Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

F.E. „SECRETELE BUNICII” S.R.L. din Salonta – trei premii și o mențiune, la Baia Mare

La Târgul firmelor de exercițiu de la Baia Mare

F.E. „SECRETELE BUNICII” S.R.L. din Salonta – trei premii și o mențiune, la Baia Mare

Elevii din clasa a XI-a A de la Liceul Tehnologic Nr. 1 Salonta, coordonați de doamna prof. Buz Angela – Rodica au participat, în perioada 30 noiembrie – 1 decembrie, la Târgul firmelor de exercițiu „Rivulus Dominatum Tineret”, ediția a VI-a, care s-a desfășurat la Baia Mare, județul Maramureș.

Scopul principal al organizării unui astfel de târg al firmelor de exercițiu este dezvoltarea abilităților antreprenoriale ale elevilor, dovadă că sistemul educațional românesc încearcă să îmbine armonios teoria cu practica.
Elevii sunt puși în situația de a înființa o firmă reală pornind de la o firmă – mamă. În acest an școlar, 2012 – 2013, elevii au ales ca firmă – mamă Restaurantul Slavia care a sprijinit și ajutat înființarea firmei de exercițiu. Elevii efectuează tranzacții economice cu alte firme de exercițiu din țară de la alte licee de specialitate. Tranzacțiile economice presupun întocmirea de facturi, ordine de plată, borderouri, chitanțe etc.
Firma de exercițiu pe care elevii au înființat-o se numește F.E. „SECRETELE BUNICII” S.R.L., având ca obiect de activitate producerea și comercializarea produselor tradiționale. F.E. „Secretele bunicii” S.R.L. vine în întâmpinarea exigențelor clienților, oferind o gamă largă de produse tradiționale destinate celor pentru care cuvântul „ECO”  are o însemnătate puternică.
Misiunea firmei o reprezintă grija permanentă pentru sănătatea omului prin oferirea de produse tradiționale de cea mai bună calitate. Aceasta implică promovarea produselor tradiționale, promovarea culturii, tradițiilor și valorilor locale, promovarea meșteșugurilor tradiționale, încurajarea consumului de produse fabricate în Bihor, întărirea brandurilor bihorene, toate în sprijinul obiceiurilor locale.
Obiectivul firmei este de a satisface pe deplin exigențele gastronomice ale clienților, ținând cont de faptul că se constată o creștere a interesului consumatorilor față de alimentația sănătoasă bazată pe produse naturale.
La competiția de la Baia Mare au participat 60 de firme de exercițiu de la diferite licee din țară. Participarea elevilor cu firma de exercițiu la acest concurs este și un prilej de a realiza schimburi de experiență cu elevi de la alte licee de specialitate din țară și de a lega prietenii.
Premii
Elevii coordonați de dna profesoară Buz Angela-Rodica au obținut mai multe premii la diferitele secțiuni ale concursului:
Premiul I  - pentru cel mai bun vânzător
Premiul II - pentru secțiunea spot publicitar
Premiul III - pentru prezentarea P.P.T.
Mențiune - pentru stand
Rezultatele pe care elevii le-au obținut la această competiție națională reprezintă atât un succes personal, cât și un succes al școlii noastre. (prof. Diana Szatmari)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:51:38 Ora de vară a Europei de Est