Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Elevii Școlii „Dacia” au sărbătorit Ziua Națională

Joi, în sala de sport

Elevii Școlii „Dacia” au sărbătorit Ziua Națională

Cred că nu greșim afirmând că nu există an în care la Școala Gimnazială „Dacia” să nu se fi sărbătorit Ziua Națională a României în ultimii 10 ani, să spunem.

„A intrat în tradiția școlii noastre ca ziua de 1 Decembrie, devenită Ziua Națională a României, să fie marcată printr-un program unitar, la nivelul școlii, coordonat de dl profesor Doru Conta și dna prof. Diana Simina. Anul acesta protagoniștii manifestării vor beneficia de o scenă specială, cu un spațiu mai mult decât generos, oferit de noua și moderna sală de sport „ing. Mircea Nistreanu”, inaugurată în această toamnă”, a declarat directorul școlii, prof. dr. Florian Hava.
Oficial sau neoficial, în tribuna centrală, l-am reperat pe dl viceprimar Mircea Mălan.
În deschiderea evenimentului, dl profesor de istorie Petru Pasula a prezentat semnificația actului istoric de la 1 Decembrie 1918, subliniind participarea și contribuția bihorenilor la înfăptuirea Unirii celei Mari. 
Programul artistic ce a urmat a fost structurat pe tematici și clase, în așa fel încât să elimine timpii morți și să ofere artiștilor timp suficient pentru a-și schimba ținuta (costumația). Onoarea de a deschide momentul artistic au avut-o membrii grupului coral al școlii, dirijat de dna prof. Irinel Băjenaru (cu trei piese); Briana Soare, eleva dnei prof. Teodora Sâncelean, a recitat „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie”, iar Iova Filip, „Clopotul reîntregirii”, de Adrian Păunescu. Frumoasa Alexandra Sâncelean, eleva drei prof. Andrada Popa, a prezentat în premieră un exercițiu de gimnastică; minute bune, scena a fost monopolizată apoi de dansatorii clasei a III-a D, elevii dnei profesor Maria Floruț, care au făcut risipă de energie într-un număr de dansuri populare din Bihor; recitatorii clasei a IV-a B, coordonați de prof. Diana Zlibuț, s-au întrecut în a emoționa cu versurile lor alese: „Muma lui Ștefan cel Mare”, de Dimitrie Bolintineanu, poezie recitată de Alexia Hașaș, „Scut și armă”, de George Coșbuc (Ruxandra Soltănel), „Joc de chiciuri”, de Tudor Arghezi (Cupșa Lizuca) și „Iarna”, de Vasile Alecsandri (Virgil Cordiș); recitalul lor a fost deschis însă de colega lor Ioana Baciu, cu o piesă instrumentală, la vioară.
De la laureații San Remo la campioana europeană 
Au urmat două interprete de aur ale grupului „Vivere”, condus de dna Valeria Dinu Mișcuția; este vorba de titratele soliste Roxana Mureșan și Patricia Ciobotaru, laureate San Remo și având un palmares impresionant, cu nenumărate trofee și premii naționale; recitalul elevilor dnei profesor Diana Zlibuț a continuat cu cântecul „Numai una”, interpretat de un trio băieți (Nagy Robert, Perhenschi Bogdan și Știrbe Casian); elevii clasei a III-a E și doamna lor învățătoare Lucia Leț ne-au impresionat cu dramatizarea și montajul lor – „Pe urmele strămoșilor”, actori unu și unu, costumați ca la carte! Dansul de societate a fost reprezentat pe scenă ca un rege, prin câteva perechi campioane: Ghender Alexandra, Laurențiu Gondor, Rareș și Cristian Lipovan, Milan Maghiar... (elevi ai dnelor prof. Maria Iagăr - a IV-a F și Lucia Leț - a III-a E), alături de regina – gimnastică; atmosfera de la Alba Iulia (creată de George Þărnea în poezia sa, cu același nume) și de pe „Câmpul libertății” (de Șt. Oct. Iosif) a fost reînviată de elevele doamnei înv. Aurora Feier - Daiana Hojbotă și Ana Muntean; Giulia Romocsa, una dintre steluțele Festivalului „Suflet de stea”, ne-a încântat din nou cu vocea și buchetul ei de flori, atât pe portativ, cât și la picioarele sale; doamna profesor Andrada Popa a adus pe scenă câteva stele ale dansului și o trupă de majorete absolut strălucitoare, atât fetițele cu corzi din clasa pregătitoare A, clasa I B, a II-a A și B, cât și majoretele din a V-a A și B și a VI-a B; Iulia Perțe din a VI-a A (diriginte, prof. Maria Bojan) e aproape la fel de mare cât chitara sa, dar amândouă au fost de nota 10. Vom încheia fotoreportajul nostru cu o descoperire de ultimă oră: Nicole Barna – campioană europeană la gimnastică. Admirând-o evoluând la sol, precum o adevărată Nadia, la final, am ținut să o și cunoaștem. Cum Nicole era încă în refacere după un exercițiu superb, am lăsat-o pe Nicole să-și revină; am aflat însă de la mama sa că eleva din clasa a III-a E, eleva dnei înv. Lucia Leț, face gimnastică de la 3 ani și jumătate, cu prof. Alexandra Ille (buna sa antrenoare) și că este campioană europeană.
Așadar, la Școala Gimnazială „Dacia”, o școală de premianți și campioni, învață, iată, și o campioană europeană la gimnastică!
Domnule director, iar vor „muri” dușmanii de invidie. Am folosit totuși ghilimelele de rigoare pentru că nu s-au înregistrat încă asemenea cazuri!  (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (82 de poze), accesați Galeria foto: Elevii Școlii „Dacia” au sărbătorit Ziua Națională.

Trimite email
vineri, 19 aprilie 2024, 18:11:22 Ora de vară a Europei de Est