Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

„Þara mea de glorii, țara mea de dor...”

1 Decembrie la Avram Iancu

„Þara mea de glorii, țara mea de dor...”

Aproape tot ce ne înconjoară păstrează semne de civilizație și lumină a neamului românesc: de la cetăți voievodale la biserici și mănăstiri, de la case și întărituri de pământ și piatră, la așezări cu rezonanțe culturale și istorice. Condiția „descifrării” mesajului acestora presupune apropierea noastră, cu dragoste și înțelegere, de ceea ce istoria a acumulat de-a lungul mileniilor.

„Iubește-ți țara, române, și fii mândru de locul ce-l ai între popoare”, auzim mereu spunându-se. Neamul românesc s-a ridicat luminos și sfânt peste încercări de tot felul. Asemeni bradului verde ce se înalță drept ca o rugăciune, a rămas neclintit pe acest tărâm, slujindu-și cu vorbe și fapte alese țara. A știut să sfințească istoria cum se cuvine și glasul lui a străbătut veacurile până la noi...
Există clipe de viață în care, oricum ar sta trupul, sufletul e în genunchi. Și cred, sau cel puțin îmi place să cred, că o astfel de clipă este și ziua de 1 Decembrie, ziua MARII UNIRI, ziua în care, de undeva, dintr-o curte răsunau în 1918 cuvintele:
„Trăiască România dodoloață!
Nu cred să existe român, în orice colț de lume s-ar afla, să nu simtă mijindu-i sub pleoape o lacrimă atunci când tricolorul flutură în bătaia vântului, să nu tresară înfiorat la intonarea Imnului...
La Avram Iancu, sărbătoarea zilei țării a ținut ca-n basmele cu zâne și feți-frumoși, trei zile și trei nopți. Dacă cei mai mici și-au adus prinosul lor de recunoștință joi, elevii ciclului gimnazial și-au omagiat țara și eroii, sâmbătă, 1 Decembrie.
Strânși în jurul statuii lui Avram Iancu, „crăișorul” al cărui nume îl poartă localitatea noastră, într-o atmosferă de sărbătoare, în acordurile Imnului de Stat, cu inimile vibrând, copiii au depus coroane de flori în cinstea tuturor acelora care-au luptat pentru împlinirea visului de veacuri, UNIREA.
Programul a fost continuat de primarul comunei, dl Matica Teodor, care în cuvinte simple, dar emoționante, a ținut să evidențieze importanța momentului.
Au urmat elevi ai claselor V-VIII care au omagiat prin cântec și vers marile figuri de eroi ai neamului, personalități glorioase care au luptat pentru neam și țară. Pentru buna lor evoluție trebuie să mulțumim tinerilor mei colegi, dascăli cu vocație și dragoste pentru copii și profesie: Herdean Raluca, Toma Daniel și  Sărmășean Cristian.
Poate că momentul cel mai așteptat al zilei a fost evoluția echipei de dansuri populare, la a cărei pregătire și-a adus contribuția și un fiu al satului, solistul de muzică populară Sandu Condoroș. În iureșul dansului popular, copiii ne-au încântat sufletele, amintindu-ne că românul adevărat este bun și cuviincios, blând și generos, truditor al gliei străbune ce știe să se mândrească, nu cu averea, ci cu palmele „străpunse de pălămidă”, este iubitor de adevăr, dar și necruțător, când e cazul.
Momentul s-a încheiat în acordurile muzicii populare, când toți cei prezenți au cântat: „Noi suntem români, noi suntem români Noi suntem pe veci aici stăpâni”, cu credința că nu vom putea niciodată să ne părăsim cu adevărat țara, să renunțăm la identitatea noastră... (Ana Cotro)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Þara mea de glorii, țara mea de dor...”

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

smbt, 24 august 2019