Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Ubuntu, un pas spre independența informatică și frumusețea morală

Educație pentru și prin internet. Educație netățenească (11)

Ubuntu, un pas spre independența informatică și frumusețea morală

„Ubuntu” este un cuvânt vechi african, însemnând „umanitate către ceilalți” (semenii noștri). Ubuntu se poate traduce, de asemenea, și prin „eu sunt ceea ce sunt datorită a ceea ce suntem noi toți”. Distribuția Ubuntu Linux aduce spiritul Ubuntu în lumea software-ului”. [3]

Cuvinte și sintagme cheie: Windows (sistem de operare cu interfață prietenoasă, cu licență comercială, peste 400 RON un Windows 8) [1], Linux (sistem de operare cu licență GPL, cu drept de folosință, modificare și redistribuire liberă, gratuit) [2], Ubuntu (distribuție Linux cu interfață prietenoasă, disponibilă gratuit, cu suport atât din partea comunității, cât și suport profesional) [3, 4], Debian (sistemul de la care a pornit Ubuntu) [5], GNOME (mediul desktop pentru Ubuntu și alte sisteme de tip Unix) [6], KDE (primul mediu desktop pentru sistemele Unix) [7].
Dependența de Microsoft (MS). Din motive oculte, sistemul nostru de învățământ informatic și societatea informațională au devenit periculos de dependente de produsele comerciale MS. Informatizarea instituțiilor și companiilor de stat, precum și afacerea ECDL, care poate echivala examenul de competențe digitale la bacalaureat, sunt orientate pe studiul și utilizare exclusivă de software MS (Windows, Internet Explorer MS, MS Office). La mijloc sunt mulți bani, majoritatea din surse de stat și, foarte probabil, comisioane grase. Dascălii, prost plătiți, trebuie să-și caute surse alternative de venit și nu au timp să-i învețe pe tineri și altceva decât ceea ce prevede programa școlară. Toată societatea informațională din România este dependentă în mod dramatic de Microsoft. Unii plătesc, mai ales instituțiile de stat, alții piratează, iar cercul vicios se pare că nu se va rupe niciodată. Ce este de făcut?
Soluții alternative. Și totuși, unele firme private, care au grijă de banul lor, utilizează soluții alternative economicoase. Am văzut la Arad o firmă privată care a investit un pic în instruirea angajaților în utilizarea produselor Open Source și nu folosește acum decât produse informatice gratuite (Sistem de operare Ubuntu, Libre Office, Google Chrome sau/și Firefox Mozilla ș.a.). Statul, însă, le-ar putea pune bețe în roate, cerându-le anumite documente numai pe bază de suport Microsoft. Dar asta se poate rezolva simplu: echiparea unui singur PC cu software MS.
Ubuntu. Cuvântul „ubuntu” provine din limba zulusă [4] și înțelesul său seamănă mult cu „altruismul creștinesc”, cu filozofia iubirii aproapelui. Îmi amintește de versurile lui Mihai Beniuc, cu precizarea că „țara” trebuie privită aici în sens mai larg, metaforic:
„Sunt măr de lângă drum și fără gard.
La mine-n ramuri poame roșii ard.
Drumețule, să iei fără sfială,
Că n-ai să dai la nimeni socoteală.
Iar dacă vrei s-aduci cuiva mulțam,
Adu-l țărânei ce sub mine-o am.
E țara ce la sânul ei ne ține,
Hrănindu-ne pe tine și pe mine.”
Într-o lume plină de egoism și comoditate, bazată doar pe profit și câștiguri facile, fără muncă și efort propriu, până și sistemul de învățământ încurajează implicit egoismul, lenea și furtul de proprietate intelectuală. Dacă sistemul politic este corupt și n-avem nicio șansă să-l schimbăm prin vot, trebuie să încercăm să ne salvăm noi înșine, prin mijloace profesionale. Împreună, prin inteligența emergentă a colectivității, putem reuși și fără să ieșim în stradă. Ubuntu poate fi un prim pas spre libertate morală și solidaritate socială fără frontiere în domeniul independenței informatice. Am povestit deja în edisodul 2 al acestui serial despre platforma suport pentru învățare, Moodle, tot de tip „măr de lângă drum”, bazată pe paradigma pedagogiei social-constructiviste, în care elevii și studenții pot învăța nu numai de la profesorii lor și de la profesorii de pretutindeni, ci și unii de la alții. Astfel, se dezvoltă spiritul de echipă și filozofia de ajutor al aproapelui, fără răsplată imediată, dar răsplata se va întoarce înzecit mai târziu. Ioan Dzițac
Bibliografie
[1] http://windows.microsoft.com/ro-RO/
[2] http://ro.wikipedia.org/wiki/GNU/Linux
[3] http://ubuntu.ro/
[4] http://ro.wikipedia.org/wiki/Ubuntu
[5] http://ro.wikipedia.org/wiki/Debian
[6] http://ro.wikipedia.org/wiki/GNOME
[7] http://ro.wikipedia.org/wiki/KDE

Trimite email
vineri, 2 mai 2025, 06:37:27 Ora de vară a Europei de Est