strămoșii lor. La întâlnire au mai participat: chestorul Liviu Popa, șeful Inspectoratului de Poliție al Județului Bihor, și colonelul Ioan Huluban, șeful Inspectoratului de Jandarmi Județean Bihor.
La această întâlnire partea greco-catolică a venit cu un program de slujire alternativă, în care urma să slujească între orele 09.00 și 11.00. Partea ortodoxă, cu toate că știa scopul întâlnirii de la prefectură, nu a venit cu nici o propunere din partea sa, lucru observat și de domnul prefect. Pentru că partea ortodoxă nu a fost de acord cu acest program, partea greco-catolică a acceptat varianta slujirii între orele 09.00 și 10.30. Din păcate, partea ortodoxă nu a fost de acord nici cu această propunere.
În consecință, a avut loc o nouă întâlnire vineri, 23 noiembrie, la sediul Primăriei Holod, la care au participat cele două părți, mediată de primarul comunei Holod, domnul Ioan Horga. Nici de această dată nu s-a ajuns la un acord cu privire la orarul celebrărilor alternative.
Întrucât Parohia Ortodoxă nu și-a îndeplinit obligația de a respecta hotărârea judecătorească, executorul a decis trecerea la executare silită.
În dimineața zilei de 28 noiembrie, executorul judecătoresc, însoțit de către poliție și jandarmerie, s-a deplasat la biserica din Vintere pentru a permite accesul în biserică preotului și credincioșilor greco-catolici. Deși a fost înștiințat în mod oficial despre acest lucru, preotul ortodox nu a fost prezent la fața locului și nu a putut fi găsit de către executorul judecătoresc nici la domiciliul său și nici telefonic. De asemenea, nu a fost prezent nici un alt reprezentant al Bisericii Ortodoxe Române sau al Parohiei Ortodoxe din localitate.
Executorul judecătoresc a constatat că partea ortodoxă nu și-a îndeplinit obligațiile prevăzute în titlul executor, refuzând în mod tacit să își îndeplinească aceste obligații.
Din această cauză, executorul judecătoresc a fost obligat ca, pentru a pune în posesie partea greco-catolică, să ceară deschiderea forțată a celor două uși ale bisericii. Ușile bisericii au rămas intacte, aplicându-se provizoriu câte un lacăt pe fiecare, până la schimbarea yalelor. Un exemplar al cheilor de la noile lacăte a fost predat preotului greco-catolic, un al doilea a fost introdus de către executorul judecătoresc în cutia poștală de la domiciliul preotului ortodox din Vintere, iar un al treilea exemplar va fi înmânat, de către același executor, Episcopiei Ortodoxe a Oradiei.
Menționăm că Biserica Greco-Catolică nu dorește ca credincioșii ortodocși din localitate să rămână fără o biserică în care să se poată ruga și consideră că soluția slujirii alternative este, și în acest caz, calea de urmat. Considerăm că, la fel ca în occident, unde Biserica Ortodoxă celebrează în sute de biserici primite de la Biserica Catolică, celebrarea alternativă este rezolvarea prin care credincioșii celor două culte să nu fie privați de a se putea ruga într-un lăcaș de cult.
Biroul de presă al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea

Trimite email

Sunday, 28 May 2023