Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
16 septembrie 2021

1.Jumătate dintre elevii din România au primit note peste 8.50 în școala online, spune ministrul Educației: Ne creează o imagine falsă, atrag atenția asupra acestui pericol
Notele din învățământul online sunt „peste jumătate între 8.50 și 10”, potrivit declarațiilor ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, făcute astăzi pentru DCNews. Acesta a spus că s-a uitat pe statistica de la nivel național, în privința predării online, și a ajuns la concluzia că notele de 8 sau 9 sunt „un accident”.
Sorin Cîmpeanu este de părere că notele din școala online „ne creează o imagine falsă” și „dacă cineva poate să mă convingă, să ne convingă, aș fi foarte fericit să poată să ne convingă că învățământul românesc are 50% din elevi merituoși”.
Ministrul Educației a mai spus că notele mari din mediul online sunt legate de dificultatea profesorilor de a evalua: „Știm foarte bine că profesorii au avut dificultăți în a evalua. Elevii, studenții sigur că avut șansa de a răspunde mult mai bine întrebărilor profesorilor în spatele unui ecran, cu camera și microfonul oprite”.

2. Cîțu despre decizia impunerii certificatelor verzi și pentru copii, fără să fie precizată vârsta: A fost o scăpare acolo. Prin HG mâine va fi corectată și vor fi cei peste 6 ani
Premierul Florin Cîțu a participat, joi seara, în emisiune la TVR1, unde a oferit câteva explicații despre propunerea Comitetului Național pentru Situații de Urgență (C.N.S.U.) care prevede obligativitatea prezentării Certificatului verde, în localitățile în care incidența la 14 zile este cuprinsă între 3 și 6 cazuri la mia de locuitori. În documentul respectiv se face referire la faptul că certificatul va fi necesar și pentru copii, fără însă să se precizeze până la ce vârstă, informează G4Media.ro.
„Ce se întâmplă cu copiii, în privința acestei decizii?”, a întrebat moderatorul emisiunii.
„A fost o scăpare acolo. Prin Hotărâre de Guvern, mâine va fi corectată și vor fi cei (copiii – n.red) de peste 6 ani. Acum se poate testa foarte ușor. Vom folosi același principiu pe care l-am folosit și la intrarea în România”, a răspuns premierul Cîțu.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
26 iunie 2021
Sfaturile date elevilor de profesorii de la Teleșcoala pentru examenul de Bacalaureat 2021
Emisiunea Teleșcoala, de pregătire pentru examenele de la finalul claselor a VIII-a și a XII-a, a luat vacanță, iar profesorii participanți le-au transmis elevilor câteva sfaturi folositoare la examene, din experiența lor, scrie TVR2. Aceste sfaturi sunt de la profesorii de liceu pentru candidații la Bacalaureat.
„Chiar dacă tinerilor nu le plac foarte mult regulile, câteva, care ne-au fost și nouă de folos, tot le-aș sugera: să lase orice griji în afara sălii de examen, să se concentreze doar pe ceea ce scrie pe foaia de examen, în așa fel încât să permită memoriei să selecteze informațiile necesare rezolvării cerințelor, să aibă încredere în mintea lor luminată de emoție și de speranță…”, spune profesoara de Limba și literatura română Cecilia Barbu.

Ubuntu, un pas spre independența informatică și frumusețea morală

Educație pentru și prin internet. Educație netățenească (11)

Ubuntu, un pas spre independența informatică și frumusețea morală

„Ubuntu” este un cuvânt vechi african, însemnând „umanitate către ceilalți” (semenii noștri). Ubuntu se poate traduce, de asemenea, și prin „eu sunt ceea ce sunt datorită a ceea ce suntem noi toți”. Distribuția Ubuntu Linux aduce spiritul Ubuntu în lumea software-ului”. [3]

