Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
25 noiembrie 2020
*1. Ideea unui profesor britanic: acces universal la învățământul superior – ,,cheie” pentru combaterea dezinformării / În lumea digitală, pentru oameni e vitală ,,capacitatea de a nu fi înșelat”
.....
,,Pandemia ne scufundă în lumea virtuală mai adânc și mai rapid decât ne-am fi putut imagina cu doar un an în urmă, iar ușurința de proliferare a falsurilor devine tot mai tulburătoare”, scrie într-un articol publicat de revista de specialitate Times Higher Education profesorul Tim Blackman, vicecancelar al The Open University, mare universitate britanică având o lungă tradiție de predare la distanță. În acest context, el face trimitere la rolul educației de a preveni înșelăciunea și afirmă: ,,pentru ca învățământul superior să poată vaccina populațiile împotriva dezinformării, e nevoie să universalizăm accesul la acesta”.

*2. Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să ia în considerare redeschiderea școlilor, conform recomandării OMS
.....
Avocatul Poporului cere Ministerului Educației să suspende educația online și să ia în considerare redeschiderea școlilor, practică la care au recurs aproape toate marile state europene. Instituția condusă de Renate Weber s-a sesizat din oficiu în legătură cu situația asigurării de laptopuri la cerere pentru profesori, pentru continuarea școlii în on-line, se arată într-un document obținut de Edupedu.ro.

*3. Cercul de informatică ,,Programare cu răbdare”, premiat la WITSA Global ICT Excellence Awards. Activitățile STEM s-au extins la nivel național cu peste 800 de copii la doi ani de la înființare
.....
La doi ani de la înființare, cercul de informatică ,,Programare cu răbdare” de la Bacău se extinde la nivel național și primește premiul World Information Technology and Services Alliance (WITSA). Cercul are acum peste 20 de centre în țară și chiar în alte țări, iar 800 de copii și tineri frecventează activitățile educative.
Premiile WITSA Global ICT Excellence Awards onorează realizările în aplicarea tehnologiei informației în întreaga lume. Câștigătorii au prezentat excelență în una din cele patru categorii: Excelența sectorului public, Excelența sectorului privat, Creșterea durabilă și Oportunitatea digitală.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
21 noiembrie 2020
*1.Estonia: Ministrul Educaţiei demisionează după ce presa a scris că își ducea copiii la școală cu șoferul și mașina de serviciu
.....
Ministrul Educaţiei din Estonia, Mailis Reps, a demisionat ,vineri, după ce presa locală a arătat că ea folosea maşina de serviciu şi şoferul pentru a-şi duce copiii la şcoală, informează dpa, citată de Agerpres.
Tabloidul Ohtuleht a scris că un şofer al ministerului a folosit de mai multe ori o maşină de serviciu pentru a duce la şcoală şi a-i aduce acasă pe copiii lui Mailis Reps.

*2.Olimpici naționali de liceu au creat un site unde îi ajută pe elevii de a VIII-a să învețe pentru Evaluarea Națională: Scopul este de a ajuta copiii cu mai puține resurse să își atingă obiectivele educaționale, în contextul pandemiei
.....
Șase olimpici au pornit un proiect inedit pentru a-i ajuta pe elevii mai mici care trebuie să susțină în vara viitoare Evaluarea Națională. „Ne dorim să ajutăm elevii de clasa a VIII-a să treacă cu bine peste această situație dificilă creată de pandemie. Oferim lecții săptămânale care urmează curricula pentru Evaluarea Națională 2021”, au explicat aceștia în descrierea de pe site-ul pentru meditații lansat de ei – matex.xyz.

*3. Tabloul dezastrului din învățământul superior: România – pe ultimele locuri din Europa la numărul de tineri cu studii superioare, rata de înscriere la universitate, personal academic – Raport Bologna 2020
.....
România se află pe ultimul loc în Europa când vine vorba despre procentul persoanelor cu studii superioare în categoria 25-34 de ani, pentru care-și propusese o creștere substanțială până în 2020, potrivit unui nou raport dat publicității săptămâna aceasta. Documentul arată că țara se află, în același timp, printre ultimele din Europa din punct de vedere al persoanelor cu studii superioare pe celelalte categorii de vârstă, în pofida unor creșteri semnificative în ultimul deceniu și jumătate. În plus, se numără printre ultimele state europene la capitole precum rata de înscriere a tinerilor în învățământul superior, în timp ce numărul de instituții de învățământ superior și cel al angajaților din mediul academic au înregistrat scăderi în ultimele două decenii, marcate de dezvoltare la nivel european.

A fost lansată „Cărticica toamnei”

Marți la C.C.D.

