Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Cărticica de Crăciun

Din drag, cu drag, pentru cei dragi

Cărticica de Crăciun

Elevii clasei a III-a B de la Colegiul Național „Iosif Vulcan” au pregătit multe surprize pentru cei dragi: felicitări, figurine din ipsos, figurine din hârtie, poezii și desene. Poeziile și desenele le-au adunat într-o cărticică de Crăciun.

Iată câteva versuri:
*Celia Clonda: „Moș Crăciun e foarte bun/ La copiii cei cuminți/ Vine-n fiecare an,/ Aducându-le o jucărie/ Cumpărată cu un ban./ El pe înserate merge/ Pe la fiecare casă,/ Când copiii sunt la masă,/ Ca să nu fie văzut/ Când pe horn, în casă a căzut!”
„Copii, priviți, a venit iarna!/ Sănii pline de copii/Ușor alunecă pe câmpii./Albul omăt s-a așezat/ Și copiii la joacă au plecat./Un om de zăpadă au construit/ Și la el mult au trudit!/ Eu cu mămicuța mea/ Am plecat cu sania,/ Tati și-al meu frățior/ Cu noi au pornit în zbor”.
*Cristina Nekita: „Eu în seara de Ajun/ Îl aștept pe Moș Crăciun/ Să-mi aducă daruri multe/ Și mai mari și mai micuțe./ Bradul e împodobit,/ Totul pare diferit,/ Iar colindele se cântă/ Fiindcă vine noaptea sfântă./ Totul e plin de magie/ Încărcat de bucurie,/ Nu pot adormi defel,/ Tot gândindu-mă la el!”
*Dragoș Andreea: „Cei trei magi veniră,/O stea urmărind,/ La iesle sosiră,/ Pe Iisus zărind./ Aur, smirnă și tămâie/ Pruncului au dăruit,/ Magii cei din Răsărit,/ Atunci când L-au găsit.”
,,Fulgii de nea lin plutesc,/ Peste dealuri ei colindă/ În lumina lunii sclipesc/ Și norii se uită-n oglindă./ La săniuș copiii alunecă ușor/Iar chiotele lor/ Răsună-n depărtări.”
*Daria Miheș: „An de an vine mereu/ Moș Crăciun la geamul meu/ Să-mi aducă-n sacul lui/ Bunătăți pe placu-oricui./ Moș Crăciun, ce bun mai ești/ Tu dorințe împlinești/ La toți cadouri dăruiești!”
*Roxana Maior: „Iarna fulgii apar/ La căldură-apoi dispar./ Copiii merg la colindat,/ Au multe de urat./ Unii merg la săniuș,/ Alții pornesc pe derdeluș”.
*Iulia  Bejușca: „Moșule, te rog să vii/ Plin de jucării,/ Iar voi, dragi copii,/Silitori veți fi!/ Iar pe horn în jos/ Moș bătrân, Moș Crăciun/ Coboară pe furiș/ De pe acoperiș”.
„Iarna a sosit,/ Cu daruri jucării,/Cu cerul plin de stele,/Și Moșul printre ele./ Iar fulgii de zăpadă,/ Încep ușor să cadă/ Și omul de zăpadă/ Zâmbește în ogradă”.
*Alexandra Fetea: „Moș Crăciun vine seara,/ Pe furiș-furiș,/ Cu sacul lui plin,/ Pe acoperiș./ El cu renii lui zboară printre nori,/ Vede fulgi care tot mereu cad/ Și ne-aduce câte-un brad”.
„Iarnă, iarnă ai venit/ Ce mult te așteptăm/ Ca să ne distrăm!/ Noi mergem la colindat,/ Iarna mergem la urat:/ La mulți ani cu sănătate,/ Să aveți de toate!”
*Lisa Costin: ,,Moș Crăciun/ Moș cel bun/
Tu ne-aduci doar bucurii/ Celor ce suntem cuminți/ Și-ascultăm de părinți”.
*Ce își doresc copiii?
O broască țestoasă, un câine, un ponei, rechizite, jucării, sănătate pentru familie...
*Ce fapte bune își propun de Crăciun? Să își ajute părinții, să dăruiască celor sărmani, să meargă la biserică.
Clasa a III-a B urează tuturor Sărbători fericite! (prof. Maria Duma)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Cărticica de Crăciun.

Trimite email
joi, 28 martie 2024, 19:39:17 Ora standard a Europei de Est