Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie 2023

Simulare Evaluarea Națională 2023, proba scrisă la Limba română. Elevii de clasa a VIII-a susțin luni repetiția pentru examenul din iunie – procedură și modele de subiecte
...................................
Luni, 20 martie, încep simulările pentru Evaluarea Națională la clasa a VIII-a, cu proba la Limba și literatura română. Accesul în sălile de examen se face între 8.00 și 8.30, conform procedurii transmise de Ministerul Educației în țară zilele trecute, iar elevii trebuie să aibă cu ei un document de identitate: certificat de naștere ori carte de identitate, potrivit informațiilor transmise în școli.
Calendarul complet și modele de subiecte, mai jos în articol.
Joi, 16 martie, Ministerul Educației a publicat, pe edu.ro, ghidul simulării pentru examenele naționale. Potrivit acestuia, repartizarea elevilor se realizează astfel încât aceștia să fie așezați câte unul în bancă în ordine alfabetică pe fiecare clasă, astfel încât colectivele să nu fie amestecate. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice, conform documentului. În procedură se arată că „rezultatele obținute de elevi la simulările naționale sunt comunicate acestora și analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor”. Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați, scrie pe edu.ro.

”Timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute; timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare”, conform informării de la Minister din 8 februarie.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 martie 2023

30 de burse de câte 5.000 de lei pe an școlar, acordate elevilor de clasa a VIII-a din mediul rural pentru a merge la liceu. Printre criterii: nota la Evaluarea Națională 2023, performanța școlară și veniturile familiei
.......................................................
30 de elevi de clasa a VIII-a care provin din mediu rural pot fi susținuți prin burse de câte 5.000 de lei în fiecare an de liceu, în funcție de nota de la Evaluarea Națională 2023 și câteva condiții precum notele din gimnaziu, participarea la concursuri și veniturile părinților, potrivit unui comunicat al Fundației Rădăcini Group, primit de EduPedu.ro.
Pentru a fi eligibil, o condiție este ca aplicantul să fie elev în clasa a VIII-a în anul școlar 2022-2023 la o școală gimnazială din mediul rural, în județele din programul fundației organizatoare: Argeș, Buzău, Brăila, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vaslui și Vrancea.
Bursele ,,pot acoperi cheltuieli privind cazarea elevilor, cheltuielile de deplasare, cheltuielile de întreținere: hrană, îmbrăcăminte, rechizite sau parte din taxa școlară în cazul unui liceu privat, pentru toți cei patru ani de liceu. Nu sunt necesare documente justificative pentru modul cum au fost cheltuite sumele de bani primite ca bursă”, scrie în comunicatul de presă primit de EduPedu.

Lansare de carte, recitări, gânduri și depuneri de jerbe și flori

Marți, la C.C.M. și la statuia Poetului,

Lansare de carte, recitări, gânduri și depuneri de jerbe și flori

Ieri, marți,15 ianuarie, în și de Ziua “Luceafărului poeziei românești”, la Casa de Cultură a municipiului și la statuia lui Mihai Eminescu (din strada Independenței) au avut loc două manifestări omagiale, organizate de Direcția Județeană pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Bihor, Casa de Cultură a municipiului și revista “Familia”.

