Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Am văzut care-i datina străveche în nouă zone ale țării și în Berettyouyfalu - Ungaria

Vineri, în cadrul Festivalului Național de Datini și Obiceiuri de Crăciun și Anul Nou

Am văzut care-i datina străveche în nouă zone ale țării și în Berettyouyfalu - Ungaria

Asociația Pro Bambini ne-a oferit vineri (14 decembrie 2012) o nouă ediție reușită a Festivalului Național de Datini și Obiceiuri de Crăciun și Anul Nou „Asta-i datina străveche”, ajunsă la a III-a ediție.

Drept pentru care îi felicităm pe cei care se fac „vinovați” de noua izbândă națională (și internațională); ei sunt: Bunica Valeria, Mihuța Mădălina, Pavel Elena, Ioan Șereș, Tăut Stela și Dobocan Crina - membrii echipei de proiect.
În altă ordine de idei, vineri, cei mai răsfățați dintre orădeni s-au dovedit a fi angajații Primăriei Oradea care au fost colindați de membrii formațiilor prezente la festival, în sala ghișeelor. Mulțumindu-le pentru frumosul buchet de colinde oferit, dl viceprimar Ovidiu Mureșan i-a răsplătit cu darurile lăsate de Moșul sub bradul din mijlocul sălii. De la primărie, colindătorii și-au continuat tradiționala paradă a costumelor populare prezentată orădenilor pe traseul Primăria Oradea – Corso – Prefectură/ Consiliul Județean – Podul Intelectualilor – Casa de Cultură a Sindicatelor, iar după ora 17.00, membrii celor 10 formații folclorice și-au prezentat obiceiurile pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor. Timp de mai bine de două ore și jumătate, în fața juriului și a spectatorilor, au evoluat, în ordine: Ansamblul folcloric „Mlădițe de tezaur” din Beiuș; Ansamblul folcloric „Ion Căian Românu”, Căianu Mic, jud. Bistrița-Năsăud; Szechenyi Istvan Tagiskola Tanccsoport Berettyouyfalu din Ungaria; Ansamblul folcloric „Vișeul” din Vișeu de Sus, jud. Maramureș; Ansamblul folcloric „Cerovina” din Valea Cerului (jud. Bihor); Ansamblul folcloric ,,Sfântul Nicolae”, din Peciu Nou, jud. Timiș; Ansamblul folcloric „Someșana”, jud. Cluj; Ansamblul folcloric „Sveti Nicola”, din localitatea Diniaș, județul Timiș; Ansamblul folcloric „Rezgo” din Uileacul de Beiuș și Ansamblul folcloric „Florile Bihorului” din Oradea.
Regalul folcloric a fost urmat de un recital de excepție oferit de soții Florina și Florin Hinsu-Mariș (cărora li s-a alăturat și mlădița lor de tezaur) și de prințesa naiului - Oana Lianu.
Până să se lase cortina peste cea de-a III-a ediție, reprezentanții juriului și organizatorilor au purces la premierea celor 10 ansambluri folclorice. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (66 de poze), accesați Galeria foto: Am văzut care-i datina străveche în nouă zone ale țării și în Berettyouyfalu - Ungaria.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 17:38:39 Ora de vară a Europei de Est