Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Oradea – orașul unde se trăiește frumos... și curat!”

Lucian Roman - Un nou concept, o nouă filosofie

„Oradea – orașul unde se trăiește frumos... și curat!”

Sala de conferințe a Bibliotecii universitare a găzduit ieri (joi, 13 decembrie 2012), o întâlnire a partenerilor din cadrul proiectului C2C („Working and Learning in the World of Cradele to Cradle”).

Partenerii proiectului C2C sunt: Camera de Comerț și Industrie Bihor, Universitatea din Oradea, Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” și Inspectoratul Școlar București. Liderul de proiect este KPC Groep, din Olanda, alături de parteneri din Olanda, Germania, Grecia, Marea Britanie, Irlanda și România. Este vorba despre un proiect finanțat de Uniunea Europeană, prin programul de finanțare Leonardo da Vinci, Transfer de inovație, început în anul 2011 și care se va încheia în anul 2013.
În deschiderea întâlnirii, dna lector dr. Anamaria Supuran (gazda și moderatorul evenimentului) a salutat și prezentat distinșii invitați-parteneri din Oranda și Germania și reprezentanții partenerilor locali prezenți la reuniune: dl Cristian Grava - reprezentantul Senatului universitar, dl Lucian Roman – prodecanul Facultății de Protecția Mediului, directorul Camerei de Comerț și Industrie Bihor – dl Constantin Badea, directorul Colegiului Tehnic „Mihai Viteazul” – dl prof. dr. Ruben Filimon, precum și doamna Georgiana Bolojan – reprezentantul Inspectoratului Școlar București.
În cuvântul său, prodecanul Facultății de Protecția Mediului, șef lucr. ing. Lucian Roman, referindu-se la proiectul de față, a vorbit despre o nouă ordine, un nou concept și o nouă filosofie: „Vom încerca împreună și sper să reușim ca să implementăm acest concept, atât la nivel preuniversitar, universitar și chiar și în mediul de afaceri; sper să găsim sprijinul tuturor, așa încât Oradea, peste câtva timp, să fie cunoscut ca orașul unde se trăiește frumos și unde să trăim curat, adică să creăm un oraș curat, unde copiii și nepoții noștri se vor simți bine!”
La fel de tranșant și direct s-a exprimat și directorul Camerei de Comerț, dl C-tin Badea, care consideră proiectul ca fiind foarte important „pentru că de 22 de ani, n-am făcut în țara asta decât să distrugem.... Dacă nu se va porni cu această idee, cu acest concept, de când se naște copilul, cu această educație de reciclare, regenerare și de îmbunătățire a mediului, n-o s-o ducem ușor. Ați văzut, cele patru anotimpuri acum sunt două... Și aș vrea să vă mai spun că tot ce se întâmplă și ceea ce se face nu se va putea face decât pe bază de conștiință și voluntariat. Sunt de acord să facem proiecte, dar hai să fim și noi lideri de proiect, să mai învețe și alții de la noi!”
Reprezentantul Inspectoratului Școlar București, dna Georgiana Bolojan, a ținut să sublinieze faptul că „la nivelul Bucureștiului, acest proiect și acest concept C2C a fost foarte bine primit la nivelul celor 46 de instituții, foarte bine localizat la nivelul celor 427 de instituții școlare, a accentuat și mai mult dimensiunea europeană la nivelul managementului școlar și suntem convinși că în urma activităților de astăzi și de mâine, vom avea foarte multe lucruri de dus înapoi la București”.
„Putem face ca această casă să fie curată și locuibilă și pentru copiii noștri!”
Așa după cum îl cunoaștem, directorul Colegiului Tehnic „Mihai Viteazul”, dl profesor dr. Ruben Filimon, a fost scurt și concis în intervenția domniei sale, punând punctul pe „i”: „Pe perioada noastră de existență, avem o singură casă în care trăim toți, casa asta se numește planeta Pământ. În acest concept, C2C, putem face ca această casă să fie curată și locuibilă și pentru copiii noștri! Elevii școlii noastre vor promova acest concept ca și copiii lor să trăiască într-o casă curată și frumoasă”, a declarat dl director Ruben Filimon.
Proiectul promovează formarea profesională și educația bazată pe competențe
„Proiectul promovează formarea profesională și educația bazată pe competențe în domeniul Cradle-to-Cradle/ Responsabilitate Socială Corporativă la nivelul școlilor profesionale și universități, folosind o metodologie nouă („serious gaming”- „joc serios”) care să conducă la învățarea la locul de muncă. Acest lucru este posibil cu ajutorul unui personal didactic care să cunoască nevoile și cerințele companiilor (noi competențe pentru crearea de noi locuri de muncă), cerințele pieței forței de muncă, informații despre conceptul Cradlo-to-Cradle și responsabilitate socială corporativă (ISO 26.000 și EQAVET). Proiectul își propune implementarea sistemului de management al calității ISO 26.000 privind responsabilitatea socială (CSR), în școlile profesionale (VET) și universitățile implicate vizavi de nevoile EQAVET ale Uniunii Europene care vizează sistemul de calitate”, susține dna lector dr. Anamaria Supuran.
Să mai spunem că evenimentul de diseminare a obiectivelor, activităților și rezultatelor proiectului „Working and Learning in the World of Cradle-to-Cradle” desfășurat de dimineață a fost urmat după-amiază de un workshop. De subliniat este faptul că la ambele manifestări
au participat și partenerii din Olanda și Germania: Ruud Bolsius, Sonja Eser și Rudi Daelmans, care au împărtășit din ideile și experiența lor. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Oradea – orașul unde se trăiește frumos... și curat!”

Trimite email
duminică, 6 iulie 2025, 01:04:31 Ora de vară a Europei de Est