Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

„Oradea – orașul unde se trăiește frumos... și curat!”

Lucian Roman - Un nou concept, o nouă filosofie

„Oradea – orașul unde se trăiește frumos... și curat!”

Sala de conferințe a Bibliotecii universitare a găzduit ieri (joi, 13 decembrie 2012), o întâlnire a partenerilor din cadrul proiectului C2C („Working and Learning in the World of Cradele to Cradle”).

Partenerii proiectului C2C sunt: Camera de Comerț și Industrie Bihor, Universitatea din Oradea, Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” și Inspectoratul Școlar București. Liderul de proiect este KPC Groep, din Olanda, alături de parteneri din Olanda, Germania, Grecia, Marea Britanie, Irlanda și România. Este vorba despre un proiect finanțat de Uniunea Europeană, prin programul de finanțare Leonardo da Vinci, Transfer de inovație, început în anul 2011 și care se va încheia în anul 2013.
În deschiderea întâlnirii, dna lector dr. Anamaria Supuran (gazda și moderatorul evenimentului) a salutat și prezentat distinșii invitați-parteneri din Oranda și Germania și reprezentanții partenerilor locali prezenți la reuniune: dl Cristian Grava - reprezentantul Senatului universitar, dl Lucian Roman – prodecanul Facultății de Protecția Mediului, directorul Camerei de Comerț și Industrie Bihor – dl Constantin Badea, directorul Colegiului Tehnic „Mihai Viteazul” – dl prof. dr. Ruben Filimon, precum și doamna Georgiana Bolojan – reprezentantul Inspectoratului Școlar București.
În cuvântul său, prodecanul Facultății de Protecția Mediului, șef lucr. ing. Lucian Roman, referindu-se la proiectul de față, a vorbit despre o nouă ordine, un nou concept și o nouă filosofie: „Vom încerca împreună și sper să reușim ca să implementăm acest concept, atât la nivel preuniversitar, universitar și chiar și în mediul de afaceri; sper să găsim sprijinul tuturor, așa încât Oradea, peste câtva timp, să fie cunoscut ca orașul unde se trăiește frumos și unde să trăim curat, adică să creăm un oraș curat, unde copiii și nepoții noștri se vor simți bine!”
La fel de tranșant și direct s-a exprimat și directorul Camerei de Comerț, dl C-tin Badea, care consideră proiectul ca fiind foarte important „pentru că de 22 de ani, n-am făcut în țara asta decât să distrugem.... Dacă nu se va porni cu această idee, cu acest concept, de când se naște copilul, cu această educație de reciclare, regenerare și de îmbunătățire a mediului, n-o s-o ducem ușor. Ați văzut, cele patru anotimpuri acum sunt două... Și aș vrea să vă mai spun că tot ce se întâmplă și ceea ce se face nu se va putea face decât pe bază de conștiință și voluntariat. Sunt de acord să facem proiecte, dar hai să fim și noi lideri de proiect, să mai învețe și alții de la noi!”
Reprezentantul Inspectoratului Școlar București, dna Georgiana Bolojan, a ținut să sublinieze faptul că „la nivelul Bucureștiului, acest proiect și acest concept C2C a fost foarte bine primit la nivelul celor 46 de instituții, foarte bine localizat la nivelul celor 427 de instituții școlare, a accentuat și mai mult dimensiunea europeană la nivelul managementului școlar și suntem convinși că în urma activităților de astăzi și de mâine, vom avea foarte multe lucruri de dus înapoi la București”.
„Putem face ca această casă să fie curată și locuibilă și pentru copiii noștri!”
Așa după cum îl cunoaștem, directorul Colegiului Tehnic „Mihai Viteazul”, dl profesor dr. Ruben Filimon, a fost scurt și concis în intervenția domniei sale, punând punctul pe „i”: „Pe perioada noastră de existență, avem o singură casă în care trăim toți, casa asta se numește planeta Pământ. În acest concept, C2C, putem face ca această casă să fie curată și locuibilă și pentru copiii noștri! Elevii școlii noastre vor promova acest concept ca și copiii lor să trăiască într-o casă curată și frumoasă”, a declarat dl director Ruben Filimon.
Proiectul promovează formarea profesională și educația bazată pe competențe
„Proiectul promovează formarea profesională și educația bazată pe competențe în domeniul Cradle-to-Cradle/ Responsabilitate Socială Corporativă la nivelul școlilor profesionale și universități, folosind o metodologie nouă („serious gaming”- „joc serios”) care să conducă la învățarea la locul de muncă. Acest lucru este posibil cu ajutorul unui personal didactic care să cunoască nevoile și cerințele companiilor (noi competențe pentru crearea de noi locuri de muncă), cerințele pieței forței de muncă, informații despre conceptul Cradlo-to-Cradle și responsabilitate socială corporativă (ISO 26.000 și EQAVET). Proiectul își propune implementarea sistemului de management al calității ISO 26.000 privind responsabilitatea socială (CSR), în școlile profesionale (VET) și universitățile implicate vizavi de nevoile EQAVET ale Uniunii Europene care vizează sistemul de calitate”, susține dna lector dr. Anamaria Supuran.
Să mai spunem că evenimentul de diseminare a obiectivelor, activităților și rezultatelor proiectului „Working and Learning in the World of Cradle-to-Cradle” desfășurat de dimineață a fost urmat după-amiază de un workshop. De subliniat este faptul că la ambele manifestări
au participat și partenerii din Olanda și Germania: Ruud Bolsius, Sonja Eser și Rudi Daelmans, care au împărtășit din ideile și experiența lor. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: „Oradea – orașul unde se trăiește frumos... și curat!”

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

marţi, 11 august 2020