Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Þara mea de glorii, țara mea de dor...”

1 Decembrie la Avram Iancu

„Þara mea de glorii, țara mea de dor...”

Aproape tot ce ne înconjoară păstrează semne de civilizație și lumină a neamului românesc: de la cetăți voievodale la biserici și mănăstiri, de la case și întărituri de pământ și piatră, la așezări cu rezonanțe culturale și istorice. Condiția „descifrării” mesajului acestora presupune apropierea noastră, cu dragoste și înțelegere, de ceea ce istoria a acumulat de-a lungul mileniilor.

„Iubește-ți țara, române, și fii mândru de locul ce-l ai între popoare”, auzim mereu spunându-se. Neamul românesc s-a ridicat luminos și sfânt peste încercări de tot felul. Asemeni bradului verde ce se înalță drept ca o rugăciune, a rămas neclintit pe acest tărâm, slujindu-și cu vorbe și fapte alese țara. A știut să sfințească istoria cum se cuvine și glasul lui a străbătut veacurile până la noi...
Există clipe de viață în care, oricum ar sta trupul, sufletul e în genunchi. Și cred, sau cel puțin îmi place să cred, că o astfel de clipă este și ziua de 1 Decembrie, ziua MARII UNIRI, ziua în care, de undeva, dintr-o curte răsunau în 1918 cuvintele:
„Trăiască România dodoloață!
Nu cred să existe român, în orice colț de lume s-ar afla, să nu simtă mijindu-i sub pleoape o lacrimă atunci când tricolorul flutură în bătaia vântului, să nu tresară înfiorat la intonarea Imnului...
La Avram Iancu, sărbătoarea zilei țării a ținut ca-n basmele cu zâne și feți-frumoși, trei zile și trei nopți. Dacă cei mai mici și-au adus prinosul lor de recunoștință joi, elevii ciclului gimnazial și-au omagiat țara și eroii, sâmbătă, 1 Decembrie.
Strânși în jurul statuii lui Avram Iancu, „crăișorul” al cărui nume îl poartă localitatea noastră, într-o atmosferă de sărbătoare, în acordurile Imnului de Stat, cu inimile vibrând, copiii au depus coroane de flori în cinstea tuturor acelora care-au luptat pentru împlinirea visului de veacuri, UNIREA.
Programul a fost continuat de primarul comunei, dl Matica Teodor, care în cuvinte simple, dar emoționante, a ținut să evidențieze importanța momentului.
Au urmat elevi ai claselor V-VIII care au omagiat prin cântec și vers marile figuri de eroi ai neamului, personalități glorioase care au luptat pentru neam și țară. Pentru buna lor evoluție trebuie să mulțumim tinerilor mei colegi, dascăli cu vocație și dragoste pentru copii și profesie: Herdean Raluca, Toma Daniel și  Sărmășean Cristian.
Poate că momentul cel mai așteptat al zilei a fost evoluția echipei de dansuri populare, la a cărei pregătire și-a adus contribuția și un fiu al satului, solistul de muzică populară Sandu Condoroș. În iureșul dansului popular, copiii ne-au încântat sufletele, amintindu-ne că românul adevărat este bun și cuviincios, blând și generos, truditor al gliei străbune ce știe să se mândrească, nu cu averea, ci cu palmele „străpunse de pălămidă”, este iubitor de adevăr, dar și necruțător, când e cazul.
Momentul s-a încheiat în acordurile muzicii populare, când toți cei prezenți au cântat: „Noi suntem români, noi suntem români Noi suntem pe veci aici stăpâni”, cu credința că nu vom putea niciodată să ne părăsim cu adevărat țara, să renunțăm la identitatea noastră... (Ana Cotro)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Þara mea de glorii, țara mea de dor...”

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:17:18 Ora de vară a Europei de Est