„Medalia  - ca document de bibliotecă”
Cartea „Medalia - ca document de bibliotecă”, a lui Constantin Mălinaș, lansată ieri, la Casa de Cultură a municipiului, s-a bucurat de două prezentări la superlativ, din partea conf. univ.dr. Cornel Durgheu și prof. univ. dr. Sever Dumitrașcu.
Dl Cornel Durgheu o consideră drept „o carte-album extrem de valoroasă”, un document didactic, cu caracter instructiv-educativ, cuprinzând 200 de pagini și o bibliografie uriașă, cu 195 de resurse bibliografice, și 215 imagini. Lucrarea este un curs special de medalii, structurat pe 15 capitole, prima monografie de medalii...
Cartea celor 72 de medalii eminesciene este, în aprecierea dl prof. univ.dr. Sever Dumitrașcu, „un tratat științific”, iar autorul, „o întreagă instituție”.
De la autorul cărții, aflăm că „Medalia  - ca document de bibliotecă” a fost lansată în 14 decembrie 2007 la Biblioteca Națională a României; lucrarea „este rezultatul a 30 de ani de colecționări și 10 ani de muncă...” fiind propusă ca un manual pentru cei ce doresc să studieze medalia fie ca istorie sau tehnologie fie ca organizare în colecție. Vorbind despre medalii, în general, autorul s-a referit în mod expres la medaliile Eminescu (prima, apărută în 1871, iar în total au fost propuse circa 300 de medalii Eminescu). Participanții prezenți la lansare au avut plăcuta surpriză de a admira o colecție însemnată de medalii Eminescu, prezentate în cele trei stadii: mulaj, medalion din bronz (unul chiar de la Chișinău) și tragere tiraj. Un mulaj de Chișinău (datat chiar 15 ianuarie 2008), fusese respins, iar el a putut fi admirat, marți, la Casa de Cultură a municipiului, chiar din mâna dlui Constantin Mălinaș.
În acest cadru festiv, la ceas aniversar, prof. Ligia Mirișan (directorul D.J.C.C.P.C.N. Bihor) a ținut să-l felicite pe poetul Ion Davideanu, cu ocazia zilei sale de naștere, la împlinirea celor 70 de ani, înmânându-i și o diplomă de onoare.
Eminescu – „icoana căruia îi înclinăm frunțile!”  
 La statuia Poetului (din strada Independenței), la lumina torțelor,  actorul Eugen Þugulea și-a început recitalul cu poezia lui Marin Sorescu – „Trebuiau să poarte un nume”: „Eminescu n-a existat./A existat numai o țară frumoasă/ La o margine de mare/ Unde valurile fac noduri albe./ Ca o barbă nepieptănată de crai./ Și niște ape ca niște copaci curgători/ În care luna își avea cuibar rotit…”
Mănușa fiind aruncată, au urmat poeții orădeni (în ordine alfabetică), fiecare cu gânduri despre Eminescu: Pașcu Balaci (cu un sonet, și o parafrază: “Puterea dragostei”), Ion Davideanu (arzând în această stare a poeziei eminesciene, a rostit cuvinte potrivite pentru un Luceafăr incandescent), Ioan Moldovan (Eminescu – “icoana căruia îi înclinăm frunțile”), Ioan F. Pop (Scrisoare deschisă:”Dragă Domnule Eminescu…”), Lucian Scurtu (i-a dedicat poemul “Un geniu pustiu”), Gheorghe Vidican (în 15 ianuarie, la “Crăciunul literaturii române”, vin cu poemul “Mâna poetului”), Alexandru Sfârlea (a citit ceea ce scrisese deja în “Informația de Vest” – “Odă la Luceafăr”), Mihai Vieru (cică “Nu știm cum să ne gândim la Eminescu”, “Ce fel de Eminescu?” dar, până să se lămurească lucrurile în mintea fiecăruia, vine cu o propunere: “Putem oferi o floare, dar eu nu am.” Îl ajută, totuși, Alexandru Sfârlea care îi dă o garoafă, și o primă “lecție”).
Eugen Þugulea încheie “modesta întâlnire”, cum s-a exprimat actorul, cu versuri din lirica eminesciană.
A urmat momentul de depunere de jerbe, coroane și flori din partea instituțiilor oficiale de stat, județene și locale, cultură, revista “Familia”, I.S.J. Bihor, unele partide politice, două licee... Prin cântecul lor dumnezeiesc, și al lui Grigore Vieru, au fost prezenți la manifestarea de la statuie și Doina și Ion Aldea-Teodorovici…  “Sub un cer cu stele sudice./ De avem sau nu dreptate,/ De avem sau nu dreptate,/ Eminescu să ne judece./ Eminescu, Eminescu.” (Ov. D.)

Trimite email

Sunday, 28 May 2023