Cuvinte și sintagme cheie: Windows (sistem de operare cu interfață prietenoasă, cu licență comercială, peste 400 RON un Windows 8) [1], Linux (sistem de operare cu licență GPL, cu drept de folosință, modificare și redistribuire liberă, gratuit) [2], Ubuntu (distribuție Linux cu interfață prietenoasă, disponibilă gratuit, cu suport atât din partea comunității, cât și suport profesional) [3, 4], Debian (sistemul de la care a pornit Ubuntu) [5], GNOME (mediul desktop pentru Ubuntu și alte sisteme de tip Unix) [6], KDE (primul mediu desktop pentru sistemele Unix) [7].
Dependența de Microsoft (MS). Din motive oculte, sistemul nostru de învățământ informatic și societatea informațională au devenit periculos de dependente de produsele comerciale MS. Informatizarea instituțiilor și companiilor de stat, precum și afacerea ECDL, care poate echivala examenul de competențe digitale la bacalaureat, sunt orientate pe studiul și utilizare exclusivă de software MS (Windows, Internet Explorer MS, MS Office). La mijloc sunt mulți bani, majoritatea din surse de stat și, foarte probabil, comisioane grase. Dascălii, prost plătiți, trebuie să-și caute surse alternative de venit și nu au timp să-i învețe pe tineri și altceva decât ceea ce prevede programa școlară. Toată societatea informațională din România este dependentă în mod dramatic de Microsoft. Unii plătesc, mai ales instituțiile de stat, alții piratează, iar cercul vicios se pare că nu se va rupe niciodată. Ce este de făcut?
Soluții alternative. Și totuși, unele firme private, care au grijă de banul lor, utilizează soluții alternative economicoase. Am văzut la Arad o firmă privată care a investit un pic în instruirea angajaților în utilizarea produselor Open Source și nu folosește acum decât produse informatice gratuite (Sistem de operare Ubuntu, Libre Office, Google Chrome sau/și Firefox Mozilla ș.a.). Statul, însă, le-ar putea pune bețe în roate, cerându-le anumite documente numai pe bază de suport Microsoft. Dar asta se poate rezolva simplu: echiparea unui singur PC cu software MS.
Ubuntu. Cuvântul „ubuntu” provine din limba zulusă [4] și înțelesul său seamănă mult cu „altruismul creștinesc”, cu filozofia iubirii aproapelui. Îmi amintește de versurile lui Mihai Beniuc, cu precizarea că „țara” trebuie privită aici în sens mai larg, metaforic:
„Sunt măr de lângă drum și fără gard.
La mine-n ramuri poame roșii ard.
Drumețule, să iei fără sfială,
Că n-ai să dai la nimeni socoteală.
Iar dacă vrei s-aduci cuiva mulțam,
Adu-l țărânei ce sub mine-o am.
E țara ce la sânul ei ne ține,
Hrănindu-ne pe tine și pe mine.”
Într-o lume plină de egoism și comoditate, bazată doar pe profit și câștiguri facile, fără muncă și efort propriu, până și sistemul de învățământ încurajează implicit egoismul, lenea și furtul de proprietate intelectuală. Dacă sistemul politic este corupt și n-avem nicio șansă să-l schimbăm prin vot, trebuie să încercăm să ne salvăm noi înșine, prin mijloace profesionale. Împreună, prin inteligența emergentă a colectivității, putem reuși și fără să ieșim în stradă. Ubuntu poate fi un prim pas spre libertate morală și solidaritate socială fără frontiere în domeniul independenței informatice. Am povestit deja în edisodul 2 al acestui serial despre platforma suport pentru învățare, Moodle, tot de tip „măr de lângă drum”, bazată pe paradigma pedagogiei social-constructiviste, în care elevii și studenții pot învăța nu numai de la profesorii lor și de la profesorii de pretutindeni, ci și unii de la alții. Astfel, se dezvoltă spiritul de echipă și filozofia de ajutor al aproapelui, fără răsplată imediată, dar răsplata se va întoarce înzecit mai târziu. Ioan Dzițac
Bibliografie
[1] http://windows.microsoft.com/ro-RO/
[2] http://ro.wikipedia.org/wiki/GNU/Linux
[3] http://ubuntu.ro/
[4] http://ro.wikipedia.org/wiki/Ubuntu
[5] http://ro.wikipedia.org/wiki/Debian
[6] http://ro.wikipedia.org/wiki/GNOME
[7] http://ro.wikipedia.org/wiki/KDE

Trimite email

duminică, 26 septembrie 2021