Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Împăcați cu Dumnezeu, așteptăm Sfintele sărbători...

Gânduri în oglinda sufletului

Împăcați cu Dumnezeu, așteptăm Sfintele sărbători...

Mi-aș fi dorit ca Moș Crăciun să vină pe cal alb, să privesc la înălțimile albastre ce-și scutură podoaba albă peste întinderi, să văd cum steluțe de omăt îmi bat în geam amintindu-mi că a mai trecut încă un an... cătinel, cătinel, cu bune și rele, cu împliniri sau dezamăgiri, că-n pomul vieții, uite, s-a mai adunat o ramură...

Mi-aș fi dorit să deschid larg fereastra, să prind în căușul palmelor fulgii jucăuși, să-i dezmierd și să le șoptesc că-mi simt copilăria cântându-mi în firele cărunte de la tâmple...
Îmi amintesc cum, copil fiind, stam nemișcată la fereastră așteptând ca de undeva, din înalt, să coboare Moșul acela bun și darnic, cu privire duioasă și voce caldă, dovadă că am fost un copil cuminte... Așteptând venirea lui, priveam înfiorată cum Crăiasa Zăpezii țesea flori de gheață pe geamul camerei, flori care își schimbau mereu forma sub răsuflarea mea fierbinte. Þurțuri lunguieți atârnau de crengile copacilor, animalele pădurii dormeau legănate de crivățul ce cânta prin crengi, gheața lucea ca oglinda... totul era pustiu și tăcere! Din când în când, tăcerea nopții era spartă de clinchete de zurgălăi ce răsunau pe ulițele satului. Glasuri cristaline îngânau legănat câte o colindă, balada solară a unui neam greu încercat de furtuni de tot felul... Dincolo de formă, colindele nu sunt altceva decât lacrimi de bucurie ce cad mereu peste sufletul celui ce știe să asculte, fântâni de apă vie pentru sufletele însetate de liniște, tihnă și frumos. Este un dar adus pământului din al cărui lut, cândva, s-a născut și s-a înălțat cântecul nostru de OM...
Zi de zi alergăm după o viață mai bună. Ce ar fi dacă ne-am opri câteva clipe din goană pentru a învăța să trăim cu adevărat?
Prieten drag, oriunde te-ai afla în lumea asta, învață să fii mare, ca bucuria sau ca durerea, nu negustori comoara sufletului tău... Oricare ar fi furtunile care ar fi putut să-ți năruiască speranța și visele, fii încrezător și nu te îndoi de căldura sufletului tău și n-o refuza s-o dăruiești însetatului ce ți-o caută și ți-o dorește... Nu te lăsa cuprins de singurătate! Călătorește să ajungi la tine însăți, ca să te descoperi.
Din prea călătoarea și prea trecătoarea noastră viață gustăm din toate ale ei, dulci și amare: iubire, muncă, fericire și durere. Între noi se așterne tăcut TIMPUL. Dincolo și dincoace de el stă legea firii și puternică, voința lui Dumnezeu care ne dăruiește cu neuitare și veșnicie...
A sosit iar Crăciunul!
Și nu e doar amintirea copilului ce am fost cândva, când prindeam de cetina bradului nuci poleite cu foiță lucitoare pe care o adunam cu trudă peste an și o păstram cu sfințenie între paginile unei cărți dragi, mere cu obrajii înroșiți de ger, călușei și inimioare din turtă dulce... nu înseamnă doar fuioare de colinde împletite în adânc de suflet, miros de brad, parfum de pădure și sălbăticie, miresme stinse de cozonac în care mama a pus aromă de vanilie și scorțișoară... El înseamnă miracol și taină, credința, speranța, iubirea și dăruirea de sine, nevoia de a fi pentru ceilalți... E anotimpul bunătății, iertării, veseliei, nevoia de a ne deschide inimile, puterea de a schimba în bine lumea în care trăim, lume ce uită ades să fie dreaptă...
Fie ca și în acest an, oriunde te vei afla, să petreci Crăciunul cu bucurie, cu drag alături de toți cei dragi și apropiați sufletului tău, cu sănătate, cu tihnă și liniște în casa sufletului, iar Anul Nou ce vine să-ți fie bun și îmbelșugat, să vină cu frumos și mult bine.
În aceste clipe dragi, să mulțumim lui Dumnezeu pentru ce avem și pentru ceea ce ne lipsește, cu credința că într-o bună zi vom dobândi... (Anna)

Trimite email
joi, 25 aprilie 2024, 05:27:30 Ora de vară a Europei de Est