Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Simpozion și lansare de carte „Irigarea culturilor în Câmpia Crișurilor”

Marți, la Facultatea de Protecția Mediului

Simpozion și lansare de carte „Irigarea culturilor în Câmpia Crișurilor”

Departamentul Ingineria Mediului din cadrul Facultății de Protecția Mediului a Universității din Oradea a organizat, marți (11 decembrie 2012), Simpozionul științific „45 de ani de cercetări privind irigarea culturilor din nord-vestul României” , ocazie cu care a fost lansată cartea „Irigarea culturilor în Câmpia Crișurilor”, autor, prof. univ. dr. ing. Cornel Domuța și colaboratorii săi.

În deschiderea manifestării, directorul Departamentului Ingineria Mediului, dl prof. univ. dr. ing. Cornel Domuța a salutat distinsul prezidiu (președintele Consiliului Județean Bihor – dl prof. Cornel Popa; proaspătul senatorul de Bihor Cristian Bodea; președintele Senatului universitar, dl prof. univ. dr. Sorin Curilă; directorul Școlii Doctorale, dl prof. univ dr. Barbu Ștefănescu; decanul Facultății de Protecția Mediului, dl prof. univ. dr. Ioan Chereji, dl prof. univ. dr. ing. Gheorghe Ciobanu - director al Stațiunii de Cercetare, Dezvoltare Agricolă Oradea).
Dacă domeniul ,,Agronomie, Horticultură, Silvicultură, Inginerie Forestieră” a fost cotat în categoria A de ierarhizare a Universității din Oradea, fără îndoială, la această clasare onorantă au contribuit și cercetările în domeniu, cei 45 de ani de cercetări privind irigarea culturilor din nord-vestul României, după cum avea să sublinieze directorul de departament, moderatorul evenimentului, dl prof. univ. dr. ing. Cornel Domuța.
„Pe baza cercetărilor din câmpul de bilanț al apei în sol de la Oradea s-au elaborat cinci teze de doctorat, iar în domeniul culturilor horticole s-au realizat două teze de doctorat. Cercetările din domeniu au stat la baza elaborării a 10 lucrări științifice ISI și a altor 106 lucrări publicate în reviste B+ sau BDI. De asemenea, au fost publicate 26 cărți, cursuri universitare și îndrumătoare de lucrări practice, iar după trecerea la sistemul competițional de  finanțare, cercetările din câmpul de bilanț al apei în sol de la Oradea au avut contribuții importante la câștigarea  a nouă proiecte de cercetare finanțate de către Banca Mondială, CEEX, CNCSIS, PN II Idei și HURO. Toate acestea au fost de un real folos la acreditarea programelor de studii universitare, de licență și master din Facultatea de Protecția Mediului, a celor două Centre de cercetare ale facultății și a IOSUD Agronomie din cadrul Școlii Doctorale a Universității din Oradea”, a precizat directorul de departament.
„Vă port un respect și o considerație deosebite pentru tot ceea ce însemnați în formarea tinerilor specialiști, dar și pentru ceea ce a însemnat această muncă a dumneavoastră timp de jumătate de secol în folosul cercetării românești, în dezvoltarea învățământului academic din România... Acum când vedem ceea ce înseamnă schimbările climatice din România și din lume, poate că înțelegem mai mult ca oricând aplecarea dumneavoastră spre această zonă a cercetării în domeniul irigațiilor”, a apreciat președintele Consiliului Județean Bihor., dl prof. Cornel Popa.
Subliniind importanța celor 10 lucrări științifice  ISI elaborate, a celor 106 lucrări  și 26 de cărți publicate, precum și a celor nouă proiecte de cercetare câștigate, președintele Senatului universitar, dl prof. univ. dr. Sorin Curilă, a nominalizat și a felicitat cercetătorii facultății, pe autorul cărții „„Irigarea culturilor în Câmpia Crișurilor” și colaboratorii săi. La rândul său, dl decan Ioan Chereji a sublinia actualitatea, importanța și valoarea simpozionului și ale cărții, în condițiile în care „dacă nu ne poluă, acest pământ rodnic din vestul României poate să rămână fără producție. Datoria specialiștilor, cei vechi, dl Cornel Domuța..., cei noi, pe care-i știm cu toții, au datoria să facă tot ce-nseamnă irigații pentru acest teren, ca acesta să producă cât mai mult și să fie cât mai fertil”.
În cuvântul său, dl prof. univ. dr. ing. Gheorghe Ciobanu, directorul Stațiunii de Cercetăre, membru asociat al Academiei de Științe Agricole, s-a referit la activitatea colectivului de cercetători al facultății, dar și la starea în care se află sistemul de irigații. „Dacă înainte de 1989, în țară existau 3.000.000 de hectare de teren arabil amenajat pentru irigații, în sisteme didactice mai mari de 50.000- 100 de hectare, care la vremea respectivă erau funcționale..., la ora actuală mai există aproximativ 800.000 de hectare funcționale. Rolul important al cercetării în acest domeniu în zona de vest a țării, impulsionat de profesorul Domuța în ultimii 30 de ani, a fost de a argumenta științific aceste aspecte legate de oportunitatea irigării, de creșterea eficientizării acestui aspect, de problemele de umiditate, de utilizare eficientă a apei la o gamă largă de culturi. Eu îmi permit să felicit întreg colectivul care a activat în acest domeniu și cu speranța că se va continua să se îmbunătățească acest fel de activitate, mă declar cu totul de acord cu activitatea de cercetare desfășurată în cadrul facultății și universității noastre”, a conchis directorul Stațiunii de cercetare. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Simpozion și lansare de carte „Irigarea culturilor în Câmpia Crișurilor”.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 17:01:10 Ora de vară a Europei de Est