Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

A fost inaugurat Centrul oncologic din Oradea

În prezența ministrului Sănătății, dl. Raed Arafat

A fost inaugurat Centrul oncologic din Oradea

Duminică, 2 decembrie 2012, în prezența ministrului Sănătății, dl. Raed Arafat, a avut loc la Oradea atât inaugurarea secției de gastroenterologie de la Spitalul Județean (Staționarul I), cât și inaugurarea Centrului integrat pentru tratament oncologic.

La eveniment au participat: primarul Ilie Bolojan, viceprimarii Mircea Mălan și Ovidiu Mureșan, ministrul Sănătății Raed Arafat, fostul ministru al Sănătății și actual senator Cseke Atilla, prefectul Claudiu Pop, consilieri locali, dar și reprezentanți ai instituțiilor publice din municipiu.
Secția de gastroenterologie a fost reabilitată
Prima vizită s-a făcut la Spitalul Județean, Staționar 1, etajul I, unde a fost inaugurată secția de gastroenterologie. Aceasta dispune acum de 14 saloane moderne, cu grup sanitar propriu, saloanele fiind prevăzute cu 2, 3 sau maximum 4 paturi. Valoarea investiției se ridică la 2,4 milioane lei.
Oradea are un centru oncologic
Următoarea vizită s-a făcut în cartierul Rogerius, la noul Centru Oncologic.
Acest centru oncologic este una dintre cele mai importante investiții realizate în ultimii 40 de ani în sistemul sanitar orădean, reprezentând totodată, o premieră pentru sectorul oncologic bihorean.
„Mulțumesc dlui ministru Raed Arafat pentru prezența la Oradea și pentru tot ceea ce a făcut în sistemul medical de urgențe. Mulțumesc fostului ministru al Sănătății și actualului senator dl. Cseke Atilla, pentru faptul că a  aprobat începerea lucrărilor și pentru sprijinul financiar acordat. Totodată, mulțumesc dlui Gheorghe Carp, care atât în calitatea sa de director, cât și de viceprimar (pe atunci) a insistat foarte mult pentru construirea acestui centru. De asemenea, mulțumesc consilierilor locali, care prin votul lor au asigurat demararea proiectului”, a spus în deschiderea evenimentului, primarul Ilie Bolojan.
Necesitatea realizării acestei investiții s-a impus atât datorită numărului mare de boli oncologice existente în județul nostru, cât și stării improprii a clădirii în care își desfășurau activitatea medicală secțiile de oncologie.
„Nu o să uit niciodată ziua când am intrat pentru prima dată, ca un om din afara sistemului medical, într-o secție de oncologie dintr-un spital din Transilvania. Primul impuls a fost să fug cât mai repede de acolo… Obiectivele mele ca ministru au fost finalizarea Institutului Oncologic din Iași și construirea acestui Centru Oncologic la Oradea, iar azi mă bucur foarte mult să le văd realizate”, a spus senatorul Cseke Atilla.
Inițiativa construirii acestui centru  a apărut în anul 2010,  când în ședință  de Consiliu  Local s-au aprobat și indicatorii tehnico-economici pentru realizarea acestei investiții.
Apoi, la 21 iulie 2011, se încheia contractul de lucrări cu S.C. SIEMENS SRL în asociere cu SC SELINA SRL în valoare de 19.719.412 lei fără TVA.
„Prin realizarea acestui centru va scădea presiunea care există pe Institutul Oncologic din Cluj - Napoca și cu siguranță noul centru va prelua și din cazurile oncologice, a încă unul sau două județe învecinate. Centrul Oncologic din Oradea e impresionant prin felul modern în care arată și sper ca modelul să fie preluat și de alte județe din țară”, a spus ministrul Sănătății, dl. Raed Arafat.
Extinderea Centrului Oncologic
În anul 2012, s-a aprobat supraetajarea cu încă două nivele a Centrului Oncologic cu scopul asigurării spațiului adecvat desfășurării activității medicale în patologia hemato-oncologică, oncologie pediatrică și transplant de celule stem.
Astfel, pe data de 4 iulie 2012 se încheia contractul de lucrări cu SC SELINA SRL în asociere cu SC ATRIUM PROJECT SRL.
Clădirea P+2 asigură circuitele necesare desfășurării în sistem integrat a serviciilor medicale oncologice. La parter sunt amplasate cabinetele ambulatorii de oncologie medicală, 20 de  paturi pentru spitalizarea de zi și laboratorul de radioterapie.