A fost lansată „Cărticica toamnei”

Marți, 18 decembrie 2012, a avut loc lansarea auxiliarului didactic pentru învățământul primar și preșcolar „Cărticica toamnei” (coordonatori: Mariana Trofin și Emilia Huza), eveniment găzduit de Casa Corpului Didactic a județului Bihor.

La eveniment au participat atât cadre didactice cât și copii ale căror creații literare și plastice se regăsesc în acest auxiliar, însoțiți de părinți.
În deschiderea evenimentului doamna prof. Carmen Bodiu, director al Casei Corpului Didactic a județului Bihor, a ținut să sublinieze faptul că, apariția unei cărți, într-o lume asfixiată de tehnologie, este un moment salutar.
„Cărticica toamnei, concepută ca material auxiliar în procesul instructiv-educativ, pentru învățământul primar și preșcolar devine un sprijin, oferind micuților noștri un crâmpei din vasta „corolă de minuni a lumii”.
În calitate de dascăli avem datoria de a descoperi și a îndruma talente, valori și de a deschide nesfârșite circuite de cunoaștere, în care cei pe care îi îndrumăm să devină  participanți activi, direct interesați. La o primă lectură, cartea surprinde printr-un bogat material, dar la analiza în subsidiar, percepem strecurată cu discreție, modalitatea prin care dascălul reușește să stimuleze exprimarea artistică variată și apoi să ofere măsura talentului prin publicare. Felicitări întregii echipe care a contribuit la apariția acestei cărți, și în special celor două doamne Mariana Trofin și  Emilia Huza, care, în ciuda tot mai vehiculatului „N-am timp”, și-au găsit disponibilitatea necesară pentru a oferi preșcolarilor și elevilor din învățământul primar o carte despre toamnă, întocmită cu mult, mult suflet...”
Doamna director Carmen Bodiu și-a încheiat cuvântul printr-un citat din Tudor Arghezi: “Stihuri, zburați acum din mâna mea/ Și șchiopătați în aerul cu floare,/ Ca păsările mici de catifea/ Ce-ncep în mai să-nvețe și să zboare.”
Doamna director de la Liceul Teoretic German „Friedrich Schiller” Oradea, prof. Adriana Bunea, a vorbit despre oaza de liniște pe care o oferă lecturarea unei cărți, în societatea contemporană aflată într-un continuu proces de schimbare.
Din partea Inspectoratului Școlar Județean Bihor a participat doamna Felicia Ianța, inspector școlar pentru învățământul primar, care a felicitat cele două coordonatoare pentru munca depusă, concretizată prin apariția auxiliarului didactic. Recenzia cărții realizată de doamna profesor metodist dr. Virginia Tiurbe a scos în evidență următorul fapt:
„Chiar dacă titlul include un diminutiv, „Cărticica toamnei”, nu sugerează o lucrare de dimensiuni reduse, ci ne trimite cu gândul spre acei cititori care au felul lor de a privi lumea și anume copiii. Aceștia își clădesc fericirea pe vise, iar poveștile în care binele învinge răul fac parte din realitatea lor zilnică.
De multe ori, pe cărările abrupte ale vieții, ne întrebăm de unde vine acea rezervă de răbdare și putere care uneori ne uimește și care ne dă puterea să continuăm. Obosiți puțin, căutăm răspunsul în trecutul nostru, în copilărie. În sufletul unui copil este atâta speranță și dragoste încât, dacă am păstra doar o fărâmă din ea în viața de adult, am fi stăpânii unei lumi mai bune.
Coordonatoarele au ales să încheie volumul cu lucrări ale copiilor despre toamnă. Limbajul lor este „sufletul lumii”, ei fiind cei care reușesc să comunice cu alți copii, chiar dacă nu le știu limba, iar coordonatoarele lasă acest limbaj să ne transmită trăirile cititorilor copii.”
Doamna învățătoare Emilia Huza, coordonatoare a acestei cărți, a prezentat conținutul publicației „Cărticica toamnei”, subliniind utilitatea acesteia în munca la clasă pentru cadrele didactice din învățământul primar și preșcolar.
În final, doamna prof. Mariana Trofin, cealaltă coordonatoare a acestei cărți și moderatorul evenimentului, a prezentat DVD-ul realizat care conține diferite materiale pe tema Toamnei.
Celor prezenți li s-au oferit diplome, dar și posibilitatea de a achiziționa cartea și DVD-ul pentru a ajunge pe măsuțele de lucru ale copiilor, care folosindu-le vor descoperi universul miniatural, urmând a-l îmbogăți ei înșiși cu infinite posibilități de exprimare artistică. (Mariana Trofin)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: A fost lansată „Cărticica toamnei”.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 2 decembrie 2020