Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

În așteptarea Măritului praznic al Nașterii Mântuitorului

În comuna Rieni

În așteptarea Măritului praznic al Nașterii Mântuitorului

Sfintele Sărbători la români reprezintă o perioadă a anului încărcată de simboluri, un prilej imens de bucurie pentru cei mici care așteaptă cu nerăbdare prima zăpadă și sosirea lui Moș Nicolae și a lui Moș Crăciun.

Fiecare zonă a țării are datinile sale, iar țara noastră are cu ce se mândri. Însă, toți cei care respectă aceste tradiții sunt uniți de un singur lucru: pregătirea și așteptarea Măritului praznic al Nașterii lui Iisus Hristos cum se cuvine și a celorlalte sfinte sărbători.
Tradițiile românești de Crăciun, în esența lor de natură religioasă, reprezintă o erupție de vitalitate și fast, un spectacol desfășurat pe scena comunităților mai mici sau mai mari unde, rând pe rând, fiecare este actor sau spectator.
Astfel, joi, 20 decembrie 2012, în toate școlile și grădinițele din comuna Rieni, s-au desfășurat programe artistice care au cuprins poezii, urări, colinde, cântece de iarnă și scenete dedicate Sărbătorii Nașterii Mântuitorului, pentru a aduce mai aproape spiritul sărbătorilor sfinte. Programele artistice au fost pregătite cu minuțiozitate de copii, îndrumați de doamnele învățătoare, educatoare și profesoare de la Rieni, Ghighișeni, Valea de Jos, Petrileni și Sudrigiu. Copiii,  emoționați și plini de gingășie au interpretat rolul Fecioarei Maria, al lui Iosif, au devenit magi, îngeri și păstori preț de câteva zeci de minute.
Serbările  au debutat cu urări făcute în mod tradițional gazdelor înainte de a începe colinda, iar apoi, colinde precum „Astăzi s-a născut Hristos”, „Florile dalbe” sau „Creștinilor noi astăzi” au răsunat în toate instituțiile de învățământ din comună. Într-un cadru festiv, copiii le-au oferit celor prezenți o interpretare unică a colindelor tradiționale românești.
La final, copiii au strâns ropote de aplauze de la cei veniți la serbările de Crăciun și desigur, au fost răsplătiți cu daruri de  Moș Crăciun, care a venit  cu tolba plină, grație dărniciei Consiliului Local al Comunei Rieni, căruia îi adresăm mulțumiri.
Prezentă la aceste serbări a fost și doamna  director, Liliana Balint,  care  asemeni Moșului și invitaților, a apreciat prestația tuturor actorilor implicați și ne-a urat tuturor ca Sfintele Sărbători să ne umple sufletele de bucurie, liniște și pace. (Ioana Chiorean)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: În așteptarea Măritului praznic al Nașterii Mântuitorului.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:54:37 Ora de vară a Europei de Est