Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Lansare de carte, recitări, gânduri și depuneri de jerbe și flori

Marți, la C.C.M. și la statuia Poetului,

Lansare de carte, recitări, gânduri și depuneri de jerbe și flori

Ieri, marți,15 ianuarie, în și de Ziua “Luceafărului poeziei românești”, la Casa de Cultură a municipiului și la statuia lui Mihai Eminescu (din strada Independenței) au avut loc două manifestări omagiale, organizate de Direcția Județeană pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Bihor, Casa de Cultură a municipiului și revista “Familia”.

„Medalia  - ca document de bibliotecă”
Cartea „Medalia - ca document de bibliotecă”, a lui Constantin Mălinaș, lansată ieri, la Casa de Cultură a municipiului, s-a bucurat de două prezentări la superlativ, din partea conf. univ.dr. Cornel Durgheu și prof. univ. dr. Sever Dumitrașcu.
Dl Cornel Durgheu o consideră drept „o carte-album extrem de valoroasă”, un document didactic, cu caracter instructiv-educativ, cuprinzând 200 de pagini și o bibliografie uriașă, cu 195 de resurse bibliografice, și 215 imagini. Lucrarea este un curs special de medalii, structurat pe 15 capitole, prima monografie de medalii...
Cartea celor 72 de medalii eminesciene este, în aprecierea dl prof. univ.dr. Sever Dumitrașcu, „un tratat științific”, iar autorul, „o întreagă instituție”.
De la autorul cărții, aflăm că „Medalia  - ca document de bibliotecă” a fost lansată în 14 decembrie 2007 la Biblioteca Națională a României; lucrarea „este rezultatul a 30 de ani de colecționări și 10 ani de muncă...” fiind propusă ca un manual pentru cei ce doresc să studieze medalia fie ca istorie sau tehnologie fie ca organizare în colecție. Vorbind despre medalii, în general, autorul s-a referit în mod expres la medaliile Eminescu (prima, apărută în 1871, iar în total au fost propuse circa 300 de medalii Eminescu). Participanții prezenți la lansare au avut plăcuta surpriză de a admira o colecție însemnată de medalii Eminescu, prezentate în cele trei stadii: mulaj, medalion din bronz (unul chiar de la Chișinău) și tragere tiraj. Un mulaj de Chișinău (datat chiar 15 ianuarie 2008), fusese respins, iar el a putut fi admirat, marți, la Casa de Cultură a municipiului, chiar din mâna dlui Constantin Mălinaș.
În acest cadru festiv, la ceas aniversar, prof. Ligia Mirișan (directorul D.J.C.C.P.C.N. Bihor) a ținut să-l felicite pe poetul Ion Davideanu, cu ocazia zilei sale de naștere, la împlinirea celor 70 de ani, înmânându-i și o diplomă de onoare.
Eminescu – „icoana căruia îi înclinăm frunțile!”  
 La statuia Poetului (din strada Independenței), la lumina torțelor,  actorul Eugen Þugulea și-a început recitalul cu poezia lui Marin Sorescu – „Trebuiau să poarte un nume”: „Eminescu n-a existat./A existat numai o țară frumoasă/ La o margine de mare/ Unde valurile fac noduri albe./ Ca o barbă nepieptănată de crai./ Și niște ape ca niște copaci curgători/ În care luna își avea cuibar rotit…”
Mănușa fiind aruncată, au urmat poeții orădeni (în ordine alfabetică), fiecare cu gânduri despre Eminescu: Pașcu Balaci (cu un sonet, și o parafrază: “Puterea dragostei”), Ion Davideanu (arzând în această stare a poeziei eminesciene, a rostit cuvinte potrivite pentru un Luceafăr incandescent), Ioan Moldovan (Eminescu – “icoana căruia îi înclinăm frunțile”), Ioan F. Pop (Scrisoare deschisă:”Dragă Domnule Eminescu…”), Lucian Scurtu (i-a dedicat poemul “Un geniu pustiu”), Gheorghe Vidican (în 15 ianuarie, la “Crăciunul literaturii române”, vin cu poemul “Mâna poetului”), Alexandru Sfârlea (a citit ceea ce scrisese deja în “Informația de Vest” – “Odă la Luceafăr”), Mihai Vieru (cică “Nu știm cum să ne gândim la Eminescu”, “Ce fel de Eminescu?” dar, până să se lămurească lucrurile în mintea fiecăruia, vine cu o propunere: “Putem oferi o floare, dar eu nu am.” Îl ajută, totuși, Alexandru Sfârlea care îi dă o garoafă, și o primă “lecție”).
Eugen Þugulea încheie “modesta întâlnire”, cum s-a exprimat actorul, cu versuri din lirica eminesciană.
A urmat momentul de depunere de jerbe, coroane și flori din partea instituțiilor oficiale de stat, județene și locale, cultură, revista “Familia”, I.S.J. Bihor, unele partide politice, două licee... Prin cântecul lor dumnezeiesc, și al lui Grigore Vieru, au fost prezenți la manifestarea de la statuie și Doina și Ion Aldea-Teodorovici…  “Sub un cer cu stele sudice./ De avem sau nu dreptate,/ De avem sau nu dreptate,/ Eminescu să ne judece./ Eminescu, Eminescu.” (Ov. D.)

Trimite email

vineri, 5 iunie 2020