Etajele I și II sunt destinate secției oncologie medicală cu 70 de paturi, spitalizare continuă, organizată în 35 de saloane a câte două paturi (34 paturi radioterapie - etaj I , 36 paturi oncologie - etaj II).
Aparatură medicală de înaltă performanță
Laboratorul de radioterapie este dotat cu echipamente oncologice de înaltă performanță.
Prin acceleratorul linear de particule, tratamentul de iradiere al bolnavilor cu afecțiuni oncologice la Centrul  Oncologic al Spitalului Clinic Municipal se va face mult mai țintit, fără să fie lezate prea multe țesuturi sănătoase.
Acesta îmbunătățește major calitatea tratamentului de radioterapie și reduce foarte mult toxicitatea asupra țesuturilor sănătoase. Cu acest sistem se poate face exact delimitarea volumului iradiat. Acest volum va conține numai tumoră plus țesut sănătos în jur de siguranță, astfel încât la margine să nu rămână o parte din tumoră neiradiată.
În ceea ce privește simulatorul Computer Tomograf, pe lângă funcția de diagnostic radiologic, are și o componentă de simulare care permite delimitarea exactă a volumului de iradiat.Totodată informația va fi transmisă automat de la CT la panoul de comandă al acceleratorului, fără să mai fie necesară introducerea datelor de către fizician.
Brahiterapia reprezintă forma de radioterapie în care sursa radioactivă este amplasată în apropierea țintei tumorii. Se folosește cel mai frecvent pentru tratamentul cancerului de prostată și cancerului de col uterin.
Sursele de finațare a investiției
Valoarea totală a obiectivului „Centrul integrat pentru tratamentul cancerului” Oradea este de 29.196.267,36 lei din care 16.075.021 lucrări proiectare și execuție și 13.121.246,36 aparatură medicală.
Donații și sponsorizări pentru centrul oncologic
O altă sursă de finanțare au constituit-o donațiile și sponsorizarile, reflectate fie prin bugetului local prin campania „Oradea pune suflet” fie direct prin contractele de donații și sponsorizări încheiate cu Spitalul Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” Oradea.           
„Mulțumesc tuturor acelora care s-au implicat financiar prin donații și sponsorizări în realizarea acestui Centru Oncologic. Mulțumesc totodată dnei Florica Cherecheș pentru organizarea campaniei „Oradea pune suflet”, a precizat primarul Ilie Bolojan.
Reprezentanta Samsung, dna Juhasz Silafaar Emese - HR/GA A. Manager a declarat: „Reputația și prezența globală a Samsung, cu mai mult de 50 de filiale pe tot globul, ne dă posibilitatea de a face o diferență semnificativă pentru oameni și comunitățile lor. Prin rețeaua sa largă de filiale din întreaga lume, Samsung contribuie cu cunoștințe, experiență și resurse pentru a stabili programe de lungă durată care sprijină dezvoltarea umană, în special a tinerilor – a copiilor. După cum știm cu toții, tinerii – copiii – sunt viitorul nostru. Ei pot conduce generația noastră. Copiii sunt printre cei mai vulnerabili cetățeni a societății noastre. Samsung este hotărât să sprijine următoarea generație să reușească în viață”.
Suma rezultată din donații și sponsorizări este de 817.929 lei, și provine de la următoarele firme și persoane: SC HOLCIM - 325.007, SC MADRUGADA - 151.195 (mat.tamplarie),  SC VANDANA COM - 110.000 lei, SAMSUNG ELECTRONICS MAGYAR ZRT-SUCURSALA BIHOR - 50.000 (televizoare, saloane și spital de zi cu o valoare totală de 11.775 euro), DIANA GOGA prin ASOCIAÞIA SOCIETĂÞII ROMÂNE DE CANCER BIHOR „VASILE PĂCURAR” - 50.000 (hote citostatice),  SC COMAU ROMÂNIA - 21.500 lei, ADMINISTRAÞIA DOMENIULUI PUBLIC - 11.000 lei, SC CARO INTERNAÞIONAL - 10.000 lei, SC DUMEXIM SRL - 10.000, SC INSTALPLUS SRL - 8.000 lei, SC NEOPAN - 6.660 lei, SC ELMO SHOES - 4.500, SC LUXTEN - 3.567 lei,  MANG IOAN și GERDA ERICA - 2.500 lei, DRAGHICI SONIA MARIA - 2.500 lei, REGIANA DISTILERY -500 lei,  REGIANA SOFT DRINKS - 500 lei, REGIANA DRINKS - 500 lei. (Biroul de presă)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 19:49:39 Ora de vară a Europei de Est